Cover

Spinning-Shore

Spinning: Ψάρεμα με Σιλικονούχα Χελάκια

Ένα δόλωμα το οποίο ψαρεύει θαυμάσια τόσο αυτήν την εποχή όσο και όλον το χρόνο είναι τα μικρά σιλικονούχα ή πλαστικά χελάκια. Δολώματα που αν ο ψαράς ξέρει να τα χρησιμοποιήσει σωστά τότε θα πάρει μεγάλα λαβράκια, μανάλια, κοκάλια, σαυρίδια, μελανούρια, λούτσους, παλαμίδες, λίτσες καθώς επίσης και ότι κυνηγόψαρο κυκλοφορεί στην παράκτια ζώνη.

Οι περισσότεροι ψαράδες προσπαθούν να βρουν στην αγορά ένα πιστό ομοίωμα μικρού ψαριού γιατί πιστεύουν ότι με αυτό θα δελεάσουν τα μεγάλα ψάρια. Αυτή η αναζήτηση τους οδηγεί σε ψεύτικα ψαράκια τα οποία και τοποθετούν στην αρματωσιά τους. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που θα στρέψουν την προσοχή τους στα πλαστικά χελάκια και συνήθως είναι αυτοί που ήδη τα χρησιμοποιούν και δεν τα αλλάζουν με τίποτα.

Πλεονεκτήματα

Ένα πλαστικό χελάκι συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα που δύσκολα θα τα βρούμε σε άλλο δόλωμα.

  • Η πλεύση του είναι τόσο τέλεια που μιμείται στην κυριολεξία την πλεύση ενός μικρόψαρου όπως για παράδειγμα της γνωστής μας αθερίνας.
  • Η ουρά που διαθέτει στο τελείωμα του τελειοποιεί περισσότερο την πλεύση του και προσελκύει ακόμη καλύτερα τα ψάρια.
  • Διαθέτει αγκίστρι και όχι σαλαγκιά. Αυτό σημαίνει σίγουρο αγκίστρωμα του ψαριού και όχι επιπόλαιο κάρφωμά του. Έτσι το ψάρι που θα πιάσουμε θα το βγάλουμε στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά.
  • Το βάρος του είναι μικρό κι έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτές πετονιές κι ελαφριά καλάμια που δεν μας κουράζουν καθόλου ακόμη και σε πολύωρα ψαρέματα.
  • Ψαρεύει το ίδιο καλά και με αργή αλλά και με γρήγορη ταχύτητα.
  • Με τη βοήθειά του μπορούμε να πιάσουμε μια μεγάλη ποικιλία θηραμάτων καθώς επίσης και μια μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη ψάρια. Από το μικρό μελανουράκι και το σαυρίδι μέχρι τη μεγάλη λίτσα και το μανάλι.

Αρμάτωμα και τρόπος ψαρέματος

Το βάρος που έχουν τα πλαστικά χελάκια είναι αρκετά μικρό. Για να μπορέσουμε να τα πετάξουμε σε μια λογική απόσταση θα πρέπει ή το καλάμι μας να είναι υπερελαφριό ή να τους προσθέσουμε κάποιο βάρος. Η πολύ λεπτή πετονιά βοηθά στο μεγαλύτερο πέταγμα ενώ δίνει μια πιο φυσική κίνηση στο δόλωμά μας.

Χρήση μπούλντο: Ένας τρόπος που χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά οι ψαράδες στο παρελθόν και που χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς είναι η χρησιμοποίηση μπούλντο. Πρόκειται για το γνωστό μας διάφανο μπαλάκι που το γεμίζουμε με νερό κι έτσι καταφέρνουμε να δώσουμε βάρος στην αρματωσιά μας για μακρύτερα πετάγματα. Το μπούλντο δένεται πάνω στη πετονιά του μηχανισμού ενώ στην άλλη του άκρη τοποθετούμε το παράμαλλο μας. Ένα παράμαλλο που το μήκος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το μήκος του καλαμιού γιατί θα έχουμε προβλήματα στο πέταγμα.

Μπομπάρδα: Η εξέλιξη του μπούλντο και η σύγχρονη τεχνική μας οδηγούν στην μπομπάρδα. Διάφανη, γαλακτερή ή ακόμη και χρωματιστή τοποθετείτε στην πετονιά του μηχανισμού, αφού η πετονιά περνάει μέσα από το εσωτερικό της μπομπάρδας. Στη συνέχεια θα περάσουμε μια χαντρούλα και θα δέσουμε ένα μικρό στριφταράκι. Στην άλλη άκρη του στριφταριού δένεται το παράμαλλο μας.

Αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο διακριτικοί και δεν θέλουμε στριφτάρια και παράμαλλα, τότε μπορούμε αφού περάσουμε την μπομπάρδα μας μέσα στην πετονιά του μηχανισμού μας να δέσουμε στο τελείωμα της πετονιάς το χελάκι μας. Την μπομπάρδα στη συνέχεια θα την σταθεροποιήσουμε στην πετονιά με ένα στόπερ στο επιθυμητό για εμάς σημείο.

Τοποθέτηση βάρους: Τόσο με την μπομπάρδα όσο και με το μπούλντο ψαρεύουμε σε ρηχά σημεία ή σε περιοχές που συχνάζουν αφρόψαρα. Σε βαθύτερα νερά θα αναγκαστούμε να προσθέσουμε μόνο βάρος στο δόλωμά μας. Αυτό μπορεί να γίνει αν τοποθετήσουμε λίγο πριν το δόλωμα ένα μικρό περαστό μολυβάκι που το σταθεροποιούμε.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μολυβωμένα κεφαλάκια για χελάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή να προσθέσουμε μέσα στο χελάκι μας μικρά σκιστά μολυβάκια σαν αυτά που αρματώνουμε στο εγγλέζικο.

Τα μολυβωμένα αυτά χελάκια αφού τα ρίξουμε στο νερό, περιμένουμε λίγο για να κατέβουν χαμηλά. Στη συνέχεια αρχίζουμε να μαζεύομε αρκετά πιο αργά από ότι αν είχαμε τεχνητό ψαράκι στην αρματωσιά μας.

Τι να προσέξουμε

  • Η ουρά στο τελείωμα του δολώματος δίνει μια φυσικότητα στην κίνηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο κοπεί, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το δόλωμά μας με νέο.
  • Αν δούμε ότι παίρνουμε τσιμπιές αλλά δεν βγάζουμε ψάρια τότε σημαίνει ότι τα ψάρια τσιμπούν το δόλωμά μας χωρίς να πιάνονται. Η λύση είναι να τοποθετήσουμε το αρπάδι του αγκιστριού όσο γίνεται πιο κοντά στο τελείωμα του δολώματος, δηλαδή κοντά στην ουρά. Αν το δόλωμά μας έχει συγκεκριμένη απόσταση αγκιστριού από ουρά τότε αυτό είναι δύσκολο. Αν όμως εμείς τοποθετούμε το αγκίστρι όπου θέλουμε τότε είναι κάτι το πολύ εύκολο κι απλό.
  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά πλαστικά χελάκια. Το πιο είναι καταλληλότερο για εμάς αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε εμείς οι ίδιοι στα προσωπικά μας ψαρέματα ή θα ακούσουμε συμβουλές φίλων που πιάνουν ψάρια με κάποιο συγκεκριμένο δόλωμα.
  • Πολλές φορές σε ένα ψάρεμα  θα παίξει ρόλο ο χρωματισμός που χρησιμοποιούμε. Βέβαια διαφορετικός χρωματισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος σε μια περιοχή και διαφορετικός σε μια άλλη. Το τι χρωματισμούς θα χρησιμοποιήσουμε στα σημεία που ψαρεύουμε είναι κάτι που θα το επιλέξουμε οι ίδιοι. Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι ότι γκρι, άσπρα, ροζ και γαλάζια δολώματα ψαρεύουν καλά παντού.
  • Όταν ψαρεύουμε λαβράκια τότε η ταχύτητα που τυλίγουμε είναι αρκετά αργή. Το ίδιο αργή είναι η ταχύτητά μας και στα μελανούρια. Στα υπόλοιπα ψάρια και ιδιαίτερα στα αφρόψαρα όπως οι παλαμίδες και τα ρίκια θα πρέπει να μαζεύουμε με μια αρκετά πιο μεγάλη ταχύτητα.
  • Όταν παρατηρούμε ότι τα ψάρια ακολουθούν το δόλωμα αλλά δεν το αρπάζουν τότε θα πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό μαζέματος ή να μαζεύουμε με αυξομειώσεις.
  • Επειδή στα χελάκια θα πιαστεί και το μικρό αλλά και το μεγάλο ψάρι , εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Το μικρό μελανουράκι θα το αφήσουμε στο νερό να μεγαλώσει ενώ το μεγάλο λούτσο θα πρέπει να το δουλέψουμε προσεκτικά ώστε να τον οδηγήσουμε με ασφάλεια μέσα στην απόχη μας. Μετά από κάθε ψάρι θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος τόσο στο δόλωμα όσο και στην πετονιά για τυχόν γδαρσίματα. Εννοείται ότι όταν διαπιστώσουμε το παραμικρό έχει αντικατάσταση δολώματος ή νέο δέσιμο του δολώματος σε γερό σημείο της πετονιάς.