Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Αμερικάνος: Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα & Ψάρια που τον Προτιμούν

Σκουλήκι ιδιαίτερα κινητικό, γεμάτο με αίμα που προσελκύει εύκολα τα ψάρια. Η σωστή δόλωσή του γίνεται με τη βοήθεια βελόνας, και προσφέρεται άλλοτε ολόκληρο στα μεγάλα και εκλεκτά ψάρια, και άλλοτε σε κομμάτια, με στόχο τα μικρότερα. Πάντως δουλεύει και με τους δύο τρόπους θαυμάσια και οι τσιμπιές έρχονται με το ρίξιμο της αρματωσιάς μας στο νερό.  Οι μουρμούρες είναι οι κύριοι θαυμαστές του αμερικάνικου, και συνήθως το πρώτο ψάρι που θα πλησιάσει και θα πιαστεί στα δολωμένα αγκίστριά μας.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει πολύ στα εκλεκτά ψάρια
  • Δολώνεται εύκολα
  • Διατηρεί την κινητικότητά του στο νερό για πολλή ώρα

Μειονεκτήματα

  • Σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς (τα μεγάλα είναι πιο οικονομικά, αφού δίνουν πιο πολλές «μερίδες»)
  • Δύσκολη συντήρηση τους καλοκαιρινούς μήνες (απαραίτητη η παγοκύστη)

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Τσιπούρες

TIPS

  • Αγκίστρια με μακρύ και λεπτό στέλεχος θα μας βοηθήσουν στην καλή παρουσίαση του δολώματός μας.
  • Αν θέλουμε να δολώσουμε ολόκληρο το δόλωμα και το αγκίστρι μας είναι μικρό, τότε ξεπερνάμε το σκουλήκι από την παλέτα ή τον κρίκο του αγκίστρι και καλύπτουμε μέρος του παράμαλλού μας. Ένα μικρό floater θα παίξει το ρόλο του stop.
  • Αν ψαρεύουμε σε βραχώδη περιοχή, τότε οι κακαρέλοι δύσκολα θα αντισταθούν σε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι αμερικάνου. Επίσης τα λυθρίνια της περιοχής θα έλθουν γρήγορα κοντά του, οπότε μην εκπλαγείτε αν τα δείτε στα αγκίστριά σας.
  • Τα μικρότερα σκουλήκια είναι πιο ανθεκτικά και προτείνονται για μονάγκιστρες αρματωσιές, φυσικά χωρίς να τεμαχιστούν. Τα μεγάλα σκουλήκια αντέχουν λιγότερο, αλλά δίνουν περισσότερα δολώματα.
  • Αν τα σκουλήκια έχουν πετάξει έξω το κεφάλι και φαίνονται τα δόντια, τότε μιλάμε για «μη αναστρέψιμη κατάσταση» και πρέπει το δόλωμα να δολωθεί το συντομότερο δυνατό.
  • Εκτός από το φυκάκι που τα συνοδεύει στη συντήρηση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, μέσα σε θαλασσινό νερό που μόλις τα σκεπάζει, σε ένα μπωλ με «ρυζάτη» άμμο (χοντρή) ή ακόμα και χωρίς άμμο. Φυσικά ελέγχουμε συχνά, γιατί με το πέρασμα των ημερών η πείνα τα κάνει να κανιβαλίζουν, και το αίμα τους «μολύνει» (θα λέγαμε μεταφορικά…) το νερό, το οποίο μυρίζει, αφρίζει και τελικά οδηγεί στο θάνατο όλα τα σκουλήκια.
  • Το αμερικάνικο σκουλήκι αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού προέρχεται από το Maine στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Έτσι, ψαρεύοντας τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες, δε χρειάζεται καμία κυριολεκτικά προστασία.
  • Αν πιάνοντας το σκουλήκι διαπιστώσετε ότι έχει γλιστερή υφή, πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα.
  • Δοκιμάστε διπλάρια με αμερικάνικο στο πατωτό αγκίστρι, δεμένο σε μακρύ παράμαλλο, και ακροβάτη στο επάνω κοντύτερο, και θα μας θυμηθείτε… Ειδικά όταν η αρματωσιά σας πέσει  σε κοπαδάκι κακαρέλων, φαγκρόπουλων ή λυθρινιών.