Cover

Συρτη Φυλακας

Μολύβι Φύλακας: Σφυρίδα τα 7 Μυστικά της Επιτυχίας

Μπορεί το πιάσιμο ενός μεγάλου μαυρόψαρου να αποτελεί επιτυχία για τον κάθε ψαρά, όμως το βγάλσιμο μιας  ιδιαίτερα μεγάλης σφυρίδας αποτελεί κατόρθωμα και πιστοποίηση των αλιευτικών μας ικανοτήτων. Η δύναμη και η εξυπνάδα της σε συνδυασμό με το μέγεθός της μας προσφέρουν αξέχαστες και δυνατές στιγμές εμπειρίας και γνώσης.

Τόσο ο ροφός όσο και η στήρα, η πίγκα, ο βλάχος προτιμούν άγριους, βραχώδεις βυθούς. Η σφυρίδα αντίθετα αρέσκεται σε αμμουδερούς και λασπώδεις. Βρίσκει ένα μεγάλο βράχο, μια πλάκα, μια σχισμή για ορμητήριο κι από εκεί εξορμεί. Όμως η μικρή υψομετρική διαφορά που έχει το ορμητήριο αυτό σε σχέση με τον υπόλοιπο βυθό δύσκολα μπορεί να βρεθεί από το μέσο ψαρά που παρατηρεί τις ενδείξεις του βυθομέτρου. Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση, ζουμάρισμα στο βυθό και πορεία που να ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο. Δεν είναι ανάγκη οι σφυριδότοποι να είναι μακριά. Πολλές φορές βρίσκονται μέσα στα πόδια μας αλλά η δυσκολία στην ανακάλυψη του ορμητηρίου των ψαριών μας οδηγεί σε παροπλισμό της περιοχής.

Ο φύλακας αποτελεί την τεχνική εκείνη που θα μας δώσει σχετικά εύκολα μεγάλα ψάρια. Όμως υπάρχουν οι λεπτομέρειες που αν ο ψαράς δεν τις προσέξει θα σέρνει για ατελείωτες ώρες το δόλωμά του χωρίς να παίρνει το παραμικρό άγγιγμα.

 

1. Σούρουπο-Ξημέρωμα

Είναι γεγονός ότι τόσο το σούρουπο όσο και το ξημέρωμα αποτελούν τις καλύτερες ώρες για τις περισσότερες από τις τεχνικές ψαρέματος με φυσικό αλλά και τεχνητό δόλωμα, αφού τα ψάρια αφήνουν για λίγο τις επιφυλάξεις τους και ορμούν να αρπάξουν τα δολώματά μας. Αυτό σίγουρα συμβαίνει κι εδώ με μια διαφοροποίηση. Ενώ στη συρτή βυθού με τεχνητό αλλά και μπακακάκι οι περισσότερες τσιμπιές αλλά και τα περισσότερα ψάρια έρχονται με το σούρουπο, εδώ στο φύλακα και μάλιστα με δόλωμα καλαμάρι ή σουπιά τα ψάρια θα έρθουν να τσιμπήσουν το ξημέρωμα. Επίσης παρατηρείται ότι τις μεσημεριανές ώρες κι εφόσον έχουμε στην αρματωσιά μας κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο δόλωμα τότε θα πάρουμε και τις μεγαλύτερες σε μέγεθος σφυρίδες. Αυτό ας το έχουμε στα υπόψη  μας και να μην  τοποθετούμε στο περιθώριο το μεσημεριανό ψάρεμα. Τώρα που χειμωνιάζει, η μέρα μικραίνει και ο καιρός κρυώνει το μεσημεριανό ψάρεμα είναι μια πολύ καλή πρόταση.

2. Μεγάλο βαρίδι

Η σφυρίδα είναι ψάρι που κινείται πολύ κοντά στο βυθό και σπάνια κάνει εξορμήσεις προς τα ψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι το δόλωμά μας πρέπει να πλέει και να κινείται όσο γίνεται χαμηλότερα. Για να το καταφέρουμε αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για φύλακα πολύ μεγαλύτερο μολύβι από ότι σε ίδιο βάθος αλλά για διαφορετικά θηράματα ενώ το παράμαλλό του μολυβιού γίνεται πολύ κοντό. Ένα μέτρο είναι υπεραρκετό. Έτσι καταφέρνουμε να περάσουμε το δόλωμα πολύ κοντά στο βυθό ενώ συγχρόνως μπορούμε να κινηθούμε και λίγο γρηγορότερα με αποτέλεσμα μεγαλύτερης έκτασης αναζήτησης.

3. Νήμα στα αγκίστρια μας

Το τμήμα της αρματωσιάς μας που φέρει τα αγκίστρια διαφοροποιείται από το υπόλοιπο παράμαλλο. Επειδή το διπλάρωμα δεν αρκεί για να αποφύγουμε τα κοφτερά της δόντια τοποθετούμε γύρω στο μισό μέτρο με ογδόντα εκατοστά, νήμα χοντρό, όπου πάνω του δένουμε τα αγκίστρια μας. Το νήμα αυτό συνδέεται με το υπόλοιπο παράμαλλο με τη βοήθεια ενός μικρού, αλλά μεγάλης αντοχής, στριφταριού.

 

4. Αγκίστρια με χοντρό στέλεχος

Το ότι τα αγκίστρια μας πρέπει να είναι κοφτερά αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καλά και δεν αξίζει να αφιερωθούμε εδώ με αυτό. Εκείνο όμως που ίσως μας διαφεύγει είναι το πάχος που πρέπει να έχουν τα αγκίστρια αυτά. Η σφυρίδα όπως γνωρίζουμε είναι ένα πολύ δυνατό ψάρι και τα αρχικά κεφάλια που κάνει δοκιμάζουν τις αντοχές ολόκληρου του συνόλου καλάμι-μηχανισμός-αρματωσιά. Ο αδύνατος κρίκος μάλλον είναι τα αγκίστρια μας κι εκεί πρέπει να δώσουμε τη σημασία που τους αρμόζει. Ξεχνούμε τα μικρά αγκίστρια όπως επίσης και τα λεπτά και πάμε σε κοφτερά μεν αγκίστρια αλλά με χοντρό στέλεχος. Με αυτήν την επιλογή μας έχουμε και την σκληρότητα που χρειάζεται για να μην ανοίγουν αλλά και την αποφυγή ξεψαρίσματος και σχισίματος του ψαριού.

5. Καλορυθμισμένα φρένα

Ο μηχανισμός μας είναι γεμισμένος με νήμα κι έχει από πριν να ρίξουμε την αρματωσιά στο νερό, κατάλληλη ρύθμιση. Τώρα το πόσο σφιχτά ή χαλαρά είναι τα φρένα θα μας το δείξουν οι καταστάσεις. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι τα δυνατά κεφάλια στην αρχή και το φευγιό του ψαριού για το βυθό.

6. Κοντράρισμα στην αρχή

Όσο λάσπη και αν έχει η περιοχή, γεγονός είναι ότι με το που πιαστεί το οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι θα πάει και θα προσπαθήσει να κρυφτεί στο θαλάμι του ή σε παρεμφερή σημεία. Το βράχωμα αλλά και το τρίψιμο του παράμαλλου σε σκληρό και άγριο σημείο είναι μέσα στο πρόγραμμα και θα πρέπει να το εμποδίσουμε. Το δυνατό κοντράρισμα στην αρχή του καρφώματος σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του σκάφους θα οδηγήσουν το ψάρι σε «ακίνδυνο σημείο» από όπου το ανέβασμά του στην επιφάνεια είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου.

7. Μεγάλο δόλωμα

Το μέγεθος του δολώματος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τσίμπημα ή όχι του ψαριού. Μικρό δόλωμα από ότι έχουμε διαπιστώσει περνά απαρατήρητο στις σφυρίδες. Αντίθετα το μεγάλο έως πολύ μεγάλο δόλωμα προσελκύει τα ψάρια από μακριά, απομακρύνοντας δισταγμούς και αναστολές και τα ωθεί κοντά του. Προσέχετε ιδιαίτερα αυτό το σημείο και φυλάχτε τα πιο μεγάλα δολώματά σας για τις σφυριδοπεριοχές. Οι πιθανότητες επιτυχίας έτσι αυξάνονται κατά πολύ.