Cover

Καθετη-Τσαπαρι

Καθετή: Ψάρεμα με 3+ Άτομα στο Σκάφος

Η καθετή αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόπο ψαρέματος από σκάφος και όχι άδικα. Η άμεση αίσθηση της τσιμπιάς, η συνεχής ενασχόληση, ο σχεδόν σίγουρος μεζές και η παρέα με φίλους, είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις άλλες τεχνικές. Μάλιστα το τελευταίο, δηλαδή το παρεΐστικο ψάρεμα, είναι αυτό που ωθεί την παρέα, όσο μεγάλη κι αν είναι, να εκδράμει μαζί και να το διασκεδάσει όσο γίνεται καλύτερα.

Επειδή το ψάρεμα της καθετής γίνεται με το σκάφος ακινητοποιημένο και τις αρματωσιές κάθετα, δε μας εμποδίζει να είμαστε στο σκάφος 3, 4 ή και περισσότερα άτομα, αν φυσικά αυτό διαθέτει τις ανάλογες δυνατότητες χώρου και το ψάρεμά μας  γίνεται σχετικά ρηχά. Σε βαθύτερα νερά θα πρέπει να φουντάρουμε, ώστε το σκάφος μας να ακινητοποιηθεί και να μπορέσουμε στη συνέχεια να ψαρέψουμε άνετα.

Αρόδου

Όταν το ψάρεμά μας είναι με το σκάφος αρόδου, δηλαδή χωρίς άγκυρα, τότε αναγκαστικά επειδή το σκάφος θα μετακινείται έστω και αργά, όλοι οι ψαράδες ρίχνουν τις αρματωσιές τους από την ίδια πλευρά του ώστε να μη μπερδεύονται. Αυτό έχει σα συνέπεια να μπορούν να ψαρεύουν τόσα άτομα, όσα χωρά η μια μπάντα του σκάφους. Αν είναι μικρό, τότε τρία άτομα είναι καλά. Από εκεί και πάνω τα πράματα δυσκολεύουν.

Με πλωτή

Όταν ο καιρός μας ξεσέρνει, ρίχνουμε την πλωτή μας άγκυρα. Κι εδώ, όπως και στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή με το ψάρεμα χωρίς άγκυρα, αν δεθεί η πλωτή στο πλάι θα ψαρέψουμε όλοι από την ίδια πλευρά, ενώ αν δεθεί στην πλώρη μπορούμε να ψαρέψουμε περισσότεροι, μοιρασμένοι στα άκρα του σκάφους.

Με άγκυρα

Είναι ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε πολλά άτομα συγχρόνως από το σκάφος. Έτσι είναι εφικτό κι εύκολα πραγματοποιήσιμο το ψάρεμα τεσσάρων ατόμων, δύο στην πλώρη και δύο στην πρύμνη, ρίχνοντας ο καθένας την αρματωσιά του αριστερά και δεξιά από την κουπαστή. Από εκεί και πέρα, τα άτομα μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες του σκάφους.

Πλεονεκτήματα

  • Το ψάρεμα με πολλά άτομα στο σκάφος, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που δεν πρέπει να αμελούμε.
  • Μαλαγρώνονται καλύτερα τα κοπαδιαστά ψάρια, κι έτσι μπορούμε να τα συγκρατήσουμε περισσότερο χρόνο στην ψαρεύτρα μας και να πιάνουμε όλοι μαζί. Αυτό που χρειάζεται εδώ, είναι να βρίσκεται συνεχώς στο βυθό μια δολωμένη αρματωσιά. Ιδανικός τρόπος για γόπες, μπαλάδες, σκαθάρια, μουσμούλια, κολιούς, μελανούρια.
  • Μπορεί ο κάθε ψαράς να δοκιμάσει διαφορετικά δολώματα και αρματωσιές, και στο τέλος να χρησιμοποιήσουν όλοι αυτά που δουλεύουν καλύτερα στην περιοχή.
  • Το καλαμπούρι, τα πειράγματα, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνικών, η παρέα με άτομα που έχουν με το ίδιο μεράκι με εμάς, κάνει την εξόρμησή μας πιο ευχάριστη, πιο διασκεδαστική και πιο απολαυστική από ένα μοναχικό ψάρεμα.
  • Τέλος, ας μην ξεχνάμε και την αλιευτική μας βελτίωση. Όταν ψαρεύουμε με άτομα πιο έμπειρα από εμάς, όλο και κάτι καινούριο έχουμε να δούμε και να το υιοθετήσουμε αυτούσιο προς όφελός μας ή να το προσαρμόσουμε στο δικό μας τρόπο ψαρέματος.

Μειονεκτήματα

  • Τα μειονεκτήματα που έχουμε στο ομαδικό ψάρεμα είναι:
  • Το μπέρδεμα της αρματωσιάς μας με κάποιον από τη παρέα μας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε προσπαθούμε με ήρεμες κινήσεις να το λύσουμε όσο είναι στην αρχή.
  • Αν χάσουμε κάποιο ψάρι από τα κοπαδιαστά ή κάνουμε άγαρμπες και θορυβώδεις κινήσεις στο σκάφος, μπορούμε να τρομάξουμε τα ψάρια που βρίσκονται κάτω από το σκάφος μας, και να χαλάσουμε εκτός από το δικό μας ψάρεμα, και το ψάρεμα των υπολοίπων.
  • Ακόμα, μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων και διαφωνία σχετικά με τον τόπο επιλογής ψαρέματος, την ώρα έναρξης και λήξης του. Γι’ αυτό φροντίζουμε τα άτομα που εξορμούμε μαζί να έχουν σχεδόν την ίδια φιλοσοφία και παρόμοιες απόψεις με τις δικές μας.

Αγώνες καθετής

Σε επίσημους αγώνες καθετής στο εξωτερικό και μάλιστα σε παγκόσμια πρωταθλήματα, παρατηρούμε να επιβιβάζονται 4 αθλητές κι ένας κριτής σε πεντάμετρα σκάφη, δηλαδή 5 άτομα στο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι η καθετή μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλά άτομα στο σκάφος και να έχει αποτελέσματα. Μάλιστα στους αγώνες, οι αθλητές αλλάζουν θέση στο σκάφος ανά τακτά διαστήματα σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού, ώστε να ψαρεύουν όλοι σε όλες τις μεριές του και να μη θεωρείται κάποιος αδικημένος.