Cover

Φυσικα

Πως Δολώνουμε το Μύδι – Μύδι με Ελαστικό Νήμα

Ένα από τα καλά δολώματα του ψαρά είναι σίγουρα το μύδι. Με τη βοήθειά του καταφέρνει να πάρει μεγάλα κι εκλεκτά ψάρια όπως τσιπούρες, σαργούς, σηκιούς, κακαρέλους, σκαθάρια. Όμως αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Ένα καλό δόλωμα είναι αρεστό σε όλα τα ψάρια. Έτσι μαζί με τα μεγάλα που αναζητεί θα έρθουν κοντά και τα λοιμά που θα του χαλάσουν το δόλωμα. Ακόμη κι αν δεν το φάνε θα είναι σε τέτοια κατάσταση που δύσκολα θα πάει το καλό το ψάρι. Από την άλλη το μύδι είναι ένα πολύ μαλακό δόλωμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βαθιά νερά. Με το κατέβασμα και μόνο θα φύγει από το αγκίστρι. Αυτό είναι και κάτι που το διαπιστώνουν εύκολα κι αυτοί που κάνουν βολές στα ψαρέματά τους. Ποια η λύση σε αυτά; Το ελαστικό νήμα. Ένα υλικό κι ένας τρόπος δολώματος που αν κάποιος ξέρει να τον χρησιμοποιεί σωστά πέρα από το ότι έχει ένα καταπληκτικό δόλωμα που δεν φεύγει εύκολα από τα αγκίστρια της καθετής, του casting, της ζόκας, μπορεί να το δολώσει θαυμάσια ακόμη και στο ψιλό παραγάδι.

Τι είναι το Ελαστικό Νήμα

Το ελαστικό νήμα για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μια πολύ λεπτή διάφανη ελαστική πετονιά που με αυτήν τυλίγουμε όσα δολώματα δεν είναι σκληρά και υπάρχει κίνδυνος ή να φύγουν από το αγκίστρι μας ή να χαλαστούν από τα μικρόψαρα. Πρόκειται για ένα απαραίτητο εφόδιο στον εξοπλισμό του παράκτιου ψαρά, του καθετίστα αλλά και του συρταδόρου που ασχολείται με φυσικά δολώματα. Με το που τοποθετεί το δόλωμα στο αγκίστρι το τυλίγει ολόγυρα με το συγκεκριμένο νήμα κι αυτό ήταν όλο. Στο τέλος του τυλίγματος δεν χρειάζεται να κάνει ούτε καν κόμπο. Τραβάει λίγο πιο δυνατά το νήμα κι αυτό σπάει και γαντζώνει πάνω στο δόλωμα.

Τα ψάρια δεν το βλέπουν ή το θεωρούν συμπλήρωμα του δολώματος και δεν τους προξενεί το παραμικρό δισταγμό. Απεναντίας μάλιστα επειδή διατηρεί το δόλωμα σε άριστη κατάσταση το τσιμπούν πολύ καλύτερα από το ότι αν ήταν σκέτο χωρίς νήμα.

Μύδι «Κοκορέτσι»

Εμείς στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά έναν τρόπο κατασκευής δολώματος με μύδι στα μέτρα που εμείς επιθυμούμε. Το μύδι κοκορέτσι όπως το αποκαλούν αυτοί που το χρησιμοποιούν αφού κατασκευάζεται όπως ακριβώς το γνωστό μας κοκορέτσι. Αυτό που αλλάζει είναι τα υλικά. Αντί για συκωταριά έχουμε τα μύδια, αντί για άντερα το ελαστικό νήμα κι αντί για σούβλα μια βελόνα δόλωσης.

Καθάρισμα Μυδιού

Για να πάμε να καθαρίσουμε τα μύδια που ήδη έχουμε μαζέψει ή προμηθευτεί.

 

Με ένα μαχαίρι που έχει σκληρή λεπίδα, ανοίγουμε τα δύο κελύφη του μυδιού.

 

Βλέπουμε το μύδι ανοικτό.

 

Με το μαχαίρι αφαιρούμε το εσωτερικό μαλακό τμήμα του μυδιού από το κέλυφος.

 

Το εσωτερικό δολώσιμο τμήμα.

 

Τρόπος Κατασκευής Δολωσιάς στις Δικές μας Απαιτήσεις

 

Περνάμε το καθαρισμένο τμήμα του μυδιού στη βελόνα μας.

 

Αν υπάρχει χώρος στη βελόνα τότε περνάμε και δεύτερο τμήμα ή και τρίτο.

 

Βλέπουμε τη βελόνα γεμάτη.

 

Με ένα ελαστικό νήμα θα τυλίξουμε αρκετές φορές τα τμήματα του μυδιού που βρίσκονται περασμένα στη βελόνα.

 

Βλέπετε το δόλωμα να έχει τυλιχτεί.

 

Αφαιρούμε το δόλωμα από τη βελόνα.

 

Με ένα ψαλίδι κόβουμε δολωσιές στο μέγεθος που επιθυμούμε.

 

Οι δολωσιές μας είναι έτοιμες για να δολωθούν στα αγκίστρια μας.

 

Τρόπος Δόλωσης

 

α. Καρφώνουμε την ακίδα του αγκιστριού στην άκρη του δολώματος και την βγάζουμε από την άλλη μεριά

 

β. Στη συνέχεια θα ξαναπεράσουμε την ακίδα λίγο παραπάνω, στη μέση περίπου του δολώματος.

 

γ. Η δολωσιά μας είναι περασμένη στο αγκίστρι.

 

Τι να προσέξουμε

-Το πάχος που θα έχει το δόλωμά μας εξαρτάται τόσο από τη ποσότητα του μυδιού που θα τοποθετήσουμε στη βελόνα μας όσο κι από το πόσο αραιά θα είναι αυτή η ποσότητα πάνω στη βελόνα αλλά κι από το πόσο σφικτά θα τυλίξουμε στη συνέχεια το μύδι με το νήμα. Ανάλογα με το πάχος που επιθυμούμε να έχει το δόλωμα μας ρυθμίζουμε τις παραπάνω λεπτομέρειες.

-Στη βελόνα μας περνάμε αρκετά καθαρισμένα μύδια ώστε να γεμίσει σχεδόν και στη συνέχεια την περιτυλίγουμε με το νήμα. Έτσι όταν δημιουργηθεί το κοκορέτσι μας θα έχει αρκετό μήκος και θα μας βγάλει αρκετές δολωσιές.

-Το μήκος της δολωσιάς μας είναι κάτι που θα το καθορίσουμε εμείς όταν θα κόψουμε το κοκορέτσι μας σε δολωσιές.

-Όταν τραβάμε να βγάλουμε το κοκορέτσι από τη βελόνα προσέχουμε να μην τρυπηθούμε. Αν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να αφαιρέσουμε τη βελόνα, την επόμενη φορά φροντίζουμε να είναι πιο χαλαρό το τύλιγμα του νήματος στα μύδια.

-Το καθάρισμα του μυδιού από το κέλυφος καλό είναι να γίνεται με τη βοήθεια μαχαιριού που δεν έχει μύτη αλλά στρογγύλη στο τελείωμα της λεπίδας του.

-Ένα μικρό μπολάκι για να τοποθετούμε τα καθαρισμένα μύδια καλό είναι να υπάρχει. Μάλιστα για αυτούς που είναι πιο μερακλήδες υπάρχει στο εμπόριο ένα ειδικό μπολάκι που έχει κι ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα μύδια μας προτού τα περάσουμε στη βελόνα.

 

Άλλα δολώματα

Υπάρχουν κι άλλα δολώματα που μπορούν να δολωθούν θαυμάσια με την τεχνική κοκορέτσι. Τέτοια δολώματα είναι οι σωλήνες, τα στρείδια, τα κυδώνια, οι γυαλιστερές. Ακόμη και η γαρίδα και το καλαμάρι αν κοπούν σε μακρόστενες λουρίδες και περαστούν σε βελόνα δημιουργούν ένα τέτοιο παρόμοιο δόλωμα.

 

Μύδι και αγώνες

Το μύδι είναι ένα δόλωμα που αν κάποιος ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά κάνει τη διαφορά στο ψάρεμα. Έτσι και στους αγώνες ψαρέματος και μάλιστα στα παγκόσμια πρωταθλήματα, που η τέχνη και η μαστοριά μετράνε ιδιαίτερα και εκεί όπου η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να φέρει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα δίνουν για δόλωμα μύδι. Η μία και πλέον ώρα που έχει στη διάθεση του ο κάθε ψαράς για να ετοιμαστεί πριν τον αγώνα είναι για να προετοιμάσει με το καλύτερο τρόπο το δόλωμά του. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου συμμετείχα και όλοι οι ψαράδες στο σκάφος έχουν πέσει με τα «μούτρα» στον καθαρισμό και στην προετοιμασία των μυδιών.