Cover

Spinning-Shore

Αφιέρωμα: Ψάρεμα με Raglou – 2ο Μέρος Τεχνικές από Ακτή

Ψάρεμα από την ακτή

Στην ακτή θα χρησιμοποιήσουμε raglou που φέρουν βάρος, για να μπορούμε να τα πετάξουμε σε μια ικανοποιητική απόσταση με ένα καλάμι (ανάλογου c.w. με το βάρος του τεχνητού μας), ή θα χρησιμοποιήσουμε μπομπάρδα. Στην πρώτη περίπτωση δένουμε το τεχνητό μας κατευθείαν στην πετονιά του μηχανισμού, ενώ στη δεύτερη ακολουθούμε την εξής διαδικασία: περνάμε την πετονιά του μηχανισμού στο εσωτερικό της μπομπάρδας από το σωληνάκι προς το σώμα, και αφού ξεπεράσει δένουμε ένα μικρό στριφτάρι. Στην άλλη άκρη του στριφταριού, θα δέσουμε το παράμαλλό μας από πετονιά λίγο λεπτότερη από αυτή του μηχανισμού, και με μήκος λίγο μικρότερο από το μήκος του καλαμιού μας. Στο τελείωμα του παράμαλλου θα δέσουμε το τεχνητό μας.

Ο τρόπος ψαρέματος είναι εύκολος κι απλός: πετάμε την αρματωσιά μας αρκετά μακριά και αρχίζουμε να την τυλίγουμε αργά-αργά. Όταν καταλάβουμε τσιμπιά, καρφώνουμε σχετικά δυνατά και στη συνέχεια προσπαθούμε να φέρουμε το ψάρι στην ακτή.

Προσθέτοντας βάρος στο Raglou μας

Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποια μικρά σκιστά βαριδάκια στο κλασσικό τεχνητό μας για να κατεβαίνει λίγο χαμηλότερα στο νερό.

Αυτό θα το καταφέρουμε αν προσθέσουμε τα βαριδάκια κοντά στο αγκίστρι και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε το αγκίστρι μαζί με τα βαριδάκια στο εσωτερικό του δολώματός μας. Ας δούμε τα βήματα αναλυτικά.

Βήμα 1ο: Τραβάμε το αγκίστρι ώστε να βγει εκτός του δολώματος

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε 2-3 μικρά μολυβάκια κοντά στο αγκίστρι

Βήμα 3ο: Τραβάμε την πετονιά από την άλλη μεριά ώστε τα βαριδάκια και το αγκίστρι να μπουν στο εσωτερικό του δολώματος

Βήμα 4ο: Το δόλωμά μας είναι έτοιμο να ψαρευτεί και λίγο βαρύτερο από ότι ήταν αρχικά

Τι να προσέξουμε

  • Όταν χρησιμοποιούμε μπομπάρδα, θα πρέπει να κλείσουμε το pick up του μηχανισμού μας λίγο πριν η αρματωσιά καταλήξει στο νερό, ώστε να τεντώσει η πετονιά και το τεχνητό να πάει πίσω από την μπομπάρδα.
  • Το καλάμι πρέπει να έχει c.w. ανάλογο με το ολικό βάρος της αρματωσιάς, το οποίο είναι διαφορετικό όταν ψαρεύουμε με σκέτο δόλωμα και διαφορετικό όταν ψαρεύουμε με μπομπάρδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, τόσο για την ασφάλεια του καλαμιού, όσο και για την επίτευξη ικανοποιητικών βολών.
  • Εναλλακτική λύση της μπομπάρδας αποτελεί το διάφανο buldo, το οποίο όμως δεν έχει την υδροδυναμικότητα της μπομπάρδας.
  • Υποψήφιοι τόποι για το ψάρεμά μας αποτελούν τα λιμάνια (εσωτερικά και εξωτερικά τους), οι κάβοι, τα διάφορα ξενέρια, οι εκβολές ποταμών και γενικώς κάθε σημείο που πιστεύουμε ότι κρατά ψάρια.
  • Η φορά του ανέμου πρέπει να προσεχθεί αρκετά. Με τον αέρα πρίμα οι βολές μας γίνονται μακρύτερες, ενώ με κόντρα κοντινές. Με πρίμα χρησιμοποιούμε συνήθως σκέτο δόλωμα, με κόντρα άνεμο η μπομπάρδα είναι απαραίτητη, ενώ ο πλάγιος άνεμος είναι δύσκολος και προσπαθούμε να τον αποφεύγουμε.
  • Επειδή όλα τα ψάρια μπορούν να πιαστούν στο τεχνητό μας, ρυθμίζουμε το μέγεθος και το χρωματισμό του ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών που πιστεύουμε ότι κρατά η περιοχή. Στα μελανούρια προτιμάμε τα μικρά τεχνητά χρωματισμού συνήθως ροζέ, στους κυνηγούς λίγο μεγαλύτερα χρώματος διάφανου με πέρλες. Στις παλαμίδες επιλέγουμε τα μπλε σε μεγάλο μέγεθος, και μάλιστα τα κινούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

  • Στα ψάρια του βυθού (τα τεχνητά μπορούν να ξεγελάσουν από σαργό μέχρι και ροφό) χρησιμοποιούμε δόλωμα με μολυβοκεφαλή,  και το ψαρεύουμε με μικρή ταχύτητα. Η επιλογή του μεγέθους γίνεται και εδώ με γνώμονα το μέγεθος των ψαριών, δηλαδή από 55-65 χιλιοστά για σαργούς, πέρκες, τσιπούρες, σκαθάρια μέχρι και 120 για ροφούς, στήρες και σφυρίδες.
  • Το ξημέρωμα και το σούρουπο είναι οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμά μας, και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις χάνουμε. Ρυθμίζουμε το ψάρεμα με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα στο εύρος του να περιλαμβάνεται το ξημέρωμα ή το σούρουπο. Την ώρα που ο ορίζοντας έχει έντονες πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις,  όλα τα ψάρια αφήνουν στην άκρη κάθε ενδοιασμό και ορμούν να αρπάξουν το τεχνητό μας. Το τεταρτάκι αυτό, είναι ικανό να μας δώσει ψάρια περισσότερα ακόμη κι από ένα ολόκληρο ημερήσιο ψάρεμα.
  • Το ψάρεμά μας μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τότε επιλέγουμε σημεία βατά όπως τα λιμάνια, στα οποία η παρουσία ψαριών είναι μόνιμη και παρέχουν ασφάλεια στον ψαρά, σε αντίθεση με τα απόκρημνα βράχια που κρύβουν κινδύνους. Λαβράκια και λούτσοι είναι τα συνήθη νυκτερινά μας θηράματα, και τις περισσότερες φορές τα βρίσκουμε να κυνηγούν μέσα στις αντανακλάσεις των φώτων της παραλίας. Μάλιστα όταν έχει σκοτάδι επιζητούμε τα φωτισμένα σημεία, ενώ όταν έχει φεγγάρι το ψάρεμά μας κινείται σε μεγαλύτερη ζώνη, με περισσότερο ψαχτήρι σε όλες τις απάγκιες και ήσυχες γωνιές του λιμανιού.
  • Η απόχη είναι απαραίτητο εργαλείο και συντροφεύει όλες μας τις εξορμήσεις, αφού θα μας βοηθήσει να φέρουμε στην επιφάνεια με ασφάλεια ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ψάρι.

Ακολουθεί το 3ο Μέρος: Τεχνικές από Σκάφος