Cover

Απικο

Απίκο: Σαργοί στα Ρηχά

Υπάρχουν κάποια ψάρια που από τη φύση τους είναι μαθημένα να κινούνται, να τρέφονται και να ζουν ρηχά. Εκεί είναι το σπίτι τους εκεί και η τροφή τους. Όμως εμείς, εννοώ τους ανθρώπους, πάμε και ταράζουμε αυτήν την κατάσταση. Έτσι τα ψάρια αυτά τρομαγμένα και κυνηγημένα παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς που είναι οι βαθιές αποχές και η αρκετά μεγάλη απόσταση από την ακτογραμμή. Θα χρειαστεί να ηρεμήσει ξανά για ένα χρονικό διάστημα ο τόπος τους για να επανέλθουν στην πρωτύτερη ζωή αλλά αρκετά πιο προσεκτικά τώρα από ότι έκαναν πριν μετακομίσουν.

Τρανταχτό παράδειγμα ο σαργός. Ψάρι του βράχου και της ρηχαδιάς, τους καλοκαιρινούς μήνες αναγκάζεται να φύγει και να πάει να κατασκηνώσει σε βαθιά κομμάτια, που δεν θα τον κυνηγά ο ψαροκυνηγός και δεν θα τον ενοχλεί ο βουτηχτής και ο λουόμενος. Τώρα όμως που η ρηχαδιά αρχίζει να ηρεμεί επιστρέφει δειλά πίσω στα πάτρια εδάφη. Έτσι εμείς δεν είμαστε αναγκασμένοι να τον αναζητάμε σε κρεμαστά νερά αλλά σε βραχώδη ρηχαδιές. Άρα το ψάρεμά μας αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτό το σκηνικό.

Τα καβάκια με τα βαθιά νερά τα ξεχνάμε και προσπαθούμε να βρούμε μικρές βάλες με πλακούρα ή βραχάκια. Ο καιρός θα έχει την απαραίτητη πάντα αφρουδιά και για αυτό το σημείο μας θα κοιτά στον καιρό. Δεν μας απασχολεί να είναι κάτασπρο το τοπίο από τον κυματισμό τις ώρες που θα ψαρέψουμε, δηλαδή το πρωί και το σούρουπο, όμως αν θέλουμε να επεκτείνουμε το ψάρεμά μας και να συνεχίσουμε και τις μεσημεριανές ώρες τότε η ασπρίλα θα είναι χρήσιμη. Βλέπετε ο σαργός έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να κινείται μέσα στην αφρουδιά όσο έντονη και να είναι αυτή, πράμα δύσκολο στα υπόλοιπα ψάρια.

Μαλάγρωμα

Το μαλάγρωμα απαραίτητο στην αρχή του ψαρέματος. Εκεί θα πέσει και η μεγαλύτερη ποσότητα μαλάγρας. Αν έχει δυνατό κυματισμό η μαλάγρα πέφτει πάνω στον βράχο για να την παρασέρνει το κύμα ενώ αν οι συνθήκες είναι πιο ήπιες στο σημείο ψαρέματος.

Η άμμο και το βρεγμένο και τριμμένο ψωμί ανακατεμένα με την υπόλοιπη μαλάγρα θα δημιουργήσουν ένα σύννεφο στο νερό και θα διασκορπιστούν σε μεγάλη έκταση καλύπτοντας τόσο βυθό (άμμος) όσο και πιο ψηλά με τα τρίματα ψωμιού. Τα ψάρια αν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή γρήγορα θα έρθουν κοντά μας και θα αρχίσουν να γεύονται τα συστατικά της μαλάγρας μας.

Εμείς αφήνουμε κανένα τεταρτάκι στην αρχή να δουλέψει η μαλάγρα αρματώνοντας το καλάμι μας ή απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας ατενίζοντας το πέλαγος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται στο συγκεκριμένο ψάρεμα και να μην τρέχουμε με το που μαλαγρώσουμε να ψαρέψουμε. Ξέρω ότι η αγωνία και η λαχτάρα μας είναι πολλές φορές μεγάλη, ιδιαίτερα στους νέους ψαράδες που είναι και οι πιο ανυπόμονοι, όμως αν θέλουμε να έχουμε ένα πλούσιο αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες που μας υπέδειξε η εμπειρία αρκετών ψαρεμάτων με τη συγκεκριμένη τεχνική.

Αρμάτωμα

Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο αγκιστράκια όσο και σαλαγκιά. Πέρα από την προσωπική μας προτίμηση και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε εργαλείου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κι ένα άλλο δεδομένο. Θα αναζητήσουμε μόνο σαργούς ή επιθυμούμε να πιάσουμε και κεφάλους που γυαλώνουν και αυτοί πολλές φορές μαζί με τους σαργούς;

Στην πρώτη περίπτωση που επιθυμούμε μόνο σαργούς και όχι άλλα ψάρια, το αγκίστρι είναι μονόδρομος. Στη δεύτερη που θέλουμε και τους κεφάλους και προφανώς και κάποιο άλλο είδος ψαριού θα τοποθετήσουμε σαλαγκιά.

Το αγκίστρι μας αρκετά μεγάλο, νούμερο τουλάχιστον τεσσάρι. Εδώ να πούμε ότι οι άσσοι και τα διπλά ψαρεύουν θαυμάσια και μη σας τρομάζει το μέγεθος. Όταν πιάσετε τα ψάρια και δείτε πολλές φορές τα μεγέθη των ψαριών αυτών και το τράβηγμα που κάνουν θα πείτε ότι κάνατε σωστά που επιλέξατε μεγάλο νούμερο αγκιστριού.

Τα παπαγαλάκια και γενικά αυτά που έχουν μεγάλο άνοιγμα αποδεικνύονται καλύτερα για το σαργό. Η σκληρότητα είναι κάτι που το προσέχουμε, δηλαδή, να μην ανοίγουν. Αγκίστρια με λεπτό γενικά στέλεχος όσο κοφτερά και αν είναι τα αποφεύγουμε εδώ. Πέρα από το φόβο του ανοίγματος έχουμε και το φόβο του σχισίματος του ψαριού. Το λεπτό στέλεχος λειτουργεί σαν ξυράφι στο δυνατό κεφάλι και αν δεν είναι το ψάρι αγκιστρωμένο από σκληρό σημείο του στόματος έχουμε το σχίσιμο και συνεπώς το χάσιμο του με ότι άλλο επακόλουθο έχει αυτό.

Η σαλαγκιά μας επίσης αρκετά μεγάλη. Νούμερο τέσσερα έως οκτώ το μικρότερο. Τα χοντρά στελέχη της κι εδώ είναι απαραίτητα όπως επίσης και το μεγάλο άνοιγμα των αγκιστριών. Τοποθετείται πάντα μία στην αρματωσιά και δεν είναι όπως στα αγκίστρια που έχουμε την επιλογή διπλαριού ή μονάγκιστρου.

Το παράμαλλο μας όχι ιδιαίτερα μακρύ. Είκοσι με τριάντα εκατοστά είναι ότι πρέπει με πετονιά διαμέτρου 0,28-0,30 χιλιοστά. Το παράμαλλο αυτό θα ενωθεί με τη μάνα (διαμέτρου 0,30 -0,35 χιλιοστά) με τη βοήθεια θηλιών ενώ ένα βαριδάκι θα τοποθετηθεί στη μάνα μεγέθους τέτοιου που να συνδυάζεται με το φελλό μας.

Ο φελλός απαραίτητος στα ρηχά ψαρέματα. Μπορεί αν θέλει κάποιος να ψαρέψει τους σαργούς και στο χέρι χωρίς φελλό αλλά είναι αρκετά κουραστικό και για αυτό δεν σας το προτείνουμε. Ο φελλός που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι σχήματος σφαίρας με έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα για να ξεχωρίζει μέσα στην αφρουδιά.

Τέλος να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το μήκος της αρματωσιά που πάντα είναι αρκετά κοντύτερη από το μέγεθος του καλαμιού. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι για το βγάλσιμο των ψαριών εκτός νερού για να μη μας κοπανάνε στα βράχια λόγο λυγίσματος καλαμιού.

Δόλωμα

Το ζυμάρι είναι ένα δόλωμα που δουλεύει πάντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σαλαγκιά όσο και σε αγκίστρι. Η σκληρότητά του είναι αυτό που το κάνει κατάλληλο να δολωθεί σε συγκεκριμένο αγκίστρι. Αν δεν ξέρουμε από την αρχή τι εργαλείο θα χρησιμοποιήσουμε πλάθουμε το δόλωμα μαλακό και στη συνέχεια αν δολώσουμε αγκίστρι το ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο αλευράκι. Η λιωμένη σαρδέλα, το παστό και το ψάρι σε κονσέρβα είναι το βασικό συστατικό του δολώματος ενώ μπορεί να συμπληρωθεί με τρίμα τυριού.

Εναλλακτικό δόλωμα αλλά μόνο για αγκίστρι είναι το φιλέτο σαρδέλας ή γαύρου. Πρόκειται για δόλωμα ιδιαίτερα αρεστό στους μεγάλους σαργούς που μπορεί όμως να μας δώσει και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα ψάρια πάντα μεγάλου μεγέθους. Τώρα αν θέλει κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και όλα τα άλλα δολώματα όπως σκουλήκια, γαρίδα, πεταλίδα, σαλιγκαράκι όμως από ότι έχει δείξει η πράξη το φιλέτο είναι πιο πρακτικό, πιο εύκολο και να βρεθεί και να δολωθεί, αρκετά πιο φθηνό και το σημαντικότερο αρεστό στα ψάρια στη συγκεκριμένη τεχνική.