Cover

Όμιλοι

Κανονισμός Αγώνων Καθετής 2019

O παρών Κανονισμός ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από αγκυροβολημένο σκάφος που διοργανώνονται με την έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

ΓΕΝΙΚΑ

1.- Απαγορεύεται στους συλλόγους η διοργάνωση πάσης φύσεως αγώνων χωρίς την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

2.- Απαγορεύεται στους συλλόγους και στους αθλητές τους, η συμμετοχή σε πάσης φύσεως αγώνες που δεν διαθέτουν την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ.

3.- Οι αγώνες που αναγνωρίζει και παρέχει την έγκρισή της η ΕΟΥΔΑ διοργανώνονται αποκλειστικά από συλλόγους της δύναμής της και με ευθύνη των διοργανωτών συλλόγων, διασφαλίζεται η πιστή τήρηση των κανόνων και το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να έχουν χρηματικό αντίτιμο συμμετοχής, για την κάλυψη των οργανωτικών αναγκών των διοργανωτών συλλόγων, την ενίσχυση του Τομέα Αλιείας από την Ακτή και την ενίσχυση της Εθνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το ύψος του αντιτίμου καθορίζεται στις αντίστοιχες Προκηρύξεις αγώνων.

4.- Συμβάσεις χορηγιών μεταξύ συλλόγων και χορηγών ή μεταξύ αθλητών και χορηγών κατατίθενται στην ΕΟΥΔΑ προς έγκριση σύμφωνα με το καταστατικό της.

5.- Αγώνες που αναγνωρίζει η ΕΟΥΔΑ και παρέχει την έγκριση της είναι οι κάτωθι:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

6.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος όλοι οι αθλητές του που οφείλουν να διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας της ΕΟΥΔΑ.

7.- Ο Εσωτερικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

8.- Ο Εσωτερικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ, που ορίζει Παρατηρητή.

9.- Ο Εσωτερικός Αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Λιμεναρχείων και την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα από τις κατά τόπους Περιφέρειες (τμήμα αλιείας) σύμφωνα με την Νομοθεσία περί Αθλητικής Αλιείας.

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

10.- Είναι ο αγώνας που διοργανώνει  κάθε σύλλογος και λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες διαγωνιζόμενοι, από τουλάχιστον δύο (2) συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, που διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και υγείας.

11.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και προκριματικός.

12.- Ο Διασυλλογικός αγώνας μπορεί να είναι και διεθνής.

13.- Στους Διασυλλογικούς αγώνες ο αριθμός των συλλόγων και των αθλητών που θα συμμετάσχουν είναι στην εκλεκτική δυνατότητα του διοργανωτή αναλόγως της υποδομής του και καθορίζεται στην αντίστοιχη Προκήρυξη του αγώνα.

14.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο, πάντα με την έγγραφη έγκριση της ΕΟΥΔΑ που ορίζει Αλυτάρχη.

15.- Ο Διασυλλογικός αγώνας διοργανώνεται από τον σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Λιμεναρχείων και την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα από τις κατά τόπους Περιφέρειες (τμήμα αλιείας) σύμφωνα με τη Νομοθεσία περί Αθλητικής Αλιείας.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

16.- Είναι κάθε αγώνας που διοργανώνεται για την ανάπτυξη και διάδοση της αγωνιστικής αλιείας και κυρίως για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

17.- Είναι η κορυφαία διοργάνωση της ΕΟΥΔΑ και διεξάγεται μία φορά σε κάθε ημερολογιακό έτος.

18.- Η ΕΟΥΔΑ αναθέτει την διοργάνωση των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στους ενδιαφερόμενους συλλόγους, μετά από έγγραφη αίτηση τους.

19.- Οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι θα πρέπει να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον ανάθεσης της διοργάνωσης ενός ή περισσοτέρων αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, υποβάλλοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία ορίζονται επακριβώς στις προσαρτήσεις του παρόντος Κανονισμού.

20.- Οι αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος είναι ισοδύναμοι μεταξύ τους και διεξάγονται μέσα από τις αντίστοιχες αγωνιστικές ημέρες όπως καθορίζονται στην Προσάρτηση Αρ. 1 που είναι αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

21.- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από αγκυροβολημένο σκάφος, συμμετέχουν Έλληνες αθλητές (άνδρες) οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας, θεωρημένο από γιατρό για το εκάστοτε τρέχον έτος.

22.- Απαγορεύεται στους συλλόγους να διοργανώνουν αγώνες τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

24.- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από αγκυροβολημένο σκάφος έχει ατομική και ομαδική κατάταξη.

25.- Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από αγκυροβολημένο σκάφος μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι σύλλογοι της δύναμης της ΕΟΥΔΑ και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων καθορίζεται στην εκάστοτε προκήρυξη αγώνα ανάλογα τη δυνατότητα του διοργανωτή συλλόγου. Κάθε σύλλογος που θα συμμετέχει με τουλάχιστον δύο (2) αθλητές θα λαμβάνει θέση και στην ομαδική κατάταξη συλλόγων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ

26.- Οι διοργανωτές σύλλογοι των αγώνων και αναλόγως της μορφής του αγώνα ζητούν εγγράφως από την ΕΟΥΔΑ την ανάθεση της διοργάνωσης και μόλις πάρουν την επίσης έγγραφη ανάθεση/έγκριση της ΕΟΥΔΑ οφείλουν:

1.- Να μεριμνήσουν για την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα, η οποία πρέπει να εκδοθεί τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ημερομηνίας τέλεσης του.

2.- Να συμπληρώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους συλλόγους της δύναμης της ΕΟΥΔΑ, που διαθέτουν τμήμα παράκτιας αλιείας την αντίστοιχη Προκήρυξη Αγώνα, τον παρόντα κανονισμό και τις προσαρτήσεις του, την προς συμπλήρωση δήλωση συμμετοχής αθλητών καθώς και τα δύο (2) πεδία αγώνα που πρέπει να είναι γνωστά επακριβώς στους κυβερνήτες, στους αθλητές και στους κριτές ώστε να διασφαλίζεται η διεξαγωγή του αγώνα εντός του προκαθορισμένου πεδίου και τομέα όπου την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήτες των σκαφών.

27.- Η αποστολή όλων των παραπάνω πρέπει να γίνει απαραιτήτως τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες, προ της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα και αναλόγως των προθεσμιών που ορίζονται στην Προκήρυξη.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

28.- Οι σύλλογοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, υποχρεούνται:

α) Να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής αθλητών, Αρχηγού, ή/και Κριτή που μπορεί να είναι και συμμετέχων αθλητής, στην ΕΟΥΔΑ πριν την ημερομηνία που καθορίζεται στην προσάρτηση αρ.1 του παρόντος κανονισμού. Η δήλωση συμμετοχής πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Μητρώου των αθλητών από το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας.

β) Το ονοματεπώνυμο καθώς και το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού ή/και Κριτή.

γ) Το δελτίο συμμετοχής πρέπει απαραιτήτως να είναι υπογεγραμμένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συλλόγου και να φέρει την σφραγίδα του συλλόγου.

29.- Ο αρχηγός της ομάδας είναι ο μόνος αρμόδιος για τυχόν υποβολή ενστάσεων προ του αγώνα, κατά την διάρκεια, ή μετά την λήξη του όπως ορίζεται στις Προκηρύξεις των αγώνων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

36.- Την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα διασφαλίζει τριμελής Επιτροπή Αγώνα με επί κεφαλής τον Αλυτάρχη ο οποίος ορίζεται από την ΕΟΥΔΑ.

37.- Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της Επιτροπής Αγώνα ορίζονται από τον διοργανωτή σύλλογο με την σύμφωνη γνώμη της ΕΟΥΔΑ.

38.- Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και ο Αλυτάρχης πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουν τον παρόντα Κανονισμό, τις προσαρτήσεις του και τις Προκηρύξεις των αγώνων σε όλα τα άρθρα τους.

39.- Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρίνουν και αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τον αγώνα κατά πλειοψηφία και ισότιμα.

40.- Επιπλέον, ορίζεται θέση, κατόπιν κλήρωσης, υπευθύνου κριτή τομέα που έχει σαν καθήκον το συντονισμό των σκαφών του τομέα και την πιστή τήρηση του κανονισμού.

ΠΕΔΙΟ ΑΓΩΝΑ

31.- Στο πεδίο του αγώνα, εκτός των σκαφών των αγωνιζομένων μπορούν επίσης να βρίσκονται:

α) Ένα (1) σκάφος που θα επιβαίνει ο Αλυτάρχης με τουλάχιστον ένα (1) μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

β) Ένα σκάφος που θα επιβαίνει ο γιατρός του αγώνα όπου θα επιβαίνει απαραιτήτως και ένα (1) μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Αυτό το σκάφος μπορεί να είναι και τεχνικής υποστήριξης.

γ) Μπορεί να δοθεί άδεια από την Επιτροπή Αγώνα και να πλέουν στο πεδίο του αγώνα έως, δύο (2) σκάφη με δημοσιογράφους ή/και κινηματογραφιστές. Αυτά τα σκάφη πρέπει να φέρουν απαραιτήτως διακριτική σημαία (PRESS) και να επιβαίνουν υποχρεωτικά συνοδοί που θα οριστούν από την Επιτροπή Αλιείας της ΕΟΥΔΑ.

32.- Σε όλα τα ανωτέρω σκάφη απαγορεύεται να υπάρχουν αλιευτικά εργαλεία πάσης φύσεως και αλιεύματα. Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να ενοχλούν παντοιοτρόπως τους συμμετέχοντες αθλητές και το έργο της Επιτροπής αγώνα.

ΣΚΑΦΗ ΑΓΩΝΑ

33.- Σε όλους τους αγώνες χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα σκάφη τα οποία μπορούν να δεχτούν τουλάχιστον δύο (2) αθλητές, κυβερνήτη ή και κριτή.

34.- Όλα τα σκάφη που χρησιμοποιούνται στον αγώνα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα σωστικά που επιβάλλει η Ελληνική Νομοθεσία όπως περιγράφονται στην Άδεια εκτέλεσης Πλόων του Σκάφους.

35.- Όλα τα σκάφη με ευθύνη του διοργανωτή συλλόγου πρέπει να διαθέτουν, τουλάχιστον μία (1) άγκυρα και σχοινί περίπου διπλάσιο μήκος από το βαθύτερο σημείο του πεδίου αγώνα για να μπορούν εύκολα και ασφαλώς να ακινητοποιηθούν, σε οποιοδήποτε σημείο της τράπεζας.

36.- Πριν από τη συγκέντρωση των αθλητών ο Αλυτάρχης του αγώνα θα πραγματοποιεί έλεγχο των σκαφών ώστε να διασφαλίζεται η πιστή τήρηση του ανωτέρω άρθρου 50 και δεν θα επιτρέπει την τέλεση του αγώνα αν δεν πληρούνται όλοι οι όροι της απρόσκοπτης διενέργειας του, με ίσους όρους για όλους τους συμμετέχοντες.

37.- Όλα τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν VHF (σταθερό ή φορητό) συντονισμένο σε κανάλι στην διάθεση των κριτών ή ο καπετάνιος να διαθέτει κινητό τηλέφωνο του οποίου το νούμερο γνωστοποιείται στην Επιτροπή Αγώνα με ευθύνη του διοργανωτή συλλόγου. Επιπλέον τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν συσκευή GPS.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

38.- Η αλιεία από αγκυροβολημένο σκάφος, γίνεται με καλάμι και μηχανισμό απαραιτήτως, στον πάτο της θάλασσας. Το στοχευμένο ψάρεμα σε σημεία ανάμεσα στο σκάφος και στον πάτο της θάλασσας (μεσόνερα) δεν επιτρέπεται και έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του αθλητή που το επιδιώκει.

39.- Η διάρκεια του αγώνα καθορίζεται στην εκάστοτε προκήρυξη. Η ελάχιστη διάρκεια ορίζεται στις τέσσερεις (4) ώρες και ο κάθε αθλητής θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον μισή (1/2) ώρα πριν την έναρξη του αγώνα για να προετοιμαστεί.

40.- Η επιτροπή αγώνα και οι αρχηγοί των συλλόγων έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν τον αγώνα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή για λόγους ανωτέρας βίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών. Σε αυτή την περίπτωση αν έχει συμπληρωθεί το ήμισυ της χρονικής διάρκειας του αγώνα, ο αγώνας είναι έγκυρος. Σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας ακυρώνεται και μετατίθεται σε διαφορετική ημερομηνία.

41.- Οι αθλητές τοποθετούνται στα σκάφη μετά από κλήρωση η οποία διενεργείται παρουσία των αρχηγών των ομάδων ή/και των αθλητών, κατά την συγκέντρωση των αθλητών. Της κλήρωσης εξαιρούνται τυχόν υπάρχοντα σκάφη με κυβερνήτες αθλητές που συμμετέχουν με το δικό τους σκάφος και απλά κληρώνεται ο συναθλητής τους και τοποθετείται ο κριτής με ευθύνη της Επιτροπής αγώνα.

42.- Κατά την διάρκεια του αγώνα τα σκάφη αγκυροβολούν μόνο 1 φορά και πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 30 μέτρα τουλάχιστον. Η διαδικασία αλλαγής του σημείου γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αθλητών του κάθε σκάφους αφήνοντας μέγιστο μήκος σχοινιού από την άγκυρα 30 μέτρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνεται ανέλκυση της άγκυρας για την αλλαγή θέσης.

45.- Κατά τη διαδικασία αλλαγής θέσης όλοι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν έξω από το νερό τις αρματωσιές τους και μόνο μετά από εντολή του Κυβερνήτη μπορούν να τις ρίξουν στη θάλασσα όταν το σκάφος έχει ακινητοποιηθεί.

43.- Οι αθλητές ψαρεύουν υποχρεωτικά σε θέσεις στα πλαϊνά του σκάφους. Υπάρχει η δυνατότητα στους αθλητές να καταλάβουν θέση στην πλώρη και πρύμνη, του σκάφους μόνο σε περίπτωση που ο αριθμός των επιβαινόντων αλλά και το μέγεθος του σκάφος το επιτρέπουν.

44.- Ο κυβερνήτης του σκάφους μπορεί να είναι και κριτής, αρκεί να διαθέτει τη βεβαίωση επιμόρφωσης κριτών είτε μέσω των σεμιναρίων της ΕΟΥΔΑ, είτε μέσω των σεμιναρίων επιμόρφωσης των συλλόγων.

46.- Οι αθλητές μπορούν να αλλάξουν θέση πάνω στο σκάφος συνολικά μία (1) φορά και εφόσον το ζητήσει ένας αθλητής με την προϋπόθεση να έχει συμπληρωθεί χρονικά ο μισός αγώνας.

48.- Ο Ορισμός της αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από αγκυροβολημένο σκάφος επιβάλει το κράτημα του καλαμιού στο χέρι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Απαγορεύεται στους αθλητές να ακουμπάνε το καλάμι στα κιγκλιδώματα του σκάφους ή στην κουπαστή, με σκοπό την ξεκούραση και η μόνη επαφή που επιτρέπεται είναι αυτή της φυσικής κίνησης του σκάφους. Σε περίπτωση που οι συνθήκες επιβάλλουν τη χρήση μεγάλων βαριδιών (500γρ και πάνω) επιτρέπεται η επαφή του καλαμιού με τα κιγκλιδώματα ή την κουπαστή αλλά από τη στιγμή που θα γίνει η σύλληψη και μέχρι το αλίευμα να έρθει στην επιφάνια το καλάμι επιβάλλεται να το κρατά ο αθλητής στο χέρι.

49.- Επιτρέπεται η χρήση μόνο φυσικών δολωμάτων, τα οποία δολώνει μόνο ο αθλητής και καθορίζονται στην Προκήρυξη αγώνα από τον διοργανωτή σύλλογο ως προς την προμήθεια, το είδος και την ποσότητα. Απαγορεύονται τα τεχνητά δολώματα.

50.- Κατά την διάρκεια του αγώνα, ψάρια αλιευμένα από τον αθλητή ή μέρη αυτών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτόν και μόνο τον αθλητή ως πρόσθετο δόλωμα. Αυτά τα ψάρια που θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο δόλωμα πρέπει απαραιτήτως να είναι μετρήσιμα όπως αναφέρονται στον πίνακα των ελάχιστων μετρήσιμων μεγεθών και ειδών. Τα υπολειπόμενα μέρη από αυτά τα ψάρια δεν καταμετρούνται (ζυγίζονται) στην βαθμολογία του αθλητή.

51.- Σε περίπτωση σύλληψης μεγάλου ψαριού επιτρέπεται στον αθλητή να ζητήσει τη βοήθεια του κριτή αφού το αλίευμα έχει έρθει στην επιφάνεια για να το ανεβάσει στο σκάφος.

52.- Απαγορεύεται η μακρινή ρίψη της αρματωσιάς (τύπου Casting). Επιτρέπεται η ρίψη της αρματωσιάς μόνο με αιώρηση του βαριδιού , έξω από τη βάρκα και κάτω από τη μύτη του καλαμιού στο πλαίσιο απλώματος της αρματωσιάς. 

53.- Οι αθλητές επιβάλλεται να φοράνε αντιολισθητικά υποδήματα ασφαλείας μέσα στα σκάφη.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

54.- Στο σκάφος επιτρέπεται να υπάρχουν εφεδρικά καλάμια και μηχανισμοί τα οποία απαγορεύεται να φέρουν αρματωσιά. Οι αθλητές μπορούν να έχουν όσες εφεδρικές αρματωσιές επιθυμούν οι οποίες απαγορεύεται να είναι δολωμένες.

55.- Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός του κάθε αθλητή πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τα αλιευτικά εργαλεία, χάρακα για το μέτρημα των αλιευμάτων, ειδικό απαγκιστρωτή, απόχη καθώς και έναν κουβά για τη συντήρηση των ψαριών μέχρι την μέτρησή τους.

47.- Ο μηχανισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι απαραίτητα χειροκίνητος. Απαγορεύονται οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί.

56.- Επιτρέπεται η χρήση προσελκυστικών  υλικών όπως π.χ.  αστραφτερά κουταλάκια, αστραφτερές πούλιες, έγχρωμες επιπλέουσες ή μη χάντρες, έγχρωμα φτερά, φωσφορίζοντα υλικά, κ.λπ. μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το μέγεθος αυτών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15mm σε κάθε παράμμαλο και να είναι υποχρεωτικά περασμένα στα παράμαλλα.

57.- Επιτρέπεται η χρήση ελαστικού νήματος για την στερέωση του δολώματος στο αγκίστρι.

58.- Το μήκος της αρματωσιάς(από τον σύνδεσμο , για προσάρτηση της στην μάνα του μηχανισμού μέχρι το τελευταίο άκρο της ,αγκίστρι η βαρίδιο), δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει το μήκος του καλαμιού που χρησιμοποιείται. Η ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου είναι ότι απαγορεύεται στους αθλητές να χρησιμοποιήσουν το χέρι τους κατά τη διαδικασία της ανάκτησης.

59.- Στην αρματωσιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρία μονά αγκίστρια ή ένα διπλό και ένα μονό ή ένα τριπλό (σαλαγκιά).

60.- Το ελάχιστο βάρος βαριδίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ορίζεται στα 30  γραμμάρια ενώ επιτρέπονται όλοι οι τύποι βαριδιών εκτός από τα βαρίδια μαλαγρωτές.

61.- Απαγορεύεται η χρήση φελλού.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ – ΖΥΓΙΣΜΑ

76.- Με την λήξη του αγώνα, οι αθλητές με δική τους ευθύνη οφείλουν να παραδώσουν στον υπεύθυνο τομέα τις σακούλες με τα αλιεύματα σφραγισμένες και ταυτοποιημένες με το όνομα τους.

78.- Οι σακούλες με τα αλιεύματα παραδίδονται από τον κριτή του υπευθύνου τομέα εν πλω, στο προκαθορισμένο σημείο όπου βρίσκεται το σκάφος της Επιτροπής Αγώνα εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

79.- Μόνος αρμόδιος για την παραλαβή των αλιευμάτων είναι ο Αλυτάρχης, παρουσία τουλάχιστον ενός (1) ακόμη μέλους της Επιτροπής Αγώνα οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη της φύλαξης των αλιευμάτων μέχρι τη ζύγισή τους.

80.- Η καταμέτρηση καθώς και το ζύγισμα των αλιευμάτων πραγματοποιείται από την Επιτροπή Αγώνα παρουσία των αρχηγών των ομάδων ή/και των αθλητών, αμέσως μετά την λήξη του αγώνα.

81.- Για το ζύγισμα των αλιευμάτων είναι απαραίτητα τα κάτωθι:

α) Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας 1 γρ.

β) Λεκάνη διάτρητη ώστε να μην κρατάει νερό.

γ) Ψυγείο τοποθέτησης των αλιευμάτων

δ) Κουβάς γεμάτος με καθαρό νερό για να ξεπλένονται τα αλιεύματα προ του ζυγίσματος

ε) χάρακας για  μέτρηση

ζ) Κατάλληλο εργαλείο ή και γάντια για την ασφάλεια των μελών της Επιτροπής ζυγίσματος για αλιεύματα όπως δράκαινες, σκορπίνες κ.λπ.

ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

82.- Μετρήσιμα είναι τα αλιεύματα σύμφωνα με τον πίνακα επιτρεπόμενων ειδών και μεγεθών αλιευμάτων, του παρόντος κανονισμού που αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του. Αντίγραφο του πίνακα θα βρίσκεται σε κάθε σκάφος. Για την μέτρηση τους είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι αθλητές.

84.- Τα αλιεύματα που καταμετρούνται, ανά μία ώρα θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο του σκάφους με ευθύνη του κριτή.

85.- Τα αλιεύματα που είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια απαγκιστρώνονται προσεκτικά, και απελευθερώνονται άμεσα από τους αθλητές.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

62.- Ψάρι που θα αγκιστρωθεί από το σώμα καταμετράται στον αθλητή που το αλίευσε.

63.- Αν ένα ψάρι έχει αγκιστρωθεί από το στόμα από ένα αθλητή και στη συνέχεια αγκιστρωθεί στο σώμα από κάποιον άλλο αθλητή, το ψάρι αυτό καταμετράται στον αθλητή του οποίου το αγκίστρι είναι στο στόμα του ψαριού.

 64.- Αν κάποιο ψάρι αγκιστρωθεί από το στόμα από δύο αθλητές το ψάρι αυτό δεν καταμετράται σε κανέναν Αθλητή.

94.- Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι αθλητές φέρουν μπερδεμένες αρματωσιές με αγκιστρωμένο ένα ή περισσότερα ψάρια δεν επιτρέπεται να τα ξαγκιστρώσουν χωρίς την παρουσία κριτή και μέχρι να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το αλίευμα. Σε περιπτωση που δεν καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί σε ποιον αθλητή ανήκει το ψάρι τότε δεν καταμετράται σε κανέναν.

67.- Απαγορεύεται στους αθλητές να ενοχλούν τον συναθλητή τους κατά τη διάρκεια ανάκτησης αλιεύματος με οποιονδήποτε τρόπο.

68.- Τα εφεδρικά και βοηθητικά εργαλεία θα πρέπει να τοποθετούνται στο σκάφος, στο συγκεκριμένο χώρο που αναλογεί σε κάθε αθλητή με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους που επιβαίνουν στο σκάφος κατά τη διάρκεια του αγώνα.

69.- Πολύ μεγάλα ψάρια, τα οποία δεν μπορούν να κρατηθούν πάνω στο σκάφος, λόγω του ότι εμποδίζουν συναθλητές, πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλα περισυλλογής με τα στοιχεία του αθλητή και να παραδίδονται άμεσα σε σκάφος της τεχνικής υποστήριξης που θα παραπλέει αφού ειδοποιηθεί από τον κυβερνήτη του σκάφους.

ΕΝΑΡΞΗ – ΛΗΞΗ ΑΓΩΝΑ

70.- Η έναρξη και η λήξη του αγώνα σημαίνονται από το σκάφος που έχει οριστεί ως υπεύθυνος τομέα.

71.- Προ της έναρξης του αγώνα πρώτα αγκυροβολεί το σκάφος που έχει οριστεί ως υπεύθυνος τομέα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα σκάφη του τομέα, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 30 μέτρων.

72.- Πριν δοθεί η έναρξη του αγώνα και κατά την προετοιμασία των αθλητών γίνεται η καταμέτρηση τους από τον Αλυτάρχη. Εφ’ όσον είναι παρόντα όλα τα σκάφη στους τομείς,  σημαίνεται η έναρξη του αγώνα με καπνογόνο ή ηχητικά.

73.- Εφ’ όσον κατά την καταμέτρηση απουσιάζει κάποιο σκάφος η Επιτροπή αναμένει επί δέκα πέντε (15) λεπτά να εμφανιστεί. Εφ’ όσον δεν εμφανιστεί τότε οι αθλητές λαμβάνουν κατάταξη σαν να μην έχουν αλιεύσει κανένα αλίευμα. Αν μη εμφάνιση σκάφους αγωνιζομένων οφείλεται σε μηχανική βλάβη κατά την αναχώρηση από το λιμάνι, με την πιστοποίηση του κριτή, τότε ο διοργανωτής σύλλογος, είναι υποχρεωμένος να έχει εφεδρικό σκάφος για να επιβιβαστούν οι αθλητές. Σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Αγώνα πρέπει να καθυστερήσει για 15 λεπτά την έναρξης του αγώνα.

74.- Μετά την σήμανση της έναρξης του αγώνα τα σκάφη απαγορεύεται να αναχωρήσουν από τα σημεία του αγκυροβολίου τους. Σε αυτή την περίπτωση οι αθλητές ακυρώνονται και λαμβάνουν κατάταξη αγώνα σαν να μην έχουν αλιεύσει κανένα αλίευμα.

75.-  Η λήξη του αγώνα σημαίνεται με δύο ηχητικά σήματα. Το πρώτο ηχητικό σήμα σημαίνει τη λήξη του αγώνα που οι αθλητές πρέπει να βγάλουν την αρματωσιά τους από τη θάλασσα. Μόνο σε περίπτωση που ο αθλητής ανακτά κάποιο ψάρι μπορεί να εξαντλήσει το χρόνο των πέντε (5) λεπτών που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο ηχητικά σήματα. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν καταφέρει να ανακτήσει το ψάρι και σημάνει το δεύτερο ηχητικό σήμα, το αλίευμα δεν καταμετράται. Μετά τη λήξη του αγώνα ο αθλητής πρέπει να παραμείνει στην ψαρεύτρα του μέχρι ο κριτής να καταγράψει και τις τελευταίες συλλήψεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

87.- α) Κάθε ένα αλίευμα θα λαμβάνει τους βαθμούς που έχουν οριστεί με βάση τον πίνακα μετρήσιμων αλιευμάτων.

Το άθροισμα της κάθε κατηγορίας αλιευμάτων σε τεμάχια , θα πολλαπλασιάζεται με βάση τον συντελεστή του πίνακα που αντιστοιχεί. Τα σύνολα όλων των κατηγοριών θα προστίθενται και θα αποτελούν τη συνολική βαθμολογία του αθλητή.

88.- Τα μαλάκια δεν υπολογίζονται στην βαθμολογία και σε περίπτωση αλίευσης τους επιστρέφονται αμέσως στην θάλασσα.

89.- Επίσης στην βαθμολογία δεν υπολογίζονται τα αλιεύματα (σκουμπρί, σαυρίδι, σαρδέλα, κολιός, φρίσα, παλαμίδα, ζαργάνα, και γενικά όλα τα αφρόψαρα εκτός της γόπας) Εξυπακούεται ότι και αυτά τα αλιεύματα επιστρέφουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

90.- Κατά το ζύγισμα και την μέτρηση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά έλεγχος, σχετικά με τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιευμάτων.

91.- Εάν βρεθεί αλίευμα μικρότερο από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος, η μη επιτρεπόμενο αλίευμα, τότε αυτό δεν καταμετράται. Αν ο αθλητής παρουσιάσει ένα μόνο αλίευμα μικρότερο από το επιτρεπτό όριο με διαφορά μέχρι έξι (6) χιλιοστά τότε το αλίευμα δεν μετράει και ο αθλητής δεν παίρνει ποινή. Σε περίπτωση που ο αθλητής παρουσιάσει περισσότερα από ένα αλιεύματα μικρότερα από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος με διαφορά από έξι (6) χιλιοστά και πάνω τότε υπάρχει ποινή αφαίρεσης των βαθμών για κάθε ένα μη μετρήσιμο αλίευμα με βάση τον πίνακα αλιευμάτων και την βαθμολογία που θα έπαιρνε  εάν μετρούσε κανονικά. Τα ως άνω δεν θα ισχύουν  για μη επιτρεπτά αλιεύματα ως ποινές.

ΤΟΜΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

92.- Στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος η τράπεζα του αγώνα χωρίζεται σε τομείς και ο αριθμός τους καθορίζεται αναλόγως των συμμετεχόντων αθλητών. Ειδικά στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος οι τομείς θα είναι τρείς (3) αν συμμετέχουν έως 18 αθλητές και στην συνέχεια θα αυξάνονται με την σύμφωνη γνώμη της ΕΟΥΔΑ και πρόταση του Τομέα Αλιείας από σκάφος. Από τον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ο αριθμός των τομέων καθορίζεται από τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών που πρέπει να έχει κάθε τομέας.

Ο υποχρεωτικός αριθμός των αθλητών κάθε τομέα καθορίζεται πάντα στον πρώτο αγώνα και ο αριθμός αυτός ισχύει μέχρι το τέλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

93.- Αν οι συμμετοχές δεν συμπληρώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών τότε δημιουργείται ένας τεχνητός τομέας και μέσα σε αυτόν τοποθετούνται οι αθλητές που περισσεύουν.

Οι αθλητές του τεχνητού τομέα σχηματίζουν μαζί με τους αθλητές του τελευταίου τομέα τον υποχρεωτικό αριθμό αθλητών. Για τον ίδιο λόγο τεχνητός τομέας μπορεί να δημιουργηθεί και στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ώστε κάθε τομέας να έχει τον ίδιο αριθμό αθλητών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Στον αγώνα συμμετέχουν 20 αθλητές και δημιουργούνται τρείς τομείς με 6 αθλητές ο κάθε τομέας, Οι δύο αθλητές που περισσεύουν μπαίνουν στον τεχνητό τομέα.

Α ΤΟΜΕΑΣ 6 αθλητές ,θέσεις 1 έως 6

Β ΤΟΜΕΑΣ 6 αθλητές, θέσεις 7 έως 12

Γ ΤΟΜΕΑΣ 6 αθλητές, θέσεις 13 έως 18

ΤΕΧΝ ΤΟΜΕΑΣ 2 αθλητές, θέσεις 19 έως 20 (σύγκριση με 15 έως 18)

Ο αθλητής κάθε τομέα παίρνει θέση από ένα (1) μέχρι έξι (6).

Οι αθλητές του τεχνητού τομέα με τους αριθμούς 19 και 20 σχηματίζουν έναν κανονικό  τομέα παίρνοντας τους διπλανούς τους αθλητές από τον Γ τομέα με αριθμούς 15 έως και 18 ώστε όλοι μαζί να σχηματίσουν τον αριθμό έξι (6). Η θέση που θα καταλάβουν οι δύο αθλητές μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις (4) θα τους δώσει τον βαθμό ποινής ενώ για τους (4) αθλητές του Γ τομέα η θέση ποινής τους θα καθοριστεί από τον δικό τους τομέα.

94.- Οι θέσεις των αθλητών στην τράπεζα του αγώνα και στους τομείς που έχουν καθοριστεί πραγματοποιείται με κλήρωση η οποία διενεργείται κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των αθλητών πριν από την έναρξη του αγώνα, ως εξής:

α) Κατ’ αρχήν καλούνται να τραβήξουν κλήρο οι κυβερνήτες σκαφών που είναι παράλληλα και αθλητές.

β) Κατόπιν καλούνται οι κυβερνήτες σκαφών που δεν είναι αθλητές.

γ) Στη συνέχεια καλούνται να τραβήξουν κλήρο οι σύλλογοι κατά πλειοψηφία αθλητών.

δ) Οι σύλλογοι που ο αριθμός των αθλητών τους δεν ξεπερνά το σύνολο των τομέων πρέπει να διαγωνιστούν κατά το δυνατό σε διαφορετικούς τομείς.

ε) Τέλος κατόπιν κλήρωσης ορίζεται ο υπεύθυνος κάθε τομέα.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

95.- Η σύγκριση των τελικών βαθμών όλων των αθλητών του ιδίου Τομέα δίνει την κατάταξη των αθλητών σε κάθε Τομέα.

96.- Νικητής του Τομέα είναι ο αθλητής με το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών.

97.- Η τελική ατομική κατάταξη των αθλητών γίνεται βάσει της κατάταξης του κάθε τομέα.

98- Αφού υπολογιστεί η σειρά κατάταξης σε κάθε τομέα συγκρίνονται οι πρώτοι του κάθε τομέα μεταξύ τους, για την κατάληψη των πρώτων θέσεων της γενικής κατάταξης, οι δεύτεροι του κάθε τομέα για την κατάληψη των επόμενων θέσεων κ.ο.κ.

Παράδειγμα

Αν οι τομείς είναι τρείς (3) τότε οι τρείς (3) πρώτοι αθλητές κάθε τομέα αφού συγκριθούν οι βαθμοί αλιευμάτων τους θα καταλάβουν τις θέσεις 1-3 (πρώτος με τους περισσότερους βαθμούς) με βαθμό ποινής το ένα (1) και για τους τρείς αθλητές. Οι δεύτεροι του κάθε τομέα τις θέσεις 4-6 με βαθμούς ποινής το δύο (2), οι τρίτοι του κάθε τομέα τις θέσεις 7-9 με βαθμούς ποινής το τρία (3) κ.ο.κ.

ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

100.- Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των αθλητών στην ατομική κατάταξη η καλύτερη θέση στον πίνακα κατάταξης που αντιστοιχεί στη νικήτρια θέση δίνεται στον αθλητή με τους περισσότερους βαθμούς αλιευμάτων.

101.- Στην συνέχεια αν ακόμα υπάρχει ισοβαθμία η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε τα περισσότερα ψάρια. Αν και μετά από αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία τότε η καλύτερη θέση δίνεται στον αθλητή που αλίευσε το μεγαλύτερο ψάρι. Αν και μετά, από αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία τότε οι αθλητές λαμβάνουν την ίδια θέση κατάταξης. Αν η ίδια θέση κατάταξης δοθεί δυο φορές η επόμενη θέση στην κατάταξη δεν, καταγράφεται π.χ. αν δυο αθλητές καταλάβουν την 5η θέση ο επόμενος αθλητής θα καταλάβει την 7η θέση και όχι την 6η .

102.- Σε περίπτωση που έχουμε πλήρη ισοβαθμία στην θέση του Πρωταθλητή αθλητή (κ.ο.κ.) στη γενική κατάταξη προηγείται αυτός που έλαβε την καλύτερη θέση στον αγώνα με τις περισσότερες συμμετοχές.

103.- Σε περίπτωση που έχουμε πλήρη ισοβαθμία στον Πρωταθλητή Σύλλογο (κ.ο.κ.),προηγείται ο σύλλογος που οι αθλητές του έχουν καταλάβει την καλύτερη θέση στον αγώνα με τις περισσότερες συμμετοχές.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

104.- Στους αθλητές που δεν έχουν πιάσει κανένα ψάρι ο βαθμός ποινής του τομέα τους δίνεται, ως εξής:

1.- Προσθέτουμε μεταξύ τους όλες τις υπόλοιπες θέσεις στον τομέα μετά τον τελευταίο αθλητή που έχει πιάσει ψάρια.

2.- Το άθροισμα αυτό διαιρείται με τον αριθμό των αθλητών χωρίς κανένα ψάρι.

3.- Το νούμερο που προκύπτει δίνει την θέση όλων αυτών των αθλητών στον τομέα τους.

Παράδειγμα

Στον Α τομέα συμμετέχουν 6 αθλητές

Έχουν καταλάβει σειρά κατάταξης οι (4) αθλητές (θέσεις 1η έως και 4η) και οι υπόλοιποι δύο (2) αθλητές δεν έχουν κανένα ψάρι.

Προσθέτουμε όλες τις υπόλοιπες μετά την 4η θέσεις δηλαδή την 5η και την 6η, 5+6= 11

Διαιρούμε το άθροισμα 11 δια του αριθμού των αθλητών που δεν έχουν αλιεύσει κανένα ψάρι, 11:2 = 5,5

Όλοι οι αθλητές που δεν έχουν αλιεύσει κανένα ψάρι καταλαμβάνουν βαθμό ποινής 5,5.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

106.- Απαγορεύεται αυστηρά στους αθλητές η αλίευση στο πεδίο του αγώνα 48 ώρες πριν την έναρξη του Αγώνα.

107.- Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από του αθλητές καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα κλειστά και μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης θα τα χρησιμοποιούν αφού ζητήσουν την άδεια του κριτή.

124.- Η μη τήρηση του παρόντος Κανονισμού κατά άρθρο ή/και στο σύνολο τους, επιφέρει την ΑΜΕΣΗ ακύρωση του αθλητή για την ατομική κατάταξη.

125.- Επίσης ΑΜΕΣΗ ακύρωση του αθλητή επιφέρουν:

1.- Η κάθε είδους μη κόσμια συμπεριφορά, αντίθετη με το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε, με λόγο ή έργο.

2.- Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ή αλκοόλ κατά την διάρκεια του αγώνα.

3.- Η ρύπανση της θάλασσας με κάθε είδους απορρίμματα.

4.- Η χωρίς τα προβλεπόμενα από το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ  διαφήμιση ή προβολή προϊόντων ή/και Εμπορικών Επιχειρήσεων από τους αθλητές.

5.- Η μη τήρηση των όρων της Προκήρυξης του αγώνα στο σύνολο τους.

6.- Η κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά και η μη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας και Συμπεριφοράς Θεσμικών παραγόντων αγωνιστικής αλιείας και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά τους αθλητές.

126.- Όλα όσα αφορούν το κατ’ έτος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα περιγράφονται στην Προσάρτηση Αρ.1, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

127.- Όλα όσα αφορούν τη συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Ελλάδος περιγράφονται στην Προσάρτηση Αρ. 2, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού.

128.- Ο παρών Κανονισμός είναι εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο Κανονισμό της FIPSm (τελευταία έκδοση 2017) και δύναται να τροποποιηθεί σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις της FIPSm ή/και της ΕΟΥΔΑ, σε καμία περίπτωση όμως κατά την διάρκεια της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου.

129.- Για τυχόν ασάφειες του παρόντος Κανονισμού μόνη αρμόδια είναι η ΕΟΥΔΑ την οποία κατά την διάρκεια του αγώνα εκπροσωπεί αυθεντικά μόνο ο Αλυτάρχης που έχει οριστεί από την Ομοσπονδία και ο οποίος αποφασίζει σχετικά χωρίς να χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα. 130.- Ο παρών Κανονισμός αποτελείται από εκατό τριάντα (130) άρθρα και δύο (2) αναπόσπαστες Προσαρτήσεις, άπαντα έχουν εγκριθεί στο σύνολο τους από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ και έχουν αποσταλεί στην ΓΓΑ σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΥΔΑ και τα σχετικά οριζόμενα στον Αθλητικό Νόμο 2725/99 και τις τροποποιήσεις του, ισχύει δε, από 1 Ιανουαρίου 2019 και εφεξής.