Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Χειμερινά Λυθρίνια με Ακαθάριστη Γαρίδα

Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και οι εξορμήσεις μας έχουν λιγοστέψει αρκετά.  Όμως όσες μπορούμε και πραγματοποιούμε, κοιτάμε να είναι εκτός από σύντομες κι αποδοτικές. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να συνδυάσουμε σωστά τόπο, δόλωμα και τρόπο ψαρέματος.

Όσο αφορά στην καθετή, οι τόποι λίγο-πολύ μας είναι γνωστοί,  και το ψάρι που συνήθως αναζητούμε στις ημερήσιες εξορμήσεις μας, είναι τα χειμωνιάτικα λυθρίνια. Τα λυθρίνια αυτήν την εποχή τρώνε καλά, έχουν σεβαστό μέγεθος  και τα συναντάμε  σε τραγάνες, λασποτραγάνες ή βυθό με πράσινο μαρουλάκι. Αν τα μέρη είναι προστατευμένα από ανεμότρατες, τότε η ψαριά μας είναι σχεδόν σίγουρη. Αν όμως οι τόποι μας είναι καλάδες, τότε θα πρέπει να βρούμε σημεία που δεν καλάρονται, έστω και αν είναι αρκετά ρηχά ή άγρια.

Το δόλωμά μας μπαίνει στο αγκίστρι μεγάλο και χορταστικό, για να μπορεί να τραβά τα ψάρια από μακριά, αλλά και να «επιλέγει» τα μεγαλύτερα του είδους. Φρέσκο καλαμάρι και γαρίδα αποτελούν τις χειμερινές μας επιλογές. Αν είμαστε καλαμαροψαράδες , τότε μπορούμε να πιάσουμε κάποιο καλαμάρι στην αρχή του ψαρέματος και να το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για δόλωμα. Αν όχι, τότε η γαρίδα είναι μονόδρομος.

Αυτήν την εποχή μπορούμε να βρούμε εύκολα φρέσκια γαρίδα, και να αποφύγουμε την κατεψυγμένη την οποία έχουμε στο ψυγείο ως εφεδρεία για δύσκολες καταστάσεις. Η φρέσκια γαρίδα προσελκύει κοντά της όλα τα εκλεκτά και μη ψάρια της περιοχής, και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούμε να έχουμε έναν καλό μεζέ. Αν όμως είμαστε πιο εκλεκτικοί και δε ζητάμε τα πολλά αλλά τα εκλεκτά ψάρια, τότε τη δολώνουμε ακαθάριστη, με το κέλυφος. Αυτό είναι το μυστικό των λυθρινοψαράδων σε όλες τις θάλασσες, που τους βλέπουμε με ένα μπουγέλο γεμάτο λυθρίνια.

Με ένα ψαλιδάκι πετάμε το κεφάλι και πιθανώς το τελείωμα της ουράς αν η γαρίδα είναι μεγάλη, και περνάμε το σώμα της γαρίδας στο αγκίστρι μας, που φροντίζουμε να είναι αρκετά μεγάλο και κοφτερό.

Προτιμούμε τα αγκίστρια με λεπτό κορμό και αρκετό άνοιγμα, γιατί καρφώνουν καλύτερα, γνωρίζοντας όμως ότι αν πιαστεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ψάρι, τότε θα χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε την απόχη.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι αν το βάθος του  επιλεγμένου τόπου είναι μεγαλύτερο από τα 60 μέτρα, καλό θα ήταν να προσθέσουμε πολύχρωμες  χάντρες ή πούλιες στο παράμαλλό μας, για να αυξήσουμε περισσότερο τις τσιμπιές μας και συνεπώς τη συνολική μας ψαριά.