Απικο
Απίκο: Ψάρεμα με Λεπτά Εργαλεία
Η πλειοψηφία των ψαράδων που ασχολούνται με την τεχνική του απίκο έχει συνδυάσει το συγκεκριμένο ψάρεμα με την χρησιμοποίηση αρκετά «χοντρών εργαλείων», μεγάλων αγκιστριών ή και χρήση σαλαγκιάς, ψάρεμα πολλές φορές στο χέρι χωρίς φελλό, πέταγμα του ψαριού με τη μία εκτός νερού, ψάρεμα σε θολά νερά. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη ομάδα που έχει προσαρμόσει το ψάρεμα στα «λεπτά εργαλεία» κι έχει τροποποιήσει την τεχνική έτσι ώστε να επιτρέπει τα λεπτά αυτά εργαλεία αλλά να είναι και αποδοτική ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες που τα νερά είναι ιδιαίτερα καθαρά.

Χοντρά-λεπτά εργαλεία
Επειδή ο όρος χοντρά και λεπτά εργαλεία δεν είναι ξεκάθαρος θα πρέπει να διευκρινίσουμε τους δυο αυτούς όρους. Όταν λέμε χοντρά εργαλεία εννοούμαι για παράδειγμα αρματωσιές με μάνα 30άρα, παράμαλλο 25άρι, αγκίστρια νούμερο 1-8, χρήση σαλαγκιάς, βάρος 4+γραμμάρια. Λεπτά εργαλεία εννοούμαι αρματωσιές με μάνα 18-20, παράμαλλο 14-18, αγκίστρια 12-18, βάρος 1-3 γραμμάρια.

Σε λιμάνια με δόλωμα μπιγκατίνι
Ένας τρόπος ψαρέματος που πάντα θα μας δώσει ψάρια είναι στο λιμάνι με δόλωμα μπιγκατίνι. Ο συνδυασμός των λεπτών εργαλείων και του ζωντανού δολώματος κάνει όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα, ευάλωτα και πρόθυμα να τσιμπήσουν.

Εξοπλισμός: Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους ψαρέματος που θέλουν σκληρό καλάμι, εδώ θα χρειαστούμε ένα αρκετά μαλακό και ελαφρύ. Τα λεπτά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε επιβάλουν την ευλυγισία του καλαμιού για να αποσβένονται τα κεφάλια του ψαριού, να έχουμε λιγότερα κοψίματα και χασίματα ψαριών και να συγχωρούνται τα τυχόν λάθη του ψαρά. Το μήκος του αρκετά πιο μακρύ από το βάθος ψαρέματος αφού θα χρησιμοποιήσουμε φελλό. Λεπτές πετονιές, μικρά μολυβάκια τύπου τορπίλης, φελλοί ελάχιστων γραμμαρίων και αγκιστράκια νούμερο 12-18 θα συμπληρώσουν το βασικό εξοπλισμό μας. Μια απόχη για το καλό ψάρι, ένα σκαμνάκι, μια βάση καλαμιού για πιο ξεκούραστο ψάρεμα και κάποιο ψυγειάκι ή διχτάκι για τα ψάρια σίγουρα θα μας χρειαστούν,
Αρμάτωμα: Για μάνα στην αρματωσιά μας θα χρησιμοποιήσουμε μια εικοσάρα πετονιά ενώ για παράμαλλο μια πετονιά fluorocarbon διαμέτρου 0,16-0,18 χιλιοστά. Μάνα και παράμαλλο θα ενωθούν με τη βοήθεια θηλιών ενώ ένα μικρό βαριδάκι τύπου τορπίλης θα μπει λίγο πιο πάνω από τις θηλιές. Ο φελλός μας θα είναι ανάλογος του βάρους ενώ το αγκιστράκι μας θα δεθεί στην άκρη του παράμαλλου.
Δόλωμα: Το δόλωμά μας όπως καταλαβαίνετε θα είναι το μπιγκατίνι. Αυτό θα δολωθεί στο αγκίστρι μας χρησιμοποιώντας δυο ή και παραπάνω μαζί σκουληκάκια φροντίζοντας να μην τα σκοτώνουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό θα χρησιμοποιούμε λεπτά αγκίστρια και κοφτερά και τα δολώματα εκτός από ένα θα τα αγκιστρώνουμε από την ακρίτσα τους (ουρά).
Μαλάγρα: Η μαλάγρα και σε αυτό το ψάρεμα είναι απαραίτητη. Η ποσότητα δεν χρειάζεται να είναι πολύ αρκεί να έχει μέσα μπιγκατίνι.
Αν τα νερά είναι ρηχά τότε και σκέτο μπιγκατίνι είναι μια τέλεια μαλάγρα. Αν τα νερά είναι βαθιά τότε θα χρησιμοποιήσουμε άλευρα μαλάγρας όπου θα προσθέσουμε και μπιγκατίνι. Θα φτιάξουμε μικρές μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και θα τις πετάμε ανά τακτά διαστήματα στον τόπο ψαρέματος.

Τόπος ψαρέματος: Η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού είναι ο γενικός τόπος μας, Από εκεί θα επιλέξουμε ένα αρκετά βαθύ σημείο που καλό είναι να έχει και θολουρίτσα. Η ύπαρξη θολούρας είναι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας. Το να μην φαίνεται ο πάτος της συγκεκριμένης περιοχής είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής σωστού σημείου.

Τρόπος ψαρέματος: Αφού επιλέξουμε το σημείο που μας βολεύει στο λιμάνι μαλαγρώνουμε την περιοχή και στη συνέχεια αρματώνουμε το καλάμι μας. Βυθομετρούμε σε συγκεκριμένο σημείο με τέτοιο τρόπο ώστε το αγκίστρι μας να είναι σχεδόν πατωτά. Αυτό το κάνουμε και για να αποφύγουμε τα μικρόψαρα αλλά και για να απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ψάρια που αρέσκονται το δόλωμά τους να είναι στο βυθό. Δολώνουμε με μπιγκατίνι και ρίχνουμε στο βυθομετρημένο σημείο.
Για να τραβήξουμε περιμένουμε βούλιαγμα και όχι μικροτσιμπηματάκια. Αν το πιασμένο ψάρι είναι μικρό το βγάζουμε με τη μία έξω από το νερό. Αν είναι μεγάλο τότε το φέρνουμε κοντά μας, οδηγώντας το σε κάποιο σημείο κοντά στον ντόκο και το αποχιάζουμε με την απόχη μας που έχουμε πάντα δίπλα μας.

Τι να προσέξουμε:
- Το συγκεκριμένο ψάρεμα μπορεί να γίνει όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύκτας. Στο λιμάνι πάντα υπάρχουν ψάρια και σπάνια θα γυρίσουμε πίσω με άδεια χέρια.
- Το ημερήσιο ψάρεμα είναι πιο αποδοτικό τους χειμερινούς μήνες ενώ το νυκτερινό τους καλοκαιρινούς.
- Αν δεν μας εξυπηρετούν οι θηλιές στην αρματωσιά μας τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό στριφτάρι ή μια παραμάνα ή μια στριφταροπαραμάνα.
- Αν δεν υπάρχει κυματισμός τότε ο φελλός μας είναι μακρόστενος ενώ αν έχει έστω και λίγο σφαιρικός.
- Η ύπαρξη θολούρας είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας. Αν δεν βρούμε τέτοιο σημείο τότε θα ψαρέψουμε χρησιμοποιώντας ακόμα λεπτότερες πετονιές.
- Όταν ψαρεύουμε μέρα και ο ήλιος βρίσκεται ψηλά τότε σημεία δίπλα σε αραγμένα σκάφη που δημιουργούν σκιά δίνουν μεγάλα ψάρια.
- Σχεδόν όλα τα ψάρια θα τσιμπήσουν στο αγκίστρι μας. Από τα πολύ μεγάλα έως τα πολύ μικρά. Καλό είναι τα μικρά ή αυτά που το μέγεθός του δεν μας κάνει για φαγητό να τα επιστρέφουμε ξανά στο νερό προσπαθώντας να μην τα τραυματίζουμε. Ο απαγκιστρωτής θα μας βοηθήσει σε αυτό.
Με φιλέτο ψαριού
Τα λεπτά εργαλεία θα μας δώσουν απολαυστικές και διασκεδαστικές ψαριές όταν συνδυαστούν με δόλωμα φιλέτο ψαριού με προτεινόμενα τη σαρδέλα και το γαύρο. Τόσο το λιμάνι όσο και η ακτογραμμή προσφέρονται για το συγκεκριμένο τρόπο. Εδώ ο εξοπλισμός μας θα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράψαμε στο ψάρεμα με μπιγκατίνι με μόνη διαφορά το μέγεθος των αγκιστριών που θα προτιμήσουμε να είναι 6-12. Ο τύπος τους ίσια με λεπτό στέλεχος κι εννοείται αρκετά κοφτερά τόσο για να δολώσουμε εύκολα το φιλέτο όσο και για να αγκιστρώσουμε το ψάρι που θα τσιμπήσει.

Τρόπος δολώματος: Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις δυο πλαϊνές πλευρές του ψαριού και στη συνέχεια τις κόβουμε σε μακρόστενα ή τριγωνικά κομματάκια. Περνάμε κεντητά το αγκίστρι από αυτά φροντίζοντας η ακίδα του αγκιστριού να βγαίνει στο μαλακό σημείο του ψαριού ενώ ένα μικρό περίσσευμα κοντά στην ακίδα καλό είναι να υπάρχει.
Μαλάγρα: Τα κεφάλια και τη ραχοκοκαλιά των ψαριών δεν τα πετάμε αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε για μαλάγρα. Με ένα ψαλιδάκι τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια και τα πετάμε σταδιακά στην ψαρεύτρα μας σε όλη τη διάρκεια του ψαρέματος, ώστε να κρατάμε το ενδιαφέρον των ψαριών για φαγητό συνεχώς σε εγρήγορση. Καλό βέβαια είναι στην αρχή του ψαρέματος να μαλαγρώσουμε την περιοχή με κάποιο είδος μαλάγρας με βασικό συστατικό τη σαρδέλα ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε ακτογραμμή και όχι σε λιμάνι. Βλέπετε στο λιμάνι είναι συγκεντρωμένα εκεί τα ψάρια και το λίγο μαλάγρωμα είναι αρκετό ενώ στην ακτογραμμή τα ψάρια είναι σκόρπια και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια να τα συγκεντρώσουμε στην ψαρεύτρα μας.

Παραλλαγές
Με τα λεπτά εργαλεία μπορούν να συνδυαστούν και όλα τα άλλα γνωστά δολώματα προσαρμόζοντας τα κάθε φορά σε αυτά με το παραπάνω σκεπτικό. Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντί για αγκίστρια μικρά ζοκάκια όπως επίσης και πολύ μικρές σαλαγκιές μεγέθους 16 ή 18 νούμερο με δόλωμα ζυμάρι.

Τέλος μην ξεχνάμε ότι κάποιες στιγμές που τα νερά είναι καθαρά ή τα ψάρια ανόρεκτα τα λεπτά εργαλεία είναι ο μόνος τρόπος να τα προσεγγίσουμε.
Καλές εξορμήσεις