Cover

Βολες

15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βολών Θαλασσίων Βαρών

Το 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βολών Θαλασσίων Βαρών είναι το πρώτο  Παγκόσμιο που ανέλαβε να διοργανώσει η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) και διεξήχθη στο Αμύνταιο από 1 έως 8 Σεπτεμβρίου 2012.

Συμμετείχαν συνολικά δέκα ομάδες με 55 ρίπτες από τις εξής χώρες :

  • Αγγλία  (11 αθλητές)
  • Αργεντινή (8 αθλητές)
  • Βέλγιο (3 αθλητές)
  • Γαλλία (5 αθλητές)
  • Γερμανία (4 αθλητές)
  • Ισπανία (5 αθλητές)
  • Ιταλία (10 αθλητές)
  • ΕΛΛΑΔΑ (9 αθλητές)

Οι αγωνιστικές ημέρες ήταν 4, μία για κάθε βάρος βαριδίου (175, 150, 125 και 100 γρ.)

Και τις 4 ημέρες των αγώνων ο καιρός ήταν πολύ καλός, ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη που όμως δεν ταλαιπώρησε τους αθλητές με το δεδομένο όταν είχαν σκιά στις τέντες τους αλλά και παγωμένο νερό και αναψυκτικά κατά βούληση, προσφορά της διοργάνωσης. Ο άνεμος, καθοριστικός παράγοντας στο άθλημα των βολών ήταν κάθε ημέρα σχεδόν ο ίδιος. Το πρωί ξεκινούσαν οι προσπάθειες με πλήρη άπνοια και προς το μεσημέρι ξεκινούσε ένα αεράκι που έφτανε το πολύ μέχρι 3 με 4 μποφόρ Β, ΒΔ ή ΒΑ μεταβλητό σχεδόν από προσπάθεια σε προσπάθεια και αυτό πράγματι δυσκόλεψε τους περισσότερους ξένους αθλητές που είχαν συνηθίσει να επιτυγχάνουν σπουδαίες επιδόσεις με δυνατό όμως άνεμο.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι σπουδαίες επιδόσεις που καταγράφηκαν στους αγώνες είναι πραγματικά σπουδαίες και σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα δυνατού ευνοϊκού ανέμου, επιδόσεις που είχαν δύναμη, πείσμα και θέληση.

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αγώνες με πρώτο βάρος τα 175 γρ. Μια μέρα κι ένας αγώνας που θα μείνει για πάντα αξέχαστος σε όλους όσους παρακολούθησαν από κοντά, τη μάχη του Έλληνα ρίπτη, Γιώργου Μπόνη, μέχρι να καταφέρει να φτάσει στο ψηλότερο σκαλί και να αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 175 γρ.  Οι κόποι του, η στήριξη της οικογένειας του, οι θυσίες του, το ξόδεμα του ψυχικό και υλικό αλλά κυρίως το πάθος και η αγάπη του για το άθλημα, δικαιώθηκαν με μια βολή στα 254.86 μέτρα!

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο αγώνας στα 150 γρ. με το συναγωνισμό στην κορυφή να είναι πολύ δυνατός και  με τελικό  νικητή και Παγκόσμιο Πρωταθλητή στα 150 γρ. τον Alessio Massa με 266,71 μ.

Η Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στα 125 γρ. ανέδειξε νικητή και Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον αυτοκράτορα του αθλήματος και επί 14 χρόνια Παγκόσμιο Πρωταθλητή,  Danny Moeskops με την καταπληκτική επίδοση  269,49 μ. και τους εθελοντές να σταματούν την διέλευση των αυτοκινήτων κατά την καταμέτρηση γιατί το βαρίδι του είχε καρφωθεί στον δρόμο περιμετρικά του γηπέδου!

Η τελευταία μέρα των αγώνων στα 100 γρ. ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο τον υγιή ανταγωνισμό, έδειξε το πείσμα και τη θέληση των αθλητών, απέδειξε περίτρανα ότι οι ρίπτες όλου του κόσμου είναι μια μεγάλη αγαπημένη παρέα και βεβαίως επισφράγισε την απόλυτη κυριαρχία των Ιταλών αθλητών που ανέδειξαν την χώρα τους Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Βολών θαλασσίων βαρών έτους 2012. Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο πεισματάρης  Alessio Massa με 252,90 μ. που είχε σειρά 31 και την επίδοση του την πέτυχε στην τελευταία προσπάθεια του αφού είχε προηγηθεί με σειρά 29 ο Stephen Lewis  που στην τελευταία του βολή πέτυχε 252.02 μ. Ο Αlessio στην τελευταία του προσπάθεια ήταν πραγματικά συγκλονιστικός .

  • Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα : Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIPSm, ο Πρόεδρος κ. Hubert Weldheim.
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγώνα : Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας ΕΟΥΔΑ, κα Ρένα Βγενοπούλου
  • Μέλη Επιτροπής αγώνα : Οι αρχηγοί των ομάδων
  • Ιταλίας : Pietro Teraglia
  • Γαλλίας : Alain Banégues
  • Ελλάδας : Αλέξανδρος Σαπουνάκης

Να σταθούμε στις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Hubert Weldheim :

«Η Ελληνική Ομοσπονδία κατάφερε να διοργανώσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που τιμάει την FIPSm και πρέπει όλες οι χώρες από εδώ και πέρα να συνεχίσουν τις διοργανώσεις σε υψηλό επίπεδο με ζωντανό παράδειγμα την Ελληνική διοργάνωση»

Πολύ σημαντικές είναι και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιταλικής Ομοσπονδίας κ. Marco Pisacane :

«Έχω παρακολουθήσει και τα 15 Παγκόσμια Πρωταθλήματα που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα με αρκετά από αυτά στην Ιταλία. Πρέπει να ομολογήσω πως αυτό το Παγκόσμιο ήταν το καλύτερο όλων και να συγχαρώ πραγματικά και θερμά την Ελληνική Ομοσπονδία που κατάφερε να δώσει τη σπουδαία ευκαιρία στο αγαπημένο μας άθλημα να δώσει την μάχη του μέχρι να αναγνωριστεί ως Ολυμπιακό άθλημα».