Cover

Καλαμαρια-Θραψαλα

Καλαμάρια με Αρματωσιές Χωρίς Παράμαλλα

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα καλαμάρια κάνουν δυναμική την παρουσία τους κοντά στην ακτογραμμή, σε όλες τις θάλασσές μας. Μπορεί ακόμη να είναι λίγο βαθιά, όμως ξεκινούν να γιαλώνουν τις νυκτερινές ώρες, και τότε μπορούμε εύκολα να πάρουμε αρκετά κομμάτια. Όταν όμως φωτίσει, τότε η αναζήτησή τους είναι αναγκαστικά στα βαθιά, σε τόπους με βάθη 50-80 μέτρα συνήθως. Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο ειδών αρματωσιές, με παράμαλλα αλλά και χωρίς αυτά. Η κάθε αρματωσιά απευθύνεται σε συγκεκριμένες καλαμαριέρες και για συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με την αρματωσιά η οποία δεν έχει καθόλου παράμαλλα.

Η εύκολη γενικά κατασκευή, φύλαξη και αρμάτωμά της, η αποφυγή των μπερδεμάτων, αλλά και η άνετη χρήση της, την καθιστούν αρεστή στους περισσότερους καλαμαροψαράδες. Μπορεί να ψαρευτεί το ίδιο καλά σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά, και δε χρειάζεται απαραίτητα μεγάλο μήκους καλαμιού, όπως αυτή με τα παράμαλλα. Ανάλογα με το διαθέσιμο καλάμι, υπολογίζουμε και το μήκος της αρματωσιάς που μας βολεύει.

Υλικά κατασκευής

Θα χρειαστούμε τέσσερις παραμάνες, ένα μικρό στριφταράκι, μια στριφταροπαραμάνα ή παραμάνα, μια οργιά πετονιά διαμέτρου 0,35-0,40 χιλιοστών και μισό μέτρο πετονιά διαμέτρου 0,30-0,35 χιλιοστών.

Κατασκευή

Συνδέετε τις παραμάνες σας στη χοντρή πετονιά, σε απόσταση γύρω στα 20-30 εκατοστά τη μία από την άλλη. Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε με κάποιον γνωστό σας κόμπο, είτε με τον τρόπο που βλέπετε στις φωτό: Σύνδεση Παραμάνας στην Αρματωσιά μας.

Σε απόσταση όμοια (20-30 εκ.) προς τα πάνω κάνουμε μια μικρή θηλιά, για να συνδέσουμε την αρματωσιά μας στη μάνα του μηχανισμού, ενώ στην ίδια απόσταση προς τα κάτω, δένουμε το στριφταράκι μας κι ενώνουμε τη λεπτότερη πετονιά. Βαστάμε ένα μήκος γύρω στα 50 εκατοστά, και δένουμε τη στριφταροπαραμάνα η οποία θα υποδεχθεί το μολύβι μας. Η αρματωσιά μας είναι έτοιμη.

Τι να προσέξουμε

  • Το μήκος που θα έχει το παράμαλλο του μολυβιού, εξαρτάται από τη σύσταση του βυθού. Έτσι, αν αυτός είναι ομαλός, τα 50 εκατοστά μπορεί να γίνουν 20, ενώ αν είναι άγριος και βραχώδης, 80 ή ακόμη περισσότερο.
  • Η λεπτότερη πετονιά χρησιμοποιείται για να κοπεί το μολύβι μας αν σκαλώσει, και να μη χάσουμε ολόκληρη την αρματωσιά μας.
  • Αν δε μας απασχολούν τα σκαλώματα, το παράμαλλό του μολυβιού μπορεί να αφαιρεθεί και στη θέση του στριφταριού να μπει η στριφταροπαραμάνα του μολυβιού.
  • Η απόσταση μεταξύ των τεχνητών μας μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στο μήκος του καλαμιού.
  • Το συνολικό μήκος της αρματωσιάς δεν ξεπερνά ποτέ το μήκος του καλαμιού και καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μισό μέτρο μικρότερο, για να μπορούμε να βγάζουμε εύκολα τα καλαμάρια στο σκάφος με τη βοήθειά του.
  • Το είδος των παραμάνων που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι καθαρά θέμα δικού μας γούστου και προτίμησης.
  • Η συγκεκριμένη αρματωσιά δουλεύει καλύτερα με καλαμαριέρες βυθιζόμενου τύπου, δηλαδή sinking.
  • Στα βαθύτερα σημεία φροντίζουμε το μολύβι της αρματωσιάς μας να είναι φωσφορίζον, για ακόμη καλύτερη προσέλκυση των καλαμαριών.
  • Για να είναι η κίνηση όλης της αρματωσιάς μας αρμονική στα καλαμάρια και να μοιάζει με κοπαδάκι από μικρόψαρα που ακολουθούν την ίδια πορεία, φροντίζουμε ώστε οι καλαμαριέρες που θα τοποθετηθούν στην αρματωσιά μας να είναι όλες του ίδιου τύπου.
  • Ο χρωματισμός των καλαμαριέρων μας μπορεί να ποικίλλει, και να χρησιμοποιούμε στην ίδια αρματωσιά ακόμη και τέσσερα διαφορετικά χρώματα.
  • Η αρματωσιά αυτή ψαρεύει θαυμάσια σε όλα τα βάθη, και το μικρό ανεβοκατέβασμα του καλαμιού μας θα δώσει καλύτερη κίνηση στην όλη αρματωσιά, θα προκαλέσει και θα προσελκύσει ευκολότερα τα καλαμάρια από μεγάλη απόσταση, και θα τα δελεάσει να τραφούν αν είναι μίζερα.