Cover

Casting

Casting: Μουρμούρες στα Ρηχά με Λεπτά Σκουλήκια και Σωλήνες

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν ησυχάσει αρκετά και τα ψάρια έχουν τραβηχτεί αρκετά ρηχά. Η μουρμούρα, ψάρι της αμμούδας και της ρηχαδιάς, έχει εγκατασταθεί στο κανονικό της στέκι που δεν είναι άλλο από την ακτογραμμή. Εκεί που σκάει το κύμα μέχρι και λίγα μέτρα πιο μέσα. Απόσταση που μπορεί να τη φθάσει άνετα ο οποιοσδήποτε ψαράς χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό και βολές. Μιλάμε δηλαδή για μια εποχή που άνετα όλοι μας μπορούμε να ασχοληθούμε με το ψάρεμά της.

Τόποι

Θεωρητικά όλες οι αμμούδες φιλοξενούν μουρμούρες και σε όλες έχουμε πιθανότητες να πιάσουμε ψάρια. Όμως υπάρχουν περιοχές όπου ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος και αυτές πρέπει να αναζητήσουμε προκειμένου να έχουμε και μια ικανοποιητική σοδειά. Τέτοια σημεία είναι εκεί που καταλήγουν μικρά ποταμάκια και ρυάκια, μικρές αμμούδες σε πολύμορφους ή βραχώδεις κοντινούς βυθούς, αμμούδες όπου φιλοξενούν σωλήνες, κυδώνια, γυαλιστερές και άλλη τροφή που μαζεύει τα ψάρια. Ακόμη και τα μεγάλα λιμάνια με αμμουδερό βυθό είναι τόπος συγκέντρωσης μεγάλων μουρμούρων και δεν πρέπει να τα περιφρονούμε ειδικά όταν τριγύρω επικρατεί θαλασσοταραχή και μέσα στο λιμάνι καλοσύνη.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιοχές όπου συναντάμε μόνο μικρά ψάρια και περιοχές μόνο με μεγάλα ψάρια. Ο ψαράς που γνωρίζει αυτές με τα μεγάλα σίγουρα έχει το πλεονέκτημα. Συνήθως οι πολύ μεγάλες αμμούδες που πολλές φορές ξεπερνούν και το χιλιόμετρο σε μήκος στεριάς φιλοξενούν τις μικρές ενώ οι μικρές αμμούδες όπου τριγύρω έχει βράχια και φυκιάδες τις μεγάλες.

Μέρα ή νύκτα

Τις μουρμούρες μπορούμε να τις ψαρέψουμε τόσο μέρα όσο και νύκτα και να έχουμε αποτελέσματα, όμως το κάθε αυτού ψάρεμα της μουρμούρας πραγματοποιείται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου νύκτα και το υπόλοιπο διάστημα μέρα. Ξημέρωμα και σούρουπο πάντα θα έχουμε περισσότερες τσιμπιές ενώ το καταχείμωνο θα παρατηρήσουμε μια έντονη κινητικότητα κοντά στο μεσημέρι.

Καιρικές συνθήκες

Σε αντίθεση με το σαργό που θέλει τρικυμία και φουσκοθαλασσιά, η μουρμούρα προτιμά να κυκλοφορεί για τροφή όταν οι συνθήκες είναι πιο ήπιες. Η θολουρίτσα πάντα είναι προτιμότερη από την διαύγεια και η καλοσύνη από την κακοκαιρία. Οι καταλληλότερες συνθήκες θα λέγαμε ότι είναι ο στεριανός καιρός που φυσά αλλά δεν σηκώνει μεγάλο κυματισμό γιατί έρχεται από πίσω μας και το σταμάτημα του θαλασσινού καιρού που έχει θολούρα αλλά όχι μεγάλο κυματισμό.

Δολώματα

Τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε ως επί το πλείστο και που δολώνονται σε μικρά και λεπτά αγκίστρια είναι τα λεπτά σκουλήκια όπως το κόκκινο της άμμου, η τριχιά, ο ακροβάτης, ο αμερικάνος, το μαύρο αλλά και η σωλήνα. Πολύ καλή δουλειά κάνει το καραβιδάκι όταν είναι ζωντανό, το σκαρτσίνι αλλά και τα μικρά μονοδολάκια μόνο που εκεί πάμε σε μεγαλύτερα αγκίστρια και σε διαφορετικές αρματωσιές.

Αρματωσιές

Τα λεπτά εργαλεία είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πετονιές που να μην ξεπερνούν σε διάμετρο τα 0,20 χιλιοστά, παράμαλλα αόρατα (fluorocarbon), αγκίστρια κοφτερά, με λεπτό στέλεχος και νούμερα μικρά (6-8).

Δείτε τις αρματωσιές στο αντίστοιχο άρθρο Αρματωσιές: Για Μουρμούρες στα Ρηχά

Φροντίζουμε τα δολώματά μας να είναι αρκετά χαμηλά στο βυθό και πολλές φορές αντί για απλό βαρίδι χρησιμοποιούμε βαρίδι με δόντια, ειδικό να προσελκύει τις μεγάλες μουρμούρες όταν συρθεί στο βυθό και σηκώσει θολουρίτσα.

Η τεχνική της «θολουρίτσας»

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μουρμούρες προσελκύονται από τη μικροθολουρίτσα που θα δουν στο βυθό. Ίσως να την έχουν συνδυάσει με την εύρεση τροφής. Αυτό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί ο ψαράς χρησιμοποιώντας στην αρματωσιά του αντί για απλό μολύβι, μολύβι με δόντια και στη συνέχεια να ακολουθεί το αγκίστρι με το δόλωμα.

Ρίχνει την αρματωσιά του δολωμένη στο νερό και αφού δει ότι δεν τσίμπησε κάτι αξιόλογο αρχίζει να τυλίγει αργά ανά διαστήματα. Με το τύλιγμα αυτό, το μολύβι το οποίο βρίσκεται στην αμμούδα με τα δόντια στο κάτω μέρος, σηκώνει μια μικρή θολουρίτσα, ικανή να προσελκύσει τα ψάρια από αρκετά μακριά. Τα ψάρια έρχονται κοντά να δουν τι είναι αυτό που σήκωσε τη θολούρα και συναντούν μέσα στο μικρό αυτό συννεφάκι το δολωμένο σκουλήκι μας. Δεν τους κινεί την περιέργεια γιατί πιστεύουν ότι αυτό δημιούργησε τη θολούρα και τρέχουν να το αρπάξουν με αποτέλεσμα να αγκιστρωθούν.

Τι πρέπει να προσέξουμε

  • Τα ψάρια πολλές φορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύκτας βρίσκονται έξω έξω, εκεί που σκάει το κύμα. Βολές στα 10 ή και λιγότερα μέτρα μπορεί να μας δώσουν μεγάλες μουρμούρες.
  • Τα μεγάλα μολύβια δεν είναι απαραίτητα. Βάρη 30-50 γραμμάρια τα πιο συνηθισμένα που μπορούν να πεταχτούν αρκετά μακριά με ένα καλάμι με μικρό σχετικά Casting Weight.
  • Τα μεγαλύτερα μολύβια και τα σκληρότερα καλάμια θα τα χρειαστούμε μόνο αν τα ψάρια φοβηθούν από τις βολές μας και απομακρυνθούν ή όταν για κάποιο άλλο λόγο βρίσκονται αρκετά μακριά.
  • Αν χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα καλάμια, φροντίζουμε οι βολές μας να είναι σε διαφορετικές αποστάσεις ώστε να εντοπίσουμε γρηγορότερα τα ψάρια.

 

  • Σε μεγάλες παραλίες οι μουρμούρες κινούνται κοπαδιαστά και πολλές φορές μετακινούνται από τη μια άκρη στην άλλη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός κάποια στιγμή να τσιμπούν μόνο στις αρματωσιές του ενός ψαρά που βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο και αργότερα μόνο στις αρματωσιές κάποιου άλλου.
  • Το κόκκινο σκουλήκι της άμμου και η τριχιά αποτελούν δυνατό όπλο στα χέρια του ψαρά. Φθάνει τα αγκίστρια του να είναι λεπτά και να ξέρει να τα δολώνει.

  • Η βελόνα δόλωσης πολλές φορές μας βοηθά στην καλή εικόνα του δολώματος.
  • Μικρά ανυψωτικά μπορεί να δώσουν λύση όταν ο βυθός έχει «βρώμα» και τα δολώματα εξαφανίζονται.
  • Αμμουδιές που συνορεύουν με λιμάνια πάντα κρατούν μεγάλες μουρμούρες. Μη ξεχνάτε να δοκιμάζετε κι εκεί.
  • Ο ακροβάτης είναι ένα δόλωμα μπαλαντέρ που καλό είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας λύνει τα χέρια και δίνει λύσεις.

  • Όταν στην περιοχή σας επικρατεί αέρας, διαλέχτε ένα μικρό κολπάκι με αμμούδα όπου τον καιρό τον έχετε πίσω σας και επιχειρείστε να ψαρέψετε. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές.
  • Ρηχοπατιές με βάθη ακόμη και μισό μέτρο μπορούν κατά τη διάρκεια της νύκτας να μας δώσουν μεγάλα ψάρια. Μην τις αποκλείετε.
  • Στριμμένα παράμαλλα πρέπει να αντικαθίστανται. Το μόνο που κάνουν είναι να διώχνουν τα αξιόλογα ψάρια.
  • Όταν χειμωνιάσει μη διστάσετε να αναζητήσετε τις μουρμούρες καταμεσήμερο. Είναι η ώρα που τρώνε περισσότερο.
  • Αν βρεθείτε σε αμμούδα και δεν έχετε μαζί σας εξοπλισμό, τότε ένα απλό πεταχταράκι με μονάγκιστρο και συρόμενο μολύβι θα σας δώσει μια ικανοποιητική λύση για ψάρεμα μουρμούρας.
  • Προτιμείστε τα δολώματα της περιοχής που ψαρεύετε γιατί τα έχουν συνηθίσει τα ψάρια και δεν τους προκαλούν καχυποψίες όταν τα δουν περασμένα στα αγκίστρια σας.
  • Για να προσελκύσετε τις μεγάλες μουρμούρες όταν διαπιστώσετε ότι εκεί που ψαρεύετε τσιμπούν μικρές, περάστε στο αγκίστρι σας δυο ή και τρεις μαζί δολωσιές ώστε να δημιουργηθεί μια υπερβολικά μεγάλη μπουκιά. Μη σας απασχολεί ότι το αγκίστρι είναι μικρό. Τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.