Cover

Casting

25 Γνωστά Δολώματα: Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα & Ψάρια που τα Προτιμούν

Η εύρεση δολώματος αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για κάθε ψαρά και έχει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της εξόρμησής του, ενώ προσδιορίζει κατά κάποιο τρόπο τον τόπο και το είδος του βυθού που θα εναποθέσει τις αρματωσιές του -και συνεπώς τις ελπίδες του- για κάτι καλό. Είδος, ποιότητα και ποσότητα του δολώματος, είναι τα τρίπτυχο των βασικών χαρακτηριστικών-συστατικών για την επίτευξη ενός επιτυχημένου και επομένως συναρπαστικού ψαρέματος.

Το κάθε δόλωμα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, και υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές με τις οποίες «δένει» καλύτερα, μα και συγκεκριμένα ψάρια τα οποία το προτιμούν περισσότερο από κάποιο άλλο. Εμείς εδώ θα αναφερθούμε σε μερικά  από τα πιο συνηθισμένα δολώματα, με κάποιες βασικές οδηγίες για την πιο σωστή και αποδοτική τους χρήση, αλλά και κάποια μυστικά ιδιαίτερα χρήσιμα για να «απογειώσετε» την αποτελεσματικότητά τους.

Ακροβάτης

Ένα από τα πιο γνωστά, εύχρηστα και πολυχρησιμοποιημένα δολώματα. Μπορούμε να το εξασφαλίσουμε άνετα αφού υπάρχει σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών αλιείας, η συντήρησή του είναι αρκετά εύκολη, και τα περισσότερα ψάρια το προτιμούν. Έτσι, μπορεί να δολωθεί ολόκληρος για τα μεγαλύτερα, και σε κομμάτια για τα μικρότερα. Η βελόνα είναι  απαραίτητο βοήθημα για τη δόλωσή του, αφού δεν τον ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, τον τοποθετεί όμορφα πάνω στο σύρμα του αγκιστριού και αποδίδει τέλειες παρουσιάσεις. Λεπτά αγκίστρια και συνήθως μακρυκότσανα,  προτείνονται για την καλύτερη διαχείριση, την πιο σωστή δόλωση και μια υποδειγματικά άψογη παρουσίαση του δολώματος.

Πλεονεκτήματα

  • Αρεστό στα περισσότερα ψάρια
  • Εύκολη προμήθεια, σε οποιαδήποτε ποσότητα
  • Εύκολη συντήρηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Αρκετά οικονομικό
  • Δολώνεται εύκολα
  • Έχει μεγάλη αντοχή και αξιοσημείωτη κινητικότητα

Μειονεκτήματα

  • Είναι σχετικά μαλακό δόλωμα, ταλαιπωρείται και χαλάει εύκολα από τα μικρόψαρα

Ψάρια που το προτιμούν

  • Μουρμούρες
  • Μελανούρια
  • Κακαρέλοι
  • Σαργοί
  • Φαγκρόπουλα

TIPS

  • Τοποθετείστε στα αγκίστριά σας χάντρες, πούλιες και κάποιο ανυψωτικό, και αναζητείστε τα μελανούρια σε σημεία που έχει αφρουδιά ή σε βυθό με αραιές φυκιάδες, ειδικά τις φεγγαρόλουστες νύχτες.
  • Όταν το δολώνετε με τη βελόνα, κόψτε του λίγο την ουρά και βγάλτε τη βελόνα λίγο πριν το τελείωμα του κεφαλιού, ώστε να διατηρήσει όλη του την κινητικότητα και να προσελκύει καλύτερα τα ψάρια.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι σε καλή κατάσταση, βρέξτε το με λίγο γλυκό νερό και αυτό θα «ζωντανέψει» για λίγο. Όμως να ξέρετε ότι αυτή η ζωντάνια είναι πρόσκαιρη, και γρήγορα θα φθίνει και πάλι.
  • Συνδυάστε το στο αγκίστρι σας και με άλλο είδος δολώματος (αχτύπητος με ταίρι του το αμερικάνικο), για μέγιστη οπτική και γευστική πρόκληση.
  • Προσπαθήστε να το συντηρήσετε με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμοκρασιακές διαφοροποιήσεις, για μεγαλύτερη «μακροζωία». Εννοείται πως τις ζεστές ημέρες (και νύχτες) του χρόνου, χρειάζεται φορητό ψυγείο και παγοκύστες για την καλύτερη συντήρηση και συνεπώς τη μέγιστη απόδοσή του.

Μάνα-μονοδόλι

Δολώματα σε αφθονία  και τα δύο, στα καταστήματα με είδη αλιείας. Αρκετά σκληρά για να αντέχουν στα μικρόψαρα και αρεστά στα εκλεκτά ψάρια. Οι μάνες δολώνονται αφού πρώτα κοπούν σε ροδέλες και μετατραπούν σε λωρίδες, εκτός αν είναι μικρές και απευθυνόμαστε σε μεγάλα ψάρια όπως τσιπούρες και λαβράκια, οπότε τις δολώνουμε ολόκληρες. Τα μονοδόλια δολώνονται ολόκληρα σε μονάγκιστρες αρματωσιές με συρόμενο –συνήθως- μολύβι, ώστε το ψάρι που θα τραβήξει το δόλωμα να μη βρει αντίσταση και να το καταπιεί αμέσως.

Πλεονεκτήματα

  • Αρεστά στα εκλεκτά ψάρια
  • Αντέχουν στην «παρενόχληση» των μικρόψαρων
  • Δολώνονται εύκολα

Μειονεκτήματα

  • Κόστος αγοράς (ειδικά τα μονοδόλια)
  • Δύσκολη συντήρηση τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Θέλουν προσοχή στη δόλωση, γιατί αν τρυπήσουν άτσαλα στο βγάλσιμο της ακίδας από μέσα τους, χύνονται όλα τα υγρά τους και χάνουν μεγάλο μέρος της προκλητικότητάς τους

Ψάρια που τα προτιμούν

  • Τσιπούρες
  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι

TIPS

  • Για τα μονοδόλια χρησιμοποιείστε αγκίστρι τύπου Aberdeen, ώστε δολώνοντας προσεκτικά, να κρύψετε ολόκληρο το αγκίστρι μέσα στο σκουλήκι.
  • Αν έχετε μεγάλες μάνες και θέλετε να τις δολώσετε για μεγάλα ψάρια, τότε με ένα ελαστικό νήμα τυλίξτε αρκετές φορές στο μέσο και στη συνέχεια χωρίστε τη μάνα σε δύο ίσα κομμάτια με ένα ψαλιδάκι, πάνω στο σημείο που έχει τυλιχτεί το νήμα. Τα δύο κομμάτια μπορούν να δολωθούν θαυμάσια σα να ήταν μονοδόλια.
  • Ένας τρόπος δόλωσης για μεγάλες τσιπούρες και σαργούς, είναι να κόψουμε τη μάνα στα δύο άκρα της, και αφού αδειάσουμε το περιεχόμενό της (ζουμιά και έντερα), να τη γυρίσουμε το μέσα-έξω, να την τοποθετήσουμε στο αγκίστρι και να τη ράψουμε με αυτό, ώστε να φαίνεται το εσωτερικό της τμήμα μόνο, ολόλευκο και πολύ προκλητικό. Αυτός ο μεζές αρέσει πολύ στα μεγάλα ψάρια όλων των ειδών, γιατί μπορούν να το δουν από μακριά και σπεύδουν να το αρπάξουν.
  • Τα ανυψωτικά δουλεύουν και σε αυτό το δόλωμα ικανοποιητικά, με προτίμηση στα φωσφορίζοντα  (ειδικά για τις τσιπούρες).
  • Τα μεγάλα, ολόκληρα μανάκια, αν είναι δυνατό χωρίς καθόλου μολύβι, και με βολές στο εσωτερικό λιμανιών, θα μας δώσουν μεγάλα λαβράκια, ειδικά αν τα νερά είναι θολά. Το ίδιο αποτελεσματικά είναι και σε αμμούδες, όταν έχει επικρατήσει έντονη θαλασσοταραχή και ο καιρός είναι πάνω στο «σπάσιμό»του.
  • Τα μονοδόλια εισαγωγής δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα εγχώρια, αφού είναι πολύ πιο μαλακά και ευάλωτα στις τσιμπιές των μικρόψαρων.  Αν θελήσετε να τα συντηρήσετε σε νερό, μην τα βάλετε σε 100% θαλασσινό, αλλά σε ένα μίγμα με αναλογία 1 μέρος νερό βρύσης και 2 μέρη θαλασσινό, αφού εκτρέφονται σε μονάδες με υφάλμυρο νερό.
  • Η δόλωση του μονοδολιού γίνεται από το στρογγυλό μέρος του και το αγκίστρι βγαίνει λίγο πριν το κεφάλι (το άκρο που μπορεί να εκτείνεται και έχει εμφανή τρύπα). Έτσι, το σκουλήκι μπορεί να κινείται πιο φυσικά και να μην υποψιάζει τα ψάρια. Το αντίθετο μπορεί να φέρει τσιμπιές στη λάθος πλευρά του σκουληκιού και επομένως αποτυχημένες συλλήψεις.
  • Αν το σκουλήκι σας δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, μπορείτε να το τσιμπήσετε σε ένα-δύο σημεία με το νύχι σας, ώστε να αναβλύσουν λίγοι από τους χυμούς του και να φανούν τα εντόσθια. Αυτό το κάνει πραγματικά ακαταμάχητο στα ψάρια.

Αμερικάνος

Σκουλήκι ιδιαίτερα κινητικό, γεμάτο με αίμα που προσελκύει εύκολα τα ψάρια. Η σωστή δόλωσή του γίνεται με τη βοήθεια βελόνας, και προσφέρεται άλλοτε ολόκληρο στα μεγάλα και εκλεκτά ψάρια, και άλλοτε σε κομμάτια, με στόχο τα μικρότερα. Πάντως δουλεύει και με τους δύο τρόπους θαυμάσια και οι τσιμπιές έρχονται με το ρίξιμο της αρματωσιάς μας στο νερό.  Οι μουρμούρες είναι οι κύριοι θαυμαστές του αμερικάνικου, και συνήθως το πρώτο ψάρι που θα πλησιάσει και θα πιαστεί στα δολωμένα αγκίστριά μας.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει πολύ στα εκλεκτά ψάρια
  • Δολώνεται εύκολα
  • Διατηρεί την κινητικότητά του στο νερό για πολλή ώρα

Μειονεκτήματα

  • Σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς (τα μεγάλα είναι πιο οικονομικά, αφού δίνουν πιο πολλές «μερίδες»)
  • Δύσκολη συντήρηση τους καλοκαιρινούς μήνες (απαραίτητη η παγοκύστη)

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Τσιπούρες

TIPS

  • Αγκίστρια με μακρύ και λεπτό στέλεχος θα μας βοηθήσουν στην καλή παρουσίαση του δολώματός μας.
  • Αν θέλουμε να δολώσουμε ολόκληρο το δόλωμα και το αγκίστρι μας είναι μικρό, τότε ξεπερνάμε το σκουλήκι από την παλέτα ή τον κρίκο του αγκίστρι και καλύπτουμε μέρος του παράμαλλού μας. Ένα μικρό floater θα παίξει το ρόλο του stop.
  • Αν ψαρεύουμε σε βραχώδη περιοχή, τότε οι κακαρέλοι δύσκολα θα αντισταθούν σε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι αμερικάνου. Επίσης τα λυθρίνια της περιοχής θα έλθουν γρήγορα κοντά του, οπότε μην εκπλαγείτε αν τα δείτε στα αγκίστριά σας.
  • Τα μικρότερα σκουλήκια είναι πιο ανθεκτικά και προτείνονται για μονάγκιστρες αρματωσιές, φυσικά χωρίς να τεμαχιστούν. Τα μεγάλα σκουλήκια αντέχουν λιγότερο, αλλά δίνουν περισσότερα δολώματα.
  • Αν τα σκουλήκια έχουν πετάξει έξω το κεφάλι και φαίνονται τα δόντια, τότε μιλάμε για «μη αναστρέψιμη κατάσταση» και πρέπει το δόλωμα να δολωθεί το συντομότερο δυνατό.
  • Εκτός από το φυκάκι που τα συνοδεύει στη συντήρηση, μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, μέσα σε θαλασσινό νερό που μόλις τα σκεπάζει, σε ένα μπωλ με «ρυζάτη» άμμο (χοντρή) ή ακόμα και χωρίς άμμο. Φυσικά ελέγχουμε συχνά, γιατί με το πέρασμα των ημερών η πείνα τα κάνει να κανιβαλίζουν, και το αίμα τους «μολύνει» (θα λέγαμε μεταφορικά…) το νερό, το οποίο μυρίζει, αφρίζει και τελικά οδηγεί στο θάνατο όλα τα σκουλήκια.
  • Το αμερικάνικο σκουλήκι αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού προέρχεται από το Maine στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Έτσι, ψαρεύοντας τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες, δε χρειάζεται καμία κυριολεκτικά προστασία.
  • Αν πιάνοντας το σκουλήκι διαπιστώσετε ότι έχει γλιστερή υφή, πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα.
  • Δοκιμάστε διπλάρια με αμερικάνικο στο πατωτό αγκίστρι, δεμένο σε μακρύ παράμαλλο, και ακροβάτη στο επάνω κοντύτερο, και θα μας θυμηθείτε… Ειδικά όταν η αρματωσιά σας πέσει  σε κοπαδάκι κακαρέλων, φαγκρόπουλων ή λυθρινιών.

Φαραώ

Η πρώτη μας επιλογή για ρηχά ψαρέματα, σε βραχώδη περιοχή και σκοτάδι. Δύσκολα το εκλεκτό ψάρι θα αντισταθεί στη θέα ενός κομματιού ζωντανού φαραώ και διακρίνεται για την ικανότητά του να «επιλέγει» τα μεγαλύτερα κομμάτια της περιοχής. Φαφούτηδες «παπουδοσαργοί», σηκιοί, αλλά και μελανούρια, κακαρέλοι, φαγκρόπουλα και τσιπούρες, θα τιμήσουν τον άξιο συνεργάτη των αγκιστριών μας. Ακόμη και αν η δολωσιά μας είναι μικρή, το εκλεκτό ψάρι θα επιχειρήσει να την γευτεί.

Πλεονεκτήματα

  • Ιδανικό για βράχια και σκοτάδι
  • Επιλέγει τα εκλεκτά ψάρια της περιοχής
  • Ανθεκτικό
  • Συντήρηση σχετικά εύκολη

Μειονεκτήματα

  • Κόστος αγοράς

Ψάρια

  • Σαργοί
  • Σηκιοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Μελανούρια
  • Μαυρόψαρα
  • Τσιπούρες

TIPS

  • Αρχίζουμε να κόβουμε κομμάτια πρώτα από την ουρά και στη συνέχεια προχωράμε προς το κεφάλι, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το δόλωμά μας.
  • Δε χρειάζεται να επιχειρήσουμε κόψιμο δολώματος με το μαχαίρι ή το ψαλιδάκι. Αν πιέσουμε λίγο με τα δάχτυλά μας στο σημείο που επιθυμούμε να κοπεί, το ακραίο τμήμα θα διαχωριστεί χωρίς να ματώσει το υπόλοιπο.
  • Για να διατηρηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, το τοποθετούμε σε ένα φαρδύ μπωλ με 1-2 δάχτυλα θαλασσινό νερό (ίσα που να το σκεπάζει), και το έχουμε σε ένα σκιερό μέρος ή στη συντήρηση του ψυγείου μας, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού (προσέξτε :  η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 7-8 βαθμούς, γιατί τότε το σκουλήκι πεθαίνει).
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το κομμάτι που πρόκειται να δολώσουμε αρχικά σε καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια να το περάσουμε στα αγκίστριά μας. Έτσι θα δολωθεί πιο εύκολα, αλλά και θα μαλαγρώσει το σημείο που θα πέσει η αρματωσιά μας.
  • Αν δείτε κάτι σαν πέτσα στην επιφάνεια του νερού, στο μπωλ με το φαραώ σας, μην παραξενευτείτε. Το σκουλήκι έχει φτιάξει «κουκούλι» και κάνει οικονομία δυνάμεων!
  • Η αλλαγή στο χρώμα ή οποιαδήποτε οσμή στο νερό, είναι σημάδι πως πρέπει να το ανανεώσετε άμεσα.
  • Όταν διαλέγετε σκουλήκια, αν έχετε τη δυνατότητα πιάστε το σώμα του για να διαπιστώσετε ότι είναι σφιχτό. Οι στρογγυλές ακαθαρσίες στο νερό δεν είναι λόγος ανησυχίας αλλά απόδειξη υγείας, αφού το υγιές σκουλήκι αποβάλλει τα «κόπρανά» του. Αλλιώς, αν τα νιώσετε εσωτερικά του και δε δείτε ακαθαρσίες, πρέπει να το βοηθήσετε κόβοντας ένα κομμάτι από την ουρά, για να διευκολύνετε την αποβολή τους και φυσικά να σώσετε το σκουλήκι σας.
  • Αν το κατάστημα ειδών αλιείας σας δώσει το σκουλήκι σε πλαστική σακούλα, μην το αφήσετε πολύ ώρα εκεί, γιατί αφενός μεν μπορεί να τη δαγκώσει και να το βρείτε να περιφέρεται στο αυτοκίνητό σας, αφετέρου να «σκάσει» από την έλλειψη οξυγόνου και να το ψαρέψετε ψόφιο!
  • Η δόλωση κομματιών κοντά στο κεφάλι απαιτεί πολύ προσοχή, αφού το δάγκωμα του φαραώ είναι αρκετά οδυνηρό. Έτσι, μη δοκιμάσετε να κόψετε τα τελευταία δολώματα σφίγγοντας με το χέρι, γιατί το σκουλήκι είναι πολύ σκληρό στα τελευταία 20 εκατοστά από το κεφάλι του. Απλά αφήστε ένα κοφτερό μαχαίρι να σας βοηθήσει…
  • Η δόλωση του φαραώ μπορεί να είναι διπλή (είσοδος της ακίδας από τη ράχη του, ξεπέρασμα στην κοιλιά, νέο κάρφωμα λίγο πιο πέρα και τελικό ξεπέρασμα της ακίδας στη ράχη).
  • Αν ο φαραώ σας «έχει πάρει την κάτω βόλτα» και δεν προβλέπεται ψάρεμα σύντομα, μπορείτε να τον παστώσετε σε χοντρό αλάτι. Προσοχή όμως! Πάντα πριν ψοφήσει, για να παραμείνει σφιχτός. Στο σωστό τόπο και χρόνο, ο παστός φαραώ δουλεύει σχεδόν το ίδιο καλά με τον ζωντανό.

Κόκκινο της άμμου

Το σκουλήκι που βρίσκουμε εύκολα σχεδόν παντού, αλλά λίγοι το καταδεχόμαστε στα ψαρέματά μας. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα για τις μουρμούρες, ενώ όλα τα ψάρια θα το καταδεχτούν. Τα αγκιστράκια με πολύ λεπτό στέλεχος είναι το μυστικό της καλής δόλωσης, ώστε να μη χυθούν οι χυμοί του και χάσει εντελώς την αξία του.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει σε όλα τα ψάρια
  • Το βρίσκουμε μόνοι μας σκάβοντας στην ακροθαλασσιά

Μειονεκτήματα

  • Υποφέρει από τα μικρόψαρα
  • Θέλει προσοχή στον τρόπο δόλωσης

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Μπαρμπούνια
  • Κακαρέλοι

TIPS

  • Περνάμε προσεκτικά την ακίδα του αγκιστριού μας από την ουρά και καλύπτουμε με το δόλωμα όλο μας το αγκίστρι. Αν το καταφέρουμε, τότε δύσκολα θα μείνει απαρατήρητο από τα ψάρια και ειδικά τις μουρμούρες και τα μπαρμπούνια.
  • Αν έχουμε εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό σκουληκιών, μπορούμε να κάνουμε μια δολωσιά παρόμοια με αυτήν των μπικατίνι στο εγγλέζικο, περνώντας ένα σκουλήκι ώστε να καλύψει το αγκίστρι και στην ακίδα που ξεπροβάλλει να καρφώσουμε άλλο ένα από την ουρά…
  • Οι αρματωσιές μας είναι λεπτές, με παράμαλλα της τάξης των 0,16 χιλιοστών, ώστε το δόλωμα να κολυμπά ελεύθερα στο νερό και να φαίνεται ότι παρασύρεται από το ρέμα και τον κυματισμό κοντά στο βυθό.
  • Ανυψωτικό ή δολωσιά με δύο-τρία σκουλήκια μαζί, είναι κάποια από τα τρικ που εφαρμόζουμε στα ψαρέματα μας.
  • Η καλύτερη ώρα για να βρούμε πολλά και καλά σε μέγεθος σκουλήκια, είναι νωρίς το πρωί, αφού όταν ζεστάνει η μέρα υποχωρούν βαθύτερα στην άμμο.
  • Εκεί που θα βρούμε ένα, έχει σίγουρα και άλλα.

Καραβιδάκι Ζωντανό (Κόκκινο – Πράσινο)

Τόσο το κόκκινο, όσο και το πράσινο, δουλεύουν θαυμάσια σε όλους τους βυθούς και όλα τα ψάρια. Το κόκκινο έχει μια ελαφρά υπεροχή, αλλά είναι αρκετά ακριβότερο. Δολώνονται ολόκληρα περνώντας την ακίδα από την ουρά τους και βγάζοντάς την στο κάτω μέρος του κεφαλιού, ανάμεσα στα ποδαράκια τους.

Πλεονεκτήματα

  • Αρεστό σε όλα τα ψάρια
  • Δολώνεται εύκολα

Μειονεκτήματα

  • Αντέχει λίγο
  • Το χαλούν τα μικρόψαρα

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Τσιπούρες
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια

TIPS

  • Αν βρίσκεστε κοντά στη θάλασσα, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο ζωής των δολωμάτων σας τοποθετώντας τα μέσα σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι που του ανοίγετε αρκετές τρύπες και το ρίχνετε στο νερό. Ένα σχοινάκι στο καπάκι του, θα σας βοηθήσει να το κρεμάσετε ή να το δέσετε στο επιθυμητό σημείο.
  • Το πράσινο καραβιδάκι ψαρεύει θαυμάσια σε ρηχαδιές για μουρμούρες και τσιπούρες, ενώ το κόκκινο σε βαθύτερα νερά και μάλιστα βραχώδη.
  • Δοκιμάστε στο σπάσιμο του νοτιά που αφήνει δυνατή ρεστία, σε αποστάσεις το πολύ τριάντα μέτρων από την ακροθαλασσιά. Μην ψαρεύετε με περισσότερα από δύο καλάμια, γιατί δε θα προλαβαίνετε να δέχεστε τσιμπιές από τσιπούρες και θα χάνετε περισσότερα ψάρια από όσα θα πιάνετε.
  • Αν σας περισσέψει δόλωμα, μην το αφήσετε να ψοφήσει, αλλά ζωντανό όπως είναι τοποθετείστε το στην κατάψυξη. Στο επόμενό σας ψάρεμα, πάρτε το μαζί και δολώστε το. Ψαρεύει αρκετά καλά.
  • Πράσινο καραβιδάκι μπορείτε να βρείτε και μόνοι σας, σε περιοχές με δυνατές παλίρροιες, όπου η άμπωτη αφήνει πολλές τρύπες στη βρεγμένη άμμο. Με ένα κυλινδρικό κονσερβοκούτι του οποίου έχει αφαιρεθεί με ανοιχτήρι η μία βάση του, πιέζουμε πάνω από μία τρύπα και αφήνουμε τον αέρα να εισχωρήσει στη στοά της καραβίδας και να την πετάξει έξω από την άλλη άκρη της, δηλαδή από μία γειτονική τρύπα.

Ζωντανή Γαριδούλα

Εκλεκτό δόλωμα το οποίο συλλέγουμε μόνοι μας. Μια μικρή απόχη με λεπτό διχτάκι ή τουλουπάνι, ένα φακουδάκι, και μπορούμε το βράδυ να μαζέψουμε αρκετά ικανοποιητικό αριθμό δολωμάτων στα απάνεμα βραχάκια της ακτογραμμής. Τα μάτια που αστράπτουν στο φως του φακού μας, είναι αυτό που τις προδίδει. Τοποθέτηση σε ένα μπουγελάκι με νερό και κατευθείαν σε λιμάνια ή στην ακτογραμμή για ψάρεμα!

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει σε όλα τα ψάρια
  • Μπορούμε να τη βρούμε μόνοι μας
  • Ψαρεύει σε όλους τους τόπους και με όλες τις τεχνικές

Μειονεκτήματα

  • Μικρή διάρκεια ζωής

Ψάρια

  • Λαβράκια
  • Μουρμούρες
  • Τσιπούρες

TIPS

  • Τις μεγάλες γαρίδες τις χρησιμοποιούμε με την εγγλέζικη τεχνική μέσα σε λιμάνια, για τα –μεγάλα- λαβράκια της περιοχής. Προτιμούμε να ψαρεύουμε ανάμεσα σε καΐκια και αν είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιούμε βαρίδι στην αρματωσιά μας, ή αν χρησιμοποιήσουμε, να έχει ελάχιστο βάρος. Λεπτά εργαλεία και απόχη, τα μυστικά ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού ψαρέματος.
  • Η ζωντανή γαρίδα αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα για ψάρεμα με ψιλά ζοκάκια. Περνάμε την ακίδα από το κεφάλι και τη βγάζουμε στην ουρά της, ώστε κατεβαίνοντας η δολωμένη ζόκα προς το βυθό, να μοιάζει σαν μια γαρίδα που παλεύει με ένα μικρόψαρο, δηλαδή σαν ένα διπλό, πολύ δελεαστικό μεζέ για τα μεγάλα ψάρια της περιοχής.
  • Αν υπάρχουν αφρόψαρα στη περιοχή, τότε τοποθετούμε ένα ανυψωτικό πολύ κοντά στο αγκίστρι μας, ώστε το δόλωμά μας να ανασηκωθεί ψηλά από το βυθό.
  • Ένα καταφύγιο των γαρίδων και συνεπώς ένα στέκι όπου μπορεί να μας εξασφαλίσει αρκετά δολώματα, είναι τα μισοβυθισμένα λάστιχα αυτοκινήτων που υπάρχουν δεμένα στους ντόκους, για να προστατεύουν τα σκάφη από χτυπήματα στο τσιμέντο. Ανασηκώστε προσεκτικά ένα-ένα και αδειάστε το νερό. Θα εκπλαγείτε με τον αριθμό των γαρίδων που θα βρείτε μέσα τους. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε και να το επιχειρούμε πολύ συχνά, γιατί ο πληθυσμός των «ενοίκων» στις μπαλότσες (λάστιχα) αργεί να ανανεωθεί!

Γαρίδα Κατεψυγμένη

Η εύκολη λύση για το ψάρεμά μας. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο δόλωμα, αλλά το προτιμούν όλα τα ψάρια και θα πάρουμε παντού τσιμπιές. Ταυτόχρονα όμως, η «καθολική αποδοχή» της αποτελεί και το μεγάλο της μειονέκτημα, γιατί εξαφανίζεται πολύ γρήγορα από το αγκίστρι μας. Θα τη βρούμε σε όλα τα καταστήματα με κατεψυγμένα τρόφιμα, και θα επιλέξουμε γαρίδα για δόλωμα, με τιμή φθηνότερη αυτής που προορίζεται για φάγωμα. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη, και όποτε χρειάζεται να πάμε για ψάρεμα βγάζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για εξόρμηση.

Πλεονεκτήματα

  • Την τρώνε όλα τα ψάρια
  • Δολώνεται εύκολα
  • Την έχουμε ανά πάσα στιγμή μέσα στο ψυγείο μας

Μειονεκτήματα

  • Την εξαφανίζουν γρήγορα τα μικρόψαρα
  • Δεν επιλέγει τα εκλεκτά ψάρια

Ψάρια

  • Σπάροι
  • Μελανούρια
  • Γόπες
  • Κακαρέλοι

TIPS

  • Για τα μεγαλύτερα ψάρια, δοκιμάστε να δολώσετε σε ένα μεγάλο αγκίστρι μια ή δύο γαρίδες μαζί ακαθάριστες, αφού πρώτα τις τυλίξετε με ελαστικό νήμα για να μην τις φάνε τα μικρόψαρα.
  • Το τύλιγμα με ελαστικό νήμα μπορεί να γίνει και στις καθαρισμένες, με τις οποίες θα αναζητήσετε μικρότερα ψάρια. Για να βοηθηθείτε, περάστε την καθαρισμένη γαρίδα σε μια βελόνα δόλωσης και στη συνέχεια επιχειρείστε το τύλιγμα.
  • Αν θέλετε να σφίξει το δόλωμά σας αρκετά, μπορείτε να το καθαρίσετε, να του προσθέσετε χοντρό αλάτι και να το αφήσετε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει τα υγρά του. Μια έξυπνη πρόταση που εφαρμόζουν οι καθετίστες ψαράδες.

Μύδι

Μπορούμε να το βρούμε εύκολα και μόνοι μας σε αρκετές περιοχές, ή να το προμηθευτούμε από τα ψαράδικα. Αρέσει πολύ στα ψάρια, αλλά επειδή είναι μαλακό φεύγει εύκολα από τα αγκίστριά μας. Το ελαστικό νήμα είναι απαραίτητο, εκτός κι αν επιχειρήσουμε να το δολώσουμε με το κέλυφος με στόχο τις μεγάλες τσιπούρες.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει σε όλα τα ψάρια
  • Μπορούμε να το βρούμε εύκολα

Μειονεκτήματα

  • Δυσκολία δόλωσης
  • Χαλιέται εύκολα από τα μικρόψαρα

Ψάρια

  • Τσιπούρες
  • Μουρμούρες
  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια

TIPS

  • Ο καλύτερος τρόπος δόλωσης, είναι το λεγόμενο «κοκορέτσι». Καθαρίζουμε αρκετά μύδια, τα περνάμε σε μια βελόνα δόλωσης, τα τυλίγουμε με ελαστικό νήμα, τα αφαιρούμε από τη βελόνα και κόβουμε το «κοκορέτσι» μας σε κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος των αγκιστριών μας.
  • Για τις μεγάλες τσιπούρες δολώνουμε το μύδι με το κέλυφος, αφού η πράξη έχει δείξει ότι έτσι αρέσει καλύτερα στα συγκεκριμένα ψάρια.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μύδια με όλες τις match τεχνικές.

Καβούρι

Το απόλυτο δόλωμα για τις τσιπούρες, ειδικά τις περιόδους που αναπαράγονται, οπότε και τρελαίνονται να θρυμματίζουν σκληρά δολώματα με τα πανίσχυρα σαγόνια τους. Σηκώνοντας μικρές πέτρες στην ακροθαλασσιά, μπορούμε να βρούμε αρκετά από αυτά, ενώ τα μεγάλα καβούρια προσφέρουν το ακαταμάχητο «δαγκανάρι» τους. Επίσης, στα μεγάλα μπορούμε να αφαιρέσουμε το κέλυφος στο επάνω μέρος τους, να κόψουμε τα πόδια και το «καπάκι» της κοιλιάς και το υπόλοιπο μαλακό να χωριστεί στα δύο με μαχαίρι, να μπει σε βελόνα δόλωσης, να τυλιχτεί καλά με ελαστικό νήμα και να δολωθεί. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα, ειδικά αν περιφέρονται λαβράκια και τσιπούρες.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη ανεύρεση

Μειονεκτήματα

  • Έχει περιορισμένους «στόχους»
  • Δολώνεται σχετικά δύσκολα
  • Είναι πολύ «της υπομονής»

Ψάρια

  • Πολύ μεγάλες τσιπούρες (κυρίως)
  • Μεγάλα λαβράκια

TIPS

  • Για ευκολότερη δόλωση, εκτός από τις δαγκάνες αφαιρέστε και τα πόδια τους, εκτός από τα δύο τελευταία που λειτουργούν σαν πηδάλιο για αυτά. Έτσι αφενός μεν δε θα μπορούν να χωθούν στην άμμο, αφετέρου θα διατηρήσουν μέρος της κινητικότητάς τους η οποία αποτελεί το μεγάλο τους ατού.
  • Το αγκίστρι πρέπει να έχει όλη την ακίδα και το αρπάδι του εμφανή για να διευκολύνεται η σύλληψη, αφού το δόλωμα είναι πολύ σκληρό. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, χρησιμοποιώντας παράμαλλο με θηλιά και βελόνα για boilies (hair rig needle). Έτσι, αφού περάσουμε τη βελόνα μέσα το σώμα του κάβουρα, γατζώνουμε τη θηλιά και τραβάμε το παράμαλλο μέχρι να τοποθετηθεί το στέλεχος του αγκιστριού μέσα στο δόλωμα. Με αυτόν τον τρόπο η παρουσίασή μας είναι τέλεια, ενώ διατηρούμε ακέραια όλη τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του αγκιστριού, καθώς η ακίδα και το αρπάδι του δεν κρύβονται μέσα στο δόλωμα.

Πορφύρα

Μαζί με το καβούρι, είναι ο διακαής πόθος της μεγάλης τσιπούρας, η οποία δε μπορεί να αντισταθεί στην όψη τους. Πορφύρες μπορούμε να βρούμε μόνοι μας με τη βοήθεια μιας μάσκας, να τις ζητήσουμε από διχτιάρικα καΐκια ή να τις αγοράσουμε από ψαράδικα που πωλούν όστρακα. Διατηρούνται σε διχτάκι βυθισμένες στο νερό, όσο καιρό θέλουμε. Δολώνονται χωρίς το κέλυφος, το οποίο σπάζεται με προσοχή και αφαιρείται η σάρκα. Το σημαντικό είναι η αφαίρεση της σκληρής επιφάνειας που απομονώνει το όστρακο από τον έξω κόσμο και η διατήρηση της μαύρης άκρης της πορφύρας, η οποία αποτελεί το βασικό ατού του δολώματος. Η ακίδα του αγκιστριού μπαίνει στην ανοιχτόχρωμη σάρκα και βγαίνει από το μαύρο τελείωμα.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη ανεύρεση

Μειονεκτήματα

  • Δολώνεται δύσκολα επειδή είναι πολύ σκληρή
  • Έχει στόχο μόνο τις τσιπούρες
  • Απαιτεί υπομονή
  • Πάμε για ένα (αλλά καλό) ψάρι

Ψάρια

  • Μεγάλες τσιπούρες
  • Σαργοί

TIPS

  • Η καλύτερη εποχή της πορφύρας είναι ο χειμώνας, αφού το σάλιο της περιέχει πολύ περισσότερη χρωστική από τις άλλες εποχές του χρόνου, στην οποία οφείλεται και το φυσικό μαλάγρωμα που προσφέρει. Η εποχή αυτή συμπίπτει με την εποχή αναπαραγωγής της τσιπούρας, οπότε δικαιολογείται η αδυναμία της στο δόλωμα.

Άγριο τσουτσούνι

Συμπληρώνει το αφιέρωμα στα τσιπουροδολώματα. Αν και κατεξοχήν δόλωμα για παραγάδια, η τσιπούρα το λατρεύει.

Πλεονεκτήματα

  • Δε μπορούν να το φάνε τα μικρά, επειδή είναι πολύ σκληρό
  • Κόβεται με το χέρι, αν το σφίξουμε με τα δάκτυλά μας

Μειονεκτήματα

  • Δολώνεται σχετικά δύσκολα
  • Έχει βασικό στόχο τις τσιπούρες
  • Απαιτεί υπομονή
  • Πάμε για ένα (αλλά καλό) ψάρι
  • Κομπιάζει

Ψάρια

  • Τσιπούρες
  • Σαργοί
  • Μεγάλες μουρμούρες
  • Λαβράκια

Άγριο κόκκινο-Ιωδίου

Αν και λατρεύονται από όλα τα ψάρια, είναι αρκετά δυσεύρετα και ακριβά. Το άγριο κόκκινο μοιάζει λίγο με το μαύρο θηκαρίσιο που περιγράφουμε παρακάτω, ενώ το ιωδίου είναι παρόμοιο με τα lugworms, σκουλήκια πολύ δημοφιλή και αρκετά κοινά για το ψάρεμα της γλώσσας στη Βρετανία. Η μεγάλη προτίμηση των ψαριών σε αυτά, οφείλεται για το μεν πρώτο στην κινητικότητα και την υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ενώ για το δεύτερο φώσφορος και έντονη μυρωδιά ιωδίου αποτελούν την ειδοποιό διαφορά.

Πλεονεκτήματα

  • Τα ψάρια τα λατρεύουν

Μειονεκτήματα

  • Συντηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα
  • Δύσκολα εξασφαλίζουμε μερικά
  • Είναι αρκετά ακριβά
  • Τα χαλούν εύκολα τα μικρά ψάρια

Ψάρια

  • Τσιπούρες
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Μουρμούρες
  • Λαβράκια

Μαύρο σκουλήκι (θηκαρίσιο)

Το απόλυτο μουρμουροδόλωμα μαζί με την τριχιά. Το λατρεύουν όλα τα ψάρια και ο περιεχόμενος φώσφορος το κάνει ιδανικό για βραδινά ψαρέματα σε ρηχά νερά. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να σπανίζει, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της εντατικής αλίευσης που δεν το αφήνει να αναπαραχθεί.

Πλεονεκτήματα

  • Προσελκύει όλα τα ψάρια
  • Το βρίσκουμε εύκολα παντού
  • Έχει σχετικά μικρό κόστος
  • Διαθέτει πολύ φώσφορο

Μειονεκτήματα

  • Τα μικρά «του δίνουν και καταλαβαίνει»
  • Ποτέ δεν ξέρουμε αν τα θηκάρια είναι γεμάτα ή άδεια
  • Δε βγάζουν πολλά δολώματα

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Κακαρέλοι
  • Φαγκρόπουλα
  • Λυθρίνια

TIPS

  • Για να αναχαιτίσουμε τα αδηφάγα μικρόψαρα και να προστατέψουμε το δόλωμά μας από αυτά, το δολώνουμε μαζί με το σωληνάκι που το φιλοξενεί (θηκάρι).
  • Αν δε σας αρέσει να «αγοράζετε γουρούνι στο σακί», ζητήστε στον –εννοείτε οικείο σας- δολωματά να σας ανοίξει το πακέτο με τα σκουλήκια και να «ζουλήξει» ενδεικτικά 2-3 θηκάρια, για να δείτε πόσα από αυτά περιέχουν σκουλήκια και σε τι μέγεθος.

Τριχιά

«Αν έχεις την τριχιά, τις μουρμούρες έδεσες σφιχτά», έλεγαν οι παλιοί στον τόπο μας και δεν είχαν καθόλου άδικο. Το λεπτό σκουληκάκι κάνει θαύματα στο ψάρεμα της μουρμούρας, αρκεί φυσικά να το μεταχειριστούμε με πολύ προσοχή, τόσο στη συντήρησή του, όσο και στη δόλωσή του.

Πλεονεκτήματα

  • …οι μουρμούρες που σαγηνεύονται από αυτήν, και τα αξιοθαύμαστα μεγέθη τους!

Μειονεκτήματα

  • Σχετικά δυσεύρετη και μάλιστα μόνο το καλοκαίρι
  • Πολύ μαλακό δόλωμα, απαιτεί προσοχή στη δόλωση
  • Χαλάει εύκολα από τις τσιμπιές των μικρόψαρων
  • Δεν αντέχει τη ζέστη και το πολύ ταρακούνημα (μακρινά ταξίδια)
  • Θέλει σταθερή θερμοκρασία συντήρησης
  • Απευθύνεται μόνο σε δύο-τρία είδη ψαριών

Ψάρια

  • Μουρμούρες
  • Μελανούρια
  • Κακαρέλοι

TIPS

  • Επειδή είναι αρκετά λεπτή, απαιτεί αγκίστρια με σύρμα μικρής διατομής και λεπτοκαμωμένες, διακριτικές ακίδες. Τότε προσφέρει απίθανες παρουσιάσεις και στοχεύει σε μεγάλες μουρμούρες. Ιδανικοί τύποι αγκιστριών τα Aberdeen σε μέγεθος 6-8 και τα τύπου crystal σε κόκκινο χρώμα και νούμερα από 10 (για μικρότερα, κοπαδιαστά ψάρια) έως και 2 (για τις μεγάλες, ανεξάρτητες ριγωτές κυρίες).
  • Για να τις δολώσουμε καλύτερα, τις τραβάμε με προσοχή για να βγουν μέσα από την άμμο στην οποία συντηρούνται και τις τοποθετούμε στην παλάμη μας που περιέχει στεγνή άμμο. Εκεί τις «παραγουλιάζουμε» ελαφρά (κάτι σαν το αλεύρωμα των πλοκαμιών ενός καλαμαριού πριν το τηγάνισμα), για να σφίξουν και να χοντρύνουν.
  • Όσο και αν τα μειονεκτήματά της φαίνονται δυσανάλογα πολλά σε σχέση με τα πλεονεκτήματα, αν ποτέ βρείτε τριχιά κατά τύχη, μη διστάσετε να την αγοράσετε, αφού θα σας μείνει αξέχαστη από την ποσότητα και την ποιότητα των μουρμούρων που θα πιαστούν στα αγκίστριά σας, ακόμα και σε τόπους θεωρητικά «νεκρούς»!

Καλαμάρι-Σουπιά

Δολώματα «δεύτερης διαλογής» θα λέγαμε, που όμως μπορούν να δώσουν αξιόλογα αποτελέσματα αν τα δολώσουμε σωστά. Το καθάρισμά τους από την εξωτερική πέτσα, το χτύπημά τους με ένα ξύλινο σφυράκι και στη συνέχεια το τεμάχισμα σε μακρόστενα κομμάτια, τα κάνει υποψήφια για θαλασσινά βραβεία Όσκαρ συλλήψεων.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολα τα βρίσκουμε, εύκολα τα δολώνουμε

Μειονεκτήματα

  • Δεν απευθύνονται στα εκλεκτά ψάρια
  • Δεν είναι ζωντανά

Ψάρια

  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Σπάροι
  • Σαφρίδια

TIPS

  • Μην αμελείτε το κτύπημα με το σφυράκι, αφού τα κεφαλόποδα μετατρέπονται αμέσως σε αρίστης ποιότητας δολώματα.
  • Μονάγκιστρα δολωμένα με ογκώδη λωρίδα καλαμαριού, δίνουν μεγάλες μουρμούρες, σαργούς, λαβράκια, μελανούρια και αφρόψαρα μέσα σε λιμάνια, όταν τα νερά είναι θολά.
  • Αξιόλογα ψάρια μπορούμε να πάρουμε ακόμα και με καθαρά νερά, φθάνει φυσικά να χρησιμοποιήσουμε λεπτές πετονιές.

Θραψαλάκι

Αν το δολώσουμε ολόκληρο, μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερα ψάρια. Οι μονάγκιστρες αρματωσιές και τα χοντρά παράμαλλα επιβάλλονται, αφού το πιάσιμο ενός μαυρόψαρου είναι πολύ πιθανό. Γενικά προτιμούμε τους βραχώδεις βυθούς, ενώ δεύτερη επιλογή μας είναι τα άσπρα-μαύρα (εναλλαγές άμμου-φυκιάδας), γιατί κρατούν μεγάλες τσιπούρες.

Πλεονεκτήματα

  • Αρκετά φθηνό δόλωμα
  • Εύκολη η συντήρησή του

Μειονεκτήματα

  • Απευθύνεται μόνο σε μεγάλα ψάρια
  • Δυσκολία στη δόλωση, αλλά και στη βολή

Ψάρια

  • Ροφοί
  • Στήρες
  • Τσιπούρες
  • Σκορπίνες
  • Συναγρίδες

TIPS

  • Φροντίστε να τοποθετήσετε ένα ανυψωτικό στο εσωτερικό του κατά τη δόλωση. Έτσι ανασηκώνεται ελάχιστα από το βυθό και προσελκύει καλύτερα τα ψάρια. Ιδανικό για την περίπτωση το υλικό armaflex που χρησιμοποιούν υδραυλικοί και ψυκτικοί για μόνωση των σωλήνων. Αναζητείστε το σε λευκό χρώμα για να ταιριάζει με το χρώμα του δολώματος, αφού πια υπάρχει και αυτή η επιλογή (παλιά υπήρχε μόνο μαύρο).
  • Τα μαυρόψαρα και ειδικά τους ροφούς και τις στήρες τα ψαρεύουμε νύχτα με σκοτάδι, ενώ τις συναγρίδες και τις μεγάλες τσιπούρες μέρα, και με καλύτερη ώρα το μεσημεράκι που βάζει ένα θαλασσινό αεράκι με κατεύθυνση από τη θάλασσα προς τη στεριά.
  • Τα θράψαλα της αγοράς δεν έχουν καμία αξία και αποτελεσματικότητα, αφού ο πάγος που τα συντηρεί περιέχει αμμωνία, η οποία αφήνει τα ίχνη της στη σάρκα τους και απωθεί τα ψάρια.

Πεταλίδα

Το καλύτερο δόλωμα για τους σαργούς, αν και ελάχιστοι ψαράδες το καταδέχονται. Η επιτυχία είναι δεδομένη όταν ψαρεύουμε βράδυ σε βραχώδη βυθό, αν φυσικά η περιοχή έχει πράγματι σαργούς. Η προσεκτική δολωσιά χωρίς να χαλάσουμε το μαύρο μαλακό κομμάτι του εσωτερικού της πεταλίδας, και το βγάλσιμο της ακίδας στο μαλακό αυτό σημείο, είναι τα μυστικά της επιτυχίας μας. Πάρτε ένα σκληρό μαχαιράκι, βγάλτε από τα βράχια της ακτογραμμής κάποιες πεταλίδες και είστε έτοιμοι για ψάρεμα.

Πλεονεκτήματα

  • Τη βγάζουμε εύκολα μόνοι μας
  • Αρέσει στους μεγάλους σαργούς

Μειονεκτήματα

  • Απαιτεί μεγάλη προσοχή στη δόλωσή της
  • Εύκολα τα μικρόψαρα χαλούν το καλό τμήμα του δολώματος

Ψάρια

  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Λυθρίνια
  • Μελανούρια
  • Σκαθάρια

TIPS

  • Φροντίστε να βγάζετε την ακίδα του αγκιστριού όχι μόνο στο μαλακό σημείο της πεταλίδας που αρέσει στα ψάρια, αλλά και κοντά στο κεφάλι που είναι ο δεύτερος καλύτερος μεζές τους.
  • Το ψάρεμα είναι καλό να γίνεται σε ρηχά βραχώδη σημεία με πλάκες, διαλέγοντας τις αφέγγαρες νύχτας για τα ψαρέματά σας.
  • Οι αρματωσιές πρέπει να είναι αρκετά ενισχυμένες, αφού ψαρεύουμε σε άγριες περιοχές, και μάλιστα να χρησιμοποιούμε μικρά μολύβια ή μολύβια χορευτές, τα οποία δύσκολα σκαλώνουν.

Ψαροδόλι

Σαρδέλα, γάβρος, σαφρίδι, καθώς και άλλα ψάρια, μπορούν να δολωθούν θαυμάσια στα αγκίστριά μας. Ολόκληρα σε μονάγκιστρα ή πολυάγκιστρα, και τεμαχισμένα ή φιλέτο σε διπλάρια-τριπλάρια, θα προσελκύσουν μεγάλη ποικιλία ψαριών. Εύκολα μπορούμε να τα προμηθευτούμε από ένα ψαράδικο και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσουν στα περισσότερα ψάρια
  • Χρησιμοποιούνται σε πολλές τεχνικές
  • Εύκολη ανεύρεση, επαρκείς ποσότητες
  • Είναι αρκετά φθηνά συγκριτικά με τις ποσότητες και τα δολώματα που προσφέρουν

Μειονεκτήματα

  • Δυσκολία στη δόλωση
  • Τρώγονται εύκολα από τα μικρόψαρα

Ψάρια

  • Μαυρόψαρα
  • Λαβράκια
  • Κέφαλοι

TIPS

  • Σαρδέλα, γαύρος και σαφρίδι με βγαλμένη την εξωτερική τους πέτσα, αποτελούν τα βασικά δολώματα για τα πολυάγκιστρα βυθού. Μεγάλοι κέφαλοι και λαβράκια οι βασικοί μας στόχοι.
  • Το φιλέτο σαρδέλας ή γαύρου αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλες τις match τεχνικές, αλλά και το απίκο. Μελανούρια, κέφαλοι, μουρμούρες, λαβράκια, δύσκολα θα αντισταθούν, ειδικά όταν οι αρματωσιές μας είναι λεπτές και τα παράμαλλα αόρατα (fluorocarbon).
  • Τα ψαροδόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην παρασκευή ζυμαριού, αφού αφαιρέσουμε κεφάλι και ραχοκοκαλιά. Στο ζυμάρι αυτό προστίθεται αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη για συνοχή του δολώματος και απευθύνεται σε όλα σχεδόν τα ψάρια. Τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές δεν τα πετάμε, αλλά τα χρησιμοποιούμε σα μαλάγρα στον τόπο ψαρέματος.

Ψωμί

Η εύκολη εύρεσή του και η χρησιμοποίησή του σε πολυάγκιστρα αφρού, έχει οδηγήσει αρκετούς φίλους στο ψάρεμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως η χρησιμοποίηση ψωμιού πολυτελείας, το μικρό κομμάτι ψωμιού και οι εξειδικευμένες αρματωσιές.

Πλεονεκτήματα

  • Το βρίσκουμε εύκολα
  • Είναι πολύ φθηνό

Μειονεκτήματα

  • Προορίζεται για συγκεκριμένες τεχνικές και ψάρια

Ψάρια

  • Κέφαλοι
  • Μελανούρια
  • Σάλπες

TIPS

  • Χρησιμοποιείστε στα πολυάγκιστρά σας ψωμί πολυτελείας, και αρματώστε τα με λεπτές πετονιές και μικρά παραμαλλάκια.
  • Εκτός από τους κέφαλους, με το πολυάγκιστρο ψωμιού πιάνουμε και τα μεγάλα μελανούρια.
  • Η τοποθέτηση και μικρών μπουκιών στα αγκίστρια προσελκύει ακόμη καλύτερα τα ψάρια, αφού νομίζουν ότι τα κομματάκια αυτά έφυγαν από το μεγάλο κομμάτι και ορμούν να τα αρπάξουν.
  • Επιπλέουσα μπομπάρδα με δύο παράμαλλα σε απόσταση ενός και κάτι μέτρα από αυτήν, μπορεί να μας δώσει ακόμη πιο εύκολα κι ευχάριστα ψάρια από ότι το πολυάγκιστρο.
  • Αν τοποθετήσουμε λίγη μαλάγρα μέσα στο ψωμί λίγο πριν τυλίξουμε το πολυάγκιστρο γύρω του, ή βουτήξουμε τη δολωμένη αρματωσιά σε μίγμα σπορέλαιου και κονσέρβας σαρδέλας, οι επιτυχίες μας θα αυξηθούν κατακόρυφα.
  • Αν δείτε κάποιο μικρόψαρο να έχει πιαστεί στο πολυάγκιστρό σας με το ψωμί, αφήστε το λίγο ακόμα στο νερό,  γιατί όσο είναι ζωντανό αποτελεί κράχτη για τα λαβράκια, ενώ όταν ψοφήσει και πατώσει προσελκύει τα χταπόδια.
  • Το ψωμί δίνει πολλές φορές απρόσμενα αποτελέσματα, και μην παραξενευτείτε καθόλου αν το πολυάγκιστρό σας δελεάσει ένα μεγάλο λαβράκι ή μία τσιπούρα.

Μπιγκατίνι

Το βασικό μας δόλωμα για όλες τις match τεχνικές, ειδικά αν αυτές πραγματοποιούνται σε λιμάνια. Η κινητικότητά του και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως και ως δόλωμα αλλά και ως μαλάγρα, το έχει φέρει στην πρώτη προτίμηση των ψαράδων με εγγλέζικη ή μπολονέζ τεχνική. Όλα τα ψάρια το προτιμούν, κι έτσι μπορεί να συλληφθεί στο αγκίστρι μας από το μικρότερο, μέχρι το μεγαλύτερο που κυκλοφορεί.

Πλεονεκτήματα

  • Αρέσει σε όλα τα  ψάρια
  • Ιδανικό για εγγλέζικο και μπολονέζ

Μειονεκτήματα

  • Συντήρηση, έντονη οσμή αμμωνίας
  • Η χρήση λεπτών εργαλείων

Ψάρια

  • Κέφαλοι
  • Μουρμούρες
  • Σαργοί
  • Κακαρέλοι
  • Μελανούρια
  • Λαβράκια

TIPS

  • Όταν δολώνουμε μπικατίνι φροντίζουμε πάντα να μαλαγρώνουμε με αυτό. Ρίχνουμε λοιπόν μια χούφτα μπικατίνι μέσα στη μαλάγρα μας, ανακατεύουμε και πετάμε «εμπλουτισμένες» μπάλες στο νερό. Ο άλλος τρόπος μαλαγρώματος απαιτεί τη χρήση σφεντόνας, και είναι ιδανικός όταν ψαρεύουμε ρηχά.
  • Όταν θελήσουμε να ψαρέψουμε με μπικατίνι, τα λεπτά εργαλεία είναι μονόδρομος. Έτσι αγκιστράκια νούμερο 14-18, παράμαλλα 0,10-0,16 χιλιοστών και φελλοί +1 γραμμάρια, θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.
  • Η απόχη είναι άκρως απαραίτητο εξάρτημα στο ψάρεμα με λεπτά εργαλεία και δόλωμα μπικατίνι.