Cover

Παραγαδι

Παραγάδι: Σήκωμα από τα βαθιά

Το σήκωμα του παραγαδιού από τα βαθιά, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όσους επιθυμούν να καλάρουν και να λεβάρουν σε βάθη που ξεπερνούν τα εκατό μέτρα. Μπορεί σε αυτά τα νερά να υπάρχουν ψάρια, αλλά η δυσκολία είναι τέτοια που μας αποτρέπει τις περισσότερες φορές από μια τέτοια εξόρμηση.

Για όσους διαθέτουν ηλεκτρικό μηχανισμό παραγαδιού, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι υπόλοιποι ή θα πρέπει να μετακομίσουμε ρηχά ή να βρούμε κάποια τεχνική με εύκολη και εφικτή ανέλκυση. Εμείς θα σας προτείνουμε μία μέθοδο που έχει εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη από όλους.

Το σκεπτικό

Η δυσκολία όλη είναι στο ανέβασμα της μάνας μας από τα βαθιά, γιατί είναι μεγάλο το βάρος που νιώθουμε όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στη λεκάνη ή το πανέρι μας τα λίγα μέτρα που σηκώνουμε σε κάθε χεριά από το παραγάδι μας. Δε θα ήταν πιο εύκολο να ερχόταν το παραγάδι από ψηλά, ελεύθερο, χωρίς το βάρος από το βάθος και τα σκαλώματα, αλλά και από το βάρος του καλαδουριού; Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο αν σηκώσουμε τα βαρίδια των καλαδουριών στην επιφάνεια!

Τακτική

  • Πηγαίνουμε στο πρώτο μας καλαδούρι και ανεβάζουμε το βαρίδι του στην επιφάνεια.
  • Δένουμε στην άκρη του παραγαδιού ένα σκέτο καλαδούρι (σημαδούρα) και το πετάμε στο νερό.
  • Πηγαίνουμε στο άλλο άκρο του παραγαδιού, δηλαδή στο άλλο καλαδούρι, και σηκώνουμε το βαρίδι του στην επιφάνεια.
  • Παίρνουμε την άκρη του παραγαδιού κι αρχίζουμε να τη μαζεύουμε κανονικά στο πανέρι μας ή τη λεκάνη.

Τι πετυχαίνουμε

Το παραγάδι μας δεν έχει το βάρος του βαριδιού του καλαδουριού που το αναγκάζει να είναι συνεχώς στο βυθό και  πρέπει να το μαζεύουμε όλο από χαμηλά.

Αν δεν έχει σκάλωμα μπορεί να ανέβει και όλο στην επιφάνεια, ενώ αν έχει, το ξεσκάλωμα είναι εύκολο αφού μπορούμε να το τραβήξουμε και από τις δυο μεριές αν χρειαστεί.

Επίσης η πλοήγηση του σκάφους κατά την πορεία της μάνας είναι πολύ πιο ελεύθερη, αφού δεν είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε συνεχώς πάνω από το ριγμένο παραγάδι.

TIP

Όσοι διαθέτουμε ηλεκτρικό μηχανισμό καθετής ή συρτής, μπορούμε με τη βοήθειά του να ανεβάσουμε το σκοινί των καλαδουριών στην επιφάνεια και στη συνέχεια να λεβάρουμε με τα χέρια το παραγάδι μας.