Cover

Απικο

Απίκο: Στο Χέρι για Κεφάλους

Πρόκειται για ένα ψάρεμα που μπορεί να πραγματοποιηθεί κυρίως μέσα σε λιμάνια, δίπλα στο ντόκο αν τα νερά είναι βαθιά ή από κάποιο αγκυροβολημένο σκάφος. Απευθύνεται κυρίως σε κεφάλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα άλλα υπόλοιπα ψάρια του λιμανιού, όπως μουρμούρες, σπάροι, λαβράκια, σαργοί, μελανούρια, σάλπες δεν είναι ευπρόσδεκτα. Η ζύμη που χρησιμοποιούμε είναι δόλωμα που σε όλα αρέσει.

Εξοπλισμός -Αρματωσιά

Εδώ ο ψαράς δεν χρειάζεται να έχει κάποιο ιδιαίτερα εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μια πετονιά διαμέτρου 0,25-0,30 χιλιοστά που θα την χρησιμοποιήσει ως μάνα της αρματωσιά του και ένα παράμαλλο από λίγο λεπτότερη πετονιά με μια σαλαγκιά στην άκρη του. Μάνα και παράμαλλο θα ενωθούν με τη βοήθεια θηλιών ενώ ένα μικρό συρόμενο μολυβάκι στη μάνα της αρματωσιάς θα συμπληρώσει το ψαρευτικό μας εργαλείο. Από ότι καταλαβαίνεται πρόκειται για μια αρματωσιά παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούμε στο καλάμι μας που όμως δεν περιορίζεται σε μήκος.

Τρόπος ψαρέματος

Πηγαίνουμε στον τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε και με τη βοήθεια ενός μολυβιού βυθομετρούμε. Μόλις το μολύβι μας πατώσει κάνουμε στη μάνα μια θηλίτσα για να ξέρουμε που πάτωσε η αρματωσιά μας και που ακριβώς χρειάζεται να την κρατήσουμε στο χέρι για να ψαρεύει στο σωστό βάθος, που είναι ένα με δυο δάκτυλα συνήθως πάνω από το βυθό. Μαλαγρώνουμε την περιοχή αν χρειάζεται και δολώνουμε τη σαλαγκιά μας με ζύμη όπως αυτή του ψαρέματος με καλάμι. Ρίχνουμε τη δολωμένη σαλαγκιά στο νερό και κρατάμε την πετονιά κοντά στη θηλίτσα που κάναμε κατά τη βυθομέτρηση.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου ψαρέματος αρκετά. Απλός και φθηνός εξοπλισμός. Άμεση αίσθηση της τσιμπιάς και άμεση τροποποίηση του βάθους ψαρέματος ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Συνεχές ρίξιμο και μαλάγρωμα από το δόλωμα στο ίδιο σημείο.

  • Tips: Ο κέφαλος αν έρθει στο δόλωμά μας μην περιμένετε να κάνει μεγάλη τσιμπιά αφού δεν αρπάζει το δόλωμα αλλά το πιπιλάει. Κάποιο συνεχόμενο χαρχάλεμα είναι υπεραρκετό για να καταλάβουμε ότι το ψάρι έχει το δόλωμα στο στόμα του. Διαλέγουμε το πιο συνεχόμενο και δυνατό και καρφώνουμε.
  • Το μαλακό δόλωμα είναι κι εδώ αυτό που θα μας βοηθήσει να δελεάσουμε αλλά και να καρφώσουμε πιο σίγουρα το ψάρι. Αν δείτε ότι έχετε τσιμπιές αλλά δεν παίρνετε ψάρια τότε ρίξτε λίγο νερό και μαλακώστε το δόλωμά σας.
  • Ένα κολπάκι για να καρφώσετε τον κέφαλο στα σίγουρα είναι καθώς αυτός τσιμπά να κατεβάσετε λίγο χαμηλότερα το δόλωμά σας στο βυθό. Αυτός θα πάρει κλίση προς τα κάτω αυξάνοντας σε εσάς τις πιθανότητες καρφώματος.
  • Σε περίπτωση που βγάλετε κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ψάρι και χρειαστείτε την απόχη, οδηγήστε το σε διπλανό σημείο για να μην τρομάξουν τα ψάρια από κάτω σας και αποχιάστε το με την ηρεμία σας.

Καλή Επιτυχία