Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Αναζητώντας τα Χειμωνιάτικα Λυθρίνια

Το λυθρίνι αποτελεί σίγουρα το αγαπημένο ψάρι των «εραστών» της καθετής, και μάλιστα είναι αυτό που κατά κάποιον τρόπο ξεχωρίζει τον τεχνίτη από τον απλό ψαρά. Η παρουσία του στις θάλασσές μας είναι διαρκής, και μπορούμε να το συναντήσουμε όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά πραγματικά πολλά και μεγάλα κομμάτια πιάνουμε μόνο το χειμώνα. Θα λέγαμε ότι οι μήνες του χειμώνα και οι αρχές της άνοιξης, αποτελούν το απολαυστικότερο διάστημα για όσους  ασχολούμαστε με τη συγκεκριμένη τεχνική και λατρεύουμε το ψάρεμα του λυθρινιού.

Ιδιαιτερότητες εποχής

Όπως είπαμε, το λυθρίνι ψαρεύεται όλες τις εποχές, Τώρα όμως το χειμώνα, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις αρματωσιές και τον τρόπο ψαρέματός μας στις υπάρχουσες συνθήκες και στα δεδομένα της εποχής. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες και τα δεδομένα; Ας τα δούμε μαζί.

-Οι τραγάνες και οι λασποτραγάνες είναι οι επικρατέστεροι βιότοποι των λυθρινιών, αλλά «σκουπίζονται» συστηματικά από τις ανεμότρατες. Άρα θα πρέπει να επιλέξουμε τόπο που δε σέρνει η τράτα. Τέτοια σημεία εντοπίζονται κοντά στην ακτογραμμή, ανάμεσα σε μικρά νησόπουλα, ή όπου ο βυθός εμφανίζει απότομη αγριάδα (ανασήκωμα, ναυάγιο, ξέρα κ.α.).

-Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ψαρέψουμε μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το σούρουπο. Το χειμώνα όλες οι ώρες μας δίνουν ψάρια, ακόμη και το μεσημέρι που ο ήλιος βρίσκεται καταμεσής του ουρανού. Άρα τα ψαρέματά μας δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς, όπως συμβαίνει δηλαδή τις άλλες εποχές και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Τα διάφορα προσελκυστικά στις αρματωσιές μας λειτουργούν θαυμάσια και τραβούν τα ψάρια κοντά τους. Χάντρες και πούλιες τοποθετούνται κοντά στα αγκίστριά μας και πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού τα μεγάλα λυθρίνια κυριολεκτικά τα καταπίνουν.

-Γενικά προτιμούμε τα μακριά παράμαλλα, ενώ πολύ καλά αποδίδει το χαλάρωμα της μάνας του μηχανισμού και η αναμονή χωρίς τράβηγμα στα πρώτα τσιμπήματα (σε αντίθεση με άλλες εποχές όπου το πρώτο τσίμπημα είναι αυτό που δίνει το λυθρίνι).

-Μεγάλες δολωσιές και κοφτερά αγκίστρια είναι κάποια από τα μυστικά της επιτυχίας. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα νούμερα, φθάνει να είναι καλής ποιότητας. Αν μάλιστα το στέλεχός τους είναι λεπτό, τότε ακόμη καλύτερα.

– Η εύκολη και αποδοτική λύση από πλευράς δολώματος, δεν είναι άλλη από γαρίδα ακαθάριστη της οποίας έχουμε αφαιρέσει το κεφάλι με το ψαλιδάκι (ίσως και την άκρη της ουράς αν είναι μεγάλη).

-Για τους λάτρες του καλαμαριού, το φρέσκο καλαμάρι είναι η νούμερο ένα επιλογή επιτυχίας για τα μεγάλα λυθρίνια. Τόσο τα πλοκάμια, όσο και το σώμα κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες, αποτελούν τον εκλεκτότερο εποχιακό μεζέ για τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους.

-Αν το καλαμάρι δεν είναι ημέρας, τότε το χτύπημά του με ένα ξύλινο σφυράκι ή άλλο αντικείμενο, θα το κάνει εξίσου αρεστό με το ολόφρεσκο.

– Δεν ψαρεύουμε φουνταριστά, αλλά επιλέγουμε το αρόδου για να εξερευνούμε μεγαλύτερο τόπο. Αν δούμε ότι υπάρχει ελαφρύ αεράκι και μας ξεσέρνει, τότε η πλωτή άγκυρα είναι αυτή που θα μειώσει την ταχύτητα συρσίματος του σκάφους και θα μας κρατήσει κατά κάποιο τρόπο πιο σταθερούς.

-Επειδή αυτήν την εποχή κυκλοφορούν πολλά καλαμάρια, και μάλιστα την ημέρα βρίσκονται στους ίδιους τόπους με τα λυθρίνια, φροντίστε να τοποθετείτε στην αρματωσιά σας μια καλαμαριέρα. Αυτή μπορεί να μπει θαυμάσια πάνω στην παραμάνα που συνδέει τη μάνα του μηχανισμού με την λυθρινοαρματωσιά σας.

– Τα μακριά καλάμια θα μας επιτρέψουν τη χρήση μακρύτερης αρματωσιάς, άρα προτιμούνται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή.

Περισσότερα για την αρματωσιά των λυθρινιών διαβάστε στο αντίστοιχο άρθροΚαθετή: Αρματωσιά για Μεγάλα Λυθρίνια

Δείτε σε βίντεο ψάρεμα λυθρινιών με καθετήΚαθετή για Λυθρίνια με Δόλωμα Γαρίδα