Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Μελανούρια με Εγγλέζικο

Ένα ψάρι που αποτελεί διακαή πόθο για τους περισσότερους εγγλεζάδες ψαράδες είναι το μελανούρι. Κοπαδιάρικο, πολύ νευρικό παρά το μικρό του σχετικά μέγεθος, με τέλεια όραση, δυνατό και δραστήριο.

 Χαρακτηριστικά

Με σώμα αρκετά φαρδύ στη μέση, μεγάλη διάμετρο ματιών, βούλα έντονου μαύρου χρώματος στην ουρά καθώς και κοφτερά δόντια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το μέγεθος του συνήθως είναι 200-500 γραμμάρια ενώ δεν αποκλείεται συναντήσουμε και τα μεγαλύτερα του κοπαδιού τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν και τα 700 γραμμάρια. Όσο για το μήκος μπορεί να φτάσει τα 45 εκατοστά.

Διατροφικές συνήθειες

Εδώ μιλάμε για ένα ψάρι παμφάγο. Σε μικρή ηλικία συνήθως τρέφεται με μικροοργανισμούς και πλαγκτόν. Αργότερα όσο μεγαλώνει εμπλουτίζει τη διατροφή του διότι αρχίζει και κυνηγάει διάφορα μικρόψαρα όπως αθερίνες, γαύρο, σαρδέλα κτλ.

Τόποι

Τα μελανούρια τα συναντάμε σε ρηχές ζώνες κοντά στην ακτή, σε βράχια, σε λιμάνια καθώς και στις εξωτερικές πλευρές των λιμανιών όπου το ψάρι είναι πιο δραστήριο διότι δεν υπάρχει φωτισμός ενώ επικρατεί και απόλυτη ησυχία. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει από τη μέσα μεριά των λιμανιών όπου επικρατεί φασαρία, πιο έντονος φωτισμός όπου το ψάρι γίνεται πολύ πιο επιφυλακτικό.

Μαλάγρα

Το ψάρεμα με τη συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί κάποια συγκεκριμένα βήματα ώστε να έχουμε ένα καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Βασικό λοιπόν είναι το σωστό μαλάγρωμα της περιοχής όπου θέλουμε να συγκεντρώσουμε το κοπάδι της περιοχής  στη ψαρεύτρα μας. Το κύριο συστατικό για να δελεάσουμε το συγκεκριμένο θήραμα είναι η σαρδέλα όπως εξάλλου είναι γνωστό ότι είναι αρεστό και σε άλλα είδη ψαριών καθώς βγάζει έντονη οσμή. Μπορούμε επίσης να μαλαγρώσουμε με μπιγκατίνι το οποίο ανταποκρίνεται τέλεια στο συγκεκριμένο ψάρι. Μην ξεχνάμε τις μαλάγρες εμπορίου από διάφορες εταιρίες που έχουν αρκετά συστατικά ώστε να προσελκύσουν και να ανοίξουν την όρεξη των ψαριών. Όλες οι μαλάγρες είναι ιδανικές για αυτά τα μικρά αρπακτικά σε διάφορους συνδυασμούς όπως σαρδέλα με τυρί ή σκόρδο. Αλλά όπως καταλάβατε ο μπαλαντέρ είναι η σαρδέλα ακόμα και αν είναι πολτοποιημένη.

Βασικό είναι η μπάλα που θα κάνουμε για να μαλαγρώσουμε να μην είναι πολύ σφιχτή ώστε να διαλύεται από τον αφρό έως τα μεσόνερα. Όσο για το μπιγκατίνι, η χρήση της σφεντόνας αποτελεί μονόδρομο καθώς μια βολή θα φτάσει τα σκουλήκια μας στο επιθυμητό μέρος. Το μελανούρι τρελαίνετε στη θέα με τα διάσπαρτα μπιγκατίνι που κατεβαίνουν αργά προς τον πυθμένα της θάλασσας.

Βυθομέτρηση

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε βυθομέτρηση στο χιλιοστό καθώς το ψάρι μπορεί να τρώει ψηλά καθώς τρώει εκεί πιο ξεθαρρεμένο. Αντίθετα όσο πλησιάζει στο βυθό γίνεται πιο επιφυλακτικό. Δεν είναι απίθανο να παίρνουμε ψάρια ακόμη και στο κατέβασμα του δολώματος ή να τρώνε ακόμη και στις μεσαίες ζώνες. Αυτό αποτελεί και την κύρια διαφορά από τα άλλα ψάρια.

Τσιμπιά

Η τσιμπιά του μπορεί να είναι από πολύ επιφυλακτική ώστε να χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να τη καταλάβουμε έως πολύ νευρική και δυνατή που να μας ξυπνάνε τα φρένα του μηχανισμού μας. Σ’ αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αφού με καλοσύνη έχουμε μίζερες ενώ με αεράκι και κυματισμό δυνατές. Περιττό να αναφερθούμε στο να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στους θορύβους πόσο μάλλον στο φωτισμό αφού δεν κάνει να χτυπάνε τα φώτα μέσα στο νερό.

Ένας άλλος παράγοντας για επιτυχία είναι να μην ταλαιπωρούμε πολύ το ψάρι που θα καρφωθεί στο αγκίστρι μας διότι εκτός από το να υπάρχει κάποιο κόψιμο του παράμαλλου τρομάζει με τις κινήσεις του τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού και μπορεί να τα διώξει από τη ψαρεύτρα μας.

Αρματωσιές

Κάθε ψάρι έχει την αρματωσιά που του αρμόζει καλύτερα. Στο μελανούρι θα χρειαστεί ένα πολύ μακρύ παράμαλλο ώστε να κρατάει σε επιθυμητό μήκος το βαρίδι από το δόλωμα μας. Το μήκος του παράμαλλου μπορεί να φτάσει και τα 1,5-2 μέτρα. Πετονιές 0.16 χιλιοστά διάμετρο, fluorocarbon είναι το ιδανικό διότι όλοι ξέρουμε για τα κοφτερά του δόντια. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη διαύγεια των νερών και το μέγεθος των ψαριών. Φελλοί προτιμότερο είναι οι φελλοί  1gr stick. Αν μας επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες διότι μπορεί να επικρατεί φουσκοθαλασσιά με παρουσία έντονων ρευμάτων. Όσο για τα γραμμάρια το προτιμότερο εάν επικρατεί μπουνάτσα είναι αυτοί που ερματίζουν με 1gr πχ 2+1gr για να κατεβαίνει το μπιγκατίνι πιο φυσικά. Αν υπάρχει κυματισμός τότε οι στρογγυλοί είναι προτιμητέοι.

Καλάμι – μηχανισμός

Εδώ λοιπόν δεν θα αναφερθούμε σε κάτι πολύ εξουσιοδοτημένο. Ένα καλάμι 3 τεμαχίων κατασκευασμένο από carbon με μήκος 4,20m είναι ιδανικό για το ψάρεμα τους. Όσο για το action του καλαμιού ιδανικό είναι να έχει fast action ώστε να βοηθάει να κουράζουμε το ψάρι που θα καρφωθεί στο αγκίστρι μας και να μην έχουμε το φόβο για κάποιο σπάσιμο της πετονιάς με αποτέλεσμα να φύγει το κοπάδι τρομαγμένο. Ο μηχανισμός που θα επιλέξουμε να είναι έως 2500 με φρένα καλής ποιότητας.