Cover

Ψαροτουφεκο

Γρήγορη ή Σίγουρη Βολή;

Ένα από τα μεγάλα διλλήματα τόσο του νέου όσο και του έμπειρου ψαροκυνηγού είναι το τι θα πράξει όταν συναντήσει μπροστά του το ψάρι. Θα του ρίξει όσο πιο γρήγορα μπορεί προκειμένου να το συγκρατήσει όπως όπως ή θα προσπαθήσει να το σιγουρέψει με μία προσεκτική και καίρια βολή;

Σκηνή πρώτη

Σάμος. Το μικρό νησόπουλο με τα μεγάλα ψάρια μας ήταν γνωστό. Το όλο τρύπες υποβρύχιο κομμάτι του, που έμοιαζε με κεφαλοτύρι και φιλοξενούσε ροφούς πολύ μεγαλύτερους από είκοσι κιλά επίσης γνωστό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν πως θα καταφέρουμε να πάρουμε κάποιο από αυτά τα υπερμεγέθη ψάρια.

Με το εκατοστάρι όπλο και το μουλινέ κατεβαίνω και εισχωρώ σε μια από τις μεγαλύτερες στοές του, εκεί όπου συνήθως βλέπαμε στιγμιαία αυτούς τους μεγάλους κατοίκους. Έχω χωθεί όλος στο εσωτερικό κι έχω προχωρήσει άλλο τόσο, όταν η στοά γίνεται ολόκληρο δωμάτιο. Στο βάθος του και στην αριστερή πλευρά διακρίνω ένα ψάρι «τέρας» να με κοιτά έτοιμο να εξαφανιστεί. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, σημαδεύω και πατάω τη σκανδάλη. Η βέργα φεύγει κι ενώ σημάδευα κεφάλι πάει και βρίσκει το ψάρι λίγο πιο πίσω από το πλευρικό πτερύγιο και προς τα πάνω. Βλέπετε το ψάρι είχε πάρει ήδη την πορεία του για να κρυφτεί κλάσματα του δευτερολέπτου προτού πατήσω σκανδάλη. Με τη βέργα πάνω του πάει και βραχώνει σε ένα σημείο σκοτεινό και εκτός οπτικού πεδίου. Το μόνο που φαινόταν, ήταν η ουρά του και το πίσω τμήμα της βέργας, εκεί που ενωνόταν με την χοντρή πετονιά. Σκέψη να τραβήξω τη βέργα ούτε για αστείο αφού αυτή είχε ήδη στρίψει. Το μόνο που έμενε ήταν να αμολήσω κι άλλο μουλινέ και να ανέβω στην επιφάνεια. Εκεί με τη βοήθεια του ζευγαριού καταστρώνουμε το σχέδιο δράσης αφού έχουμε κατέβει αρκετές ακόμη φορές κάτω να παρατηρήσουμε και να ελέγξουμε την όλη κατάσταση. Αποφασίζουμε να δέσουμε το όπλο στο εσωτερικό της εισόδου με τεντωμένο το σκοινί και να επισκεφτούμε την άλλη μέρα το πρωί το συγκεκριμένο σημείο. Έτσι και κάναμε.

Την άλλη μέρα το πρωί με το που βούτηξα στην στοά βλέπω φάτσα μου το «τέρας». Με ένα δεύτερο δυνατό όπλο που είχα στα χέρια μου εκτελώ μια καίρια βολή και το ψάρι σε λίγο ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Σκηνή δεύτερη

Αιγαίο. Κατεβαίνω στην αποχή της ξέρας όταν αισθάνομαι κάτι να με παρακολουθεί. Κοιτάζω στο πλάι μου και βλέπω ένα πολύ μεγάλο μαγιάτικο, μεγαλύτερο από το μπόι μου, να με παρατηρεί. Γυρίζω το όπλο , σημαδεύω και πατάω τη σκανδάλη. Για λίγα κλάσματα του δευτερόλεπτου το ψάρι μένει ακίνητο και στη συνέχεια δίνει μία με την ουρά του κι αρχίζει να με τραβά. Προσπαθώ να το συγκρατήσω αλλά η δύναμή του είναι τέτοια που μου παίρνει το όπλο από τα χέρια κι εξαφανίζεται στο απέραντο γαλάζιο.

Σκηνή τρίτη

Λευκάδα. Κατεβαίνω στη ρίζα του μεγάλου μονοπέτρου όταν διακρίνω μια μεγάλη είσοδο. Χώνομαι στο εσωτερικό του κι έρχομαι φάτσα με τρεις μεγάλους ροφούς. Προσπαθώ να σημαδέψω με σιγουριά το μεγαλύτερο αλλά δε μου δίνει καίριο σημείο. Ανεβαίνω στην επιφάνεια και σε λίγο ξαναβουτώ. Όμως προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν υπάρχει όχι μόνο ο μεγάλος ροφός αλλά κανένα ψάρι. Και τα τρία έχουν εξαφανιστεί. Μάταια όσες βουτιές κι αν έκανα στη συνέχεια, δεν κατάφερα να δω ούτε κομματάκι από αυτά.

Σκηνή τέταρτη

Πελοπόννησος. Η μεγάλη αμμόπλακα μου κίνησε από μακριά το ενδιαφέρον. Κατεβαίνω και βλέπω στο εσωτερικό της κάποιες μεγάλες γυαλάδες, Ξεχωρίζω κάποια καλύτερα από αυτές , σημαδεύω σε καίριο σημείο και πατάω τη σκανδάλη. Αμέσως τραβώ το σκοινί και παίρνω στην αγκαλιά μου μια μεγάλη τσιπούρα. Ανεβαίνω στην επιφάνεια, ξεψαρίζω, οπλίζω και ξανακατεβαίνω. Τώρα σημαδεύω μια άλλη φιγούρα που μου δίνει καίριο σημείο βολής, πατάω σκανδάλη, τραβώ σκοινί και μια δεύτερη τσιπούρα ανεβαίνει μαζί μου στην επιφάνεια. Στη συνέχεια ακολουθεί μια τρίτη αλλά και μια τέταρτη, που ήταν και η μεγαλύτερη από όλες.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Παρατηρώντας τις πιο πάνω σκηνές διακρίνω τα εξής. Στην πρώτη σκηνή με μια γρήγορη βολή καταφέρνω να συγκρατήσω ένα ιδιαίτερα μεγάλο ψάρι (που αλλιώς δεν θα έβγαινε) όπου στη συνέχεια θα βγει την επομένη μέρα. Στη δεύτερη σκηνή επιχειρώ μια γρήγορη βολή αλλά το μόνο που καταφέρνω είναι να χάσω το όπλο μου.

Στη τρίτη σκηνή προσπαθώ να κάνω μια σίγουρη βολή σε έναν από τρεις μεγάλους ροφούς, αλλά μέχρι να το αποφασίσω να το πραγματοποιήσω τα ψάρια εξαφανίστηκαν. Τέλος στην τέταρτη σκηνή καταφέρνω με σίγουρες βολές να πάρω τέσσερα ψάρια από το ίδιο σημείο.

Λογικό είναι μετά από αυτά να μας δημιουργείται το εξής μεγάλο δίλλημα. Τι είναι καλύτερο να πράξω; Μια γρήγορη ή μια σίγουρη βολή;

ΑΝΑΛΥΣΗ

Αν αυτό το ερώτημα δινόταν σε ένα ψαροκυνηγό κάποια χρόνια πριν η απάντηση θα ήταν δεδομένη, Σίγουρη βολή. Βλέπετε τα ψάρια τότε ήταν πολύ πιο άφοβα αλλά και περισσότερα. Σου έδιναν τα περιθώρια να σημαδέψεις με την ησυχία σου χωρίς να εξαφανιστούν. Αλλά και να έφευγαν όλο και κάποιο άλλο θα έβρισκες στη συνέχεια λίγο πιο κάτω.

Στις μέρες μας όμως τα πράματα άλλαξαν. Τα ψάρια λιγόστεψαν και πονήρεψαν. Πολύ σπάνια θα σου δώσουν τα περιθώρια μιας μακρόχρονης ματιάς. Αν αποφασίσεις να το αφήσεις αυτό που είδες γιατί δεν σε βολεύει να το σημαδέψεις όπως θέλεις, τότε πολύ δύσκολο να συναντήσεις άλλο παρόμοιο πιο κάτω. Άρα θα πρέπει να το επιχειρήσεις, Το αποτέλεσμα πιο θα είναι , αυτό είναι άλλο ζητούμενο που έχει να κάνει πιο πολύ με την εμπειρία μας, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες που έχουμε.

Αυτή η γρήγορη βολή δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι βολή επικίνδυνη ή βολή επιπόλαια. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε ο καθένας μας να είναι καίρια και σίγουρη. Αν όχι σε τέτοιο σημείο που θα ακινητοποιήσει το ψάρι, τουλάχιστον να το βαστήξει μέχρι να πραγματοποιήσουμε στη συνέχεια με ένα δεύτερο όπλο τη σίγουρη βολή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προσπαθώ όταν με παίρνει να πραγματοποιήσω την γρήγορη βολή αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά.