Cover

Καλαμαρια-Θραψαλα

Καλαμάρια με Αρματωσιές που Φέρουν Παράμαλλα

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε και πάλι ασχοληθεί με το ψάρεμα των καλαμαριών, κατασκευάζοντας και χρησιμοποιώντας αρματωσιές που δεν είχαν παράμαλλα, αλλά οι καλαμαριέρες τοποθετούνταν κατευθείαν στη μάνα, με τη βοήθεια παραμάνας. Εδώ θα μελετήσουμε το δεύτερο είδος αρματωσιών, δηλαδή αυτές που φέρουν παράμαλλα.

Η κατασκευή που προτείνουμε είναι αρκετά εύκολη και μελετημένη, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει όσο περισσότερα πλεονεκτήματα γίνεται, και να περιορίσει τα μειονεκτήματα. Τα υλικά κατασκευής μπορούμε να τα προμηθευτούμε εύκολα, ενώ μπορούμε να κάνουμε τις ανάλογες παραλλαγές και τροποποιήσεις που επιθυμούμε, ώστε να προσαρμόσουμε την αρματωσιά στα δικά μας δεδομένα (μήκος καλαμιού, βάθος ψαρέματος, τόπος κ.α.).

Υλικά κατασκευής

Θα χρειαστούμε 4 διάφανες χάντρες σύνδεσης, 4 παραμάνες ή συνδέσμους,  ένα μικρό στριφταράκι, μια στριφταροπαραμάνα ή παραμάνα, μια οργιά πετονιά διαμέτρου 0,35-0,40 χιλιοστών και δύο περίπου μέτρα πετονιάς διαμέτρου 0,30-0,35 χιλιοστών.

Κατασκευή

Τοποθετούμε τις διάφανες χάντρες σύνδεσης στη χοντρή πετονιά, σε απόσταση γύρω στα 20-30 εκατοστά τη μία από την άλλη, και τις σταθεροποιούμε στο επιθυμητό σημείο, είτε με κόμπο πάνω και κάτω, είτε με στόπερ.

Σε απόσταση όμοια προς τα πάνω, κάνουμε μια μικρή θηλιά για να συνδέσουμε την αρματωσιά μας στη μάνα του μηχανισμού, ενώ στην ίδια απόσταση προς τα κάτω δένουμε το στριφταράκι μας κι ενώνουμε τη λεπτότερη πετονιά. Βαστάμε ένα μήκος γύρω στα 50 εκατοστά, και δένουμε τη στριφταροπαραμάνα για να προσαρμόσουμε επάνω της το μολύβι.

Στη συνέχεια κατασκευάζουμε τα παράμαλλά μας από τη λεπτότερη πετονιά, με μήκος 20-25 εκατοστά. Το ένα άκρο του παράμαλλου το περνάμε στη χάντρα σύνδεσης και του κάνουμε έναν κόμπο. Στο άλλο άκρο του δένουμε μία παραμάνα, ή όποιο άλλο σύνδεσμο μας βολεύει. Με τους κόμπους αυτούς το τελικό μήκος του αρματωμένου παράμαλλου μικραίνει σε σχέση με το αρχικό, και καταλήγει στα 15-20 εκατοστά. Τοποθετούμε και τα τέσσερα παράμαλλα στη μάνα, και η αρματωσιά μας είναι έτοιμη.

Τι να προσέξουμε

  • Η απόσταση μεταξύ των χαντρών σύνδεσης μπορεί να τροποποιηθεί, και να προσαρμοστεί στο μήκος του καλαμιού.
  • Το συνολικό μήκος της αρματωσιάς δεν ξεπερνά ποτέ το μήκος του καλαμιού, και καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μισό μέτρο μικρότερο, για να μπορούμε να βγάζουμε εύκολα τα καλαμάρια στο σκάφος με τη βοήθεια του καλαμιού.
  • Το είδος των παραμάνων ή των συνδέσμων που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι καθαρά θέμα δικού μας γούστου και προτίμησης. Αυτό που θα προσέξουμε είναι να ταιριάζουν στις καλαμαριέρες μας, γιατί άλλες καλαμαριέρες έχουν στο εμπρός μέρος τους χαλκαδάκι, και άλλες τρύπα σε αρκετά χοντρό πλαστικό.
  • Το μήκος του παράμαλλου του μολυβιού εξαρτάται από τη σύσταση του βυθού που ψαρεύουμε. Αν αυτός είναι ομαλός, τα 50 εκατοστά μπορεί να γίνουν 20, ενώ αν είναι άγριος και βραχώδης, 80 ή ακόμη περισσότερα.
  • Η λεπτότερη πετονιά στο κάτω άκρο της αρματωσιάς χρησιμοποιείται για να κόβεται εύκολα όταν σκαλώνει το μολύβι μας, και έτσι να γλιτώνουμε την υπόλοιπη αρματωσιά μας.
  • Αν δεν μας απασχολούν τα σκαλώματα, το παράμαλλό του μολυβιού μπορεί να αφαιρεθεί και στη θέση του στριφταριού να μπει η στριφταροπαραμάνα του μολυβιού.
  • Για όσους ψαρεύουν σε βαθιά νερά, προτείνεται η χρήση φωσφορούχων χαντρών σύνδεσης αντί για διάφανες, οι οποίες δουλεύουν καλύτερα στα ρηχά.
  • Στα ρηχά ψαρέματα, η χρήση πετονιάς fluorocarbon μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
  • Η αρματωσιά αυτή ψαρεύει θαυμάσια σε όλα τα βάθη, και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά στα βαθύτερα σημεία, ακόμη και χωρίς το παραμικρό κούνημα του καλαμιού, δηλαδή όπως και στην απλή καθετή. Το σταμάτημα της καλαμαριέρας σε ένα βάθος και το ελαφρύ ρεματάκι που επικρατεί στο βυθό, «δίνουν» κίνηση στο τεχνητό μας και το παρομοιάζουν με μικρόψαρο.
  • Το κόλλημα του καλαμαριού στην καλαμαριέρα μας το αισθανόμαστε όπως και το τσίμπημα στην καθετή, ενώ το αγκίστρωμά του στις ακίδες της γίνεται αντιληπτό από το κατέβασμα της μύτης του καλαμιού.
  • Η συγκεκριμένη αρματωσιά δουλεύει καλύτερα με καλαμαριέρες μη βυθιζόμενου τύπου, δηλαδή floating.
  • Οι μικρές, σιλικονούχες καλαμαριέρες, που χρησιμοποιούν πολλοί ψαράδες για ημερήσια αναζήτηση των καλαμαριών σε βαθιά νερά, είναι από τις πλέον κατάλληλες για τη συγκεκριμένη αρματωσιά.
  • Στα βαθύτερα σημεία,  φροντίζουμε το μολύβι της αρματωσιάς μας να είναι φωσφορίζον, για ακόμη καλύτερη προσέλκυση των καλαμαριών.
  • Οι καλαμαριέρες που θα τοποθετηθούν στην αρματωσιά μας, προτιμούμε να είναι όλες του ίδιου τύπου, ώστε η συνολική της κίνηση να είναι περισσότερο αρμονική, και να μοιάζει στα καλαμάρια σαν ένα κοπαδάκι από μικρόψαρα που ακολουθούν όλα την ίδια πορεία.
  • Ο χρωματισμός των καλαμαριέρων μας μπορεί να αλλάζει, και έτσι είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε στην ίδια αρματωσιά ακόμη και 4 διαφορετικά χρώματα.