Cover

Εξοπλισμος

Αρμάτωμα Ζόκας: Κλασικής & Νέας Γενιάς

 

Όπως κάθε παλιά τεχνική κάνει τον κύκλο της και επιστρέφει ανανεωμένη, πιο αποδοτική και πολλές φορές με καινούρια ονομασία, έτσι και η ζόκα στις μέρες μας εμφανίζεται και πάλι σε διάφορες μορφές έτοιμη να συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό ψαρά. Είναι από τις λίγες τεχνικές με τόσο στενή επαφή ψαρά και ψαριού, καθώς -εκτός από τη ζόκα- δεν υπάρχει τίποτα άλλο να παρεμβάλλεται μεταξύ θηράματος και θηρευτή.

Ζόκα ή ζόγκα: Ένας ξεχασμένος παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος που αρχίζει και πάλι να κάνει σιγά-σιγά την επιστροφή του.

Πραγματικά, είναι απίστευτη η αίσθηση της αντίδρασης του ζωντανού δολώματος καθώς πλησιάζει να του επιτεθεί το ψάρι, αλλά και γενικά της τσιμπιάς και της μάχης που ακολουθεί. Όποιος δοκιμάσει να ψαρέψει με αυτό το εργαλείο και έχει την ανάλογη επιμονή και υπομονή στο τέλος θα βγει δικαιωμένος.

Ζόκες κλασσικές, αλλά και νέας γενιάς υπάρχουν πολλές στο εμπόριο, ενώ μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε και υβριδικά μοντέλα (καμπούρες κτλ.) κάνοντάς τους  μικρές μετατροπές.

Εμείς εδώ θα δείξουμε πως αρματώνουμε την κλασική ζόκα, αλλά και τη ζόκα της νέας γενιάς.

 

Κλασική ζόκα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε: Μια ζόκα με βάρος και μέγεθος ανάλογα του επιλεγμένου βάθους και  των αναμενόμενων ψαριών, μια πετονιά 0,60-0,70 χιλιοστά και δυο γερά αγκίστρια (κλέφτες) Νο 4/0-9/0, ανάλογα πάντα με τα ψάρια που αναζητούμε. Στις συναγρίδες και τις στήρες προτιμούμε τα πιο μικρά, δηλαδή Νο 4/0-5/0, στα φαγκριά και τα τσαούσια Νο 5/0-7/0, στους ροφούς, τους βλάχους και τις σφυρίδες, Νο7/0-9/0.

Δένουμε τα αγκίστρια μας σε παράμαλλο με μήκος ανάλογο του δολώματος (σουπιά ή καλαμάρι) που θα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυξομειώνουμε το μήκος της αρματωσιάς, γιατί όπως θα δούμε παρακάτω, απουσιάζει ο κρίκος.

Δένουμε το πρώτο παράμαλλο στον κορμό του αγκιστριού της ζόκας, όπως δένουμε ένα αγκίστρι, κάνοντας τουλάχιστον 7-8 σπείρες…

… και σφίγγουμε καλά στη βάση της.

Δένουμε και το δεύτερο αγκίστρι ρυθμίζοντας το μήκος του ανάλογα με την προτίμησή μας. Συνήθως έχουν το ίδιο μήκος και τα αγκιστρώνουμε στα πλοκάμια. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να κάνουμε το ένα πιο κοντό, ώστε να το βάζουμε στο σιφούνι του.

Η ζόκα μας είναι έτοιμη.

Υβριδική πατενταρισμένη καμπούρα

Έχουν αφαιρεθεί τα σιλικονούχα πλοκάμια και στον κρίκο της έχει προστεθεί σταθερό αγκίστρι.

 

Ζόκα νέας γενιάς

Τα υλικά μας: Μια ζόκα με κρίκο κάτω από το αγκίστρι (στο εμπόριο υπάρχουν πολλές, η συγκεκριμένη όμως είναι χειροποίητη), ένα κομμάτι dyneema ή spectra αντοχής 150-200 λιβρών και δύο κλέφτες Νο 4/0-7/0. Το αρμάτωμα της ζόκας αυτής γίνεται με νήμα, για να μπορέσουμε να πετύχουμε εναλλαγή του μήκους της σύμφωνα με το μήκος του δολώματος, κάτι που δεν είναι εφικτό αν χρησιμοποιήσουμε πετονιά.

Δένουμε τους κλέφτες στο νήμα. Το ένα παράμαλλο έχει μήκος δεκαπέντε εκατοστά και το άλλο σαράντα.

Ενώνουμε τα δύο παράμαλλα με ένα οκταράκι, σφίγγουμε καλά και αφήνουμε ένα εκατοστό περίσσευμα στην άκρη, για ασφάλεια.

Περνάμε την ελεύθερη άκρη του νήματος από τον κρίκο της ζόκας…

… και δένουμε έτσι ώστε ο κόμπος να γίνει συρόμενος. Εδώ δε σφίγγουμε υπερβολικά τον κόμπο, για να μπορεί να σύρεται σχετικά εύκολα και να έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε το μήκος του παράμαλλου ανάλογα με το δόλωμα.

Η ζόκα μας έτοιμη, αρματωμένη. Μπορεί να δολωθεί με ποικιλία δολωμάτων, σε διάφορα μεγέθη όπως πχ. με μία μέτρια σουπιά…

… ή ακόμα και ένα μεγάλο καλαμάρι.

Καλή επιτυχία!