Cover

αλλα ψαρεματα

Αρμάτωμα Μολυβοκεφαλής

Η μολυβοκεφαλή είναι ένα εξάρτημα το οποίο θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλά ψαρέματα κυρίως μεγάλων ψαριών όπως είναι οι στήρες, οι σφυρίδες, οι ροφοί, οι συναγρίδες, τα φαγκριά και οι βλάχοι. Ένα σωστό αρμάτωμα θα μπορέσει και να αγκιστρώσει τα ψάρια που θα τσιμπήσουν το δόλωμά μας αλλά και να φέρει με ασφάλεια το ψάρι στην επιφάνεια. Η κάθε λεπτομέρεια παίζει τη σημασία της και δεν πρέπει να παραλείπεται ενώ η χρήση νήματος είναι απαραίτητη στα ψάρια που έχουν δόντια.

  • Επειδή το δόλωμά μας δεν έχει πάντα το ίδιο μέγεθος και το αρμάτωμα δεν είναι εύκολο να γίνεται στο σκάφος φροντίζουμε η αρματωσιάς μας να έχει μεταβαλλόμενο μήκος. Αν προσέξετε στις δύο τελευταίες φωτό θα δείτε την ίδια αρματωσιά σε δύο διαφορετικά μήκη. Το πενσάκι αποτελεί το μέτρο σύγκρισης.
  • Το καλαμάρι ή η σουπιά αγκιστρώνεται από το σταθερό αγκίστρι που είναι πάνω στο μολύβι στο μέρος της ουράς ενώ το κάτω αγκίστρι θα καρφωθεί στη φυσούνα ή στα πλοκάμια.
  • Το μέγεθος της μολυβοκεφαλής έχει να κάνει με το βάθος που ψαρεύουμε. Στις φωτό η μολυβοκεφαλή αυτή είναι 250 γραμμαρίων και προορίζεται για βαθιά ψαρέματα. Στα ρηχά το βάρος θα πέσει στα 150 ή και ακόμη λιγότερα γραμμάρια όπως επίσης και στα ψαρέματα με καγιάκ που πραγματοποιούνται στη ρηχή παράκτια ζώνη.
  • Το αρμάτωμα αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μολυβοκεφαλή που διαθέτει κρίκο στο κάτω της μέρος για να περαστεί το μεγάλο αγκίστρι.
  • Το μέγεθος των αγκιστριών έχει να κάνει με το μέγεθος του δολώματος και τα ψάρια που απευθυνόμαστε.
  • Το αγκίστρι που μπαίνει σταθερό στην μολυβοκεφαλή είναι με ίσιο κρίκο. Το σφίξιμο του αγκίστρου σύνδεσης της μολυβοκεφαλής με πενσάκι απαραίτητο για την ασφάλεια του αγκιστριού μας.
  • Προσπαθήστε όταν αρματώσετε τη δικιά σας μολυβοκεφαλή να μην ξεχάσετε κάποια από τις λεπτομέρειες γιατί απευθυνόμαστε σε μεγάλα ψάρια όπου η επιτυχία πολλές φορές κρίνεται στην λεπτομέρεια.

Καλή επιτυχία!

Αρμάτωμα

Εδώ βλέπουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε. Μολυβοκεφαλή, δύο αγκίστρια, νήμα, ένα μικρό κομματάκι σωληνάκι συν επιπλέον μία πένσα για τα σφιξίματα που δεν υπάρχει στη φωτό.

Το άγκιστρο στο κάτω μέρος της μολυβοκεφαλής όπου θα περαστεί το αγκίστρι μας. Αν δεν είναι ανοικτό για να χωρά με τη βοήθεια της πένσας το ανοίγουμε.

Περνάμε το αγκίστρι μας στο άγκιστρο της μολυβοκεφαλής.

Το αγκίστρι έχει περάσει στη μολυβοκεφαλή.

 

Σφίγγουμε με την πένσα μας το άγκιστρο για να κλείσει.

Περνάμε το σωληνάκι μέσα στο αγκίστρι, όπως επίσης και το σκοινάκι μας ή τη πετονιά μας.

Αφού έχουμε περάσει το νήμα μας μέσα από τη θηλιά, τραβάμε το σωληνάκι ώστε να σφηνώσει στο άγκιστρο της μολυβοκεφαλής.

Δένουμε και το δεύτερο αγκίστρι μας στην άκρη του νήματος και η αρματωσιά μας είναι έτοιμη. Για να μπορούμε να δολώνουμε διαφορετικά μεγέθη δολωμάτων τον κόμπο στο νήμα το κάνουμε συρόμενο ώστε να μπορούμε να αυξομειώνουμε το μήκος της αρματωσιάς. Εδώ βλέπουμε την αρματωσιά μας αρκετά μακριά ενώ…

Η ίδια αρματωσιά πολύ κοντύτερη. Το πενσάκι αποτελεί το μέτρο σύγκρισης του μήκους της αρματωσιάς σε αυτήν και την προηγούμενη φωτό.