Cover

Casting

Casting-Surfcasting: Προσαρμογή Εξοπλισμού στις Υπάρχουσες Συνθήκες

Ο ψαράς ανάλογα με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες αλλά και τα ψάρια που αναζητά προσαρμόζει τον εξοπλισμό και τις αρματωσιές του σε αυτά. Δεν έχει πάντα ή αν θέλετε καλύτερα δεν χρησιμοποιεί πάντα τα ίδια καλάμια, τις ίδιες αρματωσιές αλλά και τα ίδια δολώματα. 

Με αέρα θαλασσινό και κυματισμό 

Οι καθαρόαιμες καιρικές συνθήκες για ψαρέματα surfcasting κι αυτές που είναι πολλά υποσχόμενες. Εδώ οι πιθανότητες για μια ικανοποιητική ψαριά είναι αυξημένες μόνο που πρέπει ο ψαράς να προσαρμοστεί στις υπάρχοντες αυτές καταστάσεις.

Καλάμια δυνατά με μεγάλο casting weight για να μπορούν να ρίχνουν βαριά μολύβια. Αρκετά μεγάλα σε μήκος 4,20 – 4,50 μέτρα για να κρατούν όσο γίνεται πιο ψηλά τη μάνα του μηχανισμού. Μηχανισμούς δυνατούς για να μπορούν να μαζέψουν με άνεση τόσο τη βαριά αρματωσιά όσο και το εκλεκτό ψάρι που είναι πιασμένο σε αυτή.

Αρματωσιές ενισχυμένες με ένα ή το πολύ δύο αγκίστρια, μεγάλα σε μέγεθος, με βαρίδι βαρύ τύπου άγκυρας για να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να σταθεροποιηθεί στο βυθό και να μην παρασύρεται από τον έντονο κυματισμό. Πολλές φορές θα χρειαστεί να τοποθετηθεί και ανυψωτικό στο παράμαλλο για να ανασηκωθεί το δολωμένο αγκίστρι από το βυθό, ειδικά όταν στην περιοχή έχει και νεκρά φύκια ή άλλου είδους σαβούρα.

Τα δολώματα μας εκλεκτά, μεγάλα σε μέγεθος γιατί θα δολωθούν σε μεγάλα αγκίστρια κι αρκετά σκληρά για να αντέχουν στη βολή αλλά και στα πιθανά ρεύματα. Ίσως χρειαστεί να τυλιχτούν και με ελαστικό νήμα για πιο μεγάλη ασφάλεια. 

Τρίποδας που να μπορεί να δέχεται τα καλάμια μας σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση ή βάση άμμου αν το ψάρεμα μας είναι σε αμμούδα. Τοποθετούμε εκεί τα καλάμια μας όρθια με τη μάνα αρκετά τεντωμένη κι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ειδοποιητή, αυτός καλό είναι να τοποθετηθεί στην πετονιά κοντά στο μηχανισμό.

Με ήπιες καιρικές συνθήκες – καλοσύνη 

Εδώ είμαστε στο αντίθετο άκρο από την προηγούμενη περίπτωση. Απευθυνόμαστε σε ψάρια καχύποπτα και πονηρά που κινούνται σε ένα καθαρό περιβάλλον και όλα τα βλέπουν και τα ακούν. Έτσι όλα πάνω μας γίνονται πιο Light και πιο ελαφριά και λεπτεπίλεπτα.

Καλάμια ελαφριά με μικρό casting weight που να έχουν τη δυνατότητα ρίψης λεπτών κι ελαφριών αρματωσιών. Μηχανισμός σχετικά μικρός γεμισμένος με λεπτή πετονιά. Αρματωσιά κατασκευασμένη από λεπτά υλικά, μικρής διατομής πετονιάς και μάλιστα αόρατης fluorocarbon, μικρά και κοφτερά αγκίστρια με λεπτό στέλεχος που να έχουν τη δυνατότητα να δολωθούν με λεπτά σκουλήκια, διπλάρια ή τριπλάρια.

Βαρίδια επίσης μικρά σε βάρος για να ταιριάζουν στο όλο το σύνολο και βολές σε όλο το εύρος μπροστά μας από πολύ κοντά μέχρι και πολύ μακριά. Τοποθέτηση των καλαμιών μας σε βάσεις με αρκετά λυμένα τα φρένα τους μηχανισμού κι αρκετά χαλαρή τη μάνα. 

Με στεριανό καιρό 

Εδώ τον αέρα τον έχουμε στην πλάτη μας και δεν μας δημιουργεί πρόβλημα εκτός από μία καλή στερεοποίηση των καλαμιών μας και ο εξοπλισμός μας βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν με ήπιες καιρικές συνθήκες. 

Επειδή εδώ έχουμε αυξημένες πιθανότητες να πιάσουμε κάποια αξιόλογα ψάρια ίσως ενισχύσουμε λίγο τις αρματωσιές μας με μεγαλύτερα αγκίστρια και πιο χοντρά παράμαλλα ειδικά όταν οι εξορμήσεις μας γίνονται από βράχο. Διπλάρια το πιο συνηθισμένο και βαρίδια μεσαίου βάρους. Καλάμια και μηχανισμοί ανάλογοι. 

Αμμούδα και βράχια 

Όταν οι εξορμήσεις μας γίνονται σε καθαρούς βυθούς από σκαλώματα, όπως οι αμμουδιές, λογικό είναι ο εξοπλισμός μας όλος να ελαφραίνει – πιο λεπτές αρματωσιές, ελαφρύτερα καλάμια κ.α. – ενώ όταν πραγματοποιούνται σε βυθό με σκαλώματα και βράχια να βαραίνει.

Επίσης εδώ προσέχουμε λίγο περισσότερο την επιλογή του βαριδιού και ίσως χρειαστεί στα βράχια να χρησιμοποιήσουμε στην αρματωσιά μας κι απελευθερωτή.

Μακριά και κοντά 

Η απόσταση που θα χρειαστεί να ψαρέψει η αρματωσιά μας από την ακτογραμμή είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον όλο εξοπλισμό μας. Στα ρηχά που η βολή είναι εφικτή από όλους ο εξοπλισμός μας γίνεται όσο μπορεί πιο διακριτικός κι ελαφρύς. Στα βαθιά όμως που τα πράγματα δυσκολεύουν θα αναγκαστούμε να πάμε σε μεγάλα αεροδυναμικά βαρίδια, πιο εξειδικευμένα καλάμια και μηχανισμούς με λεπτή πετονιά αλλά στο τελείωμα και πριν την αρματωσιά να υπάρχει το ανάλογο sock leader.

Επίσης μεγάλη προσοχή στη δόλωση, χρήση ελαστικού νήματος και τοποθέτηση στην αρματωσιά εξειδικευμένων συνδέσμων που κρατούν το δόλωμα ακέραιο κατά τη διάρκεια της ρίψης. 

Καλές εξορμήσεις!