Cover

Απικο

Match Fishing: Προετοιμασία Εξοπλισμού

Η εξόρμηση προγραμματίστηκε για την Κυριακή. Οι πληροφορίες μας για ψάρια στο συγκεκριμένο λιμάνι ήταν ενθαρρυντικές κι έτσι κανονίσαμε το πως θα πάμε, την ώρα που θα έχει συνάντηση, τα δολώματα που θα πάρουμε μαζί μας κι ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες. Όμως πηγαίνοντας στο σπίτι για να ετοιμάσω τον εξοπλισμό διαπιστώνω ότι εδώ τα πράγματα δεν είναι και τα καλύτερα.

Το τελευταίο ψάρεμα πραγματοποιήθηκε εδώ κι αρκετό καιρό και όλα είναι παρατημένα στην αποθήκη έτσι όπως τα άφησα τότε. Μάλιστα χρειάστηκαν και για κάποιο διαφορετικό τρόπο ψαρέματος λεπτά παράμαλλα κι αγκιστράκια και τα δανείστηκα από εκεί. Αν σκεφτώ ότι είχε γδαρθεί και λίγο η πετονιά του μηχανισμού και ότι είχα δώσει και δυο τρεις φελλούς σε ένα φίλο μάλλον φοβάμαι ότι ο εξοπλισμός χρειάζεται ανακατάταξη από την αρχή. Είναι όμως απαραίτητο γιατί εκεί που θα πάμε δε θα έχουμε τη δυνατότητα αναζήτησης παρελκόμενων και τα ψάρια είναι αρκετά δυνατά.

Ας δούμε λίγο αναλυτικά την προετοιμασία αυτή του εξοπλισμού γιατί είναι χρήσιμη για όλους μας.

Καλάμι-μηχανισμός

Τα βασικά εξαρτήματα του ψαρέματος μας. Χωρίς αυτά ψάρεμα δεν γίνεται. Ο προσεκτικός έλεγχος του καλαμιού είναι αρκετός αν όντως δεν είχαμε ατύχημα την τελευταία φορά. Όμως δεν θα εξορμήσουμε με ένα μόνο καλάμι αλλά θα ετοιμάσουμε κι ένα δεύτερο για παν ενδεχόμενο. Αν το ένα είναι εγγλέζικο και το άλλο μπολονέζ τότε θα έχουμε τη δυνατότητα δυο διαφορετικών ψαρεμάτων ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στον τόπο ψαρέματος.

Ο μηχανισμός καλό είναι να πλένεται με γλυκό νερό αμέσως μετά το ψάρεμα. Αν το έχουμε αμελήσει είναι τώρα μια ευκαιρία αυτό να γίνει. Αν διαπιστώσουμε κάτι που δεν λειτουργεί σωστά γιατί «μαγκώνει» λίγο λιπαντικό ίσως είναι η λύση. Δεν θα ξεχάσουμε να ελέγξουμε αν λειτουργεί το roller  της πετονιά γιατί τα λεπτά εργαλεία που χρησιμοποιούμε δεν θα πρέπει να ζορίζονται καθόλου.

Η πετονιά που υπάρχει στο μηχανισμό αποτελεί και το αναλώσιμο τμήμα του. Αν αυτή έχει τοποθετηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα θα πρέπει να ελεγχτεί προσεχτικά τόσο ως προς τα γδαρσίματα όσο και για την αντοχή της. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα την αντικαταστούμε με νέα ή τουμπάρουμε τη πετονιά στην εφεδρική μπομπίνα έτσι ώστε να πάει εσωτερικά της μπομπίνας η χρησιμοποιημένη και εξωτερικά αυτή που δεν έχει δουλευτεί ακόμα.

Αν η μπομπίνα μας χωρά αρκετά μέτρα πετονιά για να μην αναγκαστούμε να τα αντικαταστήσουμε όλα, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα πρώτα πενήντα έως εκατό μέτρα και να τοποθετήσουμε αντίστοιχα μέτρα νέας πετονιάς αφήνοντας μέσα από αυτήν την παλιά.

Στο ψάρεμά μας θα έχουμε μαζί μας και μια δεύτερη μπομπίνα για το μηχανισμό γεμισμένη με διαφορετικής διαμέτρου πετονιά και αν διαθέτουμε κι έναν επιπλέον μηχανισμό.

Βαλιτσάκι

Το βαλιτσάκι αποτελεί το απαραίτητο κι αναπόσπαστο συμπλήρωμα του εξοπλισμού. Μέσα σε αυτό πρέπει να τακτοποιήσουμε όλα αυτά που ενδεχομένως χρειαστούν στο ψάρεμά μας. Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε με τη σειρά.

Αγκιστράκια: Τόσο στο εγγλέζικο όσο και στο μπολονέζ χρειαζόμαστε μια ποικιλία από αγκίστρια διαφόρων τύπων και μεγεθών ώστε ανάλογα με το δόλωμα και τα ψάρια της περιοχής να χρησιμοποιούμε το ανάλογο. Σε γενικές γραμμές είναι μικρού μεγέθους με συνηθέστερα το 10-16 νούμερο κι αρκετά λεπτά στο στέλεχος.

Πετονιές: Επειδή θα χρειαστούμε αρκετά παράμαλλα, πετονιές με διαμέτρου 0,10-0,16 χιλιοστά πάντα καλής ποιότητας είναι από τα απαραίτητα.

Παράμαλλα: Κάποια παράμαλλα έτοιμα προς χρήση καλό είναι να υπάρχουν. Όσα περισσότερα έχουμε τόσο το καλύτερο. Ας φροντίσουμε να είναι τα αγκίστρια που συνήθως χρησιμοποιούμε και η πετονιά η πλέον χρήσιμη. Αν έχουμε χρόνο και φτιάξουμε παράμαλλα με διαφορετικά αγκίστρια και διαφορετικά παράμαλλα ώστε να επιλέγουμε το ανάλογο με την περίσταση τότε είμαστε ακόμη πιο σωστοί.

Φελλοί: Λογικό είναι αφού ασχολούμαστε με ένα ψάρεμα με φελλό να έχουμε στην κατοχή μας μια ποικιλία φελλών. Φελλούς που αρχίζουν από +1 γραμμάρια και προχωρούν όπως επίσης μακρόστενους για καλοσύνη και σφαιρικούς για κυματισμό.

Επειδή οι μακρόστενοι φελλοί είναι αρκετά ευαίσθητοι καλό είναι να τους αποθηκεύουμε στο ειδικό κουτί για τέτοιους φελλού που θα έχουμε φροντίσει να χωρά μέσα στο βαλιτσάκι μας. Κάποιους φελλούς που τους χρησιμοποιούμε συχνότερα μπορούμε να τους έχουμε στο πάνω μέρος της βαλίτσας μας για γρήγορη τοποθέτηση στην αρματωσιά μας.

Βαριδάκια: Μαζί με τους φελλούς πηγαίνουν και τα βαριδάκια. Μικρά βαρίδια σχιστά ή κατά πολλούς δαγκωτά που ποικίλουν μας συνοδεύουν.

Οδοντικό νήμα-στοπεράκια: Τα στοπεράκια είναι κάτι που θα χρειαστούν στην κατασκευή της αρματωσιάς μας. Μπορεί να είναι έτοιμα του εμπορίου ή να τα κατασκευάσουμε με τη βοήθεια ενός οδοντικού νήματος.

Άλλα παρελκόμενα: Στριφταροπαραμάνες, στριφταράκια, βαριδάκια τορπίλες, σωληνάκια είναι κάποια άλλα μικροαντικείμενα που θα μας χρειαστούν και μπορούμε να τα έχουμε τακτοποιημένα μέσα σε μικρά ειδικά κουτάκια.

Ένα μαχαιράκι, ένα ψαλιδάκι κι ένα πενσάκι για να σφίγγουμε τα βαριδάκια ή τους κόμπους σίγουρα δε θα πρέπει να λείπουν από μαζί μας. Μια σφεντόνα ή ένα δυκτάκι για μαλάγρωμα, μια κόλα στιγμής, ένα πατσαβουράκι, ένας απαγκιστρωτής, ένα βαρίδι βυθομέτρησης θα συμπληρώσουν τα παρελκόμενα.

Περιεχόμενα βαλίτσας εξοπλισμού

  • αγκίστρια
  • πετονιές
  • έτοιμα παράμαλλα
  • φελλοί
  • βαριδάκια
  • στριφταροπαραμάνες
  • οδοντικό νήμα-στοπεράκια
  • μαχαιράκι
  • ψαλιδάκι
  • πενσάκι
  • εφεδρική μπομπίνα

Απόχη-σκαμνάκι-δυκτάκι-ψυγείο

Λόγο των λεπτών εργαλείων το ανέβασμα του οποιοδήποτε αξιόλογου ψαριού χωρίς τη χρήση απόχης είναι ρίσκο κι επειδή δεν πάμε για ψάρεμα για να ρισκάρουμε το πιασμένο ψάρι, φροντίζουμε η απόχη πάντα να υπάρχει δίπλα μας ετοιμοπόλεμη σε πρώτη ζήτηση.

Το σκαμνάκι θα είναι αυτό που θα μας ξεκουράσει ενώ το δυκτάκι ή το ψυγείο ο χώρος που θα τοποθετούμε τα πιασμένα ψάρια.