Cover

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

ΑΣΕΑΠ: 2ο Φεστιβάλ Αλιείας Κυπρίνου 2015

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας, διοργάνωσε το 2ο συνεχόμενο φεστιβάλ ανοικτών συμμετοχών στον Ποταμό Αλιάκμονα, και πιο συγκεκριμένα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, στην περιοχή της Αιανής. Κόσμος από όλο το νομό, που ανήκει στους Ερασιτεχνικούς-Αθλητικούς συλλόγους αλιείας της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, επισκέφτηκε την περιοχή και πέρασε ένα φανταστικό διήμερο κοντά στο νερό, ψαρεύοντας τους πολυπόθητους και ακριβοθώρητους κυπρίνους του Αλιάκμονα!


Ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ ήταν η 16-17 Μαΐου 2015 και ο αγώνας διήρκησε 34 συνολικά ώρες (ξεκίνησε στις 8 το πρωί του Σαββάτου και έληξε στις 6 το απόγευμα της Κυριακής)!

Κάθε ομάδα που συμμετείχε στον αγώνα, μπορούσε να αποτελείται από ένα μόνο άτομο που θα ψάρευε με τέσσερα καλάμια, είτε από δύο άτομα τα οποία θα ψάρευαν με τον ίδιο αριθμό καλαμιών. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος το ψάρεμα του κυπρίνου, ακολουθώντας τον κανονισμό αθλητικής αλιείας ο οποίος είναι εγκεκριμένος από την ΓΓΑ και την ΕΟΥΔΑ. Έτσι, τόσο νέοι ψαράδες, όσο και παλιοί, ήρθαν κοντά στην φύση, σεβόμενοι τα ψάρια και την περιοχή που τους φιλοξένησε.


Συνολικά, στο 2ο φεστιβάλ συμμετείχαν 45 άτομα, συμπληρώνοντας 25 ομάδες. Κάθε ψαρεύτρα είχε μέση απόσταση σχεδόν 150 με 200 μέτρα από τη διπλανή της, ενώ οι διαγωνιζόμενοι διέθεταν ένα χώρο 12Χ12 μέτρα για τις αλιευτικές τους ενέργειες (βολές-απόχιασμα).  Ο καιρός για άλλο ένα Σαββατοκύριακο έκανε το χατίρι σε όσους αποφάσισαν να παραβρεθούν στην λίμνη, με ανεκτές θερμοκρασίες και ελαφρύ αεράκι, ενώ το βράδυ ήταν σχετικά ευχάριστο, παρόλο που η υγρασία ανάγκασε τους πάντες να σκεπαστούν χειμωνιάτικα!

Οι νικητές του αγώνα ήταν :

1οι Καραγιάννης-Πανίδης, ΑΣΕΑΠ, 20875 κιλά
2οι Θωίδης- Χατζηηλιάδης, ΑΣΕΑΠ, 19570 κιλά
3ος Χατζηπαυλίδης (ατομικό), ΑΣΕΑΠ, 10095 κιλά

Το μεγαλύτερο ψάρι του αγώνα αλίευσε η ομάδα Καραγιάννης-Πανίδης και ήταν ένας κυπρίνος βάρους 5 κιλών και 415 γραμμαρίων.


Φυσικά, και αυτό το φεστιβάλ είχε σαν κύριο σύνθημά του το «ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΩ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΩ (CATCH & RELEASE)», έκφραση που τηρήθηκε στο ακέραιο από όλους τους διαγωνιζόμενους, με έμφαση στην ασφαλή επιστροφή των ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, σε αυτό το ψαρευτικό διήμερο, απελευθερώθηκαν στη λίμνη Πολυφύτου 79 κιλά και 560 γραμμάρια κυπρίνων!

Αποτελέσματα

Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

α/α              ΟΜΑΔΑ                          ΣΥΛΛΟΓΟΣ      ΨΑΡΙΑ  ΒΑΡΟΣ(ΓΡ)
1     ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΠΑΝΙΔΗΣ             ΑΣΕΑΠ              6           20875
2         ΘΩΙΔΗΣ Χ’ΗΛΙΑΔΗΣ                 ΑΣΕΑΠ               7          19570
3           ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗΣ                   ΑΣΕΑΠ               6          10095
4  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ-ΧΑΤΖΑΚΗΣ    ΑΣΕΑΠ                6           9065
5   ΚΑΡΑΤΖΙΟΥΛΑΣ-ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ    ΑΣΕΑΠ-ΑΣΕΑΚ   3           6500
6                ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ                         ΑΣΕΑΠ                3          5010
7 ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Ν.-ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Γ. ΑΣΕΑΠ               2          4655
8        ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ                        ΑΣΕΑΠ               1          1500
9     ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ           ΑΣΕΑΚ               1          1270
10 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ-ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ       ΑΣΕΑΚ               1          1020

Όλες οι υπόλοιπες ομάδες δεν αλίευσαν κανένα ψάρι πάνω από ένα κιλό, που είναι και το όριο για να μετρηθεί ένας κυπρίνος.
Μικρότερος Αθλητής του φεστιβάλ κάτω των 18 ετών, ο Στέργιος Πασσιάς.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας, ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους του που στήριξαν άλλη μία διοργάνωση για την ανάδειξη του αθλήματος, αλλά και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Ευχαριστούμε ακόμα :

Τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κοζάνης, για την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.Σ και των μελών του στο φεστιβάλ.
Τον πατέρα του Στέργιου Πασσιά, μικρότερου Αθλητή στο φεστιβάλ U18, που αν και ο ίδιος δεν είναι ψαράς, συνόδεψε τον γιό του για να λάβει μέρος στον πρώτο του αγώνα αλιείας κυπρίνου, χαρίζοντάς του μία εμπειρία ζωής!
Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη στήριξη στο σύλλογό μας και όλους τους συλλόγους της περιοχής μας, αλλά και το Δήμο Κοζάνης στον οποίο ανήκει η Αιανή που μας φιλοξένησε.
Τους Επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, που με τη βοήθειά τους στήθηκαν τα σημεία στα οποία διαγωνίστηκαν οι αθλητές. Οι σύλλογοί μας, μέσω των συζητήσεων που έχουν ανοίξει, σχεδιάζουν ένα λαμπρό μέλλον για τον Αλιάκμονα γενικά, ώστε να γίνεται από κάθε πλευρά ορθή χρήση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και να υπάρχει η κατάλληλη προβολή για περαιτέρω τουριστική και αγωνιστική ανάπτυξη του τόπου.

Φυσικά, δε μπορούμε να παραλείψουμε τους πολύτιμους χορηγούς που στηρίζουν το σύλλογό μας, προβάλλοντάς τον, αλλά και χαρίζοντας δώρα και εκπτώσεις στα μέλη μας.

Ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς τον κ. Γρηγόρη Τασιώνη, με το Κατάστημα ειδών αλιείας στην Πτολεμαΐδα, τον κ. Οτουντζίδη Αλέξανδρο (Κατάστημα ειδών αλιείας Attack Carp Tackle, στα Γιαννιτσά) και το ηλεκτρονικό περιοδικό Carpmania.gr.