Εγγλεζικο-Μπολονεζ
Λαβράκια: Με Τέχνη & με Δόλο
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που μπορεί να ψαρευτεί τόσο με τεχνητά δολώματα όσο και με φυσικά. Εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να δούμε πέρα από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους, τις εποχές και σε ποιες περιοχές υπερέχει το καθένα.
Τεχνητά δολώματα
Σιλικονούχα χελάκια, ψαράκια τύπου minnow, popper, κουταλάκια είναι τα τεχνητά που κυρίως απευθυνόμαστε στα λαβράκια χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα δεν αποδίδουν. Απλώς τα παραπάνω είναι αυτά που σε όλες τις περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ενώ καραβιδάκια, γαριδούλες, ποντικάκια αποδίδουν σε συγκεκριμένες περιοχές.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα τεχνητά είναι ότι ο ψαράς που τα έχει στην κατοχή του δεν είναι αναγκασμένος να αναζητεί συνεχώς δόλωμα. Εξάλλου στις μέρες μας υπάρχει στο εμπόριο μια μεγάλη ποικιλία από δολώματα που σίγουρα κάποιο από αυτά θα ψαρεύει καλά και στην περιοχή μας.
Το μειονέκτημα τους ότι είναι τεχνητά και δεν έχει το ψάρι την δυνατότητα της γεύσης και της οσμής.
Σιλικονούχα χελάκια: Αποδίδουν καλά τόσο σε λιμάνια όσο κι εκτός. Με τη βοήθεια μπούλντο ή και μπομπάρδας θα τα πετάξουμε αρκετά μακριά ώστε να παραμείνουν κοντά στην επιφάνεια ενώ αν θέλουμε να ψαρέψουν χαμηλότερα θα χρησιμοποιήσουμε μολυβάκι. Αφού τα πετάξουμε μακριά θα αρχίσουμε να τα φέρνουμε σιγά σιγά κοντά μας. Αν υπάρχει ψάρι εκεί θα πάει και θα τους ορμήσει. Τα απόνερα του ψαριού και το απότομο σταμάτημα του δολώματος είναι τα σημάδια ότι πρέπει να τραβήξουμε πιο δυνατά για να αγκιστρώσουμε στα σίγουρα το ψάρι. Με καλοσύνη κι ελαφρύ αεράκι στεριανό που δεν σηκώνει φουσκοθαλασσιά έχει παρατηρηθεί ότι δουλεύουν καλύτερα. Το βράδυ πάντα είναι καλύτερα από την ημέρα και θα προτιμήσουμε σημεία όπου κυκλοφορεί πολύ ψιλό μικρόψαρο (αθερίνα) και είναι γενικά σκοτεινά.
Ψαράκια τύπου minnow: Τα πιο αποδοτικά από τα τεχνητά ψαράκια. Αν υπάρχει θολούρα και φουσκοθαλασσιά η απόδοσή τους αυξάνει κατακόρυφα και έχει παρατηρηθεί ότι τη νύκτα σε σημεία όπου πέφτει φως δίνουν μεγάλα λαβράκια όπως επίσης μέρα αλλά σε αμμούδες με κυματισμό από τη θάλασσα προς την ακτή.
Popper: Μιμείται το ψαράκι που τρέχει να σωθεί όταν το κυνηγούν. Αεράκι όπου είναι στεριανός και δεν σηκώνει κυματιά και μέρα μάλλον είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αποδοτικά το συγκεκριμένο δόλωμα.
Φυσικά δολώματα
Ζωντανά μικρόψαρα παντός είδους (όπως κεφαλόπουλα, σπάροι, μπαλαδάκια, γοπάκια), ζωντανή γαριδούλα, μικρές ζωντανές σουπιές, νωπά ψάρια (όπως σαρδέλα, σαυρίδι, γόπα, φρίσσα), φρέσκα καλαμαράκια, θραψαλάκια και χταποδάκια μερικά από τα πιο συνηθισμένα φυσικά δολώματα για το λαβράκι.
Το μεγάλο τους πλεονέκτημα ότι προκαλούν τόσο με την όραση όσο και με τη γεύση τα ψάρια. Το μειονέκτημα τους ότι πρέπει να τα προμηθευτούμε για να πάμε να ψαρέψουμε που δεν είναι πάντα εύκολο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Ζωντανά μικρόψαρα: Δολώματα που αποδίδουν τα μέγιστα και θα φέρουν κοντά τους και το πιο δύστροπο λαβράκι. Δολωμένα σε μονό ή διπλό αγκίστρι τα αφήνουμε ελεύθερα να κολυμπούν. Μάνα παράμαλλο είναι ενιαία και μπορεί η πετονιά να είναι στον μηχανισμό ενός καλαμιού ή και σε ένα απλό καρούλι.
Γαριδούλα στο εγγλέζικο: Όταν καταφέρουμε και πιάσουμε αρκετές γαριδούλες σεβαστού μεγέθους τότε μπορούμε να ψαρέψουμε τα λαβράκια με τη βοήθεια του εγγλέζικού. Οι ψιλές γενικά πετονιές και οι κινήσεις της ζωντανής γαριδούλας προσελκύουν κοντά τα ψάρια. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δευτερολέπτων να φανεί η τσιμπιά. Καλύτερες ώρες οι νυκτερινές που έχει ησυχία και καλύτεροι τόποι τα λιμάνια.
Πολυάγκιστρο: Παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος που συνεχίζει να αποδίδει όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Δυνατός αέρας που μπαίνει με κυματισμό μέσα από την μπούκα του λιμανιού και μάλιστα λίγο προτού φέξει είναι κατάλληλες συνθήκες για το εργαλείο αυτό. Επίσης την ώρα που μαλαγρώνουν τα ψαροκάικα ή όταν έχει κακοκαιρία αρκετές μέρες. ¨Έχει παρατηρηθεί ότι τότε τσιμπούν καλύτερα τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες και ότι καλύτερη εποχή είναι ο χειμώνας και νωρίς την άνοιξη.
Φιλέτο σαρδέλας: Δόλωμα που πιάνουμε κυρίως τα μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια. Με τη βοήθεια του απίκο ή και του εγγλέζικου και με μαλάγρα το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά της σαρδέλας προσπαθούμε να δελεάσουμε τα ψάρια να τσιμπήσουν στο αγκίστρι μας. Αν θέλουμε για καλύτερη ακόμη προσέλκυση θα ρίξουμε στο νερό βρεγμένο και τριμμένο ψωμί που μαζεύει τα μικρόψαρα όπου με τη σειρά τους φέρνουν τα λαβράκια. Κατά τη διάρκεια της μέρας έχουμε τσίμπους από μικρά λαβράκια ενώ το βράδυ το μέγεθός τους μεγαλώνει.
Σπάρος και μονάγκιστρο: Ένα απλό κι αποδοτικό ψάρεμα χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό είναι να ψαρέψουμε το λαβράκι με ένα απλό μονάγκιστρο και δόλωμα σπάρο ζωντανό. Η περιοχή όπου θα ρίξουμε το δολωμένο αυτό μονάγκιστρο είναι το απόγευμα εκεί όπου τα δυκτιάρικα ξεψαρίζουν τα δίκτυα τους. Τα λαβράκια έχουν μάθει και συγκεντρώνονται κάτω από τα καΐκια όπου αρπάζουν τα τυχόν μικρόψαρα που θα τους πετάξει ο επαγγελματίας ψαράς. Ο σπάρος που θα πέσει στο νερό πολλές φορές θα τον αρπάξουν από την επιφάνεια και μάλιστα πρόκειται για ψάρια που ξεπερνούν πολλές φορές τα πέντε κιλά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια σκάφη στο λιμάνι που βρισκόμαστε τότε θα εφαρμόσουμε αυτήν τη μέθοδο το βράδυ όταν έχει πανσέληνο. Έχει παρατηρηθεί ότι και τότε το ψάρεμα αυτό μας δίνει πολλά και μεγάλα ψάρια.
Πότε επιλέγουμε ψάρεμα με τεχνητό
- Όταν δεν μπορούμε να βρούμε κάποιο φυσικό δόλωμα. Τότε η επιλογή μας είναι μονόδρομος
- Όταν το ψάρεμά μας είναι ολιγόλεπτο
- Όταν δεν θέλουμε να βρωμιστούμε με δολώματα
- Όταν είμαστε σε παραλία και έχει κυματισμό πολύ που σκάει στην παραλία
- Όταν είμαστε στις εκβολές κάποιου ποταμού
- Όταν μας έρθει η όρεξη να κάνουμε spinning
Πότε επιλέγουμε ψάρεμα με φυσικό
- Όταν μπορούμε να βρούμε δόλωμα και μάλιστα ζωντανό
- Όταν ψαρεύουμε μόνο με απίκο ή μόνο με εγγλέζικό ή μόνο με πολυάγκιστρα
- Όταν υπάρχει άφθονος χρόνος για πολύωρο ψάρεμα
- Όταν στο λιμάνι ξεψαρίζουν τα καΐκια
Μήνες και προτιμήσεις
Αν θέλαμε να φτιάξουμε ένα πινακάκι με τους μήνες που προτιμούμε καλύτερα να ψαρεύουμε με κάποιο είδος δολώματος τότε ο πίνακας αυτός θα ήταν ο παρακάτω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένας μήνας που έχει προτεινόμενο ένα είδος δολώματος δεν μπορεί να ψαρευτεί με διαφορετικό. Μπορεί απλά η εύρεση του δολώματος αυτόν το μήνα να είναι δύσκολη.
Μήνας | Δόλωμα |
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ | Τεχνητό |
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ | Τεχνητό |
ΜΑΡΤΙΟΣ | Τεχνητό |
ΑΠΡΙΛΙΟΣ | Τεχνητό |
ΜΑΙΟΣ | Ζωντανό |
ΙΟΥΝΙΟΣ | Ζωντανό |
ΙΟΥΛΙΟΣ | Ζωντανό |
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ | Ζωντανό |
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ | Φυσικό |
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ | Φυσικό |
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ | Φυσικό |
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ | Φυσικό |
Άλλα θηράματα που ψαρεύονται από κοινού… φυσικού & ψεύτικου
ΖΑΡΓΑΝΑ: Η ζαργάνα όπως ξέρουμε μπορεί να πιαστεί τόσο σε τεχνητό (ματασίνα, χελάκι, μικρά minnow) όσο και σε φυσικό δόλωμα( ψαροδόλι, κομμάτι ζαργάνας, μπαλαδάκι, μικρόψαρα, μπικατίνι). Στο συγκεκριμένο ψάρι προτιμούμε το πιάσιμό του με φυσικά αφού και περισσότερα ψάρια θα πιάσουμε και με λιγότερο κόπο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε φυσικό τότε θα αναγκαστούμε να τις ψαρέψουμε με τεχνητό.
ΡΙΚΙΑ, ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ: Εδώ θα προτιμήσουμε το τεχνητό αφού η εύρεση των συγκεκριμένων ψαριών είναι δύσκολη. Με το τεχνητό οργώνουμε μεγαλύτερη επιφάνεια και αυξάνουμε τις πιθανότητες τσίμπου.
ΛΟΥΤΣΟΣ: Τα κοφτερά δόντια του μας προτρέπει σε τεχνητά μεγάλου μήκους. Έτσι τα φυσικά τα ξεχνούμε και τα χρησιμοποιούμε σε ειδικές περιστάσεις.
ΛΙΤΣΕΣ, ΜΑΝΑΛΙΑ: Εδώ θα προτιμήσουμε τα φυσικά δολώματα και μάλιστα τα ζωντανά.
ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ: Το μελανούρι έχει οπαδούς και από τις δυο κατηγορίες. Οι σπιναδόροι το αναζητούν με μικρά χελάκια, κουταλάκια και minnow ενώ οι υπόλοιποι με ψαροδόλια, ζυμάρια και μπικατίνι. Οι δεύτεροι έχουν περισσότερες επιτυχίες ενώ οι πρώτοι αλλαγή τοποθεσιών και καθόλου παρασκευή δολώματος.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Εδώ το φυσικό δόλωμα υπερέχει όμως επειδή δεν είναι εύκολο να βρεθεί πάντα αλλά και να δολωθεί οι περισσότεροι προτιμούν το τεχνητό. Τις καλές ώρες θα βγάλουν καλαμάρια όμως τις υπόλοιπες ή θα φύγουν ή θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό.