Cover

Jigging-Inchiku-Slow

Jigging: Ψάρεμα στα Βαθιά

Για πολλούς φίλους, το ψάρεμα με την τεχνική του jigging στα βαθιά φαίνεται από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Όταν λέμε βαθιά, εννοούμε 180, ίσως και περισσότερα μέτρα. Το κατέβασμα αλλά και το ανέβασμα του πλάνου, τα ρεύματα που επικρατούν, ο απαιτούμενος εξοπλισμός,  ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Όμως, μόλις το ψάρι τσιμπήσει, όλα αυτά θα μπουν στην άκρη και η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες και καταστάσεις θα είναι απίστευτα γρήγορη.

Προετοιμασία και εξοπλισμός

Για να ξεκινήσουμε ψάρεμα στα βαθιά, πρέπει οπωσδήποτε ο μηχανισμός να δέχεται 250-300 μέτρα νήμα και να υπάρχει προαιρετικά δεύτερη μπομπίνα, με την ίδια χωρητικότητα. Αν ο μηχανισμός είναι οριζοντίου τυμπάνου, τότε χρειάζεται 400+ μέτρα νήμα για να γεμίσει, οπότε σε περίπτωση μπλεξίματος, το κόψιμο του νήματος δε μας εμποδίζει να συνεχίσουμε το ψάρεμά μας, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα μέτρα. Το νήμα σε διάμετρο 0,28 αρκεί για να καλύψει κάθε ανάγκη μας.

Το καλάμι πρέπει να είναι κοντό 1,65-1,80 μέτρα με action 200-400, για να υποστηρίζει τους βαριούς πλάνους (jig) οι οποίοι είναι απαραίτητοι γι’ αυτό το ψάρεμα.

Ανάλογα με τα ρέματα που επικρατούν, χρησιμοποιούμε πλάνα από 200 έως και 400 γραμμάρια, με χρώματα αποκλειστικά φωσφορούχα. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί χρωματισμοί δουλεύουν τέλεια μέχρι τα 100 μέτρα αλλά δεν αποδίδουν καθόλου στα 180+ μέτρα, και μόλις γίνεται αλλαγή με φωσφορούχο πλάνο, τα ψάρια κτυπούν αμέσως.

Εύρεση καλού τόπου για ψάρεμα

Ψάχνουμε για αποχές που ξεκινούν από τα πολύ βαθιά (300-350 μέτρα) και φτάνουν στα 180-200 μέτρα. Ο εντοπισμός μικρόψαρων στο βυθόμετρο είναι πολύ σημαντικός, αφού πολύ κοντά σε αυτά υπάρχουν και οι θηρευτές τους (φαγκριά και τσαούσια). Σε αυτά τα ψάρια στοχεύουμε αλλά και στις εκπλήξεις (για παράδειγμα βλάχοι, σκορπίνες κ.α.) και με τις κατάλληλες κινήσεις στα πλάνα μας, μπορούμε να τα κάνουμε δελεαστικότερα από τα μικρόψαρα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του ψαρέματος είναι να καταφέρουμε να ρίξουμε τον πλάνο μας κοντά στα μικρόψαρα, γιατί τα μέτρα είναι αρκετά έως πολλά και τα ρέματα σε αυτά τα βάθη δυνατά. Αφού δούμε στο gps πως μας παρασύρει το ρέμα, ξαναπάμε πιο μπροστά, στο σημείο δηλαδή που εντοπίσαμε τα μικρόψαρα, και ρίχνουμε τον πλάνο μας προσπαθώντας να ψαρεύουμε κάθετα, πραγματοποιώντας τους κατάλληλους χειρισμούς στη βάρκα μας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να ψαρέψουμε σωστά, αλλά τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν.

Καλή προσπάθεια και επιτυχία!