Cover

Απικο

Απίκο-Μπολονέζ: 14 Προτάσεις & Συμβουλές για Καλοκαιρινές Rock Fishing Αποδράσεις

Η εποχή που διανύουμε προσφέρεται για θαλασσινές εξορμήσεις και μάλιστα για ψαρέματα rock. Το στεγνό έδαφος, οι καλοκαιρινές μας διακοπές, το πλησίασμα των ψαριών στα ρηχά, είναι παράγοντες που ευνοούν τόσο το ψάρεμα απίκο, όσο και το μπολονέζ. Τα μελτέμια, αποτρεπτικά για άλλου είδους εξορμήσεις, δημιουργούν κυματισμό και αφρουδιά, παράγοντες που αυξάνουν κατακόρυφα την επιτυχία των εξορμήσεών μας σε βραχώδεις ακτές.

Επειδή πολλοί φίλοι επιθυμούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος στις διακοπές τους, μαζέψαμε κάποιες οδηγίες και συμβουλές τις οποίες και συνοψίζουμε παρακάτω, ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση και να γνωρίζουν τα βασικά, ενώ οι παλαιότεροι θα κάνουμε μια ανακεφαλαίωση στο τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε.

  1. Πάμε για ψάρεμα οπωσδήποτε ημέρα, αφού σε ένα άγριο και κακοτράχαλο μονοπάτι ενεδρεύει πάντα ο κίνδυνος παραπατήματος.
  2. Η παρέα αποτελεί βασική προϋπόθεση ασφαλείας σε αυτό το είδος εξόρμησης.
  3. Καλό είναι να ξεκινάμε το ψάρεμα νωρίς το πρωί, και ανάλογα με τις ορέξεις των ψαριών και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, να οριοθετούμε τη λήξη του, σίγουρα όμως με το φως της ημέρας.
  4. Τα αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια είναι απαραίτητα και ποτέ δε γίνεται εξόρμηση με παντόφλα ή σαγιονάρα.
  5. Καπέλο, μακρυμάνικο πουκάμισο, αντηλιακό κι ένα ψυγειάκι με νερό και πάγο ή παγοκύστες, είναι άκρως απαραίτητα.
  6. Ο εξοπλισμός μας αναγκαστικά λιτός, προσεκτικά επιλεγμένος και φυσικά καλά τακτοποιημένος σε ένα σακίδιο πλάτης, ώστε να μη μας λείψει τίποτα και να έχουμε ευχέρεια κινήσεων.
  7. Δεν ξεχνάμε ποτέ τη μαλάγρα και δεν ξεκινάμε ψάρεμα χωρίς αυτήν.
  8. Επιλέγουμε για ψαρεύτρα κάποια εσοχή, ένα μικρό κολπάκι που το «χτυπά» ο καιρός -αν γίνεται από μπροστά-, δημιουργώντας την απαραίτητη αφρουδιά.
  9. Αν τα νερά είναι καθαρά και δεν υπάρχει αφρουδιά, τότε το ψάρεμα μεταφέρεται σε κάποιον κάβο με κρεμαστά νερά, και ψαρεύουμε με λεπτότερα εργαλεία, αλλά σίγουρα και με μικρότερες αξιώσεις.
  10. Το απίκο προτιμάται σε βάθη προσιτά και συμβατά με το μήκος του καλαμιού μας, ενώ το μπολονέζ στις ρηχαδιές και σε πολύ απόκρημνα και ψηλά σημεία.
  11. Το αγκίστρι ενδείκνυται στα περισσότερα είδη ψαριών και η σαλαγκιά όταν στόχος μας είναι οι κέφαλοι.
  12. Οι αρματωσιές μας είναι πάντα ενισχυμένες, γιατί βγάζουμε έξω τα ψάρια με τη μία, ενώ η απόχη είναι μάλλον άχρηστη εδώ.
  13. Σε περίπτωση χρήσης φελλού, αυτός θα έχει έντονο χρωματισμό και σχήμα σφαιρικό.
  14. Σαργοί, κακαρέλοι, μελανούρια τα πιο συνηθισμένα ψάρια που αναζητούμε, αλλά αρκετές φορές θα μας επισκεφτούν κέφαλοι, σάλπες και σκαθάρια.