Cover

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Αστραίος: Πανελλήνιος Σύλλογος Fly Fishing και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας

Η αγάπη για το περιβάλλον και το ψάρεμα της πέστροφας με την τεχνική του «fly fishing» (αλιεία με τεχνητή μύγα), έκανε μια παρέα φίλων από όλη την Ελλάδα να ιδρύσει  ένα σύλλογο για την προστασία της άγριας πέστροφας.

Ο σύλλογος που έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, φέρει την ονομασία «Αστραίος» ή Astraeus Fly Fishing Club, και ιδρύθηκε μόλις φέτος. Έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και απώτερο σκοπό την προστασία της ενδημικής πέστροφας η οποία ζει και αναπαράγεται στα ρέματα και τα ποτάμια της χώρας μας, αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που επηρεάζει τη ζωή και την ισορροπία των υδάτων τα οποία αποτελούν το οικοσύστημά της.

Στη χώρα μας ένας  μεγάλος αριθμός ανθρώπων ασχολείται με το ψάρεμα της πέστροφας. Ωστόσο, η τεχνική του fly fishing είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Το «διάβασμα του νερού», η μελέτη των εντόμων και των μικροοργανισμών που ζουν στα ύδατα ή κοντά σε αυτά, η ικανοποίηση της κατασκευής της τεχνητής μύγας με την οποία θα ξεγελαστεί η πέστροφα (καθώς η τροφή της μπορεί να διαφέρει από εποχή σε εποχή, από ποτάμι σε ποτάμι ή ακόμη κι από μέρα σε μέρα), και η απερίγραπτη χαρά του να πιάσεις ένα τόσο έξυπνο κι όμορφο ψάρι, απελευθερώνοντάς το εν συνεχεία πίσω στο νερό, είναι μερικά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του fly fishing.
Στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της παράνομης αλιείας της πέστροφας. Έχουν παρατηρηθεί συχνά άτομα να ψαρεύουν με δίχτυα και καλαμωτές, με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και μπαταρίες, με χλωρίνη (ή με άλλα φυσικά ή χημικά υγρά που προκαλούν αναισθησία), με ψαροτούφεκα, ακόμη και με δυναμίτες. Μέλη του συλλόγου μας έχουν γίνει πολλές φορές μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών, τα οποία αποτέλεσαν κίνητρο για την άμεση συσπείρωση και δημιουργία του Συλλόγου. Από εδώ και στο εξής, τα μέλη του Συλλόγου θα καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές, και θα κινούν κάθε νόμιμη διαδικασία.

Σκοποί του Αστραίου είναι η προφύλαξη και προστασία των ιχθύων και ειδικότερα της ενδημικής Άγριας Πέστροφας, οι οποίοι αναπαράγονται, αναπτύσσονται και ζουν στα εσωτερικά ύδατα της χώρας και κυρίως στους ποταμούς και τα ρέματα αυτής.

Επίσης ο -με κάθε νόμιμο μέσο- έλεγχος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου των ποταμών και ρεμάτων, από επεμβάσεις όσων με κάθε τρόπο – εσκεμμένα ή άθελα – προκαλούν, ή προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή καταστροφή στην ιχθυοπανίδα, και στους ζωντανούς οργανισμούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον αυτό.

Στους σκοπούς του συλλόγου συγκαταλέγονται επίσης, η διατήρηση, η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός της ιχθυοπανίδας από τα υπάρχοντα ενδημικά και μόνο είδη ύστερα από σχετικές μελέτες σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και η συμμετοχή και στήριξη αντίστοιχων προσπαθειών. Επίσης, η συνεργασία με τα Δασαρχεία και η εθελοντική βοήθεια των μελών του Σωματείου προς αυτά, όποτε και όπως αυτή καθίσταται δυνατή, η πάταξη της λαθραλιείας με κάθε νόμιμο μέσο, η ανάδειξη της σχετικής και ισχύουσας Νομοθεσίας περί Αλιείας των Εσωτερικών Υδάτων και ο σεβασμός προς αυτή, αποτελούν σκοπό της ύπαρξης του Αστραίου.

Ακόμη, έχει σχεδιαστεί να γίνεται κατάρτιση των μελών του συλλόγου σε θέματα σχετικά  με την ιχθυοπανίδα και τους άμεσα συνδεδεμένους με αυτή ζωντανούς οργανισμούς (έντομα, αμφίβια κ.λπ.) και να προτρέπονται στη συνειδητή απελευθέρωση των αλιευμάτων τους (catch & release), με βασικό στόχο την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των ιχθύων, καθώς και την αποκατάσταση της ισορροπίας σε ζώνες όπου η Άγρια Πέστροφα έχει χαρακτηριστεί ως είδος υπό εξαφάνιση.

Σκοπός του Αστραίου είναι επίσης η επιμόρφωση των μελών του σωματείου, η οποία θα επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία τους σε θέματα σχετικά με την τεχνική του fly fishing, η κατάρτιση των μελών και η απόκτηση περαιτέρω σχετικής γνώσης.

Πληροφορίες στους ενδιαφερομένους θα δίνουν οι:

Απόστολος Λαχανάς – Λάρισα
Τηλ. 6944173384
E-mail : a.lachanas@flyfishing.gr

Βαγγέλης Στύλος – Ιωάννινα
Τηλ. 6947771147
E-mail: v.stilos@flyfishing.gr