Cover

Εγγλεζικο-Μπολονεζ

Match Fishing: Παραδοσιακά Εργαλεία σε Μοντέρνες Τεχνικές

Το match fishing ή κοινώς ψάρεμα με πολύ λεπτά εργαλεία, είναι ένας τρόπος ψαρέματος που βρήκε μεγάλη απήχηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η Εγγλέζικη και η Bolognese τεχνική κατάφεραν να αποκτήσουν πολλούς φανατικούς οπαδούς, σε σχετικά πολύ μικρό διάστημα. Τι οδήγησε σε αυτή τη match έκρηξη; Η δυνατότητα να παίρνεις τσιμπιές σε πολυψαρεμένους τόπους, εκεί όπου όλες οι άλλες τεχνικές αποτυγχάνουν, η ευχαρίστηση της  μάχης ακόμα και με όχι τόσο αξιόλογους αντιπάλους, η ικανοποίηση να ψαρεύεις με πολύ φίνα υλικά και να μπορείς να ξεγελάσεις την εμπειρία ενός φαφούτη γεροσαργού ή να δαμάσεις τη δύναμη ενός μεγάλου λαβρακιού, η ποικιλία των ψαριών που μπορούν να πιαστούν, αποτελούν τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα των match τεχνικών.

 

Από την άλλη μεριά έχουμε το ζοκάκι, ένα παλιό ελληνικό, παραδοσιακό εργαλείο, το οποίο παρέμεινε αναλλοίωτο σε αξία και αποτελεσματικότητα στην  πάροδο του χρόνου. Τα ψάρια, καταφέρνουν να μάθουν τις άλλες παγίδες του ψαρά, αλλά αδυνατούν να προσαρμοστούν στην πονηριά της ζόκας και να ξεφύγουν. Ίσως η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του εργαλείου αυτού, η απόλυτα φυσική, δελεαστική και χωρίς «ψεγάδια» παρουσίαση του δολωμένου αγκιστριού  της, να είναι οι βασικοί λόγοι της διαχρονικότητάς της.

Εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε αυτές τις δύο τεχνικές,  δημιουργώντας ένα «υβριδικό» νέο είδος, που για κάποιους θεωρείται το «απόλυτο ψάρεμα». Η μοντέρνα και η παραδοσιακή τεχνική, αρμονικά δεμένες, αλληλοσυμπληρώνονται καταφέρνοντας να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του ψαρέματος, με ταυτόχρονη απλοποίηση της διαδικασίας. Ψάρεμα match fishing με χρήση ψιλής ζόκας λοιπόν!!!

Εξοπλισμός

Για τους φίλους του εγγλέζικου και του μπολονέζ, δε θα χρειαστεί τίποτε άλλο εκτός από μερικά μικρά ζοκάκια. Στο εμπόριο υπάρχουν ζοκάκια από 2 γραμμάρια έως όσο βαριά θέλουν. Για τα ψαρέματα όμως από το λιμάνι, όσο και από την ακτή, δε νομίζω να είναι αναγκαία ζοκάκια βαρύτερα από 5 -το πολύ- γραμμάρια.

Αρμάτωμα

Το αρμάτωμα γνωρίζουμε πως είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία στις match τεχνικές. Η τοποθέτηση πολλών, διασκορπισμένων μολυβιών, σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση του φελλού και του κατάλληλου παράμαλλου, απαιτούν αρκετή ώρα. Τώρα, αυτό που κάνουμε είναι να δέσουμε το ζοκάκι στο τελείωμα της πετονιάς μας, να τοποθετήσουμε το φελλό και … βουρ για βυθομέτρηση. Μάλιστα δε χρειάζεται να δέσουμε ούτε παράμαλλο, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη πετονιά του μηχανισμού μας και ως μάνα, αλλά και ως παράμαλλο.

Δόλωμα

Τόσο τα μπικατίνι, που αποδεδειγμένα δουλεύουν θαυμάσια με λεπτά εργαλεία, όσο και τα υπόλοιπα δολώματα για ένα οποιοδήποτε απλό ψάρεμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι εδώ με άριστα αποτελέσματα.

Ζωντανή γαριδούλα, καραβιδάκι, λεπτά σκουλήκια, φρέσκια σαρδέλα, ζυμάρια, μύδι, ψωμί είναι τα πιο συνηθισμένα.

Ψάρια

Δεν υπάρχει ψάρι ικανό να αντισταθεί στην τεχνική. Μουρμούρες, τσιπούρες, μελανούρια, κακαρέλοι, λαβράκια, σάλπες, κέφαλοι, σπάροι, γόπες, σκαθάρια, θα έρθουν να αρπάξουν ή να ρουφήξουν το δόλωμά μας καθώς κατεβαίνει αργά στο βυθό, αφού δε μοιάζει νε έχει τίποτε παράξενο και επικίνδυνο πάνω του για να τους προξενήσει υποψίες.

Τόποι

Το λιμάνι είναι ο πιο προσιτός τόπος για ψάρεμα, αφού η πρόσβαση είναι εύκολη και τα ψάρια σχεδόν σίγουρα. Όμως αν θέλουμε κάτι πιο εκλεκτό, τότε το ψάρεμα σε βράχια θα μας προσφέρει ότι ακριβώς ζητάμε. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι θα χρειαστεί πεζοπορία και κουβάλημα του εξοπλισμού, συχνά  σε δύσβατα χωμάτινα μονοπάτια, βράχια ή γκρέμια, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσουμε να το πραγματοποιήσουμε.

Ώρα

Το ψάρεμα που προτείνουμε μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις ώρες, με τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες «ξεχωριστές» ώρες,  όπου τα ψάρια τσιμπούν με μεγαλύτερη ευκολία και οι συνθήκες προσφέρονται για πιο άνετο ψάρεμα.

 

Το χειμώνα με τα κρύα νερά και την παγωμένη ατμόσφαιρα, αυτές οι ώρες εντοπίζονται κοντά στο μεσημέρι, ενώ το καλοκαίρι με τη θερμοκρασία της θάλασσας αισθητά ανεβασμένη και της ατμόσφαιρας συχνά καυτή, οι νύχτες δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Τις νυχτερινές ώρες και κυρίως τις προχωρημένες, οι πολυσύχναστοι τόποι (παραλίες και λιμάνια) ησυχάζουν από την παρουσία λουομένων και «εποχιακών», περιστασιακών ψαράδων, που συνηθίζουν να συνοδεύουν το χόμπι τους με μπόλικη μπύρα, φωνές και δυνατή μουσική από φορητά ραδιόφωνα, εξαφανίζοντας κάθε πιθανότητα σύλληψης ψαριών. Χάραμα και σούρουπο πιάνονται πάντα τα εκλεκτά ψάρια, ενώ στα βράχια, ειδικά αν υπάρχουν δυσκολίες στη προσέγγιση των τόπων, το ψάρεμα επιβάλλεται να γίνεται μόνο μέρα, κυρίως για λόγους ασφάλειας.

Καιρικές συνθήκες

Η θολούρα αποτελεί μεγάλο μας σύμμαχο σε όλους τους τρόπους ψαρέματος από την ακτή  και προσφέρει περισσότερα ψάρια, αφού τα εργαλεία μας παύουν να είναι –έστω και ελάχιστα- ορατά. Εδώ, λόγω της χρήσης λεπτών πετονιών, μπορούμε να ψαρέψουμε με επιτυχία, ακόμη και όταν τα νερά είναι καθαρά. Βέβαια, θα χρειαστεί να κατέβουμε αρκετά σε πάχος πετονιάς και για αυτό μια δεύτερη, εφεδρική μπομπίνα για το μηχανισμό είναι χρήσιμη. Γεγονός όμως είναι, πως θα καταφέρουμε να πάρουμε και τσιμπιές, αλλά και ψάρια.

Ψάρεμα

Αφού επιλέξουμε προσεχτικά τον τόπο ψαρέματος, μαλαγρώνουμε την περιοχή προσέχοντας η μαλάγρα μας να έχει σχέση με το δόλωμα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για να ψαρέψουμε. Μέχρι να δράσει η μαλάγρα και να μαζευτούν τα ψάρια, ανοίγουμε το καλάμι μας, δένουμε το ζοκάκι, τοποθετούμε το φελλό της αρεσκείας μας και βυθομετρούμε. Κατά τη βυθομέτρηση, προσπαθούμε αν είναι δυνατόν να είμαστε οριακά πάνω από το βυθό. Ένα δάκτυλο πάνω από τον πυθμένα είναι το ιδανικό, αλλά ακόμη και αν πατώνουμε, θα νιώσουμε αρκετές τσιμπιές και θα πάρουμε ψάρια. Βέβαια, αν και η «οριακή» βυθομέτρηση που προτείνουμε εγγυάται τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, για να πραγματοποιηθεί  πρέπει ο βυθός να είναι επίπεδος και εμείς να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στις ρίψεις μας, επιδιώκοντας η ζόκα μας να πέφτει συνεχώς στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Αφού δολώσουμε το αγκιστράκι της ζόκας,  ρίχνουμε στο επιθυμητό σημείο και περιμένουμε να έρθει η τσιμπιά. Καρφώνουμε και ανακτούμε πετονιά όπως ακριβώς και στο απλό ψάρεμα με αγκίστρι, ενώ η απόχη είναι πάντα δίπλα μας ετοιμοπόλεμη, για να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη ζήτηση.