Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Αρματωσιά για Μεγάλα Λυθρίνια

Ο κάθε ψαράς συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη δική του αρματωσιά, αυτή που του έχει δείξει η πείρα του ότι διαθέτει μέγιστη αποτελεσματικότητα, όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του με την καθετή γενικά και το ψάρεμα των λυθρινιών ειδικότερα. Εδώ θα σας παρουσιάσω τη δική μου αρματωσιά, η οποία μου δίνει μεγάλα λυθρίνια αυτήν την εποχή και σίγουρα θα έχει κάποιες ομοιότητες με τις δικιές σας αγαπημένες αρματωσιές. Ορισμένοι φίλοι παραπονιούνται ότι δεν καταφέρνουν να βγάλουν εύκολα λυθρίνια. Αυτό οφείλεται μάλλον σε μερικές μικρές λεπτομέρειες  στην κατασκευή της αρματωσιάς τους, τις οποίες αν τις προσέξουν, πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα έχουν πιο πλούσια, κατακόκκινη σοδειά.

Μικρές λεπτομέρειες

-Αντί για κόμπους στις χάντρες σύνδεσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε λεπτές χαντρούλες ή στόπερ που τα σταθεροποιούμε με μια σταγόνα κόλλας στιγμής, ειδικής για αρματωσιές.

-Οι διάμετροι των παράμαλλων και της μάνας αρματωσιάς είναι ενδεικτικές, και αναφέρονται σε βάθη 60-100 μέτρα. Για ρηχότερα νερά οι διατομές μικραίνουν, και μπορεί να γίνουν  0,24-0,28 ή ακόμα 0,20-0,25 mm αντίστοιχα (παράμαλλο-μάνα αρματωσιάς).

-Σε βάθη μικρότερα από 40 μέτρα, δεν είναι απαραίτητες οι χάντρες και οι πούλιες. Σε βαθύτερα σημεία όμως, θα μας δώσουν το κάτι παραπάνω.

-Το μήκος του καλαμιού μας, καθορίζει και το μήκος της αρματωσιάς. Συνήθως το μήκος της αρματωσιάς είναι κατά μισό μέτρο μικρότερο από το μήκος του καλαμιού. Αν το δικό σας καλάμι είναι μικρό για τη συγκεκριμένη αρματωσιά, τότε αφαιρέστε το ένα παράμαλλο, ή μικρύνετε τις αποστάσεις μεταξύ των χαντρών σύνδεσης (δηλαδή «πυκνώστε» τα παράμαλλα).

-Όταν ψαρεύουμε βαθιά (60+  μέτρα), τότε καλό είναι το μολύβι μας να διαθέτει στριφτάρι για να αποφεύγουμε στριψίματα της αρματωσιάς. Στα ρηχά εννοείται πως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

-Το μέγεθος των αγκιστριών καθορίζεται από το μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε και υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και από το είδος του δολώματος. Τα συγκεκριμένα της αρματωσιάς είναι για μεγάλα λυθρίνια και δόλωμα γαρίδα ή καλαμάρι.

-Η αρματωσιά συνδέεται στη μάνα του μηχανισμού με τη βοήθεια μιας θηλιάς στο πάνω άκρο της, και μιας στριφταροπαραμάνας που υπάρχει δεμένη στη μάνα του μηχανισμού. Αυτό το κάνουμε για να αλλάζει γρήγορα η αρματωσιά και να τυλίγεται εύκολα.

-Η προσθήκη μιας καλαμαριέρας, μπορεί να γίνει στην παραμάνα που συνδέει τη θηλιά της αρματωσιάς με τη μάνα του μηχανισμού.