Cover

Συρτη Αφρου

ΑΝΑΤΟΛΗ & ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: Η Ώρα των Μεγάλων Θηραμάτων

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για το ψάρεμά μας; Ποια είναι η ώρα που όλα τα ψάρια τσιμπούν; Ποια είναι η ώρα που το μεγάλο κι εκλεκτό θήραμα θα αφήσει στην άκρη τους δισταγμούς και τις φοβίες και θα πάει να αρπάξει το δόλωμά μας; Αν υπάρχει τέτοια ώρα σίγουρα αυτή είναι όταν ανατέλλει ο ήλιος και όταν δύει.

Ο κάθε ψαράς έχει το δικό του τρόπο ψαρέματος και τη δική του τεχνική με την οποία αναζητεί τα ψάρια που προτιμά. Άλλος με τη συρτή, άλλος με το παραγάδι και άλλος με την καθετή. Ο καθένας ξέρει πως θα ψαρέψει, τι δόλωμα θα βάλει, σε πιο τόπο θα σταματήσει. Αν ρωτήσουμε όλους αυτούς ποια πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη ώρα που το καλό το ψάρι θα ξεγελαστεί και θα αρπάξει το αγκίστρι μας τότε η απάντηση θα ήταν μία. Την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Είναι αυτό τυχαίο; Σίγουρα όχι. Το μισάωρο εκείνο από την ώρα που θα ξημερώσει μέχρι και την ώρα που θα βγει ο ήλιος μια οργιά ψηλά, αλλά και την ώρα που ο ήλιος δύει μέχρι να σκοτεινιάσει για τα καλά θα πάρουμε όχι μόνο τόσα θηράματα όσα την υπόλοιπη ώρα που ψαρεύαμε αλλά θα πάρουμε και το καλό το θήραμα. Η μεγάλη συναγρίδα, η σφυρίδα, η στήρα, ο ροφός, το φαγκρί, ο γεροσαργός, το σκαθάρι, η τσιπούρα, η ντάσκα, η παλαμίδα, ο λούτσος όλα τότε θα τσιμπήσουν. Είναι η ώρα που τα ψάρια παθαίνουν ένα είδος φρενίτιδας και αρπάζουν ότι συναντήσουν μπροστά τους. Στη συνέχεια όσες ώρες και αν τα αναζητήσουμε δύσκολα θα καταφέρουμε να πάρουμε κάποιο αξιόλογο από αυτά. Είναι η ώρα που ο ψαράς βάζει τα βαριά «εργαλεία» και όλη την τέχνη και την τεχνική του για να καταφέρει το προσδοκώμενο. Η συνάντηση με το «θεριό» είναι κοντά.

Ποιες είναι όμως αυτές οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί; Πέρα από ότι πρέπει αυτήν την ώρα να είμαστε στον τόπο πάνοπλοι υπάρχουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που καλό είναι να τις δούμε ανά τρόπο ψαρέματος διαφορετικά.

ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΟ

Θα τοποθετήσουμε στο παράμαλλο μας ένα τεχνητό που απευθύνεται σε μεγάλα ψάρια, με δυνατές σαλαγκιές. Το καλύτερό μας. Θα ελέγξουμε το παράμαλλο αν είναι εντάξει ενώ αν έχουμε από πιο πριν τη συρτή μας και ψαρεύει τότε θα την σηκώσουμε μία να την επιθεωρήσουμε και στη συνέχεια θα την αμολήσουμε κοντά στο τόπο. Η ταχύτητά μας θα μειωθεί αισθητά ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε το κατέβασμα που θα κάνει το δόλωμά μας λόγω αργότερης ταχύτητας. Το πόσα μολύβια θα ανεβάσουμε αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος που θα σύρουμε.

Πάντως προτιμούμε τα ρηχότερα σημεία που είναι πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα κοντά στις αποχές και σέρνουμε κι αρκετά ψηλότερα από το βυθό. Τα ψάρια κυνηγούν και αρπάζουν το δόλωμα και ψηλά.

ΜΟΛΥΒΙ ΦΥΛΑΚΑΣ

Εδώ δε θα πάμε να τραβήξουμε πάνω στον τόπο όπως κάνουμε τις υπόλοιπες ώρες αλλά στα νέτα κοντά στον τόπο. Αν υπάρχουν ψάρια στην περιοχή τότε αυτά θα κυνηγούν παντού άρα δεν υπάρχει λόγος να κινδυνέψουμε όχι να μας σκαλώσει το δόλωμα ή το αγκίστρι αλλά το ψάρι που θα τσιμπήσει.

Το μεγάλο ψάρι όπως γνωρίζεται με το που πιάνεται τρέχει αμέσως να σκαλώσει. Εμείς αυτό το αποφεύγουμε ενώ αν καταφέρουμε να το πάρουμε γρήγορα έχουμε τα περιθώρια και τον χρόνου αλλά και το πλεονέκτημα ότι δεν τρομάξαμε τα ψάρια του τόπου για να πάρουμε και δεύτερο.

ΣΥΡΤΗ ΑΦΡΟΥ

Την ώρα που φέγγει τα αφρόψαρα ξεκινούν το κυνήγι τους νηστικά από το βράδυ, ενώ το σούρουπο προσπαθούν να βρουν ότι κινείται για να πάνε φαγωμένα να ξεκουραστούν. Άρα θα πρέπει κι εδώ να εκμεταλλευτούμε αυτό το περίσσιο πάθος για κυνήγι. Οι κινήσεις μας γρήγορες στο πιάσιμο ενός ψαριού γιατί σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο ενώ έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε κι ένα μικρό μολυβάκι στην αρματωσιά μας.

ΠΡΩΙΝΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ

Όσοι έχουμε σκοπό να ρίξουμε πρωινό παραγάδι, ψιλό ή χοντρό, θα πρέπει αυτό να είναι δολωμένο προτού ξημερώσει και να καλάρεται την ώρα που χαράζει. Το αφήνουμε μέχρι να βγει ο ήλιος και στη συνέχεια το μαζεύουμε με την άνεσή μας. Ότι καλό ήταν να τσιμπήσει έχει τσιμπήσει. Οι πιθανότητές μας από εκεί και ύστερα είναι μηδαμινές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ

Εδώ έχουμε το παραγάδι δολωμένο προτού σκοτεινιάσει και το καλάρουμε την ώρα που ο ήλιος δύει. Περιμένουμε μέχρι να βγει το πρώτο άστρο στον ουρανό και στη συνέχεια ανάλογα με το είδος του δολώματος που έχουμε βάλει στα αγκίστρια μας το λεβάρουμε ή περιμένουμε ένα μισάωρο ακόμα.

ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΘΕΤΗ

Όσοι είμαστε πρωινοί ψαράδες καλό είναι να είμαστε πάνω στον τόπο την ώρα που αρχίζει να χαράζει. Με τις ενισχυμένες αρματωσιές περιμένουμε το καλό που μπορεί να μας τσιμπήσει. Ίσως οι τσιμπιές να είναι λιγότερες από την υπόλοιπη ημέρα όμως όποιο ψάρι τσιμπήσει τώρα θα είναι καλό. Μη ξεχνάμε να καρφώνουμε και στα μικροτσιμπηματάκια γιατί μπορεί να είναι κάποιο ψάρι μεγάλο που έχει το δόλωμα στο στόμα του και πρέπει να τραβήξουμε για να το καρφώσουμε.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΑΘΕΤΗ

Όσοι έχουμε ξεκινήσει το ψάρεμα μας από νωρίς και περιμένουμε την καλή ώρα να ψαρέψουμε για να φύγουμε θα πρέπει να αλλάξουμε την αρματωσιά μας με μια άλλη που φέρει μεγαλύτερα αγκίστρια, πιο ενισχυμένη πετονιά και θα πρέπει να τοποθετήσουμε κι ένα μεγαλύτερο κι εκλεκτότερο δόλωμα στα αγκίστρια μας. Όσοι τώρα ξεκινούν το ψάρεμά τους κι επιθυμούν να το συνεχίσουν και αργότερα θα πρέπει να είναι στον τόπο προτού ο ήλιος κρυφτεί. Με αρματωσιές καλές κι ετοιμοπόλεμοι περιμένουν τα ψάρια να φανούν. Αν στην αρχή μας τσιμπάνε χάνοι και μικρόψαρα που χαλούν το δόλωμα υπομονή. Τα καλά τα ψάρια θα έλθουν ξαφνικά από το πουθενά και οι τσιμπιές θα είναι απανωτές. Τα δολώματα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε το μισάωρο αυτό που θα φάνε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Οι πρακαρολάδες που πιάνουν τα μεγάλα χταπόδια ξεκινούν το ψάρεμά τους την ώρα που αρχίζει και φωτίζει. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν είναι να πιάσουν κάποιο μεγάλο τότε θα πιαστεί. Συνεπώς αν θέλετε κι εσείς να πιάσετε κάποιο μεγάλο χταπόδι πρέπει να σηκωθείτε νωρίς αλλιώς μην παραπονιέστε ότι πιάνετε μόνο μικρά ή ότι τα χταπόδια πολλές φορές ξεκολλούν.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Είτε πρωινό είτε απογευματινό είναι το ψάρεμα σας θα πρέπει την καλή ώρα να είστε σε ένα τόπο ρηχό.

Τα καλαμάρια πέρα από ότι τσιμπούν καλά αυτήν την ώρα προτιμούν και τα πολύ ρηχά σημεία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Τελειώνοντας να αναφέρουμε κι ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι και δεν εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο τρόπο την καλή ώρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι τότε τσιμπούν όλα τα θηράματα καλά δεν έχουμε καταλήξει με τι τρόπο να ασχοληθούμε καλύτερα και σε τι θηράματα πρέπει να απευθυνθούμε. Έτσι δοκιμάζουμε διαφορετικούς τρόπους συγχρόνως ή τρώμε άσκοπα το χρόνο μας σε τροποποιήσεις εξοπλισμού και μετακινήσεις. Έτσι η καλή ώρα περνά κι εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα αξιόλογο. Για αυτό θα πρέπει έγκαιρα να έχουμε αποφασίσει με το τι θέλουμε να ασχοληθούμε και κατάλληλα εφοδιασμένοι είμαστε πανέτοιμοι την καλή ώρα πάνω από το σωστό σημείο.