Cover

Συρτη Βυθου

Συρτή Βυθού: Νωπό & Τεχνητό Δόλωμα

Το δόλωμα που συνήθως χρησιμοποιούμε στα ψαρέματά μας είναι τεχνητό, ενώ κάποιες σπάνιες φορές, δολώνουμε νωπό.

 ΝΩΠΟ ΔΟΛΩΜΑ

Λίγοι ψαράδες χρησιμοποιούν στη συρτή βυθού νωπό δόλωμα. Όμως δεν το αλλάζουν με τίποτα. Τα αποτελέσματα που έχει είναι σαφώς καλύτερα από το τεχνητό. Μελανούρι, κεφαλόπουλο, παλαμιδάκια, ζαργάνες, καλαμάρια, σουπιές, είναι κάποια από αυτά που προτιμούν, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθούν αυτά, οποιοδήποτε άλλο ψάρι μπορεί να δολωθεί και να ψαρέψει με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τρόπος δόλωσης

Συνήθως προτιμούμε τη χρήση αγκιστριών από τη χρήση σαλαγκιών. Αυτό για να καρφώνεται καλύτερα και σιγουρότερα το ψάρι. Η σαλαγκιά μπορεί να αγκιστρώνει ευκολότερα, όμως πολλές φορές το αγκίστρωμα είναι επιπόλαιο, με αποτέλεσμα να μας φεύγει το ψάρι.

Τα 2 ή και τα 3 αγκίστρια στο παράμαλλο είναι η καλύτερη λύση. Συνήθως το 1ο αγκίστρι είναι σταθερό και το 2ο ή 3ο συρόμενο, γιατί δεν ξέρουμε από πριν το μέγεθος του δολώματος. Αν το μέγεθος του δολώματος είναι γνωστό, τότε τα άλλα αγκίστρια είναι σταθερά.

Το διπλάρωμα του παράμαλλου στο τελευταίο μέτρο, μάλλον είναι σωστό, ιδιαίτερα όταν απευθυνόμαστε σε ψάρια με δόντια.

Για να δούμε και σχηματικά το παράμαλλο, καθώς και πώς δολώνουμε το νωπό.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΟΛΩΣΗΣ ΝΩΠΩΝ

ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Απομιμήσεις ψαριών, αλλά και καλαμαριού, υπερισχύουν εδώ. Η σωστή πλεύση, η αντοχή, τα αγκίστρια ή οι σαλαγκιές, είναι αυτά που κάνουν ένα δόλωμα καλό και στη συνέχεια έρχεται ο χρωματισμός και το μέγεθος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚA

Σωστή πλεύση

Λέγοντας ότι ένα ψαράκι πλέει σωστά εννοούμε ότι κολυμπά σωστά, όχι μόνο στις μικρές ταχύτητες, αλλά και στις μεγάλες. Υπάρχουν δολώματα που εξωτερικά φαίνονται τέλεια και όταν τα ρίξεις στο νερό και βάλεις πορεία, αρχίζουν να στροβιλίζονται. Τέτοια δολώματα απορρίπτονται και δεν κάνουν για μας. Θα προτιμήσουμε δολώματα μεγάλων εταιριών που είναι χρόνια δοκιμασμένα και τεσταρισμένα και όχι δολώματα μικρών εταιριών ή που έχουν πρωτοεμφανιστεί

Αντοχή

Ένα δόλωμα πρέπει να είναι αυθεντικό και να αντέχει τα τσιμπήματα και τα απότομα τραβήγματα του ψαριού. Κι εδώ θα επιλέξουμε τα γνωστά και δοκιμασμένα δολώματα.

Χρωματισμός

Εδώ είναι που κάποιος πραγματικά χάνεται. Θα συναντήσουμε μεγάλη γκάμα ίδιων δολωμάτων, με διαφορετικούς χρωματισμούς. Η επιλογή είναι κάτι προσωπικό και έχει να κάνει με βάθος ψαρέματος, ψάρια που αναζητάμε, τόπο και καιρικές συνθήκες.

Αγκίστρια – σαλαγκιές

 Αυτά που θα πιάσουν το ψάρι. Πέρα από κοφτερά, πρέπει να είναι γερά και να μην ανοίγουν στο τράβηγμα. Συνήθως τα στελέχη των αγκιστριών είναι χοντρύτερα από τα απλά άγκιστρα. Τώρα αν δούμε κάποιο καλό δόλωμα που μας κάνει και πάσχει σε σαλαγκιές, αυτό είναι κάτι που διορθώνεται. Αντικαθιστούμε τις σαλαγκιές του με άλλες πιο ενισχυμένες

Άλλα χαρακτηριστικά

Οι κρίκοι που συγκρατούν τις σαλαγκιές ή τα αγκίστρια, είναι κάτι που πρέπει να ελέγξουμε. Σε περίπτωση που δεν είναι ενισχυμένα, θα πρέπει να αντικατασταθούν πριν το ψάρεμά μας. Το βύθισμα ενός δολώματος ίσως είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί. Δηλαδή  αν το δόλωμά μας είναι επιπλέον (floating) ή βυθιζόμενο (sinking),  καθώς επίσης και πόσα μέτρα κατεβαίνει χαμηλά από μόνο του. Αυτό είναι κάτι που συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος της γλώσσας και την κλίση που έχει.

Τέλος, υπάρχει το υλικό κατασκευής, ο φωσφορισμός σε κάποιο δόλωμα, οι μπίλιες στο εσωτερικό τους για καλύτερη προσέλκυση ψαριών και ο τύπος του δολώματος.