Cover

Όμιλοι

Ο.Φ.Τ.Σ. Σύρου: 1η Αποστολή στη Δονούσα

Ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στις 2-3 Μαΐου διοργάνωσε την 1η Αποστολή Οικολογικού χαρακτήρα στη Δονούσα με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Την Πέμπτη 30/4 το βράδυ, αναχώρησε πρώτα από τη Σύρο το φορτηγό μεταφοράς σκηνικών και υλικών  και ο οδηγός του, με το πλοίο προς τη Δονούσα. Το Σάββατο το πρωί, αναχώρησαν από τη Σύρο πέντε σκάφη με 27 άτομα πλήρωμα με πορεία το λιμάνι της Δονούσας. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, εννέα ναυτικά μίλια από τη Σύρο, μία βάρκα παρουσίασε μηχανική βλάβη. Ενώ επισκευάστηκε για λόγους ασφαλείας το πλήρωμα μοιράστηκε στις υπόλοιπες βάρκες και ο κυβερνήτης μαζί με το συγκυβερνήτη επέστρεψαν στη Σύρο. Ο όμιλος συνέχισε την πλεύση του και μετά από μιάμιση ώρα περίπου, φτάσαμε στο λιμάνι της Δονούσας. Κατά την άφιξή, μας υποδέχτηκαν οι αρχές του τόπου και οι κάτοικοι του νησιού οι οποίοι είχαν ετοιμάσει για εμάς ένα κέρασμα για το καλωσόρισμα. Αμέσως μετά η ομάδα φορτοεκφόρτωσης και σκηνικών μετέφερε και ξεκίνησε το στήσιμο των σκηνικών στο Πνευματικό Κέντρο Δονούσας. Την ίδια ώρα η θεατρική ομάδα προετοιμάζονταν και μέλος του ομίλου μας επιμελήθηκε το μακιγιάζ των ηθοποιών. Στις 19.00 πραγματοποιήθηκε το διαδραστικό θεατρικό δρώμενο «χάθηκε Ο ΦώΤηΣ. Στοπ.» από τη θεατρική ομάδα του ομίλου, που συντόνιζε η Γεωργία Ματσούκα από την Εν.Το.Πο. Σύρο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και ιδιαίτερα των παιδιών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση. Μετά το πέρας του θεατρικού δρώμενου και τις αναμνηστικές φωτογραφίες που έβγαλαν τα παιδιά με τους ήρωες, η ομάδα φορτοεκφόρτωσης και σκηνικών μάζεψε, συσκεύασε και μετέφερε τα σκηνικά στο φορτηγό της αποστολής.

Το πρωί της Κυριακής 3/5 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα παιδιά της Δονούσας από τις παιδαγωγούς του ομίλου. Αρχικά τα παιδιά ζωντάνεψαν το θεατρικό, δημιουργώντας τους ήρωες του  με σκουπίδια που βρίσκουμε στους βυθούς. Στη συνέχεια ζωγράφισαν σε ένα πανό το βυθό του νησιού τους, έγραψαν πάνω του οικολογικά μηνύματα και το στόλισαν στο λιμάνι τους με σκοπό να μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα στους επισκέπτες της Δονούσας. Επιπλέον τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με την τόμπολα δαπέδου που είχε κατασκευαστεί από την ομάδα σκηνικών όπου πάνω της απεικονίζονταν οι ήρωες του θεατρικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελείωσε με ζωγραφική προσώπου από μέλος του ομίλου μας. Ταυτόχρονα η ομάδα φορτοεκφόρτωσης μετέφερε τα βιβλία που δώρισε η Νάνσυ Χάλαρη στη μνήμη του πατέρα της δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτριου Χάλαρη από την προσωπική του βιβλιοθήκη, στο δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο της Δονούσας όπου έγινε και η παράδοση τους παρουσία  διευθυντών, εκπαιδευτικών και παιδιών των σχολείων. Το απόγευμα μετά τους αποχαιρετισμούς από τις Αρχές και τους κατοίκους του νησιού, βάλαμε ρότα για τη Σύρο. Με σύμμαχο μας τον καιρό σε μιάμιση ώρα καταπλέαμε στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ολόκληρη την αποστολή κάλυψαν φωτογραφικά δύο μέλη του ομίλου.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συνδιοργάνωση ενισχύοντας οικονομικά την αποστολή, την Δημοτική κοινότητα Δονούσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών» για τη συνεργασία, το μεγάλο χορηγό της αποστολής Sekavin Α.Ε. για τη χορηγία των καυσίμων, τα καταστήματα «Ποικιλοπωλείον» και  «Εποχές» για την παραχώρηση μέρους των σκηνικών, τις κυρίες Κάιλα Ρίτα, Daniela Lacuri και Γεωργία Βουτσίνου για την κατασκευή κουστουμιών, τη Ματσούκα Γεωργία από την Εν.Το.Πο Σύρο που συντόνισε τη θεατρική ομάδα, τους χορηγούς επικοινωνίας εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» που κάλυψε με δημοσιογράφο την αποστολή, την εταιρεία «Prisma Audiovisual» για τη βιντεοκάλυψη της αποστολής, την «Replay Media» για την εναέρια βιντεοκάλυψη και τη «Vector Press» για τη χορηγία banner και υλικών.