Cover

Συρτη Φυλακας

Jim Solomonidis : Μεγάλα Φαγκριά στα Ρηχά

Ο Jim Solomonidis είναι ξάδελφος του γνωστού μας Δημήτρη Σολωμονίδη και ζει μαζί με την οικογένειά του μόνιμα στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν άριστο ψαρά από σκάφος, ο οποίος εκτός από τα δικά του ψαρέματα λαμβάνει μέρος και σε αλιευτικούς διαγωνισμούς με επιτυχία.

Ένα από τα ψάρια που αναζητά, είναι το φαγκρί, το οποίο δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά σε εμφάνιση συγκρινόμενο με τα δικά μας φαγκριά.  Αυτό που μπορεί να διαφέρει λίγο, είναι το ψάρεμά του, και για αυτό ρωτήσαμε τον Jim να μας πει λίγα λόγια για τις ιδιαιτερότητες που έχει, ώστε να πάρουμε κι εμείς κάποιες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δικά μας ψαρέματα.

Jim σε τι βάθος αναζητείτε τα μεγάλα φαγκριά;

Μπορεί να τα συναντήσουμε σε διάφορα βάθη και μάλιστα αρκετά βαθιά. Όμως υπάρχουν κάποιες εποχές που αυτά γιαλώνουν για να αφήσουν τα αυγά τους, οπότε τα συναντάς σε βάθη από 3 έως 20 μέτρα.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμά του;

Πιστεύω ότι από τέλος Οκτωβρίου μέχρι και μέσα Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη σεζόν, αλλά μπορείς να τα αναζητήσεις όλο το χρόνο.

Καλύτερες συνθήκες;

Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας όταν εξορμείτε για ψάρεμα στην Ελλάδα, αλλά εδώ όταν υπάρχει αλλαγή ρεύματος και βρισκόμαστε στην παλίρροια ή στην άμπωτη,  έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης καλό είναι να υπάρχει και λίγος αέρας, ενώ επηρεάζει τα ψαρέματά μας και η φάση της σελήνης.

Δολώματα;

Ζωντανά μικρόψαρα, σαρδέλα, μικρό προσφυγάκι (silver whiting), καλαμάρι και φιλέτο ψαριού, είναι τα καλύτερα. Πολλοί ψαράδες τα αναζητούν με μαλακές σιλικόνες (soft plastic lures) και έχουν επιτυχίες.

Λαμβάνεις μέρος και σε διαγωνισμούς ψαρέματος και μάλιστα σε αγώνες που έχουν στόχο το φαγκρί;

Μια από τις τελευταίες μου συμμετοχές ήταν στο Snapper Fishing Competition, στο Port Phillip της Μελβούρνης, από όπου και η φωτογραφία με τα δύο ψάρια. Το ένα ήταν 6350 και το άλλο 4700 γραμμάρια.

Με τι δόλωμα και σε τι βάθος πιάστηκαν αυτά;

Σε φιλέτο ψαριού και κεφάλι καλαμαριού και σε βάθος μικρότερο από 20 μέτρα.

Το μεγαλύτερο ψάρι του διαγωνισμού;

Το μεγαλύτερο ψάρι που πιάστηκε στο διαγωνισμό αυτό το χρόνο ήταν 11860 γρ.

 

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις κάποια από τις δικές σου αρματωσιές για αυτό το ψάρι το οποίο το αναζητούμε πολύ κι εμείς εδώ στην Ελλάδα;

Δύο από τις πιο συνήθεις αρματωσιές για τα μεγάλα φαγκριά, είναι οι παρακάτω, και πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουν σημαντικές διαφορές με αυτές που εσείς χρησιμοποιείτε.

Όπως και να ‘χει όμως, μου δίνουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια και δύσκολα τις αλλάζω!