Cover

Ναυαγοσωστικη

BULSCA 2019: Λογισμοί Ελευθερίας Κασαγιάννη

Η Ελευθερία Κασαγιάννη ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (BULSCA 2019) για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού αθλητισμού και της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Εδώ μας μεταφέρει τη δικιά της εμπειρία.

Η ομάδα του ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ καθ’ οδόν προς το Swansea (Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είμαστε μία ανάσα πριν τους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής στο Swansea. Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός… Σαν χτες θυμάμαι την πρώτη μας προπόνηση και να που τώρα μπήκαμε στην τελική ευθεία. Δύο μέρες μόνο….. Δύο μέρες μόνο για την ιστορικής στιγμής συμμετοχή μας καθώς θα είναι η πρώτη εκτός συνόρων σε επίπεδο πανεπιστημιακού αθλητισμού. Συνολικά θα αγωνιστώ σε 2 ατομικά αγωνίσματα και σε 8 ομαδικά. Σε όλα θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και θα προσπαθήσω να ξεπεράσω την κούραση του ταξιδιού και των πολλών και συνεχόμενων αγωνισμάτων. Στόχος είναι η οκτάδα θεωρώντας το “καλό” μου αγώνισμα τα 50μ μεταφοράς ανδρεικέλου. Ωστόσο περισσότερο αγαπημένα μου είναι τα ομαδικά και σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι έχουμε δέσει μεταξύ μας ως ομάδα, βοηθάμε και ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο και σε εμάς ταιριάζει απόλυτα η φράση “Ένας για όλους και όλοι για έναν”.

Αγνή μορφή ευ αγωνίζεσθαι. Η Ελευθερία Κασαγιάννη φιλάει την συναθλήτρια αθλοσώστρια και φίλη της Καλυψώ Οικονομίδου μετά την κούρσα ( Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξαφνικά 12 άτομα που δε γνωριζόμασταν στην πλειοψηφία μεταξύ μας έπρεπε να ενωθούμε και να εξασκηθούμε σε γνωστά αλλά και άγνωστα αγωνίσματα. Έπρεπε να βρούμε κοινές μέρες προπόνησης, κομμάτι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του διαφορετικού μας προγράμματος και της εργασίας κάποιων. Υπήρχε όμως η θέληση και όλοι ερχόντουσαν αν όχι σε 2 σίγουρα σε 1 προπόνηση στο σύνολο των 3 που κάναμε την εβδομάδα. Μάλιστα κάποιοι δανείστηκαν εξοπλισμό και εξασκούνταν σε προσωπικό επίπεδο σε πισίνα της επιλογής τους και ωράρια που τους βόλευαν. Σε καμία προπόνηση δεν καταφέραμε να παραβρεθούμε και οι 12. Η συνεργασία και η θετική διάθεση όμως ήταν χαρακτηριστικό όλων των προπονήσεων. Το ενδιαφέρον ολόκληρης της ομάδας της ελληνικής αποστολής έγκειται στο γεγονός ότι αποτελείται από άτομα ξεχωριστών ικανοτήτων και όχι απαραίτητα υψηλών κολυμβητικών ικανοτήτων. Αυτή η διαφορετικότητα όμως συνέβαλε στην κάλυψη και αναπλήρωση κενών και αυτό φαίνεται έντονα στα σενάρια όπου ένας καλός αρχηγός δεν είναι απαραίτητα και ο πιο γρήγορος κολυμβητής. Οι προπονήσεις μας πάνω στα σενάρια μας φρεσκάρισαν τις παλιές μας γνώσεις και μας εμπλούτισαν με νέες. Η ποικιλία των αγωνισμάτων που προσφέρεται στους αγώνες μας έδωσε τη ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εξασκηθούμε και σε αγωνίσματα που δεν γνωρίζαμε και δεν είχαμε ξανακάνει. Αν κάτι θα μπορούσα να αναφέρω ως αρνητικό στις προπονήσεις είναι ότι κρυώναμε κυρίως στα αγωνίσματα με το πέταγμα των σχοινιών και τα σενάρια. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να διεξάγονται στην αρχή του μαθήματος που θα είμαστε στεγνοί (για τα σχοινιά) ή να εναλλάσσονται με αγωνίσματα που απαιτούν κολύμβηση και όχι στατικότητα (σενάρια). Ελπίζω τώρα που το ξεκινήσαμε εμείς αυτό να συνεχιστεί και του χρόνου περισσότερο συντονισμένα και να βρεθεί κοινή μέρα προπόνησης για όλους. Πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να παρουσιαστούν από την αρχή όλα τα αγωνίσματα ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος να προπονηθεί ο καθένας σε αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει ή να αναγνωρίσει γρηγορότερα πιο τελικά είναι το καταλληλότερο αγώνισμα για αυτόν που τον γεμίζει ψυχικά και μπορεί να ανταποκριθεί και σωματικά..

Η Ελλληνίδα αθλοσώστρια-φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019

Ένα πλάνο-πρόγραμμα προπόνησης θα ωφελούσε τον κάθε αθλητή ώστε να αξιοποιεί κατάλληλα το κάθε λεπτό της προπόνησης χωρίς να ψάχνεται και να περνάει ένα 15΄χωρίς να ξέρει τι να κάνει. Οπότε περισσότερη οργάνωση και προγραμματισμός χρειάζεται και με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε βλέποντας και ξένες ομάδες, διαφορετικές τεχνικές και τακτικές σε επόμενη φάση τον επόμενο χρόνο θα είμαστε “σοφότεροι” και εμπειρότεροι και όχι πρωτάρες που προσπαθούν να μπουν στον κλίμα. Κάθε αρχή και δύσκολη… έτσι λένε… Παρόλα αυτά πιστεύω πως θα πραγματοποιήσουμε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση στην Αγγλία και προπάντων θα διασκεδάσουμε και θα ευχαριστηθούμε με τη ψυχή μας ολόκληρη την διοργάνωση χωρίς άγχος και εντάσεις.

Ελευθερία Κασαγιάννη και Μιχαήλ Σουσούνης πριν την εκκίνηση στο αγώνισμα 4x50m Pool Lifesaver Relay
(Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

ΤΑΞΙΔΙ

Οι αναμνήσεις μου από το Swansea είναι οι καλύτερες… Έχουν χαραχτεί στην μνήμη μου αλλά και στην καρδιά μου. Την ημέρα του ταξιδιού είχα αρκετό άγχος καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα ταξίδευα με αεροπλάνο αλλά μόλις συνάντησα τους συναθλητές μου ένιωσα καλύτερα. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη κι θετική, γελάγαμε, λέγαμε ανέκδοτα και ήμασταν ανυπόμονοι και ενθουσιασμένοι .. θέλαμε να φτάσουμε γρήγορα στο Swansea. Το ταξίδι μεγάλο. Εκτός από τη διαδρομή με το αεροπλάνο διάρκειας 4 ωρών έπρεπε να πάρουμε 2 λεωφορεία.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο κατάλυμα φτάσαμε στην 3πμ και σηκωθήκαμε στις 7πμ! Το κατάλυμα ήταν μια εκκλησία όπου δεν υπήρχαν κρεβάτια, στρώματα … μόνο καρέκλες. Πήρα 3 καρέκλες, τις ένωσα, έστρωσα μια φλις κουβέρτα και κοιμήθηκα. Έτσι κι οι υπόλοιποι… κάποιοι στις καρέκλες, κάποιοι στο πάτωμα σε sleeping bag. Με 4 ώρες ύπνου, αφού φάγαμε πρωινό, ξεκινήσαμε για την πισίνα που απείχε 10 λεπτά.

Η Ελευθερία Κασαγιάννη σε θέση εκκίνησης πλάι στην καλή της συναθλήτρια Καλυψώ Οικονομίδου
( Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

1η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η πισίνα ήταν απίστευτη, ένας υπέροχος και καθαρός χώρος, το ομορφότερο κολυμβητήριο που έχω δει στην ζωή μου και χαίρομαι που κολύμπησα σε αυτό και δεν ήμουν θεατής. Από την αρχή το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβλήματα. Εμείς τα κορίτσια ήμασταν τοποθετημένες στις σειρές των αγοριών σε όλα τα αγωνίσματα. Αυτό μας προκάλεσε ένταση και διαπληκτισμό αλλά τελικά ο προπονητής μας Στάθης Αβραμίδης κατάφερε να λύσει το θέμα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό κι όλη την προσπάθεια που κατέβαλε. Μετά από αυτό το γεγονός κι αφού καθυστερήσαμε την έναρξη των αγώνων 20 λεπτά το πρώτο αγώνισμα της ρίψης των σχοινιών ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο καθώς η ανδρική μας ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση. Αυτό έδωσε τεράστια χαρά και δύναμη σε όλους. Μετά ακολούθησε η σκυτάλη 4x50m με εμπόδια. Η ανδρική και η γυναικεία ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν δίπλα-δίπλα και πιστεύω πραγματοποιήσαμε μια πάρα πολύ καλή κούρσα. Έπειτα από αυτό το αγώνισμα έπεσα στα 2 δικά μου ατομικά 50 και 100μ μεταφοράς ανδρεικέλου. Είμαι ευχαριστημένη από την προσπάθεια και τους χρόνους μου ιδιαίτερα από το δεύτερο ατομικό μου αγώνισμα στο οποίο έπεσα δίπλα με τη συναθλήτρια μου Καλυψώ Οικονομίδου κι μου χάρισε έναν υπέροχο αγώνα με πολλές διακυμάνσεις. Να προσθέσω εδώ ότι οι υπόλοιπες αθλήτριες είχαν τα διπλάσια πέδιλα σε μήκος κι πλάτος από τα δικά μας, τα οποία εμείς αδυνατούσαμε να έχουμε λόγω του ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παρά μόνο στο εξωτερικό και για να τα παραγγείλουμε χρειαζόμασταν περίπου 400€ ο καθένας. Οι αγώνες κύλησαν με πολλά λάθη και ακυρώσεις της ελληνικής αποστολής γεγονός που δείχνει ότι χρειαζόμασταν περισσότερη εξάσκηση κι προετοιμασία κι υστερούσαμε στο θέμα των κανονισμών. Πολλοί Έλληνες αθλητές/τριες ένιωσαν δυσαρέσκεια με αυτές τις εξελίξεις κουβαλώντας ταυτοχρόνως την κούραση των αγώνων.

Η Ελευθερία Κασαγιάννη τερματίζει 2η στην σειρά της με διαφορά σχεδόν 1” από την Βρετανίδα αθλοσώστρια στα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα ( Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

Όλοι μας συμμετείχαμε σε τουλάχιστον 6 αγωνίσματα με ελάχιστη ξεκούραση. Σε πολλούς πονάγανε κι τρέμανε τα πόδια τους, κάναμε μασάζ ο ένας στον άλλον κι προσπαθούσαμε να ανεβάσουμε το ηθικό μας. Όμως το όλο κλίμα των αγώνων κι από μέρους των ξένων ομάδων ήταν εξαιρετικά φιλικό. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που αγωνιζόταν ο συναθλητής μου Πανταζής Δημήτρης στο αγώνισμα των 200μ με εμπόδια και στα τελευταία μέτρα που ήταν εμφανής η κούραση στη κολύμβησή του ξεσηκώθηκε μια κερκίδα και άρχισε να τον χειροκροτεί και να τον ενθαρρύνει λεκτικά. Έλληνες κι Άγγλοι έγιναν μια μεγάλη ομάδα. Αυτό δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ μου σε αγώνες και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη που συμμετείχα στην βρετανική πανεπιστημιάδα και βίωσα πιο έντονα από ποτέ το ευ αγωνίζεσθε. Οι Άγγλοι αθλητές και η οργανωτική επιτροπή μας αγκάλιασαν κι μας συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Απαντούσαν άμεσα στις απορίες και τα ερωτήματά μας, έλυναν λάθη κι μας συμβούλευαν.

Η Ελευθερία Κασαγιάννη μιλάει με τον υπεύθυνο των αγώνων λίγο πριν την εκκίνηση
(Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

2η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ

Όσον αφορά τώρα τη δεύτερη ημέρα των αγώνων, ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική καθώς περιείχε σενάρια στεριάς και πισίνας. Η σκηνοθεσία ήταν απίστευτη, όλα έμοιαζαν αληθινά, οι κραυγές, οι φωνές, οι εκφράσεις των προσώπων των εθελοντών “ηθοποιών”. Όλοι μας παρέσυραν στο θέατρό τους. Παρόλο που στον σύνολό της η ελληνική αποστολή δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά στα σενάρια, όλοι μας μάθαμε πάρα πολλά, γεμίσαμε γνώσεις κι εμπειρίες, παρακολουθήσαμε τις πιο έμπειρες αγγλικές ομάδες και είμαι σίγουρη ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Οι αγώνες τελείωσαν κατά τις 5μμ, ετοιμαστήκαμε κι κατευθυνθήκαμε στην αίθουσα απονομών.

Η Ελευθερία Κασαγιάννη με τις συναθλήτριές της, Διονυσία Κάρδαρη, Εμμανουέλα Κάρδαρη, Καλυψώ Οικονομίδου, στον χώρο κλήσης αθλητών λίγο πριν την έναρξη μιας σκυταλοδρομίας γυναίκων ( Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

ΑΠΟΝΟΜΕΣ-ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι μετάλλιο δίνανε μόνο στον 1ο, ο 2ος κι ο 3ος έπαιρνε δίπλωμα. Αυτό μου άρεσε πολύ. Κατά τη γνώμη μου ενθαρρύνει το ευ αγωνίζεσθαι. Όλοι τρελαίνονται και στοχεύουν στην κατάκτηση μεταλλίου, δημιουργώντας πίεση κι άγχος στον εαυτό τους χάνοντας την χαρά της συμμετοχής και αυτό το βίωσα έντονα στην ελληνική ομάδα, η οποία δεν ήξερε εξαρχής τον τρόπο βράβευσης. Οι Άγγλοι ξέρουν καλά πώς να διασκεδάζουν σε έναν αγώνα, κι η διάθεση κι η νοοτροπία τους, παρέσυρε κι μένα. Εύχομαι το ίδιο να ένιωσαν οι Έλληνες συναθλητές μου, κι αν όχι εύχομαι να το ζήσουν στην πορεία.

Το τελευταίο βράδυ μετά τις απονομές. Α-Δ: Στάθης Αβραμίδης, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιώργος Γάγκος, Ελευθερία Κασαγιάννη, Μιχαήλ Σουσούνης, Καλυψώ Οικονομίδου, Φλουρής Χατζηγεωργίου ( Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής BULSCA 2019).

Αναμφισβήτητα η συμμετοχή μου στη βρετανική πανεπιστημιάδα ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου, που με εφοδίασε με γνώσεις, τις οποίες είμαι έτοιμη κι ανυπομονώ να μεταδώσω στους επόμενους Έλληνες αθλοσώστες, μικρούς και μεγάλους. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω θερμά όλους τους παράγοντες που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, τον προπονητή μου Στάθη Αβραμίδη που ερχόταν αφιλοκερδώς κι αφιέρωνε χρόνο για να προπονηθούμε, τους γονείς μου που με στήριξαν σε όλο αυτό και φυσικά τους συναθλητές μου που έκαναν την κάθε προπόνηση ευχάριστη κι διασκεδαστική. Κι αν υπήρξαν κάποιες εντάσεις το γέλιο δεν έλειψε ποτέ από καμία μας προπόνηση.