Cover

Ναυαγοσωστικη

Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2020

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 στον Άλιμο διεξήγαγε με λαμπρότητα το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, αναβιώνοντας το άθλημα που σώζει ζωές με τη στήριξη θεσμικών οργανισμών.

Χαμόγελα ευτυχίας έλαμψαν στα πρόσωπα όσων είχαν γευτεί την χαρά των αγώνων αθλητικής ναυαγοσωστικής στο παρελθόν και όσων συμμετείχαν πρώτη φορά. Έπειτα από τρία χρόνια συνεχών προσπαθειών, ήρθε η στιγμή. Οι ιστορικοί αγώνες που έβγαλαν το άθλημα από την εντατική, διεξήχθησαν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου με την τήρηση του Υγειονομικού Αγωνιστικού Πρωτοκόλλου της ΕΑΝΕ που είχε την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Χάρη στον εξαιρετικό δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, ο Δήμος Αλίμου έχει ταυτιστεί με την αθλητική ναυαγοσωστική.

 ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η διοργάνωση είχε την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και την στήριξη των συμμαχικών οργανισμών Princess Charlene of Monaco Foundation, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Make the Minute Matter, British Universities’ Lifesaving Club Association. Χαιρετισμούς και ευχές για την επιτυχία των αγώνων, έστειλαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Επίσης τις θερμές τους ευχές έστειλε ο Heiko Wompener (Πρόεδρος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και Κολύμβησης Παγκοσμίου Στρατιωτικού Αθλητισμού) και ο Ben Barker (BULSCA President). Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Στέλλα Κορμικιάρη, Πόπη Τραπιεράκη και ο Τρύφωνας Τριβιζάς (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).

 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Οι αγώνες ξεκίνησαν με ένα τελετουργικό – πανδαισία χρωμάτων, συναισθημάτων και ήχων. Μικροί και μεγάλοι ένιωσαν σημαντικοί.

Οι αθλοσώστες παρέλασαν, έδωσαν τον όρκο του αθλητή, κράτησαν 1 λεπτό σιγή για όσους έχασαν την ζωή τους στο νερό. Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Οι αγώνες ξεκίνησαν με χαιρετισμούς εκπρόσωπων οργανισμών που στηρίζουν την ΕΑΝΕ και τους αγώνες. Οι υποστηρικτές τόνισαν την αξία του αθλήματος και την ανάγκη να εισαχθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η Βούλα Κοζομπόλη (Πρόεδρος Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες), είπε: “Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στους 1ους Αγώνες Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας το ΔΣ και τους συναδέλφους μου στην ΕΣΟΑ! […] Η ΕΣΟΑ υποστήριξε τις δράσεις της ΕΑΝΕ και τις πρωτοβουλίες του της Στάθη Αβραμίδη, του ανθρώπου δηλαδή που αποτελεί την ψυχή της και είχε την έμπνευση να αναβιωθεί στη χώρα μας το άθλημα που σώζει ζωές. Στο πλαίσιο και του κοινού μας Μνημονίου Συνεργασίας, η ΕΣΟΑ εκτός από σήμερα (και όλη την προηγούμενη περίοδο για να φτάσουμε στους σημερινούς αγώνες), θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα κάνει η ΕΑΝΕ, ώστε μέσω του αθλητισμού να διαδοθεί το μήνυμα της εξάλειψης των πνιγμών στη χώρα μας! Εύχομαι Καλούς Αγώνες και Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες. Θερμές ευχαριστίες στις συναδέλφους μου στο ΔΣ κυρίες Βιργινία Κραβαριώτη (Olympian Iστιοπλοΐας) και Εύα Χριστοδούλου (Olympian Ρυθμικής Γυμναστικής) για την εργασία τους στην υλοποίηση της συνεργασίας μας με την ΕΑΝΕ καθώς και στα μέλη μας Νέρι Νιαγκουάρα και Αγγελική Εξάρχου (Olympians Koλύμβησης), Βούλα Ζυγούρη (Olympian Πάλης) και Σοφία Παπαδοπούλου (Olympian Ιστιοπλοΐας) για την σημερινή παρουσία τους ή/και την συμμετοχή τους στους αγώνες”…


Ο Αλέξανδρος Παλατιανός (Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων), είπε: “Ο Σύνδεσμος μας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΝΕ. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Στάθη Αβραμίδη για να διαδώσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει ήδη αρκετές συνεργασίες και θα ακολουθήσουν κι άλλες”.

Η Βούλα Ζυγούρη (Πρόεδρος Ακαδημία Κοινωνία και Αθλητισμός), είπε: “Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο μεγάλη και προσβάσιμη ακτογραμμή αλλά και καιρικές συνθήκες που μας κάνουν να θέλουμε να μπούμε στο νερό είναι επόμενο να σημειώνονται πολλά επικίνδυνα περιστατικά. Οργανισμός μας, ο οποίος κυρίως αποσκοπεί στην αντιμετώπιση κοινωνιών προβλημάτων διαμέσου του αθλητισμού αλλά και εγώ προσωπικά ως Ολυμπιονίκης και ναυαγοσώστρια δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω την σημερινή διοργάνωση και να ευχαριστήσω την ΕΑΝΕ για την πρωτοβουλία. Διότι ο σωστικός αθλητισμός είναι το μόνο άθλημα που διατηρεί τη δημόσια υγεία με τέτοιο, ουσιαστικό και διασκεδαστικό τρόπο παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα στους αθλητές, τους προπονητές και τους θεατές να εξοικειωθούν με την διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Ας απολαύσουμε τους αγώνες και ας κάνουμε μπορούμε για να καταστήσουμε την Ελλάδα μας ασφαλέστερη”.

Η Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τώνια Μωροπούλου (εκπρόσωπος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που συνέβαλε στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου), είπε: “Τα Διεθνή Βραβεία στηρίζουν διαχρονικά τις καρποφόρες δραστηριότητες του Στάθη Αβραμίδης στην αθλητική ναυαγοσωστική. Η προστασία της θάλασσας για την χώρα μας είναι εμβληματική. Είμαστε περήφανοι που οι ναυαγοσώστες και η αθλητική ναυαγοσωστική δείχνουν ότι η Ελλάδα σε αυτά τα 13.670 χιλιόμετρα ακτογραμμής απέναντι στα 7.200 της Τουρκιάς είναι πρώτη δύναμη αθλητικής ναυαγοσωστικής στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο”.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Πρόεδρος του Φύλακα Αγγέλου), είπε: “Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και ο Φύλακας Άγγελος πάνε μαζί. Στηρίζω με κάθε τρόπο την προσπάθεια διάδοσης της αθλητικής ναυαγοσωστικής που κάνει ο Στάθης και η αδελφή του Ελευθερία. Είναι σημαντικό όταν συμβαίνει κάποια επείγουσα κατάσταση στο νερό, να ξέρεις πως να την αντιμετωπίσεις. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό στην χώρα μας να διαδοθεί αυτό το άθλημα”.

Ο Νίκος Πατεράκης (Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης και Ιστιοπλοϊας), είπε: “Εκπροσωπώ τα άτομα με αναπηρία. Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Είναι πολύ σημαντικό που καλέσατε εδώ και εμάς. Δείχνει μια ισοτιμία. Οι διαφορετικότητες να συμμετέχουν συλλογικά. Ο σκοπός μας σαν αθλητές με αναπηρία και πρωταθλητές είναι παρόμοιος με αυτόν που έχουν και οι υπόλοιποι αθλητές. Φιλοδοξούμε για την καλύτερη και βέλτιστη προσπάθεια. Προσπαθούμε το ίδιο κάτω από σκληρές συνθήκες. Η νίκη είναι και για εμάς το πιο σημαντικό. Για αυτό ο σκοπός μας ως αθλητές με αναπηρία είναι να αναδείξουμε την αθλητική επίδοση και όχι να εκθειάσουμε την αναπηρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας καλέσατε. Ευχαριστώ και την Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας. Εύχομαι του χρόνου να γίνουν οι αγώνες και να είναι περισσότεροι οι αθλητές”.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Το Τιμητικό Βραβείο της ΕΑΝΕ απονεμήθηκε στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το παρέλαβε ο Κοσμήτορας της Σχολής και Καθηγητής Νίκος Γελαδάς, ο οποίος με σεμνότητα ευχαρίστησε την ΕΑΝΕ και μίλησε για την αξία της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Ο Αβραμίδης πρόσθεσε: “Αποτελεί τιμή η σημερινή παρουσία του Καθηγητή Γελαδά, ενός από τους ακαδημαϊκούς μου πατέρες. Πρόκειται για έναν δάσκαλο που τα ‘πέτρινα χρόνια’ του ΤΕΦΑΑ, μαζί με άλλους συναδέλφους του, άλλους εν ζωή και άλλους που έφυγαν από κοντά μας πρόωρα, έκαναν τα πάντα για να σταθεί το πανεπιστήμιο στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουν κάνει πολλά για την καθιέρωση της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Η ΣΕΦΑΑ είναι ένα από τα τρία πανεπιστήμια στον κόσμο που το προσφέρουν ως μάθημα. Ευχαριστούμε την Σχολή για την συνεισφορά της!”

Η ΕΑΝΕ απένειμε τιμητικό αγαλματίδιο στους επίσημους Υποστηρικτές της Γιώργο Αγγελόπουλο (Πρόεδρος Φύλακα Αγγέλου), Νέρυ Μάντεϋ Νιανγκουάρα (Ολυμπιονίκης Κολύμβησης), Βούλα Ζυγούρη (Ολυμπιονίκης Πάλης), Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου (Ολυμπιονίκες Ιστιοπλοΐας). Ο υποστηρικτής Θάνος Σακκάς (παγκόσμιος πρωταθλητής Windsurfing) συμμετείχε στην εκδήλωση κατά την τελετή λήξης.

ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ, Στέλεχος του ΕΟΔΥ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ), είπε: “Το 1900 ο Παναγιώτης Νάστος προσπάθησε να καθιερώσει αγωνίσματα που αποτελούν τον πρόδρομο της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Μετά από λίγα χρόνια, τα ντόπια συμφέροντα κατέπνιξαν την πρωτοβουλία του. Το 1970, ο Λουκάς Μπισταράκης προσπάθησε να αναγνωρίσει την αθλητική ναυαγοσωστική μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Απέτυχε. Την δεκαετία του 2000, μεμονωμένες σχολές ναυαγοσωστικής έκαναν φιλότιμες αγωνιστικές διοργανώσεις που δεν είχαν συνέχεια. Μεταξύ 2015-2017, η ΕΟΥΔΑ διοργάνωσε 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στην καλύτερη στιγμή, κατάργησε την αθλητική ναυαγοσωστική οδηγώντας την στην εντατική. Το 2018, η ΣΕΦΑΑ Αθηνών κράτησε ζωντανό το άθλημα που σώζει ζωές. Το 2020, η ΕΑΝΕ μέσα σε 8 μήνες από την ίδρυσή της, διοργανώνει τους σημερινούς αγώνες. Χρειάστηκαν περισσότερα από 120 χρόνια με αίμα, δάκρια και ιδρώτα για να είμαστε εδώ σήμερα. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ευχαριστώ τους φίλους που στήριξαν το όνειρο. Ευχαριστώ και τις οπισθέλκουσες δυνάμεις που συκοφάντησαν και εμπόδισαν το όνειρο γιατί εξαιτίας τους ιδρύθηκε η ΕΑΝΕ. Τα αναχώματα δεν σταμάτησαν την ροή του ποταμού. Άλλαξαν την κοίτη του. Τώρα ποτίζουμε άλλο λιβάδι! Τους προσκαλώ όλους σε αυτή την γιορτή. Η καρδιά της ΕΑΝΕ, είναι πιο φυσικό να αγαπάει από το να διψάει για ρεβάνς. Κηρύσσω την έναρξη του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2020 και την ανάσταση του αθλήματος που σώζει ζωές! Οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελληνικής ναυαγοσωστικής σήμερα λυτρώνονται από τα δεσμά της ηγεμονίας του τίποτα. Ώρα για αγάπη! Και τώρα κόρη μου ας συνεχίσουμε από εκεί που μας σταμάτησαν.”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Περισσότεροι από 100 αθλοσώστες κάθε ηλικίας και 9 ομάδες, συμμετείχαν με ενθουσιασμό και γνήσιο ευ αγωνίζεσθαι σε 7 αγωνίσματα.

Κολύμπησαν κάτω από εμπόδια και έσωσαν ζωντανά και εικονικά θύματα πνιγμού σε 3 ατομικά αγωνίσματα και 3 σκυταλοδρομίες. Στο τέλος της βραδιάς έγινε επίδειξη του αγωνίσματος SERC νερού στο οποίο μια ομάδα αθλοσωστών πραγματοποίησε διάσωση στο νερό και προσέφερε πρώτη βοήθεια σε μια ομάδα παραθεριστών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑμεΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το πρόγραμμα άνοιξε με την συμμετοχή 6 κορυφαίων αθλητών με αναπηρία στο αγώνισμα 100μ Ελεύθερο με Εμπόδια. Από όσο είναι γνωστό, πρόκειται ίσως για την 1η φορά που ΑμεΑ συμμετέχουν σε αγώνισμα αθλητικής ναυαγοσωστικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτοπορία αυτή επιτεύχθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας.

Οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία, ενθουσιάστηκαν και δήλωσαν ότι του χρόνου θα επιθυμήσουν να αγωνιστούν και σε άλλα αγωνίσματα, και μάλιστα δίπλα στους αρτιμελείς αθλοσώστες.

 ΧΟΡΗΓΟΙ

Χορηγοί των αγώνων είναι οι Αφοί Κομπατσιάρη, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, ο Δήμος Αλίμου, η Water Salvation, η Ένωση Κρητών Κερατσινίου και Δραπετσώνας “Το Αρκάδι”, οι εταιρείες Unity, Help Rescue.

 Η ΕΑΝΕ

H ΕΑΝΕ καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα ως ΑΜΚΕ καταχωρημένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής της, έγινε το σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές.

 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ενθουσιασμός. Χαρά. Χαμόγελα. Αισιοδοξία. Ευ Αγωνίζεσθαι. Πλήρης κατανόηση της αξίας και ομορφιάς της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε όλη την διάρκεια των αγώνων. Ορισμένα από τα σχόλια που έγιναν ήταν: “Θα το ξαναέκανα”. “Το συστήνω σε όλους”. “Ήξερα ότι οι αγώνες θα είναι ωραίοι αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο ωραίοι”. “Του χρόνου θα είμαστε περισσότεροι και καλύτερη προετοιμασμένοι”. “Επιστρέφουμε στην περιοχή μας με αναμνήσεις, εμπειρίες και επιθυμία για να εξαπλώσουμε αυτό το όμορφο άθλημα.”

Η διεξαγωγή του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, έχει πολλαπλή αξία για αρκετούς λόγους. Πρώτον, γιατί αναστήθηκε το άθλημα που σώζει ζωές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη το συγκεκριμένο είδος αθλητισμού για την προστασία των πολιτών και την επιχειρησιακή ικανότητα ενστόλων και επαγγελματιών πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας. Δεύτερον, γιατί δόθηκε η ευκαιρία της συμμετοχής σε όλους, κάτι που άλλοι οργανισμοί που θεσμικά θα μπορούσαν να προσφέρουν δεν το έκαναν ποτέ για την Ελλάδα. Τρίτον, επειδή ενώ οι αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής αναστέλλονται σε διεθνές επίπεδο και άλλες χώρες, η ΕΑΝΕ κατάφερε να λάβει το “πράσινο φως” χάρη στο επιτυχημένο αγωνιστικό υγειονομικό της πρωτόκολλο και να διεξαγάγει ασφαλείς αγώνες από τον covid-19. Τέταρτον, γιατί μέσα στην κρίση του κορονοϊου, προσέφερε χαρά και γνώσεις σε ένα σεβαστό ακροατήριο και να δημιουργήσει μια λαμπρή και πολλά υποσχόμενη παρακαταθήκη για το μέλλον.

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το Κύπελλο “Δημήτρης Χατζηχαριστός” απονεμήθηκε στην ομάδα ΝΟ Καλύμνου που συμμετείχε με τους περισσότερους ανήλικους αθλοσώστες. Το Κύπελλο “Λουκάς Μπισταράκης” απονεμήθηκε στον Σύλλογο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής “Ατλαντίς” που συμμετείχε με τους περισσότερους ενηλίκους αθλοσώστες. Οι ομάδες γιόρτασαν την επιτυχία τους με έντονο ενθουσιασμό.

Το Βραβείο Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής απονεμήθηκε στην Μαρία Σιδέρη (Water Salvation) και στον Σύλλογο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής “Ατλαντίς” για την έμπρακτη εφαρμογή των χρυσών κανόνων ευ αγωνίζεσθαι.

Η ΕΑΝΕ απένειμε το Χάλκινο Βραβείο Εθελοντή σε 14 παραγωγικούς συνεργάτες τους για την συμπλήρωση 100 ωρών εθελοντικής εργασίας.

 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Τα τηλεοπτικά κανάλια Antenna και Star έκαναν αφιέρωμα στην εκδήλωση με αφορμή την τιμητική απονομή στον Υποστηρικτή της ΕΑΝΕ, Γιώργο Αγγελόπουλο.