Cover

Ψαροτουφεκο

Οι Πιο Αποδοτικές Ώρες στο Υποβρύχιο Κυνήγι

Ποια ώρα της ημέρας το υποβρύχιο κυνήγι είναι πιο παραγωγικό; Πότε μπορείς να πλησιάσεις ευκολότερα τα θηράματα, χωρίς να σπεύδουν να εξαφανιστούν; Πότε βρίσκονται σε μεγαλύτερους  αριθμούς, σε συγκεκριμένους τόπους; Τελικά υπάρχει η καλύτερη ώρα για το υποβρύχιο κυνήγι;

Ερωτήματα που μας απασχολούν όλους αφού η απάντησή τους είναι που θα μας οδηγήσει ίσως σε μια καλή και ταυτόχρονα ποιοτική ψαριά.

Σύμφωνα με το νόμοι ο ψαροκυνηγός μπορεί να βουτήξει στο νερό από την ανατολή του ήλιου μέχρι και τη δύση. Είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου τα ψάρια (όπως κι εμείς), αλλάζουν πολλές φορές συνήθειες και συμπεριφορά. Ο ψαροκυνηγός που έχει βουτήξει σε ποικίλα σημεία και σε διαφορετικές ώρες κι έχει μελετήσει τη συμπεριφορά τους, σίγουρα έχει καταλήξει στο δικό του συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό;

Όσα ψάρια δούμε και χτυπήσουμε το πρώτο μισάωρο που ανατέλλει ο ήλιος, πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να τα συναντήσουμε όλη την υπόλοιπη μέρα.

Ξέρω ότι το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο, μάλιστα τώρα το χειμώνα που τα νερά κρυώνουν, το να πέσεις στη θάλασσα την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος είναι για πολλούς βασανιστήριο. Όμως αν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο, θα πρέπει να το υποστούμε, με την καλή έννοια πάντα, αφού το ψάρεμα συνεπάγεται διασκέδαση.

Έπειτα από τη νυχτερινή ηρεμία που κανείς δεν έχει τρομάξει τα ψάρια, έχουν ξεθαρρέψει και γυαλώσει. Τα κυνnγόψαρα όπου σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το λαβράκι, n συναγρίδα, το μαγιάτικοι αλλά και ο ροφός, n στήρα, n πίγγα, n σφυρίδα, με το που ξημερώσει θέλουν να γεμίσουν το στομάχι τους. Τα διάφορα μικρόψαρα που τώρα ξύπνησαν, αποτελούν μια εύκολη λεία. Μέχρι να «ζεσταθούν» και να σκορπίσουν, αποτελούν μεζέ για όλους τους θηρευτές.

Από την άλλη, οι σαργοί, οι σηκιοί και οι κακαρέλοι, θέλουν να πάρουν το δικό τους μεζέ στη ρηχή ζώνη, όπου επικρατεί ακόμη ησυχία. Τα κεφαλόπουλα και οι σάλπες βρίσκονται εκεί που σκάει το κύμα, ακίνητα, απολαμβάνοντας τον ήλιο που βγαίνει, ενώ τα μελανούρια θα κάνουν την πρωινή τους βόλτα προτού απομακρυνθούν προς τα βαθύτερα σημεία.

Ο ψαροκυνηγός που θα φροντίσει να βρίσκεται στο νερό με την ανατολή θα συναντήσει μπροστά του ένα μαγευτικό σκηνικό. Κάτι εντελώς διαφορετικό, παράξενο γι’ αυτόν, αν έχει μάθει να βουτά, όπως n πλειοψηφία τις υπόλοιπες ώρες, όμως για τη θάλασσα αυτό το σκηνικό είναι συνηθισμένο και καθημερινό.

Η πρώτη πρωινή βουτιά, αν δεν το έχουμε ξαναεπιχειρήσει, σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει και θα μας οδηγήσει σε ένα ολιγόλεπτο αλλά μαγευτικό κόσμο. Θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες και θα μας αναπροσαρμόσει όλα αυτά που γνωρίζουμε για τις συνήθειες των ψαριών. Ίσως αποτελέσει το έναυσμα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με πρωινό ξύπνημα, όπου επιβάλλει την προηγούμενή να κοιμηθούμε νωρίς.

Το ξέρω ότι ο ελεύθερος χρόνος όλων μας είναι λιγοστός και περιορίζεται σε ένα Σαββατοκύριακο ή μια Κυριακή. Τι να προλάβουμε να κάνουμε τότε; Να βγούμε έξω, να διασκεδάσουμε, να πραγματοποιήσουμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις ή να ψαρέψουμε; Σίγουρα όλα μαζί δεν γίνονται ή αν γίνονται δεν γίνονται σωστά. Όμως n πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει.

Πλεονεκτήματα πρωινής βουτιάς

  • Πληθώρα ψαριών
  • Πιο άφοβα ψάρια
  • Όχι ιδιαίτερα κινητικά ψάρια
  • Εμφάνιση μεγάλων ψαριών
  • Ελεύθερη υπόλοιπη μέρα

Πρόταση

Για τους πολυάσχολους (εκεί συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ), έχω να κάνω μια πρόταση. Αφού η πρωινή βουτιά σε λίγη ώρα περιλαμβάνει τόσα πράγματα, γιατί να μην φροντίσουμε να πραγματοποιήσουμε μια ολιγόωρη πρωινή βουτιά, ώστε να έχουμε την υπόλοιπη μέρα ελεύθερη για τις λοιπές υποχρεώσεις. Μια σύντομη ωριαία βουτιά, θα μας δώσει και ψάρια αλλά κι εμπειρίες. Θα φορτώσει τις μπαταρίες μας και θα είμαστε άνετοι για το υπόλοιπο διάστημα.

Ο τόπος που θα βουτήξουμε δεν χρειάζεται να είναι μακρινός. Μέρη κοντινά και πολυψαρεμένα κρύβουν εκπλήξεις. Μια συναγρίδα, ένα μαγιάτικο, ένας μεγάλος ροφός, μια σφυρίδα, ένα λαβράκι, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι που μένουν κοντά στη θάλασσα κι έχουν φτιάξει ένα δικό τους, σχεδόν καθημερινό, πρόγραμμα. Ξυπνούν νωρίς, πραγματοποιούν μια βουτιά σε κοντινή παραλία, κάνουν ένα ντουζάκι και συνεχίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα.

Μήπως κάτι τέτοιο θα θέλαμε όλοι μας;

Σούρουπο

Αν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε μια άλλη στιγμή της ημέρας επίσης καλή για ψάρεμα, τότε θα λέγαμε ότι είναι το σούρουπο, τότε που δύει ο ήλιος. Τα ψάρια αρχίζουν να ηρεμούν από το «τρέξιμο» της ημέρας και να πλησιάζουν στα ρηχά. Όμως εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Πολύ γρήγορα σκοτεινιάζει και θα πρέπει να βγούμε από το νερό. Αν ο τόπος είναι κοντά ή αν διαθέτουμε σκάφος, τότε έχει καλώς. Στις άλλες περιπτώσεις, όπου ο τόπος είναι μακρινός και δεν υπάρχει σκάφος, το απογευματινό ψάρεμα μάλλον το ξεχνάμε.