Απικο
Match Fishing: Εγγλέζικο, Μπολονέζ ή Απίκο;
Τα ψαρέματα με λεπτά εργαλεία και φελλό, match fishing ή float fishing ξενόγλωσσα, είναι τεχνικές όπου ο ψαράς προσπαθεί με αρκετά λεπτά εργαλεία να προσεγγίσει τα ψάρια της περιοχής, να τα δελεάσει να τσιμπήσουν το δόλωμά του και να καταφέρει να τα φέρει στη στεριά, τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια της απόχης. Ο φελλός θεωρείται απαραίτητο εξάρτημα στις τεχνικές αυτές, αφού είναι αυτός που θα μας υποδείξει τις τσιμπιές των ψαριών όπου ανάλογα με τις κινήσεις και τα βουλιάγματα που θα πραγματοποιήσει θα μας δώσει να καταλάβουμε και το είδος του ψαριού που είναι κοντά στο δόλωμά μας, και το μέγεθός του πολλές φορές αλλά και να μας δείξει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να καρφώσουμε και να πάρουμε στην επιφάνεια την αρματωσιά μας.
Πετονιές μικρών διαμέτρων, παράμαλλα fluorocarbon ή αλλιώς αόρατα, μικρά αγκιστράκια, ερμάτισμα αρματωσιάς στο ελάχιστον δυνατόν, φελλοί υπερευαίσθητοι είναι αυτά που συνδυάζονται αρμονικά με το καλάμι αλλά και το μηχανισμό αν υπάρχει ώστε να μας δώσουν ένα διασκεδαστικό αλλά συγχρόνως κι αποδοτικό ψάρεμα.
Όλα αυτά μέχρι εδώ γνωστά και κατανοητά. Το μεγάλο ερώτημα έρχεται στην «επιφάνεια» όταν πάμε να επιλέξουμε το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε ή αν θέλετε διαφορετικά τη συγκεκριμένη τεχνική που θα ακολουθήσουμε. Γιατί εδώ έχουμε τρεις βασικές επιλογές. Απίκο, μπολονέζ κι εγγλέζικο. Τι από τα τρία είναι αυτό που πρέπει να προτιμήσουμε και γιατί;
Υπάρχουν κάποιοι φίλοι ψαράδες που έχουν ασχοληθεί με μια από τις παραπάνω τεχνικές και ψαρεύουν μόνο με αυτήν οπότε εκεί δεν υπάρχει προβληματισμός επιλογής αφού για αυτούς δεν υπάρχει η διαφορετική τεχνική. Ο προβληματισμός μπορεί να έλθει μόνο όταν κάποιος φίλος τους με διαφορετική τεχνική δίπλα τους, βγάλει αισθητά πολλά περισσότερα ψάρια από αυτούς, οπότε εκεί έρχονται οι σκέψεις του γιατί.
Η πλειοψηφία των ψαράδων όμως έχει ασχοληθεί με δυο ή και με τρεις από τις παραπάνω τεχνικές κι εκεί είναι όπου αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει επιλογή. Τοποθεσία, καιρικές συνθήκες, είδος ψαριών, εποχή, ώρα, είναι κάποια από αυτά που θα μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή.
Απίκο
Η πιο απλή θεωρητικά για τους περισσότερους επιλογή αλλά και η πιο απαιτητική. Ο τρόπος ψαρέματος όπου μπορεί, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να μας δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά κι εκλεκτά ψάρια. Δύσκολα άλλη τεχνική από την ακτή να καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Ο γνώστης ψαράς που θα προσελκύσει στην ψαρεύτρα του τα ψάρια, σε ελάχιστο χρόνο θα γεμίσει το ψαροκάλαθό του με αυτά.
Εδώ δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Το κάρφωμα είναι άμεσο όπως επίσης και το βγάλσιμο του ψαριού. Έτσι και δεν τρομάζουν εύκολα τα υπόλοιπα της περιοχής αλλά και γρήγορα έχουμε μια πλούσια και ικανοποιητική ψαριά.
Απαραίτητο για να πάμε σε αυτήν την επιλογή, το βάθος της ψαρεύτρας μας να είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού.
Δυσκολίες που έχουμε είναι ο περιορισμός της ψαρεύτρας μας σε μια πολύ μικρή περιοχή. Άρα θα πρέπει αυτή η περιοχή να επιλεχτεί πολύ προσεκτικά. Επίσης επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να κουράσουμε το μεγάλο ψάρι με τη βοήθεια μηχανισμού, οι αρματωσιές μας εδώ όταν απευθυνόμαστε σε μεγάλα ψάρια είναι αρκετά χοντρές.
Μπολονέζ
Θα λέγαμε εν συντομία ότι είναι ένα απίκο καλάμι που φέρει μηχανισμό. Το ψάρεμά μας είναι παρόμοιο με αυτό του απίκο μονάχα που εδώ έχουμε τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο ψάρι, αν χρειαστεί, να του αφήσουμε πετονιά και να το κουράσουμε προτού το βγάλουμε στην ακτή. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα χρήσης πολύ λεπτών αρματωσιών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής, πέρα από τη δυνατότητα να κουράσουμε το ψάρι με τη βοήθεια μηχανισμού, είναι ότι μπορούμε να ψαρέψουμε και σε βάθη μεγαλύτερα από το μήκος του καλαμιού με τη βοήθεια συρόμενου φελλού.
Το μειονέκτημά του είναι ο περιορισμός της ψαρεύτρας μας και το ότι αν πέσουν πολλά ψάρια στην περιοχή δεν θα έχουμε την γρηγοράδα του απίκο να τα βγάλουμε γρήγορα (εκτός κι αν το λειτουργήσουμε ως απίκο) και το ότι το κούρασμα του πιασμένου ψαριού διώχνει το υπόλοιπο κοπάδι μακριά από την ψαρεύτρα μας.
Εγγλέζικο
Το καλάμι που μπορεί να ρίξει την αρματωσιά μας και να ψαρέψει σε μια μεγάλη έκταση. Πολύ πιο ελαφρύς εξοπλισμός, πιο ξεκούραστος και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ λεπτές αρματωσιές.
Η μεγάλη ψαρεύτρα που έχουμε αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημά του. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα των πολλών συνεχόμενων ψαριών που έχουμε τόσο με το απίκο κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια με το μπολονέζ.
Επιλογή
Αφού είδαμε τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής, πάμε τώρα να κάνουμε την επιλογή που ταιριάζει σε εμάς ξεκινώντας από τα ψαρέματα σε λιμάνι.
Όταν η ψαρεύτρα μας στο λιμάνι έχει βάθος που μπορεί να ψαρέψει το καλάμι απίκο που διαθέτουμε, δηλαδή το βάθος είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού, τότε το απίκο είναι η πρώτη μας επιλογή. Αν το βάθος είναι μεγαλύτερο τότε το μπολονέζ αποτελεί την επιλογή μας. Βέβαια αυτό όταν τα νερά είναι σχετικά θολά και ο πάτος δεν ξεχωρίζει. Αν τα νερά είναι καθαρά τότε δύσκολα εκεί θα πραγματοποιήσουμε μια ικανοποιητική ψαριά και θα πρέπει ή να πάμε σε βαθύτερο σημείο όπου τα νερά θα είναι πιο θολά ή να ασχοληθούμε με ψάρεμα αρκετά πιο μακριά από εμάς, δηλαδή με το εγγλέζικο καλάμι.
Πάμε τώρα στα ψαρέματα από το βράχο ή την ακτογραμμή. Κι εδώ θα λέγαμε ότι ισχύουν τα ίδια περίπου με αυτά που είπαμε στο λιμάνι με μια διαφορά. Όταν πάμε σε σημείο που έχει αρκετό περπάτημα και ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι όσο γίνεται λιγότερος, τότε αναγκαστικά θα έχουμε ως πρώτη μας επιλογή το απίκο, που δεν θέλει ιδιαίτερα πολύ εξοπλισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς απόχη. Βέβαια η φουσκοθαλασσιά και ο κυματισμός είναι απαραίτητες προϋποθέσεις μιας πλούσιας ψαριάς.
Σε διαφορετικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν τα νερά είναι καθαρά ή η ψαρεύτρα μας δεν έχει κουβάλημα πολύ, τότε το εγγλέζικο αποτελεί την πρώτη μας επιλογή αφού μας δίνει μια μεγάλη δυνατότητα ριξίματος της αρματωσιάς μας αλλά και τη χρήση λεπτού εξοπλισμού, χωρίς μεγάλο κίνδυνο απώλειας ψαριού.
Καλές Εξορμήσεις!