Cover

Αγωνες-Αθλητικη Αλιεια

1ο Διεθνές Τουρνουά Αλιείας από την Ακτή «RESPECT THE SEA»

Το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Διεθνές τουρνουά αλιείας από την ακτή “RESPECT THE SEA” στην παραλία του Κάτω Διμηνιού (Κιάτο), το οποίο διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι σύλλογοι Ακαδημία Αθλητικών Δραστηριοτήτων και  Sportfishing Club, σε συνεργασία με το paraktiopsarema.gr.

Το τουρνουά διεξήχθη μέσα από δύο (2) αγωνιστικές ημέρες.

Πρώτη Αγωνιστική

Το Σάββατο το πρωί η πρώτη αγωνιστική ημέρα διεξήχθη από τις 07.00 έως τις 12.00 και ο επανέλεγχος καταμέτρησης των αλιευμάτων ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι.

Την πρώτη αγωνιστική ημέρα αλιεύθηκαν συνολικά 139 ψάρια και όλοι θαυμάσαμε τους Γάλλους αθλητές που από την αρχή  στόχευσαν στο μεγαλύτερο ψάρι του αγώνα. Έτσι, με την ιδιαίτερη τεχνική τους αλίευσαν τελικά αρκετά λαβράκια, είδος όχι και πολύ συνηθισμένο στους μέχρι σήμερα αγώνες στο ίδιο πεδίο.

Θαυμάσαμε επίσης το πείσμα και την αγωνιστικότητα του Τυνήσιου αθλητή, που αν και ψάρευε μόνος του, κατάφερε να κερδίσει τη 2η θέση του τομέα του. Η ταχύτητα με την οποία δοκίμαζε διαφορετικές αρματωσιές ήταν εκπληκτική!

Οι Ιταλοί αθλητές ήταν  άτυχοι στην κλήρωση και δεν αλίευσαν κανένα ψάρι, όπως συνέβη επίσης και με τους αθλητές της Μάλτας.

Οι Κύπριοι αθλητές Μιχαηλίδης Μιχάλης και Καζακαίος Πάμπος,  προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στις ιδιομορφίες του βυθού, ο οποίος δε διαφέρει πάρα πολύ από τους βυθούς που είναι συνηθισμένοι να ψαρεύουν.

Κατά γενική ομολογία όλων των ξένων αθλητών, το πεδίο αγώνα στο Κάτω Διμηνιό έχει πολύ ενδιαφέρον, διότι δεν είναι παντού ίδιος ο βυθός και κυρίως επειδή υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών ψάρια, που δεν αλιεύονται όλα με τις ίδιες αρματωσιές. Αυτό ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο για τους ξένους και το βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης.

Τις πρώτες θέσεις των τομέων τους  και κατά συνέπεια τις θέσεις 1η έως και 5η, κατέλαβαν οι εξής :

 • 1η θέση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, SUNSET TEAM GREECE
 • 2η θέση JEAN ISOLA – GERARD DURANT, CLUB DE PÊCHE A RAGNOLA FRANCE
 • 3η θέση ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΚΑΖΑΚΑΙΟΣ ΠΑΜΠΟΣ, ΨΑΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ CYPRUS
 • 4η θέση ΛΑΓΟΥΤΑΡΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΚΑΛΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ, SPORTFISHING CLUB ΕΛΛΑΔΑ
 • 5η θέση ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΦΛΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, AKAΔΗΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε στο ξενοδοχείο της διοργάνωσης (LIDO HOTEL – MELISSI) μια πολύ ενδιαφέρουσα επίδειξη ειδών αλιείας από την εταιρεία ΕΝ ΠΛΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, επίσημο χορηγό του τουρνουά.

Δεύτερη Αγωνιστική

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε η δεύτερη αγωνιστική ημέρα, με έναρξη ώρα 07.00 και λήξη ώρα 12.00 και η επιστροφή  στο ξενοδοχείο έγινε μετά τη λήξη του επανέλεγχου καταγραφής των αλιευμάτων.

Κατά τη 2η αγωνιστική ημέρα, αλιεύθηκαν συνολικά 154 ψάρια. Το πείσμα για τη νίκη και η μεγάλη προσπάθεια όλων των αγωνιζομένων, ήταν συναρπαστικά. Ο αγώνας είχε πολλές και συνεχείς ανατροπές και μέχρι την τελευταία στιγμή τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει.

Η Ιταλική ομάδα που την προηγούμενη ημέρα είχε ατυχήσει και δεν είχε αλιεύσει κανένα ψάρι, ξεκίνησε τον αγώνα με νέα τακτική και από την αρχή όλοι καταλάβαμε πόσο μεγάλοι αθλητές είναι. Κατάφεραν να «καθαρίσουν» την πρώτη θέση του Τομέα τους, αλλά και του αγώνα,  από πολύ νωρίς, στοχεύοντας  κυρίως στις μουρμούρες και τα λαυράκια, μιας και τους ευνόησε η ψαρεύτρα τους, όπως ακριβώς έγινε και με τη Γαλλική ομάδα την προηγούμενη ημέρα. Μας έδειξαν πως η επιμονή, η ταχύτητα και κυρίως η γνώση και η στόχευση στα ψάρια που βρίσκουν στην ψαρεύτρα τους,  φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν έκαναν τίποτα περιττό και τίποτα τυχαία.  Ήξεραν  τι θέλουν και πως να το πάρουν.

Ο Τυνήσιος αθλητής μας εντυπωσίασε ακόμα μια φορά.  Έχοντας πλέον σαφή γνώση των ιδιομορφιών του βυθού, χρησιμοποίησε πολλά διαφορετικά είδη αρματωσιών, που του έδωσαν διαφορετικά είδη ψαριών. Έμοιαζε σα να «σκουπίζει» το βυθό με σύστημα, με εκπληκτική ταχύτητα, και κυρίως με γνώση στο τι ακριβώς στοχεύει να αλιεύσει. Μας έκανε τεράστια εντύπωση ότι και τις δύο αγωνιστικές ημέρες ζητούσε τηλεφωνικά και έπαιρνε συμβουλές από τον τεχνικό σύμβουλο του συλλόγου του στην Τυνησία, αφού βέβαια είχε πάρει κάθε δυνατή πληροφορία από τους  Έλληνες συναθλητές του. Είναι ένας μεγάλος αθλητής, ένας εκπληκτικός άνθρωπος, ένας φιλόπατρις Τυνήσιος, φιλικός προς όλους και αγαπητός από το σύνολο των συναθλητών του.

Η γαλλική ομάδα συνέχισε την ίδια τακτική και τη 2η αγωνιστική στοχεύοντας στα λαυράκια, αλλά δεν τους βοήθησε η ιδιομορφία του βυθού, ούτε και κατάφεραν να ξεπεράσουν την  ομάδα του SURFCASTING CLUB (Έβρος Ευριπίδου – Νεόφυτος Σώζου) από την Κύπρο, που ψαρεύοντας δίπλα-δίπλα, τελικά τους  πήραν την 1η θέση του Τομέα, ψαρεύοντας με υπομονή, επιμονή, άρτια τεχνική και πάθος για την νίκη.

Η ομάδα της Μάλτας και πάλι δεν τα κατάφερε, μιας και απ’ ότι μάθαμε μετά τον αγώνα δεν είχαν φέρει μαζί τους τα κατάλληλα καλάμια, ούτε και  πρόλαβαν να φτιάξουν τις κατάλληλες αρματωσιές.

Κατά γενική ομολογία όμως, την  παράσταση κατά τη δεύτερη αγωνιστική ημέρα έκλεψαν οι Έλληνες αθλητές Αντώνης Παπαδόπουλος – Βασίλης Σκλαβενίτης,  SUNSET TEAM GREECE. Δεν τους ευνόησε καθόλου η κλήρωση και επί πλέον έπεσαν στον ίδιο τομέα με τους εκπληκτικούς Ιταλούς, αλλά και δίπλα από την ομάδα της Ακαδημίας  Αλέξανδρος Σαπουνάκης – Δημήτρης Φλουρής, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 1ης ημέρας είχαν κοινούς στόχους.

Η ομάδα της SUNSET GREECE πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με εκπληκτικό πείσμα  και βεβαίως με άρτιες γνώσεις και προσήλωση στο στόχο τους.

Μόνο από καραμπόλα με τη Γαλλική ομάδα και για μόλις 21 βαθμούς (λιγότερο από ένα ψάρι όσον αφορά στη βαθμολογία), έχασαν την 8η θέση του αγώνα η οποία θα τους έδινε την 1η θέση του τουρνουά.

Τις πρώτες θέσεις των τομέων τους τη 2η αγωνιστική ημέρα  και κατά συνέπεια τις θέσεις 1η έως και 5η, κατέλαβαν οι εξής :

 • 1η θέση ZEFFERINO GUIDI – AGOSTINO TALAMONTI, ΙΤΑΛΙΑ
 • 2η θέση NABIL JELLAZI, ΤΥΝΗΣΙΑ
 • 3η θέση Ευριπίδου Εύρος – Σώζου Νεόφυτος, SURFCASTING CLUB – ΚΥΠΡΟΣ
 • 4η θέση Ψιλάκης Γιώργος – Μπαλής Θεοδόσης,  – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑ
 • 5η θέση Μήτσιος Χρήστος – Ρόμπολας Γιάννης, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το απόγευμα της Κυριακής, βρήκε όλους τους συμμετέχοντες να ζουν τις μεγαλειώδεις στιγμές της τελετής λήξης του τουρνουά.

Κυριάρχησαν η απλότητα (αλλά πάντα με ιδιαίτερη φροντίδα), η χαρά, το κέφι, η συγκίνηση, η ικανοποίηση, η φιλική ατμόσφαιρα, η θλίψη του αποχωρισμού.

Βραβεύτηκαν οι τρεις (3) καλύτερες ομάδες από το εξωτερικό, που ήταν οι εξής :

 • 1η καλύτερη ομάδα : ΤΥΝΗΣΙΑ – Nabil Jellazi, MED FISHING CLUB
 • 2η καλύτερη ομάδα : ΓΑΛΛΙΑ – Jean Isola & Gerard Durand, CLUB DE PÊCHE A RAGNOLA
 • 3η καλύτερη ομάδα : ΚΥΠΡΟΣ – Έβρος Ευριπίδου – Νεόφυτος Σώζου, SURFCASTING CLUB

Βραβεύτηκε η ομάδα  της  Γαλλίας για την αλίευση του μεγαλύτερου ψαριού του τουρνουά, που ήταν ένα λαυράκι 37 εκ.

Τέλος, βραβεύτηκαν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1η έως και 5η.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν :

 • Το τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Κορινθίας για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώνα και όλως ιδιαιτέρως την κα Πηνελόπη Χασιλίδου, καθώς και το Λ.Τ. Κιάτου για τη σύμφωνη γνώμη του, αλλά και για τις διευκολύνσεις προς του συμμετέχοντες  κατά τη διάρκεια των αγώνων.
 • Το Δήμο Κιάτου που έθεσε τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του, τους κατοίκους της περιοχής για τη θερμή και πολλή εγκάρδια υποδοχή αυτού του σπουδαίου γεγονότος,καθώς και το Ξενοδοχείο LIDO (http://lido-hotel.net/el/ ) και όλως ιδιαιτέρως τον κ. Δημήτρη Λιακόπουλο και την Βελερύ, για την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους συμμετέχοντες.
 • Την εταιρεία ΣΙΜ Α.Ε. και προσωπικά τον κ. Σταύρο Σημαιοφρίδη, για την αμέριστη στήριξή του.
 • Τους υποστηρικτές της διοργάνωσης, PONTOS RODS, HELL ENERGY DRINKS, AQUASHOP (Κατάστημα ειδών αλιείας – Αγ. Θεόδωροι), ΕCLIPSE CUSTOM RODS.
 • Τον κ. Βασίλη Βασιλαρόπουλο, ο οποίος προσέφερε ένα σκαφάκι P3 IONIAN για heavy casting και δόθηκε σε έναν από τους συμμετέχοντες μετά από κλήρωση.
 • Το περιοδικό BOAT & FISHING IN GREECE, χορηγό επικοινωνίας της διοργάνωσης και τον κ. Αντώνη Δρόσο που μας τίμησε με την προσωπική του παρουσία.
 • Όμως, χωρίς την αμέριστη στήριξη του επίσημου χορηγού της διοργάνωσης αυτής, που ήταν η εταιρεία ΕΝ ΠΛΩ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SUNSET στην Ελλάδα και την Κύπρο, δε θα είχαμε καταφέρει να προσφέρουμε στους αθλητές και στις αθλήτριες που συμμετείχαν, μια διοργάνωση Ευρωπαϊκών  προδιαγραφών.
 • Ευχαριστούμε από καρδιάς την ομάδα του ΕΝ ΠΛΩ,  τον κ. Χρήστο Καλαϊτζή, τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο και την κα Γεωργία Καλαϊτζή, για την προσφορά σημαντικών δώρων μεγάλης αξίας της εταιρείας SUNSET στους νικητές, καθώς και για τα υπέροχα έπαθλα, αλλά και για τα αναμνηστικά t-shirts που παρέλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες μετά τη λήξη του τουρνουά.