Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Κατασκευή Αρματωσιάς: Διπλάρι Αποκλειστικά για Λυθρίνια

Το λυθρίνι, από ότι ξέρουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την καθετή, είναι ψάρι ιδιαίτερα περίεργο και θα πρέπει αν θέλουμε να το δούμε στα αγκίστριά μας, να κατασκευάσουμε αρματωσιά αποκλειστικά για αυτό. Η αρματωσιά που σας προτείνουμε, είναι μια τέτοια λυθρινοαρματωσιά με μακριά παράμαλλα και δύο αγκίστρια, αφού το τρίτο περιττεύει μιας και τα λυθρίνια σπάνια απομακρύνονται από το βυθό και το δόλωμά μας πρέπει να ψαρεύει στο βυθό.

Έχοντας υπολογίσει το μήκος των παράμαλλων (στο σκίτσο, 60 εκατοστά) και την απόσταση που πρέπει να έχουν οι χάντρες σύνδεσης μεταξύ τους (65 εκατοστά), κάνουμε στο πάνω άκρο μια θηλιά. Στα 65 εκατοστά απόσταση τοποθετούμε την πρώτη χάντρα σύνδεσης και 65 πιο κάτω τη δεύτερη, ενώ αμέσως μετά θα δέσουμε τη παραμάνα για το μολύβι. Θα περάσουμε στη συνέχεια τα παράμαλλά μας μέσα από τις χάντρες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρίσκουν ούτε στη θηλιά, αλλά ούτε σε χάντρα.

Άλλα χαρακτηριστικά

  •  Από ότι παρατηρούμε και τα δυο αγκίστρια ψαρεύουν κολλητά στο βυθό, όπου βρίσκονται και τα μεγάλα λυθρίνια.
  • Τα αγκίστρια μας πάντα κοφτερά, και σε μέγεθος 2-6.
  • Το εκλεκτό δόλωμα πάντα είναι προτιμητέο, και καλό είναι να τοποθετείται σωστά στο αγκίστρι, χωρίς να εξέχουν περισσεύματα και ακρίτσες.
  • Πολλές φορές τα ψάρια μπορεί να τσιμπήσουν στο τελευταίο αγκίστρι που σέρνει στο βυθό, χωρίς να αισθανθούμε ιδιαίτερα καλή τσιμπιά. Για αυτό είναι σκόπιμο να τραβάμε και να καρφώνουμε ακόμη και στις μικροτσιμπιές, αν δούμε ότι δεν υπάρχουν δυνατές.
  • Σε βάθη μεγαλύτερα από 60 μέτρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο παράμαλλο, κοντά στο αγκίστρι, μια πούλια ή μια χάντρα, για καλύτερη προσέλκυση των ψαριών.
  • Η αρματωσιά αυτή ψαρεύει ιδανικά και σε σημεία όπου επικρατούν δυνατά ρέματα, αφού τα παράμαλλα «λικνίζονται» προκλητικά κατά τη φορά του ρέματος.