Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: 8 Παράγοντες που Διαμορφώνουν το Βάρος της Αρματωσιάς μας

Στο ψάρεμα της καθετής η επιλογή του βαριδιού είναι αυτό που θα καθορίσει την γρήγορη ή αργή κάθοδο της αρματωσιάς μας. Μεγάλο βαρίδι-γρήγορη κάθοδος, μικρό βαρίδι-αργή κάθοδος. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας που ακολουθούμε όμως υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που τροποποιούν το παραπάνω. Ας τους δούμε ποιοι είναι αυτοί και πως διαμορφώνουν το ψάρεμά μας.

Βάθος

Το μεγάλο βάθος σίγουρα θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαρίδι από ένα ρηχό σχετικά σημείο. Αν για παράδειγμα στα 20 μέτρα βάθος ένα βαρίδι των 30 γραμμαρίων είναι αρκετό στα 80-100 μέτρα, ακόμη και αυτό των 100 γραμμαρίων μπορεί να αποδεικτεί αρκετά μικρό.

Συμπέρασμα: Μεγάλο βάθος-μεγάλο βαρίδι, Μικρό βάθος-μικρό βαρίδι

Νήμα ή πετονιά

Το αν χρησιμοποιούμε νήμα ή πετονιά στη μάνα του μηχανισμού θα διαμορφώσει και το βάρος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το νήμα επειδή είναι πολύ λεπτότερο από την αντίστοιχη πετονιά, το βάρος που θα χρειαστεί για να κατέβει η αρματωσιά μας στο βυθό είναι μικρότερο από αυτό που θα χρειαστεί η πετονιά.

Συμπέρασμα: Πετονιά-μεγάλο βαρίδι, Νήμα-μικρό βαρίδι

Διατομή μάνας

Το πάχος της μάνας είτε πρόκειται για νήμα είτε για πετονιά θα διαμορφώσει και το μέγεθος του βαριδιού. Επειδή η λεπτή διατομή κατεβάζει την αρματωσιά μας ταχύτερα στο βυθό, αυτοί που χρησιμοποιούν λεπτές διατομές θα χρειαστούν και μικρότερα βαρίδια.

Συμπέρασμα: Μεγάλη διατομή -μεγάλο βαρίδι, Μικρή διατομή -μικρό βαρίδι

Καλάμι ή χέρι

Στο καλάμι χρησιμοποιούμε συνήθως νήμα ενώ στο χέρι η πετονιά όσο αφορά τη μάνα είναι μονόδρομος και μάλιστα αρκετά χοντρή για να μην μπερδεύεται. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που ψαρεύει με καλάμι θα χρειαστεί μικρότερο βάρος από αυτόν που ψαρεύει με τα χέρια.

Συμπέρασμα: Χέρι – μεγάλο βαρίδι, Καλάμι – μικρό βαρίδι

Ηλεκτρικός ή μη μηχανισμός

Στα βαθιά ψαρέματα πολλοί είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό μηχανισμό. Όμως εκεί για να μπορέσει να κατέβει η αρματωσιά μας σχετικά γοργά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό του απλού μηχανισμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουμε στα υπόψη μας και να έχουμε και τα αντίστοιχα βάρη.

Συμπέρασμα: Ηλεκτρικός μηχανισμό – μεγάλο βαρίδι, Απλός μηχανισμός -μικρό βαρίδι

Ανέλκυση

Στο ψάρεμα σίγουρα μας εξυπηρετεί η γρήγορη κάθοδος της αρματωσιάς μας όμως θέλουμε και η ανέλκυσή της να είναι σχετικά εύκολη. Γιατί τι να το κάνουμε όταν τοποθετήσουμε ένα μεγάλο βάρος και πάει γρήγορα η αρματωσιά μας στο βυθό αλλά στη συνέχεια η ανέλκυσή της μας δυσκολεύει πολύ. Άρα αν μας ενδιαφέρει σημαντικά και η ανέλκυση τότε πρέπει να μικραίνουμε το βάρος για να είναι αυτή πιο εύκολη

 

Συμπέρασμα: Δύσκολη ανέλκυση – μεγάλο βαρίδι, Εύκολη ανέλκυση -μικρό βαρίδι

Αίσθηση τσιμπιάς

Όσο πιο λεπτά κι ελαφριά είναι τα εργαλεία μας τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνουμε και την τσιμπιά. Άρα αν θέλουμε να καταλαβαίνουμε και το παραμικρό τσιμπηματάκι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος στην αρματωσιά μας.

Συμπέρασμα: Μικρότερη αίσθηση τσιμπιάς – μεγάλο βαρίδι, Εύκολη αίσθηση τσιμπιάς -μικρό βαρίδι

Είδος ψαριού

Τα μεγάλα κι εκλεκτά ψάρια σίγουρα είναι πολύ πιο πονηρεμένα από τα μικρά και για αυτό όταν ο ψαράς απευθύνεται σε αυτά τροποποιεί κατάλληλα τα εργαλεία του ώστε τα δολώματα στο βυθό να έχουν πιο φυσιολογική όψη και συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι και το βάρος πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερο.

Συμπέρασμα: Μικρά ψάρια – μεγάλο βαρίδι, Μεγάλα κι εκλεκτά ψάρια -μικρό βαρίδι

Επιλογή

Βλέποντας τους παραπάνω παράγοντες και ξέροντας ο καθένας μας τι αναζητεί στα προσωπικά του ψαρέματα κανονίζει και το βάρος της αρματωσιά του ή για να είμαστε πιο σωστοί διαμορφώνει τους παράγοντες ώστε να χρησιμοποιεί το βαρίδι εκείνο που επιθυμεί. Αν θέλετε και την προσωπική γνώμη, θα προτιμούσα να μικρύνω το βαρίδι προσαρμόζοντας όλους τους παράγοντες σε αυτό. Έτσι το ψάρεμα θα γινόταν με λεπτότερα εργαλεία, θα ήταν πολύ πιο ευχάριστο και πολύ πιο αποδοτικό και το σημαντικότερο θα απευθυνόμουν σε εκλεκτότερα και μεγαλύτερα ψάρια.