Cover

Απικο

Απίκο: Επιλογή Σαλαγκιάς

Στο ψάρεμα με την τεχνική του απίκο, ο ψαράς έχει να επιλέξει μεταξύ αγκιστριού ή σαλαγκιάς για τον εξοπλισμό της αρματωσιάς του, μια επιλογή πολύ βασική, άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος των ψαριών που αναζητεί και τον τρόπο προσέγγισής τους. Αν τελικά καταλήξει στη δεύτερη, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλα «διλήμματα», όπως πχ. το είδος που θα χρησιμοποιήσει και φυσικά το μέγεθός της. Αυτούς τους δυο παράγοντες, είδος και μέγεθος σαλαγκιάς, θα προσπαθήσουμε να τους μελετήσουμε στη συνέχεια. Βέβαια, εννοείται ότι όποιο είδος και μέγεθος κι αν επιλέξουμε, η σαλαγκιά πρέπει οπωσδήποτε να είναι κοφτερή, να μην ανοίγουν εύκολα και να μη σπάνε τα άγκιστρά της. Αν κάτι από αυτά δεν ικανοποιείται, τότε το υλικό πραγματικά δεν κάνει για το ψάρεμά μας.

Είδος σαλαγκιάς

Αναφορικά με το είδος του, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις σαλαγκιές σε μακρυκότσανες και κοντοκότσανες, χαρακτηρισμοί που αφορούν στη σχέση του μεγέθους του κορμού με ολόκληρη τη σαλαγκιά, και σε στρογγυλές ή ίσιες, που έχει να κάνει με το τελείωμα των αγκιστριών της, δηλαδή αν το τμήμα της ακίδας είναι ίσιο ή γέρνει εσωτερικά προς τον κορμό της.

Αν η χρήση σαλαγκιάς στην αρματωσιά μας γίνεται αποκλειστικά για το ψάρεμα του κέφαλου, ενός ψαριού αρκετά ιδιότροπου, το οποίο δε διαθέτει δόντια και δε δαγκώνει το δόλωμα όπως τα υπόλοιπα είδη, αλλά απλά το πιπιλάει, τότε η κοντοκότσανη με στρογγυλό τελείωμα αγκιστριών σαλαγκιά είναι μονόδρομος. Αν αναζητούμε σαργούς, μελανούρια, σκαθάρια που καταπίνουν το δόλωμα, τότε στα μικρά μεγέθη προτιμούμε μακρυκότσανες με ίσιο τελείωμα. Όμως, στα μεγάλα μεγέθη σαλαγκιάς όπου θα χρειαστεί να καρφώσουμε, η καλύτερη επιλογή είναι μάλλον η κοντοκότσανη με στρογγυλές άκρες.

Μέγεθος

Στο ψάρεμα με τη χρήση σαλαγκιάς, υπάρχουν δύο τεχνικές που ακολουθούνται από τους ψαράδες. Η πρώτη είναι να περιμένουμε το ψάρι να καταπιεί το δόλωμα και στη συνέχεια να τραβήξουμε την αρματωσιά μας και η δεύτερη να έλθει το ψάρι να τσιμπήσει το δόλωμά μας κι εμείς να τραβήξουμε (καρφώσουμε) τη συγκεκριμένη στιγμή για να το αγκιστρώσουμε. Η κάθε τεχνική έχει τη δικιά της φιλοσοφία και τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που σε κάποιο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε. Αυτό που θα δούμε εδώ, είναι το κατάλληλο μέγεθος της σαλαγκιάς μας, ανάλογα πάντα με τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε.

Κατάποση

Όταν η φιλοσοφία του ψαρέματος είναι το ψάρι να καταπιεί ή έστω να βάλει το δόλωμα στο στόμα του, τότε μιλάμε για μέγεθος σαλαγκιάς που μπορεί να χωρέσει εύκολα στο στόμα του ψαριού-στόχου. Τέτοια μεγέθη ξεκινούν από το Νο 18 για τα ψάρια με μικρό στόμα, όπως οι σάλπες, οι κέφαλοι, οι χιόνες (επίσης γνωστές ως ούγενες ή μυτάκια) και φθάνουν στο Νο 8 για τα μεγάλα μελανούρια, τα σκαθάρια και τους σαργούς.

Μεγαλύτερο μέγεθος σαλαγκιάς θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην τη «μπουκώσει» όλη το ψάρι και να αγκιστρωθεί από ένα ή δύο μόνο άγκιστρα, πιθανότητα που κρύβει μεγάλο κίνδυνο να απαγκιστρωθεί και να μας φύγει. Το μεγάλο μειονέκτημα των μικρών σαλαγκιών, είναι ότι αν δεν αγκιστρώσουν τα ψάρια και από τα τρία άγκιστρα, τότε ένα μεγάλο ψάρι μπορεί με τη δύναμή του και την αντίστασή του να ανοίξει το σύρμα του άγκιστρου που το έχει καρφώσει (συνήθως όταν το μέταλλο έχει εισχωρήσει σε συμπαγή, χόνδρινη ή οστέινη επιφάνεια) ή να σχιστεί το στόμα του από το λεπτό σχετικά σύρμα που λειτουργεί σα μαχαίρι. Άρα, για να είναι αποτελεσματική μία σαλαγκιά, θα πρέπει το μέγεθός της να «ταιριάζει» πάντα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε. Η βασική απώλεια σε περίπτωση απαγκίστρωσης, δεν είναι μόνο η προφανής -απώλεια του ψαριού-, αλλά μία από τις πλέον δυσάρεστες, παράλληλες συνέπειες, είναι ότι η «άτακτη φυγή» του μπορεί να απομακρύνει και τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού (πχ. κέφαλος, μελανούρι και άλλα είδη με αγελαία συμπεριφορά).

Κάρφωμα

Ας δούμε τώρα τη φιλοσοφία της δεύτερης τεχνικής, που είναι το κάρφωμα. Εδώ το ψάρι θα καταπιεί το δόλωμα πολύ δύσκολα και θα πιαστεί συνήθως από ένα άγκιστρο, ή στην καλύτερη περίπτωση από δύο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα ότι θα πρέπει το άγκιστρο αυτό της σαλαγκιάς να μπορεί να συγκρατήσει το ψάρι, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούμε χοντρό σχετικά σύρμα, που να μην ανοίγει και να μη σχίζει, και αν σκεφτούμε ότι το πάχος του άγκιστρου έχει να κάνει με το μέγεθος της σαλαγκιάς, τότε η πρότασή μας περιλαμβάνει μόνο μεγάλα μεγέθη. Έτσι, νούμερα 4 έως 6 είναι τα πιο συνηθισμένα, ενώ μπορεί να μεγαλώσουν λίγο όταν απευθυνόμαστε σε πολύ μεγάλους κέφαλους.

Ποικιλία

Επειδή η κάθε μας εξόρμηση είναι διαφορετική από την προηγούμενη και δεν ξέρουμε τι είδος και μέγεθος ψαριών θα συναντήσουμε, καλό είναι να έχουμε εφοδιαστεί με μια ποικιλία διαφορετικών σαλαγκιών, και ανάλογα με τις περιστάσεις, να τοποθετήσουμε στην αρματωσιά μας την πλέον κατάλληλη.  Έτσι ακόμα και αν δεν έχουμε το ιδανικό για εμάς αποτέλεσμα, η αιτία δε θα είναι η προσωπική μας αμέλεια και η έλλειψη προνοητικότητας, αλλά κάποιες άλλες, μη δυνατό να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν συγκυρίες (πχ. τα ψάρια δεν είχαν διάθεση να φάνε, παρότι προηγήθηκε εντατικό μαλάγρωμα πριν το ψάρεμα και ελαφρύ, επαναληπτικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόλη τη διάρκειά του).

Προτάσεις

Επειδή πολλοί φίλοι μας ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επιλογή σαλαγκιάς, παραθέτω κάποιες δικές μου προτιμήσεις, ανάλογα με τον τρόπο ψαρέματος και τα ψάρια που αναζητώ.

Ψάρεμα σε λιμάνι: Προσωπικά, συνηθίζω να ξεκινώ χρησιμοποιώντας στην αρματωσιά μου ένα σχετικά μικρό προς μεσαίο μέγεθος σαλαγκιάς, πχ. Νο 12. Αν τα ψάρια που με επισκέπτονται δεν είναι κέφαλοι, τότε συνεχίζω με αυτό και ίσως πέσω σε ακόμη μικρότερο νούμερο. Αν δω ότι υπάρχουν και τσιμπούν διάφορα ψάρια μαζί με κεφαλόπουλα, τότε θα πάω σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, ας πούμε 8 νούμερο, ενώ όταν τιμούν τις σαλαγκιές μου μόνο κέφαλοι, τότε το μέγεθος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και επιλέγω νούμερο 4.

Ψάρεμα στα βράχια: Εδώ, επειδή τα ψάρια που αναζητούμε είναι μεγάλα σε μέγεθος, αποφεύγω τα μικρά μεγέθη σαλαγκιάς, ώστε να μην έχω ξαγκιστρώματα. Έτσι, συνήθως ξεκινώ το ψάρεμα με μέγεθος 8 και όταν διαπιστώσω ότι στην ψαρεύτρα μου βρίσκονται μεγάλοι κέφαλοι, τότε καταφεύγω σε Νο 4. Εννοείται βέβαια ότι οι σαλαγκιές είναι καλής ποιότητας, έχουν κοντό κορμό και διαθέτουν στρογγυλά άγκιστρα.