Cover

Συρτη Φυλακας

Συνδυασμός Τεχνητού & Νωπού Δολώματος: Σιλικόνη – Λωρίδα Καλαμαριού στο Φύλακα – Μέρος 3ο

Στην τεχνική με μολύβι φύλακα, μπορούμε να έχουμε αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα με το σιλικονούχο καλαμάρι και με συμπλήρωμα λωρίδας ή πλοκαμιού καλαμαριού, όταν δε βρούμε ζωντανό. Επίσης, όταν τα μικρόψαρα (πχ. τα σκαθάρια και τα μικρά τσαούσια) καταστρέφουν το ζωντανό καλαμάρι, αντικαθιστούμε την αρματωσιά μας με το συγκεκριμένο συνδυασμό, και ασχολούμαστε με τα μικρότερα ψάρια που τώρα πια θα αγκιστρώνονται εύκολα.

Υλικά-Αρματωσιά

Θα χρειαστούμε ένα σιλικονούχο καλαμάρι μήκους 12-18 εκατοστών, και μια αρματωσιά του φύλακα κατασκευασμένη με λεπτότερα συνήθως υλικά. Αν δεν απευθυνόμαστε σε φαγκριά που έχουν δόντια, τότε η αρματωσιά μας είναι από πετονιά διαμέτρου 0,54-0,64 χιλιοστά. Στα φαγκριά η πετονιά θα αντικατασταθεί με νήμα.

Δύο αγκίστρια μεγέθους 1/0-4/0, θα δεθούν σε απόσταση 3 εκατοστών μεταξύ τους στο ένα άκρο της.

Ένα μικρό κομπάκι γύρω στα 5 εκατοστά από τα αγκίστρια, με μια χαντρούλα ανάμεσα σε αγκίστρι και κόμπο, θα σταθεροποιήσει καλύτερα την αρματωσιά μας (δες φωτογραφία).

Το ελεύθερο άκρο της αρματωσιάς περνιέται μέσα από το εσωτερικό της σιλικόνης και δένεται στο παράμαλλό μας με ένα μικρό στριφταράκι.

Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι να βρίσκεται το πρώτο αγκίστρι ανάμεσα στα πλοκάμια του καλαμαριού και το τελευταίο λίγο μακρύτερα από αυτά. Έτσι, όταν στη συνέχεια θα δολώσουμε λωρίδα καλαμαριού ή πλοκάμι, το νωπό δόλωμα θα βρίσκεται στο άκρο της αρματωσιάς, όπου είναι και τα αγκίστρια, και θα μπορεί να αγκιστρώσει πιο εύκολα το ψάρι.

Τόσο η λωρίδα, όσο και το πλοκάμι, καρφώνονται και στα δύο αγκίστρια συγχρόνως, φροντίζοντας ώστε το 1/3 περίπου του δολώματος να είναι πάντα ελεύθερο και να προσελκύει με τις κινήσεις του τα ψάρια. Η ταχύτητα πλεύσης μας είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι με ζωντανό δόλωμα, δηλαδή 1-1,4 knots.