Cover

Casting

Εξειδικευμένες Αρματωσιές Σουπιάς

Υπάρχουν εποχές όπου η σουπιά αποτελεί το βασικό δόλωμα τόσο για την τεχνική του φύλακα όσο και για το heavy casting. Όμως λόγο του κοκάλου που έχει η σουπιά και λόγο της πλεύσης της επιβάλλεται μια αρματωσιά εξειδικευμένη για το συγκεκριμένο δόλωμα όπου τα αγκίστρια να υπάρχουν στο κεφάλι και συγκεκριμένα στα πλοκάμια που θα δεχτούν επίθεση και όχι στο μέσο του σώματος της.

Η αρματωσιά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε δόλωση καλαμαριού.

Κατασκευή αρματωσιάς με νήμα με ένα συρόμενο αγκίστρι και δυο σταθερά

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα κομμάτι νήμα γύρω στο μέτρο, 3 αγκίστρια, ένα μικρό σωληνάκι καθώς επίσης ένα ψαλιδάκι κι ένα πενσάκι που θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή.

Κόβουμε ένα κομμάτι από το νήμα γύρω στα 30 εκατοστά.

Τοποθετούμε τις άκρες μαζί.

Κάνουμε έναν κόμπο φροντίζοντας οι άκρες να βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Σφίγγουμε τον κόμπο.

Το τράβηγμα με το πενσάκι μας εγγυάται καλύτερο κόμπο.

Ελέγχουμε τις άκρες και βλέπουμε να βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Δένουμε το ένα αγκίστρι στο πρώτο παραμαλλάκι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και το δεύτερο δέσιμο.

Βλέπουμε τα δυο αγκιστράκια μαζί.

Μπορούμε να σφίξουμε με ένα πενσάκι πιάνοντας και τα δυο αγκίστρια μαζί για να διατηρήσουν τη σωστή απόσταση.

Κόβουμε ένα μικρό σωληνάκι.

Περνάμε μέσα στο σωληνάκι το άκρο του σκοινιού μας.

Τώρα έχει σειρά να περαστεί η ακίδα του αγκιστριού.

Βλέπετε πως έχει περαστεί το αγκίστρι.

Θα περάσουμε το σκοινί μέσα από τη θηλιά και στη συνέχεια θα το τραβήξουμε.

Η αρματωσιά μας είναι έτοιμη!

Κατασκευή αρματωσιάς με διπλαρωμένο παράμαλλο

Διπλαρώνουμε ένα μέτρο περίπου το παράμαλλό μας και περνάμε το συρόμενο αγκίστρι μέσα στο παράμαλλο αυτό.

Περνάμε ένα μικρό κομματάκι σωληνάκι μέσα στο άκρο του διπλαρωμένου παράμαλλου.

Τώρα έχει σειρά να περαστεί και το αγκίστρι μας.

Το συρόμενο αγκίστρι μας είναι έτοιμο.

Με ένα ψαλιδάκι κόβουμε στην άκρη το διπλαρωμένο παράμαλλο ώστε να δημιουργήσουμε δυο νέα μικρά παραμαλάκια.

Δένουμε τα δυο αγκιστράκια μας και σφίγγουμε με την πένσα μας.

Η αρματωσιά μας είναι έτοιμη!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  • Προσέχουμε πολύ στην κατασκευή ώστε τα δυο μικρά παραμαλάκια να έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος. Αυτό γίνεται όταν κοπούν στο ίδιο μήκος και όταν τα αγκίστρια δεθούν με τον ίδιο κόμπο αφήνοντας και το ίδιο περίσσευμα στον κόμπο. Ακόμη και αν υπάρχουν μικροδιαφορές όταν πιάσουμε με το πενσάκι μας και τα δυο αγκίστρια μαζί και τραβήξουμε τότε αυτά θα πάνε στην ίδια ακριβώς απόσταση.
  • Η κατασκευή με το νήμα γίνεται όταν απευθυνόμαστε σε ψάρια με δόντια όπως είναι η σφυρίδα και το φαγκρί. Αντίθετα σε ψάρια με όχι ενισχυμένα δόντια όπως η συναγρίδα, το σκαθάρι και το μαγιάτικο κατασκευάζουμε αρματωσιά με πετονιά.
  • Όταν έχουμε κατασκευή με νήμα περνάμε το σωληνάκι άκρη άκρη και στη συνέχεια το αγκίστρι γιατί υπάρχει αρκετές φορές ο κίνδυνος το αγκίστρι να καρφωθεί πάνω στο νήμα και να το πληγώσει. Τότε αν συμβεί αυτό με ένα ψαλιδάκι κόβουμε το τραυματισμένο νήμα.
Πολλές φορές περνώντας το αγκίστρι μέσα από το σωληνάκι τραυματίζουμε με την ακίδα του αγκιστριού το νήμα. Για αυτό καλό είναι να έχουμε το σωληνάκι κοντά στο άκρο του νήματος ώστε αν το τραυματίσουμε με ένα ψαλιδάκι να κόψουμε μετά το πέρασμα του σωλήνα το πονεμένο τμήμα του νήματος. Στην φωτογραφία βλέπετε ένα τραυματισμένο νήμα από πέρασμα αγκιστριού.
Πολλές φορές περνώντας το αγκίστρι μέσα από το σωληνάκι τραυματίζουμε με την ακίδα του αγκιστριού το νήμα. Για αυτό καλό είναι να έχουμε το σωληνάκι κοντά στο άκρο του νήματος ώστε αν το τραυματίσουμε με ένα ψαλιδάκι να κόψουμε μετά το πέρασμα του σωλήνα το πονεμένο τμήμα του νήματος. Στην φωτογραφία βλέπετε ένα τραυματισμένο νήμα από πέρασμα αγκιστριού.
  • Το σωληνάκι μας πρέπει να είναι αρκετά σφικτό ώστε το συρόμενο αγκίστρι να γλιστρά με δυσκολία.
  • Οι παραπάνω αρματωσιές μπορεί να λέγονται αρματωσιές σουπιάς γιατί χρησιμοποιούνται για τη δόλωση της σουπιάς όμως μπορεί να χρησιμοποιηθούν θαυμάσια και στη δόλωση καλαμαριού.
  • Στο πιάσιμο των ψαριών παρατηρούμε ότι έχουν συνήθως και τα δυο αγκίστρια καρφωμένα στο στόμα, στην πάνω μεριά του.