Cover

Casting

Casting: Σε Μικρά Ρηχά Κολπάκια με Πρίμα Καιρό

Μπορεί να γνωρίζουμε και να έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα καλά και μεγάλα ψάρια θα πιαστούν με κόντρα καιρό όμως είναι κάποιες φορές που θα αναγκαστούμε να ψαρέψουμε πρίμα. Αυτό θα συμβεί όταν η ιδιομορφία της περιοχής που βρισκόμαστε δεν προσφέρει το αντίθετο, όταν επικρατεί παγετός, κρύο με αέρα και το ψάρεμα κόντρα είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όταν θέλουμε ένα πιο ελαφρύ, ξεκούραστο κι εύκολο ψάρεμα.

Ένα ψάρεμα με πρίμα τον καιρό μην περιμένετε ότι θα σας δώσει τους μεγάλους «γαϊδουρινούς» σαργούς της φουσκοθαλασσιάς και της αφρουδιάς. Θα δώσει όμως πολλές και μεγάλες μουρμούρες, μελανούρια, κακαρέλους, φαγκρόπουλα αν κρατά η περιοχή και ασφαλώς τσιπούρες.

Επιλογή τόπου

Ο τόπος που θα επιλέξουμε να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμα μας αυτήν την εποχή είναι κάποιο μικρό κολπάκι. Αν είναι αμμουδιά τότε σίγουρα το ψάρεμα θα είναι πιο εύκολο και ξεκούραστο ενώ αν είναι κάποια πετρώδη εσοχή θα υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες όσο αφορά το στήσιμο αλλά και τη μεταφορά του εξοπλισμού αλλά ίσως έχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ποικιλίας ψαριών. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η δυνατότητα να στηθούν τα καλάμια, όχι μόνο τα δικά μας αλλά και της παρέας μας. Ένα ψάρεμα νυκτερινό και σε βραχώδη περιοχή σίγουρα θέλει παρέα, όχι μόνο για να ανταλλάσουμε μια κουβέντα αλλά και για θέμα ασφάλειας.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός μας εδώ δεν έχει καμιά σχέση με αυτό του κόντρα καιρού. Επειδή ο αέρας είναι από πίσω, μας βοηθά σε μακρινές βολές και με πολύ μικρού βάρους μολύβια. Αυτό σημαίνει ότι τα καλάμια μας είναι μικρού σχετικά action, εκτός κι αν επιθυμούμε πολύ μακρινές βολές επειδή ξέρουμε ότι πιο μέσα υπάρχει μια ξέρα, ένα σήκωμα, μια συστάδα πλακών, ένας τόπος που κρατά ψάρια. Όμως συνήθως τα ψάρια είναι εκεί που σκάει το κύμα και τα βαριά καλάμια είναι αχρείαστα.

Σε περίπτωση που ο βυθός είναι αμμουδερός, τότε ένα καλαμάκι που να πετά με ευκολία βαρίδια των 40 με 70 γραμμάρια είναι το ιδανικό. Στα βράχια επειδή θα έχουμε και σκαλώματα τότε ίσως προτιμήσουμε λίγο σκληρότερο καλάμι αλλά το βάρος που θα έχει η αρματωσιά μας είναι το ίδιο.

Ο μηχανισμός μας ανάλογος με πετονιά 0,25-0,28χιλιοστά για αμμούδα και 0,30-0,35 χιλιοστά για βραχώδη ή μεικτό βυθό.

Αρματωσιές διπλαράκια όσο γίνεται πιο διακριτές με ελάχιστα παρελκόμενα. Χάντρα σύνδεσης διάφανη ή κόμπος ενώ αν προτιμήσουμε το μονάγκιστρο τότε το συρόμενο μολύβι θα είναι η πρώτη μας επιλογή. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε με το συρόμενο διπλάρι ενώ σε αμμούδα η χρησιμοποίηση αντί για βαριδιού μικρού πλάνου δολωμένου εκτός από μεγάλες μουρμούρες ίσως μας δώσει δράκαινες, λύχνους, τσιπούρες, μελανούρια και λαβράκια.

Δόλωμα

Λεπτά σκουλήκια όπως ακροβάτης, μαύρο, αμερικάνο πάντα θα μας δίνουν ψάρια, αφού όλα ανεξαρτήτου μεγέθους τα προτιμούν. Εμείς είμαστε αυτοί που ανάλογα με το μέγεθος που θα τοποθετήσουμε στο αγκίστρι μας θα απευθυνθούμε στα αντίστοιχου μεγέθους ψάρια.

Η μάνα και το μονοδόλι λόγω της σκληρότητας τους ίσως λειτουργήσουν καλύτερα όταν υπάρχουν λοιμά ενώ καραβιδάκι ίσως κάνει τη διαφορά. Τέλος μη ξεχνάμε κάποια δολώματα εποχιακά που δουλεύουν καλύτερα αυτήν την εποχή με κυρίαρχο τις λουρίδες σουπιάς και καλαμαριού.

Τι να προσέξουμε

  • Σε περίπτωση που συναντήσουμε πλάγιο άνεμο ή υπάρχουν ρέματα στο βυθό θα χρησιμοποιήσουμε μολύβια με δόντια η μολύβια μεγαλύτερου βάρους.
  • Το ψάρεμα στο χέρι πολλές φορές μπορεί να μας δώσει ψάρια που τσιμπούν μίζερα και δεν αρπάζουν καλά το δόλωμά μας. Η τσιπούρα είναι ένα από αυτά που για να πιαστεί ίσως χρειαστεί κάρφωμα.
  • Όταν ο αέρας είναι δυνατός θα πρέπει εκτός από καλό στήσιμο της βάσης των καλαμιών να φροντίσουμε να τα δέσουμε και πάνω της. Μικρά λαστιχάκια αντοχής σίγουρα θα μας εξυπηρετήσουν.
  • Η καλύτερη ώρα είναι κι αυτήν την εποχή το σούρουπο. Σε αμμούδα θα προτιμήσουμε απογευματινό ή πρωινό ψάρεμα ενώ σε βράχια και μεικτό βυθό απογευματινοβραδυνό.
  • Σε μια περιοχή που πήραμε ή δεν πήραμε ψάρια αυτό δεν είναι σημάδι για επόμενο ψάρεμα. Τα ψάρια αυτήν την εποχή μετακινούνται από μέρα σε μέρα κι ένα κολπάκι που σήμερα είναι γεμάτο ψάρια αύριο μπορεί να είναι άδειο και το ανάποδο.