Cover

αλλα ψαρεματα

Εποχιακά Ψαρέματα: Χταπόδια στα Ρηχά

Ένα είδος ψαρέματος που ξεκινάει στα μέσα του φθινοπώρου και το χειμώνα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του είναι αυτό των χταποδιών. Απλό, εύκολο, ξεκούραστο κι αποδοτικό το οποίο όμως απαιτεί πολύ υπομονή και επιμονή. Ίσως τα δυο αυτά τελευταία χαρακτηριστικά είναι που παρατηρούμε περισσότερους ηλικιωμένους να ασχολούνται με το ψάρεμα αυτό παρά νεαρά άτομα.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός μας εδώ είναι απλός, λιτός και φθηνός. Δεν χρειαζόμαστε εξειδικευμένα πράματα. Μια πετονιά χοντρή π.χ. εκατοστάρα τυλιγμένη σε μια καρούλα ή ένα φελλό είναι ο βασικός μας εξοπλισμός. Την άκρη της πετονιάς αυτής  θα τη συνδέσουμε σε μια αυτοσχέδια χταποδιέρα ή έτοιμη του εμπορίου.

Χταποδιέρα

Η χταποδιέρα είναι το εργαλείο εκείνο που θα προσελκύσει τα χταπόδια, θα τα ωθήσει να το αρπάξουν με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να τα βγάλουμε στο σκάφος μας. Δεν είναι εδώ απαραίτητο όπως στα υπόλοιπα ψαρέματα να αγκιστρώσουμε το χταπόδι. Αυτό που επιθυμούμε είναι να πάει το χταπόδι και να αγκαλιάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στη συνέχεια αν το μαζέψουμε στρωτά θα πάρουμε το χταπόδι με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια απόχης χωρίς αυτό να το έχει αφήσει ακόμη.

Ψαράκια νωπά, ασημένια τενεκεδάκια, άσπρα πλαστικά ομοιώματα ψαριών, απομιμήσεις καβουριών, ποδάρια κότας και πάπιας είναι κάποια από αυτά που δένουν οι χταποδάδες στην χταποδιέρα τους για να προσελκύσουν καλύτερα τα χταπόδια. Για βάρος τοποθετούν ένα μεγάλο μολύβι ή για να αποφύγουν τα σκαλώματα ένα κομμάτι αλυσίδα.

Τόποι

Όλοι οι βυθοί κάνουν χταπόδια. Μπορεί στα βράχια να συναντάμε περισσότερα αφού εκεί βρίσκει πιο εύκολα τρύπα για θαλάμι όμως ακόμα και σε αμμούδα θα συναντήσουμε πολλά και μεγάλα. Ένα μικρό βραχάκι, κάποιο παρατημένο αντικείμενο ή στην ανάγκη μια αυτοσχέδια τρύπα όπου την έχει γεμίσει τριγύρω με άδεια όστρακα και μικρές πετρίτσες έντονου χρωματισμού είναι ένα θαυμάσιο για αυτό καταφύγιο. Το βάθος δεν μας απασχολεί να είναι μεγάλο αφού τα χταπόδια μπορεί να τα συναντήσουμε ακόμη και σε λίγα εκατοστά νερό.

Ώρα

Όλο το εικοσιτετράωρο προσφέρεται για το ψάρεμα του χταποδιού, όμως οι καλύτερες ώρες είναι οι πρωινές. Τότε τα χταπόδια δείχνουν μια ιδιαίτερη βουλιμία και αναζητούν πιο πολύ την τροφή τους. Ακόμη και πολύ μακριά να περάσει η χταποδιέρα μας θα τρέξουν να την αρπάξουν. Τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να περάσει πολύ κοντά τους για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιο από αυτά.

Καιρικές συνθήκες

Η άπνοια και το ελαφρύ στεριανό αεράκι είναι οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για το ψάρεμα του χταποδιού. Αν επικρατεί θαλασσοταραχή και τρικυμία τα χταπόδια εξαφανίζονται και η αναζήτησή τους είναι μάταιη όπως και αν έχει θολούρα. Επίσης αρπάζουν πολύ καλά τις χταποδιέρες μας όταν έχει καλοσύνη και προβλέπετε να κάνει σύντομα καιρό.

Τρόπος ψαρέματος

Αμολάμε στο νερό την χταποδιέρα μας και αφήνουμε το σκάφος μας να μας παρασύρει μερικά μέτρα πιο κάτω ή μετακινούμαστε με τη βοήθεια της μηχανής. Σέρνουμε την χταποδιέρα μας στο βυθό μέχρι αυτή να έρθει κοντά μας. Στη συνέχεια ξαναπροχωράμε το σκάφος ακόμη λίγο μπροστά κουνώντας έντονα σα κουδουνίστρα την αρματωσιά μας για να προσελκύσει τα χταπόδια.

Βγάλσιμο χταποδιού

Με το που καταλάβουμε αύξηση βάρους στην αρματωσιά μας αυτό σημαίνει ότι κάποιο χταπόδι άρπαξε την χταποδιέρα μας. Εμείς τότε θα αρχίσουμε να την μαζεύουμε στρωτά προς το μέρος μας χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Όταν το χταπόδι φθάσει κοντά στο σκάφος δεν το βγάζουμε έξω ανασηκώνοντας την πετονιά μας αλλά το αποχιάζουμε με την απόχη που πάντα φροντίζουμε να είναι δίπλα μας.

Χταποδιέρες του εμπορίου

Στα μαγαζιά με είδη αλιείας ο ψαράς μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία σε χταποδιέρες καθώς και σε υλικά για να κατασκευάσει μόνος του μια δικιά του αρματωσιά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις χταποδιέρες:

Χταποδιέρα με άσπρα πλαστικά ομοιώματα ψαριών και αλυσίδα για να μη σκαλώνει το βάρος μας στο βυθό. Κατάλληλη για ρηχά ψαρέματα.

Χταποδιέρα με άσπρα πλαστικά ομοιώματα ψαριών και μολύβι χορευτή. Κατάλληλη για ψαρέματα σε βραχώδη περιοχές.

Χταποδιέρα με μεταλλικά ομοιώματα ψαριών που φέρουν σαλαγκιές και χάντρες. Κατάλληλη για βαθύτερα ψαρέματα σε ομαλούς σχετικά βυθούς.

Χταποδιέρα με άσπρο πλαστικό και άγκιστρα στο πίσω μέρος. Κατάλληλη για τοποθέτηση νωπού δολώματος στο συρμάτινο τμήμα της.

Χταποδιέρα με άσπρο πλαστικό και άγκιστρα με τοποθετημένο πάνω της ομοίωμα καβουριού για καλύτερη προσέλκυση των χταποδιών.

Ομοίωμα καβουριού για να τοποθετηθεί σε αυτοσχέδιες χταποδιέρες.

Μεταλλικά ομοιώματα ψαριών για να τοποθετηθούν στις χταποδιέρες μας.

Εξαρτήματα για κατασκευή χταποδιέρας.