Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Ανέβασμα Ψαριών

Όσοι ασχολούμαστε αρκετά χρόνια με τη συρτή βυθού, γνωρίζουμε ότι στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η πλειοψηφία των μεγάλων ψαριών όπως οι συναγρίδες, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι ροφοί, πραγματοποιούν μια ομαδική μετακίνηση. Αφήνουν για κάποιους μήνες τα βαθιά σημεία όπου βρίσκονταν έως τώρα και μετακομίζουν στο γιαλό. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο κι εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, με κύριο παράγοντα επιρροής τις καιρικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής. Τι σημαίνει αυτό;

Τα ψάρια μπορεί να έρχονται ρηχά, αλλά έχουν ακόμα εικόνες και παραστάσεις από τα βαθιά. Εκεί, δεν τα ενοχλούσε σχεδόν τίποτε και είχαν αποκτήσει αίσθημα σιγουριάς κι ασφάλειας. Ερχόμενα όμως στα ρηχά τα πράγματα διαφέρουν, αφού πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι θα επιχειρήσουν να τα παγιδέψουν. Εμείς οι ερασιτέχνες ψαράδες με τις συρτές μας, αλλά και οι επαγγελματίες με τα παραγάδια τους και τα χοντρά δίκτυα. Βέβαια, όσο καλοκαιρεύει, τα δίκτυα εξαφανίζονται και μένουν μόνο τα παραγάδια.

Τα ψάρια αποχύνουν και είναι αρκετά πεινασμένα, με αποτέλεσμα να  μουντάρουν στα δολώματα χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές, όπως συνέβαινε άλλες εποχές. Όποιος τα πετύχει πρώτος θα έχει μια πολύ πλούσια ψαριά, που θα τη θυμάται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύντομα όμως τα ψάρια θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, θα μάθουν τις πιθανές παγίδες και θα συσχετίσουν χρώματα και σχήματα δολωμάτων, με γεγονότα υπεύθυνα για τον αποδεκατισμό της αγέλης τους. Επόμενο είναι λοιπόν ότι θα εξετάζουν περισσότερο και θα το διπλοσκέπτονται πριν επιτεθούν στο δόλωμα. Άρα, αν θέλουμε κι εμείς να έχουμε μια τέτοια πλούσια ψαριά, θα πρέπει να πετύχουμε τα ψάρια τις πρώτες μέρες του ανεβάσματός τους.

Πως θα γίνει αυτό;

Επειδή δε γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη μέρα του ανεβάσματος, ψαρεύουμε τακτικά σαρώνοντας τη ρηχή ζώνη με τα δολώματά μας. Τα ψάρια θα επισκεφτούν πρώτα σημεία με κρεμαστά νερά, γι’ αυτό τα κρατάμε πάντα μέσα στην πορεία μας. Άλλα σημεία είναι οι μεσοπέλαγες ξέρες, οι κοφτοί κάβοι και ο βυθός με τα μεγάλα μονόπετρα και τα κατρακύλια.

Σε περίπτωση που βρούμε τα ψάρια, κοιτάμε να πιάσουμε κάποια από αυτά απλά για να το ευχαριστηθούμε κι όχι για να ξεκληρίσουμε όλο το κοπάδι. Με ορθολογιστική διαχείριση των ψαρότοπων, θα έχουμε και την επόμενη μέρα κάτι ακόμα να πιάσουμε. Αν δεν πέσουν μαζί με εμάς κι άλλοι ψαράδες να ενοχλήσουν τα ψάρια, τότε αυτά θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.