Cover

Jigging-Inchiku-Slow

Jigging – Inchiku – Slow: Σταμάτημα του πλάνου μας

Πολλές φορές ο ψαράς, προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει στο δόλωμά του ένα αξιόλογο ψάρι, αλλά και να καταφέρει να το αγκιστρώσει, επινοείται και δοκιμάζει διάφορα τεχνάσματα, τρόπους και τεχνικές, στα οποία τον οδηγούν η παρατηρητικότητα, η  πείρα και η εμπειρία του. Άλλωστε αυτές οι νέες ιδέες είναι που εξελίσσουν και τους τρόπους ψαρέματος και τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς ή οδηγούν σε νέες αυτόνομες τεχνικές.

Η κάθε τεχνική ψαρέματος μπορεί να έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο ψαράς, προκειμένου το ψάρεμά του να καταστεί επιτυχές. Όμως από εκεί και πέρα, κι εφόσον αυτοί οι κανόνες έχουν γίνει κτήμα μας, προσπαθούμε να βελτιώσουμε καλύτερα την ήδη γνωστή μας τεχνική. Εξειδικευμένος εξοπλισμός και βελτιστοποίηση της συγκεκριμένης τεχνικής είναι τα επόμενα βήματα και στη συνέχεια προχωρούμε στις δικές μας βελτιστοποιήσεις, που οι περισσότερες έχουν να κάνουν με τον προσωπικό τρόπο ψαρέματος , σίγουρα διαφορετικό από αυτό των υπολοίπων ψαράδων.

Η προσπάθεια βελτιστοποίησης πολλές φορές αποδίδει «καρπούς» και αν το μυστικό της επιτυχίας μας μείνει επτασφράγιστο και δεν το μάθει κανείς ή αν το μοιραστούμε με φίλους κολλητούς, είναι καθαρά δική μας απόφαση. Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν κάποιες φορές κάτι που νομίζουμε ότι μόνο εμείς γνωρίζουμε, το δούμε να εφαρμόζεται και από άλλους ή κάποιες φορές ακόμα και να δημοσιεύεται.

Εμείς είμαστε της άποψης ότι όλες οι γνώσεις πρέπει να μοιράζονται και ο αφού ψαράς μελετήσει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που του παρέχονται, θα πρέπει να τις αξιολογήσει και να προσπαθήσει να δοκιμάσει στην πράξη όσες είναι πιο κοντά στα δικά του δεδομένα.

Η παρατήρηση

Το βυθόμετρο έδειξε για άλλη μια φορά πως τα ψάρια ήταν από κάτω μας. Οι πλάνοι έπεσαν στο νερό, και προσπαθήσαμε να τους δώσουμε ζωντάνια «κτυπώντας» τους ο καθένας μας με το δικό του τρόπο. Μάταια όμως. Τα ψάρια δεν τους πλησίαζαν, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε αφού δεν παίρναμε τσιμπιά.

Κάποια στιγμή που παρατηρούσα τον πλάνο μου στην οθόνη του βυθομέτρου, τον σταμάτησα στην κυριολεξία μέσα στο κοπάδι των ψαριών, για να μελετήσω τις αντιδράσεις τους. Τότε κατάλαβα ένα μικρό τσιμπηματάκι και άρχισα να κουνώ και πάλι τον πλάνο μου πάνω-κάτω, χωρίς όμως να έχω αποτέλεσμα.

Στο επόμενο κατέβασμα στο βυθό, ακολούθησε κτύπημα του πλάνου μέχρι το ύψος των ψαριών, στιγμιαίο σταμάτημα μέσα σε αυτά και έπειτα άρχισα να παίρνω μανιβελιές για να ανεβάσω και τον πλάνο ψηλότερα. Όμως το καλάμι λύγισε και ένα από τα ψάρια του κοπαδιού ήταν ήδη πιασμένο στα αγκίστριά μου. Το έφερα προσεκτικά στην επιφάνεια και αφού μπήκε μέσα στο ψυγείο, ανέλυσα στο μυαλό μου όλη τη σκηνή.

Πως πιάστηκε το ψάρι; Μια πρώτη ένδειξη είχα. Το στιγμιαίο σταμάτημα του πλάνου κοντά του. Ήταν αυτό όμως που οδήγησε στην επιτυχία ή κάτι άλλο; Η απορία αυτή δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητη και πολύ σύντομα θα ακολουθούσε η «δοκιμή».

Δοκιμή

Ένα νέο κοπαδάκι από 4-5 ψάρια φάνηκε στην οθόνη του βυθομέτρου, καμιά πεντακοσαριά μέτρα μακρύτερα. Οι πλάνοι μας κατέβηκαν στο νερό, προσπαθώντας και οι τρεις μας που είμαστε στο σκάφος να δώσουμε την απαιτούμενη κίνηση και ζωντάνια που χρειάζονταν. Αυτή τη φορά με μια διαφορά: εγώ θα ακολουθούσα τη δικιά μου διαφορετική πορεία και το δικό μου πειραματισμό. Κτύπημα του πλάνου σύμφωνα με τα δεδομένα, και στιγμιαία σταματήματα ανά τακτά διαστήματα.

Δεν χρειάστηκε να δοκιμάσω για πολύ. Στο δεύτερο σταμάτημα του πλάνου, είχα τσίμπημα ψαριού και κάρφωμα! Άρα το πείραμα έφερε αποτέλεσμα.

Εφαρμογή στην πράξη

Το τι θα συμβεί μια μεμονωμένη μέρα δεν έχει τόση μεγάλη σημασία, όσο αν αυτό βρίσκει εφαρμογή καθημερινά. Άρα η καθημερινότητα και η πράξη είναι αυτό που θα βγάλει και τα τελικά αποτελέσματα και θα καταστήσει το τυχαίο δεδομένο εφαρμόσιμο και γιατί όχι και κανόνα.

Έχοντας το σταμάτημα του πλάνου ως αφορμή για την επιτυχία μια συγκεκριμένη μέρα, επιχείρησα να το εφαρμόσω και άλλες φορές στα ψαρέματά μου και ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες που τα ψάρια ήταν επιφυλακτικά. Οφείλω να σας ομολογήσω ότι τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ψάρια που έβλεπα στο βυθό και δεν πλησίαζαν στα δολώματά μας, με το που το δόλωμα έμενε στάσιμο ορμούσαν να το αρπάξουν. Βέβαια πολλές φορές δεν κατάφερνα να τα αγκιστρώσω, γιατί δεν ήμουν σε επιφυλακή, όμως η τσιμπιά ήταν γεγονός. Και αν στα μεμονωμένα προσωπικά ψαρέματα έβλεπα ότι αυτό ήταν εφαρμόσιμο, εκεί που πραγματικά έβλεπα τη διαφορά ήταν στα συντροφικά ψαρέματα, όπου ο διπλανός ψαράς με τον κλασσικό τρόπο δεν κατάφερνε να πάρει τόσα ψάρια, όσα πιάνονταν με τα δικά μου σταματήματα.

Κανόνας

Με την πάροδο του χρόνου, η συγκεκριμένη παρατήρηση γίνεται κανόνας (στα δικά μου ψαρέματα τουλάχιστον…). Πάντα κάποιες ριξιές θα έχουν σταματήματα, και κάποια «περίεργα» αλιεύματα θα έλθουν να αγκιστρωθούν στους πλάνους μου με αυτόν τον τρόπο. Λούτσοι, χριστόψαρα, λυθρίνια, μπαλάδες, σαλούβαρδοι, σκαθάρια, θα συμπληρώσουν τη γκάμα μας που συνεχώς θα μεγαλώνει. Σε μέρες δύσκολες όπου τα ψάρια δε θέλουν να πλησιάσουν, θα μπορέσουμε να τα προσελκύσουμε και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά στα κοπαδιάρικα.

Προσπάθεια και για άλλα τεχνάσματα

Μη ξεχνάμε ότι τα ψάρια γρήγορα μαθαίνουν το κάθε τι και προσαρμόζονται εύκολα στις υπάρχουσες συνθήκες. Η κίνηση του δολώματος που ανεβοκατεβαίνει με συγκεκριμένο ρυθμό, μαθαίνεται και χρειάζεται κάποια παραλλαγή, τουλάχιστον στα πολυψαρεμένα μέρη. Το σταμάτημα του πλάνου είναι ένα από τα πολλά τεχνάσματα που εφαρμόζει ο ψαράς για να ξεφύγει από τη ρουτίνα, προκειμένου να δελεάσει τα ψάρια και να αρπάξουν το δόλωμά του.

Παίρνοντας εσείς ως αφορμή το συγκεκριμένο τέχνασμα προσέλκυσης των ψαριών, προσπαθήστε να βρείτε και άλλα τα οποία θα δώσουν στους πλάνους σας την ιδιαίτερη κίνηση και τη ζωντάνια που χρειάζονται και θα τους κάνει να ξεχωρίζουν από τις συνηθισμένες κινήσεις των υπολοίπων ψαράδων της περιοχής σας.

Σημείωση: Η αναφορά σε αυτό το τέχνασμα έγινε με αφορμή το τελευταίο ψάρεμα με φίλους, αφού το σταμάτημα του πλάνου κοντά στα ψάρια πραγματικά έκανε τη διαφορά.

Τεχνική

Αφού αφήσουμε τον πλάνο μας να κατέβει στο βυθό και τον ανεβοκατεβάσουμε με το γνωστό μας ρυθμό και κινήσεις μια ή δυο φορές χωρίς αποτέλεσμα, τότε επιχειρούμε μικροσταματήματα από το βυθό και ανά 3 περίπου μέτρα προς τα επάνω. Απλώς θα πρέπει σε κάθε σταμάτημα να είμαστε σε επιφυλακή στην επόμενη μανιβελιά, γιατί το ψάρι μπορεί να έχει αρπάξει τον πλάνο μας και να θέλει κάρφωμα, ώστε να πιαστεί με σιγουριά.

Επίσης, στο κατέβασμα του πλάνου προς το βυθό, μπορούμε κι εκεί να πραγματοποιήσουμε μικροσταματήματα και μάλιστα σε απόσταση κοντά στο βυθό. Η ύπαρξη πολύχρωμου νήματος στο μηχανισμό, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε είμαστε κοντά στο βυθό, ώστε να πραγματοποιήσουμε τα μικροσταματήματα και να είμαστε σε επιφυλακή, αφού το κατέβασμα του πλάνου προς το βυθό, πολλές φορές επιφυλάσσει τσίμπημα και ψάρι.

Όταν δούμε μαγιάτικα ή άλλα αφρόψαρα στο βυθόμετρό μας αρκετά πιο ψηλά από το βυθό, θα κατεβάσουμε τον πλάνο μας, παρατηρώντας ταυτόχρονα την πορεία του από την οθόνη του βυθομέτρου μας, αν αυτό είναι εφικτό. Με το που πλησιάσει κοντά τους, πραγματοποιούμε το πρώτο σταμάτημα. Αν εκεί δεν υπάρχει τσιμπιά (είναι πολύ πιθανή μία τσιμπιά στο πρώτο κατέβασμα), αφήνουμε τον πλάνο μας να κατέβει χαμηλότερα από το κοπάδι και πραγματοποιούμε ανάκτησή του με τις ανάλογες κινήσεις μας. Αφού ανέβει 5+ μέτρα πάνω από τα ψάρια και δεν πάρουμε τσίμπημα, επιχειρούμε δεύτερο κατέβασμα με ένα σταμάτημα ελάχιστα πάνω από τα ψάρια κι ένα δεύτερο ελάχιστα κάτω από αυτά. Αν και πάλι δεν πάρουμε τσιμπιά, τότε ή θα πάμε σε γρηγορότερες ή διαφορετικές κινήσεις του πλάνου μας, ή θα αλλάξουμε πλάνο, ή ακόμα και τεχνική, ενώ μία πολύ καλή λύση είναι και μία κοντινή σκάντζα.