Cover

Όμιλοι

GREECE OPEN 2017 “Alan Varley” Event

Άλλο ένα GREECE OPEN, το ενδέκατο κατά σειρά που διοργανώνει ο Φ.Α.Ρ., έλαβε χώρα από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Ομολογουμένως το καλύτερο που έχει οργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια, μιας και η σκληρή δουλειά που έγινε στην προετοιμασία του αγώνα, αλλά και στην υποδοχή και φιλοξενία των αθλητών, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Σε ότι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, οι 36 συμμετέχοντες και τα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα καιρικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης, μιλούν από μόνα τους.

Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να σας βάλουμε στο κλίμα του αγώνα:

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα του αγώνα, ο καιρός ήταν περίεργος. Ψιλόβροχο και οι μετεωρολογικές προγνώσεις έδιναν νότιους ανέμους. Για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο κλίμα της Θεσσαλονίκης με την πολύ υγρασία και τη βαριά ατμόσφαιρα, έκαναν δύσκολο το έργο των αθλητών. Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις και δε βοηθούσε τις καλές επιδόσεις που όλοι περίμεναν. Όμως σε κάποιες στιγμές ευνοϊκού ανέμου, έγινα κάποιες λίγες καλές βολές. Ο Γιώργος Μπόνης, έδειξε για άλλη μια φορά τον επαγγελματισμό του και κατάφερε να μπει μπροστά με βολή στα 239 μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν κάτω από τα 230.

Η δεύτερη μέρα, προβλεπόταν πολύ μεγάλη λόγω των δύο μολυβιών, αλλά και πολύ ζεστή, με βάση πάντα τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Αυτή τη φορά η επιλογή κατεύθυνσης γηπέδου δικαίωσε τους οργανωτές και έτσι δεν άργησαν οι πρώτες καλές βολές στα 150gr. Τρεις αθλητές έστειλαν τα μολύβια τους πάνω από τα 240 μέτρα, πρώτος ήταν ο Owan Moyle και ο αγώνα «πήρε φωτιά».

Η μέρα συνεχίστηκε με τα 125gr, ενώ η θερμοκρασία είχε περάσει τους 30 βαθμούς και η σχετική υγρασία ήταν πάνω από 70%. Ο Γιώργος Μπόνης κατάφερε να πάρει άλλο ένα βαρίδι με βολή στα 244 μέτρα, ενώ αρκετοί άλλοι αθλητές ήταν σχετικά κοντά του, λίγο κάτω από τα 240 μέτρα.

Η ώρα έχει φτάσει 20:30 και κάπου εκεί τελείωσε και η δεύτερη και πιο δύσκολη μέρα, με τους πρώτους τρεις αθλητές, Γιώργο Μπόνη, Andy Copping & Owan Moyle να είναι πολύ κοντά και όλα να παίζονται στο τέταρτο και τελευταίο μολύβι, αυτό των 100gr, την τρίτη και τελευταία μέρα του αγώνα.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε, και όσο προχωρούσαν οι βολές ο αγώνας αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, μιας και ο 2ος μέχρι στιγμής Andy Copping είχε βγάλει βολή στα 249 μέτρα και μέχρι την 4η βολή ο Γιώργος Μπόνης δεν κατάφερε να βγάλει μετρήσιμη βολή.  Κάπου εκεί ο αγώνας τελείωσε, μιας και ο Γιώργος, όπως ήταν αναμενόμενο,  έκανε βολή στα 242 μέτρα και ουσιαστικά «καθάρισε» τον αγώνα.

Ο αγώνας τελείωσε και άρχισαν τα καθιερωμένα πλέον πανηγύρια μεταξύ των αθλητών, με επίκεντρο τον επίτιμο καλεσμένο Alan Varley να περιλούζεται από τους συναθλητές του με πολλά μπουκάλια νερού και μεγάλες ποσότητες από νερό και πάγο από τα ψυγεία που υπήρχαν στο στίβο.  Οι εκφράσεις όλων, τα γέλια και η διασκέδασή τους σα μικρά παιδιά -όπως θα διαπιστώσετε και στις σχετικές φωτογραφίες-, τα λένε όλα. Μια πραγματική γιορτή του αθλήματος που τα είχε όλα : έντονο συναγωνισμό, αλλά και υπέροχο κλίμα μεταξύ των αθλητών, που άφησαν το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι στην άκρη και απόλαυσαν τις στιγμές μεταξύ καλών φίλων.

Η συνέχεια περιλάμβανε την τελετή απονομής και βράβευσης των αθλητών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βράβευση των τριών πρώτων σε κάθε μολύβι και ακολούθησε η βράβευση και η απονομή δώρων από τους χορηγούς, σε όλους τους αθλητές, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα με τους αθλητές να χειροκροτούν, να επευφημούν και να πειράζουν το βραβευόμενο.

Το σκηνικό άλλαξε λίγο με την ομιλία του προέδρου του Φ.Α.Ρ. και την αναφορά του στο μεγάλο αθλητή και δάσκαλο του αθλήματος Dennis Retter, ο οποίος χτυπημένος από την επάρατη νόσο δε μπόρεσε να βρεθεί μαζί τους υπόλοιπους φέτος, μετά από πολλά χρόνια. Ακολούθησε η ανακήρυξή του ως επίτιμο μέλος του Φ.Α.Ρ, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την παρουσία του στα GREECE OPENS, την υποστήριξή του στο σύλλογο και την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια,  μέσα από τις προτάσεις και τις συμβουλές του όλα αυτά τα χρόνια της διαρκούς παρουσίας του στους στίβους.

Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, με τα λόγια του Steve Boyt για το δάσκαλο και φίλο του, αλλά και για το καλύτερο event που συμμετείχε, όπως χαρακτηριστικά είπε, εδώ και πολλά χρόνια. Κάπου εκεί έπεσε και η αυλαία του event και για αυτή τη χρονιά.

Η διοίκηση του Φ.Α.Ρ θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τις επιδόσεις τους, να ευχαριστήσει τους χορηγούς (Αφοί Κασάμπαλη-SHIMANO, Είδη Αλιείας Απρίλης, Είδη Αλιείας Καδόγλου, PONTOS Fishing, SAKUMA, Formula Bearings, The Rocket Reel Co.), την ταβέρνα «Ανέστης», και ιδιαίτερα την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, για την παραχώρηση και προετοιμασία του χώρου αγώνα.

Ραντεβού στις 11-13 Μαΐου 2018, με το GREECE OPEN 2018 “Barrie Davis” event.